Makaroniki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Makaroniki francuskie - przepis z dwoma nadzieniami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • lodówka;
  • piekarnik kuchenny;
  • blacha do pieczenia;
  • hals;
  • silikonowa szpatułka;
  • średnie sito;
  • Wagi kuchenne;
  • 2 głębokie miski;
  • nóż;
  • pergamin;
  • talerz zupy;
  • 3 torebki cukiernicze;
  • dysza do śmietany;
  • mikser;
  • mikser;
  • Puchar;
  • mały rondel;
  • talerz;
  • 2 małe miski;
  • łyżka;
  • podawać danie.

Składniki

Nazwa Ilość
mąka migdałowa 100 gramów
cukier puder 160 gramów
cukier 90 gramów
białka 70 gramów
kwas cytrynowy szczypać
Makaron Nutella 30 gramów
gorzka czekolada 30 gramów
śmietana 35% 50 ml
masło 60 gramów
Jagoda 50g
Sól szczypać
barwnik spożywczy szczypać

Ważny! Ten przepis wymaga dokładności wszystkich proporcji składników, dlatego lepiej używać w swojej pracy wagi kuchennej.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie surowców i składników

  • Umieść miskę na wadze, wyzeruj i przesiej do niej mąkę migdałową przez średnie sito. Potrzebujesz 100 g przesianej mąki. Należy to zrobić, aby nie dostały się do środka duże cząstki orzechów, co może wpłynąć na teksturę ciasta. Nawet w bardzo drobno zmielonej mące można odsiać do 10% miękiszu orzechów.

    Przesiej mąkę migdałową.

  • Lepiej też przesiać cukier puder, aby nie natrafić na grudki. Do miski z mąką migdałową dodaj 100 g proszku.

    Przesiewamy również cukier puder.

  • Dobrze wymieszaj i ponownie przesiej mieszaninę. Na razie odstaw miskę z proszkiem i mąką.

    Wymieszaj przesiany proszek i mąkę.

  • Wcześniej, aby później się nie rozpraszać, przygotuj torbę z dyszą. Do dżigowania makaroników stosuje się dysze z okrągłym otworem (8-12 mm). Jeśli nie ma dyszy, wystarczy odciąć nos torby. Torebkę cukierniczą z dyszą włożyć do dużej szklanki i owinąć wokół szyi. Okazuje się, że jest to taki lejek, bardzo wygodnie jest wkładać do niego ciasto, kremy i inne wypełniacze.

    Torebkę cukierniczą przygotowujemy wcześniej.

  • Przepis wymaga 70 g białka, zwykle 2 duże lub 3 średnie jajka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej, umyj i wysusz. W czystej, suchej misce ostrożnie oddziel białka od żółtek. Odważ dokładnie 70 g w głębokiej misce do ubijania, proporcje są bardzo ważne.

    Ostrożnie oddziel białka od żółtek.

    Ważny! Aby białka dobrze się ubijały, należy wziąć pod uwagę pewne zasady: woda, tłuszcz, żółtko nie mogą dostać się do białka; białka nie powinny być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej białko staje się lepkie, bije wolniej, ale jest lepiej nasycone tlenem.

  • Ubijanie i wyrabianie ciasta

  • Białka ubijać na niskich obrotach miksera, aż się spienią. Aby ustabilizować białko, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego i kontynuuj ubijanie, zwiększ prędkość ubijania do średniej.

    Lekko ubij białka mikserem lub blenderem.

  • Ubijaj, aż uzyskasz jasne szczyty.

    Po dodaniu kwasu cytrynowego białka muszą być ubijane do lekkich pików.

  • Kontynuując ubijanie, wlej 90 g cukru pudru i szczyptę barwnika spożywczego w cienkim strumieniu. Barwniki najlepiej stosować na sucho, ponieważ nadmiar płynu może wpływać na strukturę białka.

    Do białek wprowadzamy cukier puder i barwnik spożywczy. nadal bijemy.

  • Ubijaj do twardych szczytów, masa powinna być gęsta i mocna. A potem możesz wymieszać bezę z przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i proszku.

    Ubijaj bezę jeszcze przez kilka minut, aby ją ujędrnić.

  • Za pomocą łopatki włożyć bezę na części do mąki i delikatnie zagnieść (ruch od dołu do góry) na gładką masę. Ugniataj stopniowo i przez długi czas, aż ciasto stanie się błyszczące i bardziej płynne.

    Delikatnie włóż bezę do mąki migdałowej.

  • Gdy tylko ciasto zacznie powoli spływać z łopatki grubą wstążką, uzyskasz pożądaną konsystencję. Ten moment jest niezwykle ważny: jeśli masa nie jest do końca wymieszana i gęsta, makaroniki w piekarniku mogą brzydko pękać, a jeśli jest przerwana i wodnista, nie urosną i nie uformują się charakterystyczne spódniczki.

    Ciasto okazuje się puszyste i nieważkie.

  • Tworzenie

  • Otrzymane ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej torebki na ciasto.

    Przełóż ciasto do torebki cukierniczej.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć arkuszem pergaminu i wycisnąć z woreczka identyczne koła o średnicy 2-3 cm. Najlepiej w szachownicę. Jest to konieczne do lepszego równomiernego podgrzewania makaroników podczas pieczenia.

    Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i układamy na niej kółka ciasta.

  • Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w rundach, musisz kilka razy uderzyć w blachę do pieczenia na stole. Aby słynna spódnica pojawiła się w makaronikach, należy je pozostawić same na 30-40 minut, aby trochę wyschły.

    Półfabrykaty powinny stać około godziny w temperaturze pokojowej.

  • Pieczenie

  • Gdy makaroniki schną, włącz piekarnik na 140 ° C, proste grzanie od góry i od dołu, bez wentylatorów i innych opcji. Pieczemy na środkowej półce piekarnika. Ustaw czas na minutniku. Pieczenie trwa zwykle od 12 do 18 minut.

    Przyszłe makaroniki wysyłamy do piekarnika.

  • Po około 3-5 minutach zaczną pojawiać się spódnice. To pierwsza wskazówka, że ​​cały poprzedni proces został wykonany poprawnie.

    Z zastrzeżeniem wszystkich zasad, na ciasteczkach powinny pojawić się słynne spódnice.

  • Po około minucie, gdy wszystkie spódnice urosną, zaleca się lekkie otwarcie piekarnika i uwolnienie nadmiaru wilgoci.

    Po tym, jak na ciasteczkach pojawią się spódniczki, możesz otworzyć piekarnik, aby wypuścić wilgotne powietrze.

  • W dwunastej minucie pieczenia możesz sprawdzić gotowość makaroników. Gdy tylko podeszwa z łatwością odsunie się od papieru, a samo wieczko nie opadnie po naciśnięciu, ciasteczka są gotowe.

    Gotowe makaroniki wyjmujemy z piekarnika.

  • Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i natychmiast wyjmij z niej pergamin z makaronikami. Na gorącej prześcieradle cienkie ciasteczka mogą wyschnąć.

    Niech ciasteczka wyschną na pergaminie.

  • Ganasz czekoladowy z nutellą

  • Śmietankę (50 ml) wlać do rondla i podgrzać na kuchence.

    Aby przygotować nadzienie, podgrzej śmietankę.

  • Ciemną czekoladę (30 g) zmiel nożem na małe okruchy i przelej do małej miski.

    Drobno posiekaj czekoladę.

  • Dodaj do tego 30 g Nutelli.

    Dodaj Nutellę do posiekanej czekolady.

  • Mieszankę czekolady i makaronu polej gorącą śmietaną, wszystko szybko wymieszaj.

    Czekoladę Nutella polej gorącą śmietaną.

  • Czekolada rozpuści się podczas mieszania, a masa stanie się jednorodna. Ugotowany ganache pozostaw do ostygnięcia.

    Masę wymieszać do uzyskania gładkości.

  • Zimny ​​ganache umieść w torebce na ciasto i wstaw do lodówki, aż zgęstnieje.

    Gotowy ganache przełóż do torebki na ciasto.

  • Krem maślany z jagodami

  • Jagody (50 g) zmiel blenderem na puree.

    Aby przygotować nadzienie jagodowe, zmiksuj jagody blenderem.

  • Miękkie masło (60 g) ubić mikserem z cukrem pudrem (60 g) na puszystą masę.

    Ubij masło z cukrem.

  • Powoli, nie przerywając ubijania, wsyp puree z jagód i szczyptę soli.

    Do oleju wprowadzamy masę jagodową.

  • Ubijaj, aż będzie puszysta.

    Śmietanę ubijaj, aż będzie gładka.

  • Gotowy krem ​​włóż do torebki cukierniczej.

    Ten krem ​​​​jest również transportowany do torebki cukierniczej.

  • Nadzienie z farszem

  • Gdy połówki makaronika ostygną, możesz połączyć ciasteczka w pary. Z torebki do ciasta wylej śmietankę lub ganache na jedną połowę ciastka i przykryj drugą.

    Na połowę makaronika wycisnąć śmietankę.

  • Wszystkie nadziewane makaroniki włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki do następnego dnia.

    Drugim wykrojem pokrywamy nadzienie.

  • Przez noc skórka herbatnika zostanie nasączona ganache lub śmietaną i lepiej odda jej smak.

    Najlepiej byłoby, gdyby makaroniki były przechowywane w lodówce na noc.

  • Tuż przed podaniem makaroniki wyjąć z lodówki i ostrożnie ułożyć na naczyniu o nietypowym wygięciu.

    Przepis

    Ten film pomoże Ci śledzić przygotowywanie makaroników w domu. Zobaczysz wszystkie etapy tworzenia tego pliku cookie w dynamice.

    Teraz zapoznałeś się wystarczająco szczegółowo z procesem tworzenia tych markowych plików cookie. Próbuj, eksperymentuj, twórz w swojej kuchni. Na pewno ci się uda. Pochwal się swoimi wynikami w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciastko Brzoskwinie

    Jabłkowe ciasteczka

    Ulubione ciasteczka

    Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka bez jajek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author