Makrela w folii w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Marynowana makrela zapiekana w piecu z warzywami

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, lodówka, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, folia, ręczniki papierowe, worek foliowy, łyżeczka, naczynie do serwowania.

Składniki

makrela 1 szt.
cytrynowy 1 szt.
Sól smak
suchy czosnek smak
zmielony czarny pieprz smak
cebula 1 szt.
Ziemniak 3-4 szt.
marchewka 1 szt.
Słodka papryka 1 szt.
olej roślinny 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Oczyścić rybę od środka, zdjąć czarną folię, wyciąć nożem skrzela i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Osusz makrelę ręcznikiem papierowym.

    Aby ugotować makrelę w folii w piekarniku, przygotuj składniki

  • Przed upieczeniem rybę należy ją marynować. Posolić i popieprzyć rybę ze wszystkich stron iw środku do smaku. Posyp również suchym czosnkiem. Ma mniej wyraźny smak czosnku, ale jeśli wolisz bardziej pikantny smak, użyj świeżego mielonego czosnku.

    Aby ugotować makrelę w folii w piekarniku, przygotuj przyprawy

  • Następnie pokrój cytrynę na pół i zalej makrelę ze wszystkich stron i do środka sokiem z połowy cytryny. Przełóż rybę do plastikowej torebki i zalej sokiem z drugiej połowy cytryny. Dobrze wyciśnij sok, aby ryba wystarczająco się w nim zamarynowała. Sok z cytryny zneutralizuje zapach makreli, a jej mięso stanie się białe i miękkie. Jeśli nie lubisz cytrynowego zapachu i smaku ryb, zastąp sok octem winnym lub po prostu dobrze opłucz marynowaną rybę pod zimną wodą.

    Aby ugotować makrelę w folii w piekarniku, posolić rybę

  • Obierz jedną małą cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj cebulę do ryby, w tym do środka. Zawiąż mocno worek i wyślij rybę do marynowania w lodówce przez co najmniej 2 godziny, jeśli chcesz.

    Aby ugotować makrelę w folii w piekarniku, posiekaj cebulę

  • W międzyczasie przygotuj warzywa na podkładkę warzywną dla ryby. Obierz 3-4 ziemniaki, jedną marchewkę i jedną słodką paprykę, warzywa opłucz pod wodą. Następnie wyjmij rybę z lodówki i, jeśli chcesz, lekko spłucz, aby nie była kwaśna od cytryny. Oderwij niezbędny kawałek folii i lekko posmaruj go olejem roślinnym.

    Aby upiec makrelę w folii w piekarniku, pokrój folię

  • 3-4 ziemniaki pokroić w plastry i równomiernie rozłożyć na folii, lekko posolić. Połóż makrelę na wierzchu ziemniaków. Pokrój marchewki w krążki i włóż do środka rybę, pokrój paprykę w krążki i również włóż do środka. Lekko posmaruj wszystko olejem roślinnym na wierzchu i zawiń folię. Wyłóż blachę do pieczenia folią i ułóż zawiniętą rybę na wierzchu.

    Aby upiec makrelę w folii w piekarniku, ułóż składniki na folii

  • Rozgrzej piekarnik do 180 ºС i wyślij rybę do pieczenia przez 20-25 minut. Po tym czasie otwórz folię, aby makrela się zarumieniła i piecz jeszcze przez 10 minut.

    Aby ugotować makrelę w folii w piekarniku, rozgrzej piekarnik

  • W razie potrzeby makrelę można posmarować majonezem lub posypać tartym twardym serem przed pieczeniem. A w procesie marynowania możesz użyć dowolnych przypraw odpowiednich do ryb według własnego uznania.

    Gotową rybę z warzywami można położyć na liściu sałaty i posypać drobno posiekanymi ziołami, a na boku położyć plasterek cytryny.

    Makrela zapiekana w folii w piekarniku z warzywami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

    Przepis

    Jak pysznie zamarynować makrelę i połączyć ją z warzywami przed pieczeniem, możecie popatrzeć.

    Gotuj soczystą makrelę na delikatnym łóżku warzywnym w piekarniku na lunch lub kolację z tym przepisem i podziel się swoją opinią na temat tego dania. Powiedz nam, jak marynujesz makrelę, czy używasz jakichś specjalnych składników?

    Inne przepisy rybne

    Różowy łosoś pieczony z ziemniakami w folii w piekarniku
    Stek z łososia smażony na patelni
    Makrela faszerowana warzywami
    Makrela zapiekana z warzywami w piekarniku
    Makrela duszona

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author