Makrela na grillu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Delikatna i soczysta makrela na grillu - smaczniejsza niż grill

Sprzęt i przybory kuchenne: deska, nóż, wypiekacz do czosnku, miska płytka, szczotka silikonowa, grill, ręczniki papierowe, grill.

Składniki

Aby ugotować pyszną soczystą makrelę na grillu, przygotuj następujące składniki:

Makrela w całości 1 szt.
Cebula 1 szt.
Cytrynowy ½ sztuki
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Pietruszka 1 pęczek
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Czosnek 1-2 goździki

Gotowanie krok po kroku

  • Weź jedną całą makrelę. Jeśli jest zamrożony, najpierw pozwól rybie całkowicie się rozmrozić. Opłucz dokładnie tuszę makreli pod bieżącą wodą, wyczyść ją od wewnątrz i umyj również od wewnątrz. Osusz rybę wewnątrz i na zewnątrz suchymi ręcznikami papierowymi, usuwając jak najwięcej wilgoci z tuszy.

    Do gotowania makreli na grillu. przygotuj składniki

  • Przygotuj marynatę do makreli. Aby to zrobić, weź jedną średniej wielkości cebulę, obierz ją i pokrój w dość cienkie półpierścienie.

    Do gotowania makreli na grillu. Kroić cebule

  • Następnie oddziel połowę cytryny i pokrój w plasterki.

    Ugotować makrelę na grillu pokroić cytrynę

  • Weź obraną makrelę i natrzyj ją dokładnie solą i czarnym pieprzem na wierzchu i w środku. Możesz również dodać przyprawy do ryb według własnego gustu.

    Do gotowania makreli na grillu. przygotuj przyprawy

  • Drobno posiekaj pęczek pietruszki, a następnie dodaj do niej sok z kilku plasterków cytryny. Weź też kilka krążków cebuli, ściśnij je rękoma i dodaj do natki pietruszki z sokiem z cytryny.

    Do gotowania makreli na grillu. posiekaj warzywa

  • Wymieszaj pietruszkę, wyciśnięte ćwiartki cytryny i krążki cebuli w dłoniach, lekko naciskając, aby z masy wypłynął sok.

    Do gotowania makreli na grillu. przygotuj składniki

  • Rybę dokładnie natrzyj powstałą mieszanką ze wszystkich stron – zarówno na wierzchu, jak i wewnątrz. Następnie nadziewać makrelę pozostałą natką pietruszki i posiekaną wcześniej cebulą, a do wnętrza ryby z obu stron włożyć po kilka plasterków cytryny. Pozostaw makrelę do zamarynowania, gdy ogień jest rozpalony. Jeśli gotujesz rybę w domu, możesz zostawić ją w marynacie na kilka godzin lub na całą noc.

    Do gotowania makreli na grillu. wrzuć warzywa do ryby

  • W małej głębokiej misce wlej 2-3 łyżki. l. olej roślinny. Obierz 1-2 ząbki czosnku z łuski i drobno posiekaj nożem lub za pomocą wypiekacza do czosnku. Dodaj posiekany czosnek do oleju słonecznikowego i wymieszaj.

    Do gotowania makreli na grillu. zetrzyj czosnek

  • Weź grill i posmaruj go olejem słonecznikowym za pomocą silikonowej szczoteczki.

    Do gotowania makreli na grillu. rozmazać formularz

  • Za pomocą ręczników papierowych lub serwetek wytrzyj zewnętrzną część makreli z resztek pietruszki, aby warzywa nie przypaliły się podczas smażenia.

    Do gotowania makreli na grillu. marynować rybę

  • Włóż rybę do grilla do smażenia, napraw i wyślij na grilla. Postępuj zgodnie z procesem gotowania. Aby makrela się nie przypaliła, co dwie minuty odwracaj ją, smarując jednocześnie olejem słonecznikowym i czosnkiem za pomocą silikonowej szczoteczki.

    Do gotowania makreli na grillu. połóż rybę na grillu

  • Smaż rybę na grillu na złoty kolor. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli wybierzesz dużą makrelę, zajmie to około 20 minut. Jeśli ryba jest mała, wystarczy 15 minut.

    Do gotowania makreli na grillu. przygotować kociołek

  • Gotową makrelę wyjąć z grilla, położyć na talerzu, udekorować świeżymi ziołami i cytryną i podawać.

    Delikatna i soczysta makrela na grillu - smaczniejsza niż grill

  • Przepis

    W tym artykule znajdziesz również przepis na gotowanie soczystej makreli na grillu.

    Dziś na grillu ugotowałeś pyszną i delikatną makrelę ze złotą skórką.

    Czy udało Ci się ugotować rybę według tego przepisu? Podobała Ci się potrawa? Czy wcześniej gotowałeś ryby na grillu? Czy masz jakieś wskazówki dotyczące ulepszenia przepisu? Podziel się komentarzami do artykułu.

    Inne przepisy rybne

    Makrela Ciasta Ryba Makrela
    Grillowana Ryba Z
    Dorsza Łosoś Cały
    Łosoś Pieczony W Piecu
    Kisz z Łososiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author