Makaron z tuńczykiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • drobna tarka;
  • miska;
  • czajnik;
  • patelnia;
    Łopatka;
  • łyżka;
  • widelec;
  • patelnia.

Składniki

Produkt Ilość
Makaron (makaron) 100 gramów
Woda 1 l
Konserwy z tuńczyka 1 bank
Oliwki 75 gramów
Pomidory (średnie) 3 szt.
Cebula 1 szt.
Ser twardy lub półtwardy 70 gramów
Pietruszka 1 pęczek
Bazylia 1 pęczek
Chilli 0,5 części
Czosnek 4 goździki
Ketchup (lub pasta pomidorowa) 2 – 3 łyżki. l.
Olej roślinny 40 ml
Sól 2 łyżeczki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz 0,3 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

Przygotowywanie posiłków

  • Pokrój jedną cebulę w kostkę lub większe kawałki, połóż na talerzu.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Połowę papryczki chili kroimy w krążki, jeśli nie chcemy zostawiać jej później w sosie, a zamierzamy wyjąć po usmażeniu. Jeśli chcesz zostawić paprykę, pokrój na małe kawałki – kwadraty. Dodaj papryczkę chili do cebuli.

    Papryczkę chili pokroić w krążki lub kostki.

  • Zetrzyj 4 ząbki czosnku na drobnej tarce.

    Zetrzyj czosnek na tarce.

  • Z trzech średnich pomidorów zdejmij skórkę. Aby to zrobić, wykonujemy na nich nacięcie w poprzek, zalewamy je wrzącą wodą przez 2 – 3 minuty. Jeśli skóra po zabiegu jeszcze nie zniknęła, oblaj ją zimną wodą.

    Pomidory zalać wrzątkiem, aby usunąć z nich skórkę.

  • Pomidory można przyjmować w puszkach, trzeba je również obrać. Obrane pomidory pokroić w kostkę.

    Pokrój obrane pomidory w kostkę.

  • Wylej płyn z 75 g oliwek, pokrój je na ćwiartki lub połówki, krążki lub włożymy w całości, to zależy od Ciebie. Zamiast oliwek można stosować oliwki.

    Oliwki bez pestek pokrojone w krążki.

  • Odsączyć olej lub płyn z tuńczyka z puszki, włożyć do miski, zagnieść widelcem.

    Rozgnieć tuńczyka w puszce widelcem.

  • Drobno posiekaj 1 mały pęczek pietruszki. Możesz go również zastąpić koperkiem.

    Posiekaj świeżą pietruszkę.

  • Podobnie pokrój 1 mały pęczek bazylii. Tylko liście, bez łodyg.

    Siekamy również bazylię.

  • Bierzemy 70 g dowolnego twardego lub półtwardego sera, rozcieramy na drobnej tarce.

    Zetrzyj ser na tarce.

  • sos

  • Na patelnię wlej oliwę, podgrzej. Wrzucamy tam cebulę i papryczkę chili, smażymy na jasnozłoty kolor 3 – 5 minut.

    Na patelni z oliwą podsmażamy cebulę z papryczką chili.

  • Pod koniec smażenia cebuli dodajemy do niej starty czosnek, smażymy 1 minutę, cały czas mieszamy. Chili można wyjąć lub zostawić po usmażeniu.

    Dodaj czosnek do cebuli i pieprzu.

  • Teraz do cebuli dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszamy.

    Dodaj pomidory na patelnię.

  • Dodaj 2 – 3 łyżki. l. ketchup, można go zastąpić pastą pomidorową, ale będziesz potrzebować 2 razy mniej. Wszystko dobrze miksujemy.

    Następnie dodaj keczup lub pastę pomidorową.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. sól (do smaku), 1 łyżeczka. Zioła prowansalskie, 0,3 łyżeczki. mielony czarny pieprz lub mieszanka papryki. Wszystko miksujemy.

    Dopraw sos do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

  • Dodaj tuńczyka i posiekane oliwki na patelnię.

    Do sosu włożyć oliwki i tuńczyka.

  • Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

    Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

  • Pasta

  • Gotowanie makaronu zaczynamy, gdy sos jest już prawie gotowy, aby w tym samym czasie doszły do ​​​​gotowości. Stawiamy garnek z wodą (1 l) na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.

    W osobnym rondlu zagotuj wodę.

  • Do wody wrzucamy 100 g makaronu (makaron). Wysypka 1 łyżeczka. sól, wymieszaj. Gotuj do al dente (3-5 minut).

    Makaron włożyć do osolonej wody i zagotować.

    Czy wiedziałeś?  Al dente – stopień gotowości. Charakterystyczną cechą warzyw, mięsa i makaronów gotowanych „al dente” jest to, że po obróbce cieplnej zachowują wewnętrzną elastyczność, wyczuwalną po ugryzieniu. Aby określić moment gotowości makaronu, kilka razy próbuje się go przed zakończeniem procesu gotowania. Produkt o stopniu gotowości „al dente” nie przykleja się do zębów, a także ma jednolity kolor na nacięciu.

  • Gdy makaron się ugotuje, dodaj go do sosu.
    Ugotowany makaron przełóż do sosu.
  • Posypujemy tam również posiekaną pietruszkę, bazylię, starty ser.

    Dodaj bazylię, pietruszkę i ser.

  • Wszystko wymieszaj, gotuj przez 1 minutę, spróbuj. Jeśli okaże się kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody do makaronu. Aby to zrobić, musisz go zapisać, a nie wylewać po ugotowaniu makaronu. I możesz go rozcieńczyć tylko wrzącą wodą.

    Tutaj mamy taki apetyczny makaron z tuńczykiem.

  • Przepis

    W filmie znajdziesz prosty i klasyczny przepis na makaron (makaron) z tuńczykiem w puszce i oliwkami. Zobaczysz, z jakich produktów robi się sos, w jakiej kolejności były smażone i duszone, jakie kawałki warzyw zostały pokrojone na wymiar do tego dania. Zobacz, jakie danie wyszło po wymieszaniu wszystkich składników.

    Tuńczyk jest bardzo neutralny (przez niektórych nawet mylony z mięsem) i doskonale uzupełniają go oliwki. Sos pomidorowy z czosnkiem, bazylią i serem to ulubiony klasyk wszystkich. Danie przyrządza się prosto i szybko, a przyjemnościami jest morze! Nie bój się eksperymentować. Co dodałeś do tego sosu? Z jakimi sosami wolisz gotować makaron? Jak długo trwa gotowanie makaronu? Co robisz, żeby się nie sklejały? Napisz do nas, chętnie je przeczytamy.

    Inne przepisy rybne

    Grillowany tuńczyk
    Karp zapiekany w piekarniku w folii
    Kanapki z wątróbką dorsza
    Tartlets z tuńczykiem i parmezanem
    Dorsz murmański zapiekany w folii w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author