
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- deska do krojenia;
- nóż;
- drobna tarka;
- miska;
- czajnik;
- patelnia;
Łopatka; - łyżka;
- widelec;
- patelnia.
Składniki
Produkt | Ilość |
Makaron (makaron) | 100 gramów |
Woda | 1 l |
Konserwy z tuńczyka | 1 bank |
Oliwki | 75 gramów |
Pomidory (średnie) | 3 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Ser twardy lub półtwardy | 70 gramów |
Pietruszka | 1 pęczek |
Bazylia | 1 pęczek |
Chilli | 0,5 części |
Czosnek | 4 goździki |
Ketchup (lub pasta pomidorowa) | 2 – 3 łyżki. l. |
Olej roślinny | 40 ml |
Sól | 2 łyżeczki |
zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
Zmielony czarny pieprz | 0,3 łyżeczki |
Cukier | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowywanie posiłków
Pokrój jedną cebulę w kostkę lub większe kawałki, połóż na talerzu. 
Połowę papryczki chili kroimy w krążki, jeśli nie chcemy zostawiać jej później w sosie, a zamierzamy wyjąć po usmażeniu. Jeśli chcesz zostawić paprykę, pokrój na małe kawałki – kwadraty. Dodaj papryczkę chili do cebuli. 
Zetrzyj 4 ząbki czosnku na drobnej tarce. 
Z trzech średnich pomidorów zdejmij skórkę. Aby to zrobić, wykonujemy na nich nacięcie w poprzek, zalewamy je wrzącą wodą przez 2 – 3 minuty. Jeśli skóra po zabiegu jeszcze nie zniknęła, oblaj ją zimną wodą. 
Pomidory można przyjmować w puszkach, trzeba je również obrać. Obrane pomidory pokroić w kostkę. 
Wylej płyn z 75 g oliwek, pokrój je na ćwiartki lub połówki, krążki lub włożymy w całości, to zależy od Ciebie. Zamiast oliwek można stosować oliwki. 
Odsączyć olej lub płyn z tuńczyka z puszki, włożyć do miski, zagnieść widelcem. 
Drobno posiekaj 1 mały pęczek pietruszki. Możesz go również zastąpić koperkiem. 
Podobnie pokrój 1 mały pęczek bazylii. Tylko liście, bez łodyg. 
Bierzemy 70 g dowolnego twardego lub półtwardego sera, rozcieramy na drobnej tarce. 
sos
Na patelnię wlej oliwę, podgrzej. Wrzucamy tam cebulę i papryczkę chili, smażymy na jasnozłoty kolor 3 – 5 minut. 
Pod koniec smażenia cebuli dodajemy do niej starty czosnek, smażymy 1 minutę, cały czas mieszamy. Chili można wyjąć lub zostawić po usmażeniu. 
Teraz do cebuli dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszamy. 
Dodaj 2 – 3 łyżki. l. ketchup, można go zastąpić pastą pomidorową, ale będziesz potrzebować 2 razy mniej. Wszystko dobrze miksujemy. 
Dodaj 1 łyżeczkę. sól (do smaku), 1 łyżeczka. Zioła prowansalskie, 0,3 łyżeczki. mielony czarny pieprz lub mieszanka papryki. Wszystko miksujemy. 
Dodaj tuńczyka i posiekane oliwki na patelnię. 
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. 
Pasta
Gotowanie makaronu zaczynamy, gdy sos jest już prawie gotowy, aby w tym samym czasie doszły do gotowości. Stawiamy garnek z wodą (1 l) na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. 
Do wody wrzucamy 100 g makaronu (makaron). Wysypka 1 łyżeczka. sól, wymieszaj. Gotuj do al dente (3-5 minut). 
Czy wiedziałeś? Al dente – stopień gotowości. Charakterystyczną cechą warzyw, mięsa i makaronów gotowanych „al dente” jest to, że po obróbce cieplnej zachowują wewnętrzną elastyczność, wyczuwalną po ugryzieniu. Aby określić moment gotowości makaronu, kilka razy próbuje się go przed zakończeniem procesu gotowania. Produkt o stopniu gotowości „al dente” nie przykleja się do zębów, a także ma jednolity kolor na nacięciu.
Gdy makaron się ugotuje, dodaj go do sosu.
Posypujemy tam również posiekaną pietruszkę, bazylię, starty ser. 
Wszystko wymieszaj, gotuj przez 1 minutę, spróbuj. Jeśli okaże się kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody do makaronu. Aby to zrobić, musisz go zapisać, a nie wylewać po ugotowaniu makaronu. I możesz go rozcieńczyć tylko wrzącą wodą. 
Przepis
W filmie znajdziesz prosty i klasyczny przepis na makaron (makaron) z tuńczykiem w puszce i oliwkami. Zobaczysz, z jakich produktów robi się sos, w jakiej kolejności były smażone i duszone, jakie kawałki warzyw zostały pokrojone na wymiar do tego dania. Zobacz, jakie danie wyszło po wymieszaniu wszystkich składników.
Tuńczyk jest bardzo neutralny (przez niektórych nawet mylony z mięsem) i doskonale uzupełniają go oliwki. Sos pomidorowy z czosnkiem, bazylią i serem to ulubiony klasyk wszystkich. Danie przyrządza się prosto i szybko, a przyjemnościami jest morze! Nie bój się eksperymentować. Co dodałeś do tego sosu? Z jakimi sosami wolisz gotować makaron? Jak długo trwa gotowanie makaronu? Co robisz, żeby się nie sklejały? Napisz do nas, chętnie je przeczytamy.
Inne przepisy rybne
Grillowany tuńczyk
Karp zapiekany w piekarniku w folii
Kanapki z wątróbką dorsza
Tartlets z tuńczykiem i parmezanem
Dorsz murmański zapiekany w folii w piekarniku
Smacznego!