
Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, pojemnik szklany lub emaliowany, folia spożywcza, pędzel, serwetki papierowe.
Składniki
Produkt | Ilość |
Makrela | 1 kg (ok. 3 sztuki) |
Woda | 1 l |
Sól | 65 gramów |
skórka cebuli | duża garść |
liście herbaty | 3 art. l. |
Płynny dym (można zastąpić suszonymi śliwkami) | 5 kropli (10 szt.) |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Potrzebujemy 1 kg rozmrożonej makreli. To około 3 średniej wielkości tusze. Pożądane jest rozmrażanie ryb w warunkach naturalnych, a nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce. Jeśli do rozmrażania użyjesz kuchenki mikrofalowej, gorącej wody lub piekarnika z funkcją rozmrażania, włókna ryb mogą zostać uszkodzone, co niekorzystnie wpłynie na wygląd i smak gotowego dania. Najpierw rybę należy oczyścić, pozbyć się wnętrzności i głów. Ogon można pozostawić, przyda się w późniejszym procesie gotowania. 
Przede wszystkim trzeba zaparzyć solankę, w której ryby będą wędzone. Aby to zrobić, wlej 1 litr wody na patelnię i zagotuj. 
We wrzącej wodzie dodaj skórkę cebuli, sól i liście herbaty. Spawanie nie musi pochodzić z drogich odmian. Zrobi to najczęstszy i najbardziej przystępny cenowo. Dokładnie wymieszać. 
Pozostaw bulion do wrzenia przez 5 minut, aby był dobrze zaparzony. 
Wyjmij przegotowaną solankę z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 
Makrela jest umieszczana w emaliowanym lub szklanym pojemniku. Odpowiednie są również naczynia ze stali nierdzewnej. 
Wystudzoną solankę zalewamy razem ze skórką cebuli i listkami herbaty tak, aby nadały swój kolor do końca. 
Następnie dodaj 5 kropli płynnego dymu do samej solanki. To właśnie ta substancja nadaje makreli smak wędzonego mięsa. Bez tego okaże się bardzo pięknym kolorem, ale bez aromatu. 
Ułożoną makrelę należy wynieść na zimno, na przykład na balkon. Jeśli planujesz przechowywać go w lodówce, musisz najpierw dokręcić pojemnik na ryby folią spożywczą, aby nie było zapachu. Wyjeżdżamy na dwa dni. Po 12 godzinach rybę należy odwrócić, ponieważ spód nie będzie dobrze plamił. Dlatego co 12 godzin ryba musi być odwrócona. 
Po 2 dniach ryba jest całkowicie gotowa. Wyciągamy go z solanki i wycieramy trochę papierowym ręcznikiem, usuwając łuskę i liście herbaty, jeśli się do niej przykleiły. 
Aby nadać rybie połysk, można ją trochę natrzeć olejem roślinnym. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnego pędzla lub ręcznika papierowego. 
Przed użyciem należy trochę wysuszyć rybę, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Jeśli masz dużą rybę, możesz zawiesić ją za ogon na 1-2 godziny. Kiedy ryba wyschnie do pożądanego stanu, brzuch nie będzie już mokry, a skóra miejscami trochę się pomarszczy. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować makrelę wędzoną na zimno, używając skórek cebuli, liści herbaty i płynnego dymu. Autor szczegółowo pokazuje, jak przygotować solankę i napełnić rybę. A także dzieli się wskazówkami, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy i apetyczny.
Więc teraz wiesz, jak gotować w domu makrelę wędzoną na zimno. Dzięki temu prostemu przepisowi zawsze możesz zadowolić siebie i swoich bliskich pyszną i pachnącą rybą. Powiedz nam w komentarzach, czy słyszałeś kiedyś o podobnej metodzie gotowania makreli? Co myślisz o użyciu płynnego dymu w przepisie? Może nadal zastąpią go śliwkami? Co Ci się podobało w przepisie i co byś zmienił? Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna.
Inne przepisy rybne
Domowe szproty gromadnika
Makrela sagudai Grootnik solony Makrela wędzona na gorąco Śledź pieczony w folii w piekarniku
Smacznego!