Makrela w słoiku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna makrela z warzywami w słoiku w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • litrowy słoik;
  • metalowa osłona (bez gumki);
  • miska lub płytka miska;
  • filtr;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Makrela (możesz użyć dowolnej innej ryby) 1 szt.
Cebula 1-2 szt.
Marchewka 1 szt.
Słodka papryka 1 szt.
Cytrynowy 1 szt.
Cukier 1/2 łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Liść laurowy 4 rzeczy.
groszek ziele angielskie 10 kawałków.
Olej z oliwek lub słonecznika 2-3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy od ryby. Jeśli używasz mrożonej tuszy makreli, musisz najpierw w naturalny sposób rozmrozić ją w lodówce, bez użycia kuchenki mikrofalowej lub gorącej wody. Po rozmrożeniu pokrój brzuch ryby i wyjmij wnętrze. Opłucz pod bieżącą wodą. Wykonujemy nacięcie tuż pod płetwą, obracamy nóż w kierunku ogona i odcinamy filet. Wykonujemy tę samą sekwencję działań po drugiej stronie.

    Patroszymy makrelę, myjemy, kroimy filet.

  • Na środku filetu wytnij główne kości, a także usuń kości przybrzeżne.

    W miarę możliwości usuwamy kości z fileta.

  • Następnie pokrój filet na porcje. To samo robimy z innymi rybami.

    Pokroić przetworzone na kawałki.

  • Umieść posiekaną makrelę w misce. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, 1/2 łyżeczki. cukier i sok z jednej cytryny, przefiltrowany przez sitko.

    Posolić rybę, wlać sok z cytryny.

  • Dokładnie wymieszać.

    Rybę dokładnie wymieszać.

  • Następnie oczyść i pokrój warzywa. Cebulę pokroić w ćwiartki.

    Cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Pokrój marchewki i paprykę w paski.

    Pokrój marchewki i słodką paprykę w paski.

  • Na dno litrowego słoika kładziemy 4 liście laurowe i układamy warstwy marchewki, cebuli, papryki, czarnego pieprzu i makreli. Następnie powtarzamy ponownie.

    Na dno słoika kładziemy liść laurowy, a na nim układamy warstwy cebuli, marchewki, papryki i makreli.

  • Wlej olej roślinny na wierzch. Możesz użyć oliwy z oliwek, aby nadać wyjątkowy smak, ale odpowiedni jest również słonecznik.

    Po złożeniu wszystkich produktów warstwami dodaj do słoika olej roślinny.

  • Słoik przykrywamy metalową pokrywką w celu konserwacji, po wyjęciu z niego gumy. Następnie włóż słoik do piekarnika i podgrzej do 180 stopni.

    Wysyłamy słoik makreli do piekarnika.

  • Gdy zawartość się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i odstaw na 1 godzinę.

    Po ugotowaniu należy obniżyć temperaturę piekarnika i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

  • Schłodzić całkowicie w piekarniku. To danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego.

    Makrela gotowana w słoiku jest bardzo smaczna.

  • Przepis

    Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące gotowania makreli w słoiku. Autor wyraźnie pokazuje, jak pokroić filet i pozbyć się kości. Dowiesz się również, jak prawidłowo umieścić wszystkie składniki w słoiku i jak długo trzeba dusić rybę w piekarniku, aby uzyskać soczyste i pachnące danie.

    Więc teraz wiesz, jak gotować pyszną i pachnącą makrelę w słoiku. Jak widać, będzie to wymagało tylko najprostszych składników, które większość gospodyń domowych może znaleźć. Podobał Ci się ten przepis? Czy jesteś gotowy, aby użyć go dla siebie i swojej rodziny? A może chcesz coś w nim zmienić? Czy uważasz, że ryba gotowana w słoiku będzie inna niż ta gotowana w garnku? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Gotowana makrela
    Zupa rybna Sterlet z wędzonym pstrągiem
    Grillowana
    makrela Kotlety rybne z makreli
    Grillowana ryba makrela

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author