Makaron z warzywami krok po kroku przepis ze zdjęciem

Makaron z warzywami i piersią z kurczaka - kuchnia włoska

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: płyta grzewcza, rondel, patelnia z pokrywką, nóż, łyżka, deska, tarka, sitko.

Składniki

Składniki Ilość
Woda 1,5 litra
Makaron 150 gramów
Oliwa z oliwek 3 art. l.
Krem 20% 150 ml
twardy ser 75 gramów
Filet z kurczaka 300g
Cebula 1 szt.
Słodka papryka 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Zielone fasolki 125 gramów
brokuły 150 gramów
pomidory koktajlowe 16 szt.
Czosnek 1 kromka
Pietruszka 50g
Sól 3 łyżeczki
Mieszanka ziół włoskich 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz ¼ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj warzywa. Dokładnie opłucz wszystkie warzywa, obierz 1 średnią cebulę, 1 ząbek czosnku i 2 marchewki. Weź cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

    Kroimy cebulę.

  • Pokrój paprykę na pół, ostrożnie usuń rdzeń. Pokrój każdą połówkę w paski o szerokości 0,3-0,4 cm, a następnie przetnij.

    Paprykę kroimy w paski.

  • Dwie średnie marchewki pokrój w paski wielkości papryki.

    Marchewki również kroimy w paski.

  • Podobnie pokrój 125 g zielonej fasoli.

    Fasolę szparagową przeciąć na pół.

  • Podzielić 150 g brokułów na różyczki i pokroić na 2-4 części.

    Podziel na różyczki brokułów.

  • Pokrój 16 pomidorków koktajlowych na 2-4 kawałki, w zależności od wielkości.

    Pomidory przeciąć na pół.

  • Pokrój jeden ząbek czosnku w drobną kostkę. Drobno posiekaj 50 g pietruszki. Twardy ser zetrzyj na drobnej lub średniej tarce.

    Zetrzyj ser.

  • 300 g fileta z kurczaka pokrojonego na małe cienkie kawałki.

    Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski.

  • Weź rondel, wlej 1,5 litra wody i 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, dodaj 1 łyżeczkę. sól i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, dodaj 150 g makaronu i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, odmierzyć do osobnego pojemnika 50 ml wody, w której makaron był ugotowany. Odcedź resztę wody, makaron opłucz pod zimną wodą za pomocą sitka.

    Niech makaron się ugotuje.

  • Weź patelnię, dodaj 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, dobrze podgrzać. w gorącym oleju przez 20 sekund. Smaż posiekany czosnek i ¼ łyżeczki. zmielony czarny pieprz.

    Na patelni z oliwą najpierw usmaż posiekany czosnek.

  • Następnie na patelnię wrzucamy pokrojony filet z kurczaka, smażymy około 5 minut, dodajemy 1 łyżeczkę. sól, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe mięso włóż do osobnego pojemnika.

    Dodaj kurczaka do czosnku, usmaż.

  • Na tej samej patelni, na której smażono filet, dodaj kolejną 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek i posiekana cebula. Smaż do uzyskania przezroczystości przez 1 minutę.

    Po wyjęciu fileta z patelni usmaż na nim cebulę.

  • Dodaj posiekaną marchewkę do cebuli i smaż przez kolejne 2 minuty.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Dodaj fasolkę szparagową, brokuły i paprykę w odstępie 1-2 minut. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.

    Następnie dodaj brokuły, fasolę i paprykę.

  • Po 5 minutach dodaj 1 łyżeczkę do warzyw. suszone zioła włoskie, 150 ml śmietanki 20% tłuszczu, 0,5 łyżeczki. sól i 50 ml wody z makaronem. Przykryj ponownie i gotuj przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.

    Warzywa polać śmietaną, posolić, dodać wodę z makaronu.

  • Następnie dodać wcześniej usmażoną pierś z kurczaka, ugotowany makaron, posiekane pomidorki koktajlowe, posiekaną pietruszkę i starty twardy ser.

    Włóż makaron na patelnię, dodaj pomidory i posiekaną zieleninę.

  • Dobrze wymieszać. Makaron gotowy, smacznego.

    Taki makaron z warzywami jest bardzo sycący i pachnący.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Na każde 100 g makaronu należy wypić 1 litr wody.
    • Postępuj zgodnie z kolejnością dodawania warzyw w przepisie. Tak więc wszystkie warzywa będą się gotować w tym samym czasie i zachowają wszystkie witaminy.
    • Użyj dowolnego makaronu, ale produkt z pszenicy durum jest znacznie zdrowszy.
    • Warzywa możesz zmienić według własnego uznania: możesz dodać cukinię, młodą kukurydzę lub zielony groszek. Możesz również użyć mrożonej mieszanki ulubionych warzyw.
    • Zamiast pietruszki możesz wziąć warzywa, które lubisz.
    • Oliwa z oliwek może być zastąpiona dowolnym warzywem lub masłem.
    • Mieszankę włoskich ziół można zastąpić przyprawami, które bardziej przypadną Ci do gustu.

    Przepis

    Sprawdź przepis, szczegółowo pokazuje cały proces gotowania makaronu z warzywami i piersią z kurczaka.

    To był kolejny przepis, na który warto zwrócić uwagę. Powiedz nam w komentarzach, jak gotujesz makaron i czy spodobał Ci się ten przepis.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron z jajkiem

    Jak gotować makaron

    Kremowy makaron

    Pierśi kurczaka

    Makaron z Boczkiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author