Makrela wędzona na zimno krok po kroku ze zdjęciem

Najlepszy przepis na wędzoną na zimno makrelę w domu

Sprzęt i przybory kuchenne:  rondel, pojemnik szklany lub emaliowany, folia spożywcza, pędzel, serwetki papierowe.

Składniki

Produkt Ilość
Makrela 1 kg (ok. 3 sztuki)
Woda 1 l
Sól 65 gramów
skórka cebuli duża garść
liście herbaty 3 art. l.
Płynny dym (można zastąpić suszonymi śliwkami) 5 kropli (10 szt.)
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Potrzebujemy 1 kg rozmrożonej makreli. To około 3 średniej wielkości tusze. Pożądane jest rozmrażanie ryb w warunkach naturalnych, a nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce. Jeśli do rozmrażania użyjesz kuchenki mikrofalowej, gorącej wody lub piekarnika z funkcją rozmrażania, włókna ryb mogą zostać uszkodzone, co niekorzystnie wpłynie na wygląd i smak gotowego dania. Najpierw rybę należy oczyścić, pozbyć się wnętrzności i głów. Ogon można pozostawić, przyda się w późniejszym procesie gotowania.

    Wypatroszmy makrelę. myjemy.

  • Przede wszystkim trzeba zaparzyć solankę, w której ryby będą wędzone. Aby to zrobić, wlej 1 litr wody na patelnię i zagotuj.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • We wrzącej wodzie dodaj skórkę cebuli, sól i liście herbaty. Spawanie nie musi pochodzić z drogich odmian. Zrobi to najczęstszy i najbardziej przystępny cenowo. Dokładnie wymieszać.

    Do wrzącej wody wrzucić skórkę cebuli, czarną herbatę, sól.

  • Pozostaw bulion do wrzenia przez 5 minut, aby był dobrze zaparzony.

    Wymieszaj składniki i gotuj przez kilka minut.

  • Wyjmij przegotowaną solankę z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

    Gotową marynatę wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Makrela jest umieszczana w emaliowanym lub szklanym pojemniku. Odpowiednie są również naczynia ze stali nierdzewnej.

    Umieść makrelę w głębokiej misce.

  • Wystudzoną solankę zalewamy razem ze skórką cebuli i listkami herbaty tak, aby nadały swój kolor do końca.

    Zalej rybę marynatą.

  • Następnie dodaj 5 kropli płynnego dymu do samej solanki. To właśnie ta substancja nadaje makreli smak wędzonego mięsa. Bez tego okaże się bardzo pięknym kolorem, ale bez aromatu.

    W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać płynny dym do marynaty.

  • Ułożoną makrelę należy wynieść na zimno, na przykład na balkon. Jeśli planujesz przechowywać go w lodówce, musisz najpierw dokręcić pojemnik na ryby folią spożywczą, aby nie było zapachu. Wyjeżdżamy na dwa dni. Po 12 godzinach rybę należy odwrócić, ponieważ spód nie będzie dobrze plamił. Dlatego co 12 godzin ryba musi być odwrócona.

    Na dwa dni wkładamy pojemnik z rybą do lodówki (na balkonie).

  • Po 2 dniach ryba jest całkowicie gotowa. Wyciągamy go z solanki i wycieramy trochę papierowym ręcznikiem, usuwając łuskę i liście herbaty, jeśli się do niej przykleiły.

    Gotową rybę wyjmujemy z marynaty i wycieramy papierowymi ręcznikami.

  • Aby nadać rybie połysk, można ją trochę natrzeć olejem roślinnym. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnego pędzla lub ręcznika papierowego.

    Aby uzyskać połysk, ryby można smarować olejem roślinnym.

  • Przed użyciem należy trochę wysuszyć rybę, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Jeśli masz dużą rybę, możesz zawiesić ją za ogon na 1-2 godziny. Kiedy ryba wyschnie do pożądanego stanu, brzuch nie będzie już mokry, a skóra miejscami trochę się pomarszczy.

    Nasza wędzona na zimno makrela jest gotowa!

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować makrelę wędzoną na zimno, używając skórek cebuli, liści herbaty i płynnego dymu. Autor szczegółowo pokazuje, jak przygotować solankę i napełnić rybę. A także dzieli się wskazówkami, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy i apetyczny.

    Więc teraz wiesz, jak gotować w domu makrelę wędzoną na zimno. Dzięki temu prostemu przepisowi zawsze możesz zadowolić siebie i swoich bliskich pyszną i pachnącą rybą. Powiedz nam w komentarzach, czy słyszałeś kiedyś o podobnej metodzie gotowania makreli? Co myślisz o użyciu płynnego dymu w przepisie? Może nadal zastąpią go śliwkami? Co Ci się podobało w przepisie i co byś zmienił? Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna.

    Inne przepisy rybne

    Domowe szproty gromadnika
    Makrela sagudai Grootnik solony Makrela wędzona na gorąco Śledź pieczony w folii w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author