Malinowy przepis na eklery krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne i nietuzinkowe eklerki z kremem malinowym

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • rondel;
  • mikser lub robot kuchenny;
  • mikser;
  • trzepaczka kulinarna;
  • szpatułka kulinarna;
  • sito;
  • filtr;
  • 2 torebki cukiernicze z różnymi dyszami;
  • mata silikonowa z oznaczeniami na eklery lub pergamin;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa  Ilość
Mąka pszenna 55 gramów
Masło 50g
Kurze jajo 3 szt.
mleko 150 ml
Krem z 38% tłuszczu 300 ml
Woda pitna 50 ml
Cukier granulowany 30 gramów
Cukier puder 15 gramów
płatki kokosowe 10 gramów
Krople lub krążki z białej czekolady 40 gramów
Skrobia kukurydziana 10 gramów
przecier malinowy 55 gramów
Sól szczypać

Gotowanie krok po kroku

Jak zrobić ciasto parzone i upiec półfabrykaty

  • Do rondla włóż 50 g masła, 30 g cukru, szczyptę soli, 50 ml wody, 100 ml mleka. Umieść na średnim ogniu.

    Rozgrzej mleko z masłem.

  • Doprowadź kompozycję do wrzenia, mieszając ją trzepaczką.

    Doprowadź masę do wrzenia.

  • Do rondla wsypać 55 gram mąki pszennej, wsypać od razu całą mąkę. Przesiej mąkę dwa razy wcześniej. To zapewni jednolitość testu. Natychmiast wyłącz ogień.

    Do gotującego się płynu wsypać mąkę.

  • Mieszaj energicznie trzepaczką, aby uzyskać kulkę z kremu.

    Szybko zagotuj ciasto.

  • Masę strząsnąć z trzepaczki, rondelek z grudką ciasta postawić na małym ogniu. Mieszaj łopatką przez 35-40 sekund. Ma to na celu pozbycie się nadmiaru wilgoci.

    Ciasto trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

  • Pozostaw masę budyniową do ostygnięcia przez 1-1,5 minuty. Przenieś go do miski miksera. Mieszaj przez 40-60 sekund.

    Następnie ubij ciasto mikserem.

  • Ubij 2 jajka, aż będą gładkie. Zacieru jajecznego dodawać partiami do miski miksera 3-4 razy. Kolejną część wlewamy dopiero po wchłonięciu przez ciasto wcześniej wylanej porcji. Obserwuj konsystencję masy. Jeśli stanie się cieknący, nie dodawaj więcej jajka. Możesz potrzebować mniej lub więcej masy jajecznej, niż wymaga przepis. Ciasto płynne może osiadać, ale zatkane ciasto może nie wyrosnąć.

    Powoli włóż ubite jajko do ciasta.

  • Masę budyniową można mieszać ręcznie. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, spływającej z łopatki ciągłą wstążką.

    Tak powinno wyglądać ciasto.

  • Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego wyposażonego w gwiazdkę lub inną końcówkę z karbem. Lekko postukaj w worek, aby wycisnąć powietrze z worka.

    Włóż ciasto do torebki cukierniczej.

  • Ciasto wylewamy na kawałki na silikonowej macie ze specjalnymi oznaczeniami na eklery, ułożonej na blasze do pieczenia. Jeśli go nie masz, użyj pergaminu. Odległość między półfabrykatami powinna wynosić co najmniej 4-5 cm, długość półfabrykatu to 8-12 cm (wybierz żądany rozmiar).

    Umieść eklery na macie silikonowej.

  • Posyp półfabrykaty cukrem pudrem (15 gramów) z sitka.

    Posyp puste miejsca cukrem pudrem.

  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Ciasto powinno dobrze się zarumienić. Eklery są lepiej upieczone niż niedopieczone. W powietrzu opadną niedopieczone produkty.

    Eklery są gotowe.

  • Jak zrobić krem ​​malinowy

  • W misce wymieszaj 30 g cukru i 10 g skrobi kukurydzianej. Wlej 100 ml mleka do rondla. Dodaj 1 jajko kurze.

    Jajko ubijamy do mleka.

  • Umieść 55 gramów puree z pestek malin.

    Dodaj puree malinowe.

  • Umieść rondel na średnim ogniu, podgrzej mieszaninę (do 60-65 ° C), mieszając trzepaczką.

    Gotujemy masę, doprowadzamy do wrzenia.

  • Wlej mieszankę cukru i skrobi do rondla. Posyp „deszczem”, natychmiast energicznie wymieszaj trzepaczką.

    Do masy malinowej wprowadzamy mieszankę skrobi i mąki.

  • Ciągle mieszając, gotuj śmietankę, aż zgęstnieje.

    Ugotuj śmietankę, aż będzie gęsta.

  • W głębokiej misce o pojemności co najmniej 2 litrów wsypać białą czekoladę w krople lub krążki (100 gramów). Do miski wlej zagęszczoną śmietanę.

    Rozłóż gorącą śmietankę na białej czekoladzie.

  • Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkości. Fajnie całkowicie.

    Krem z czekoladą przerywamy blenderem.

  • 150 ml śmietany (38%) ubić na sztywną piankę.

    Śmietanę ubić osobno.

  • Schłodzony budyń zmiel łopatką na gładką masę, dodaj bitą śmietanę. Dobrze wymieszać. Przełóż do worka cukierniczego wyposażonego w okrągłą końcówkę.

    Śmietana zmieszana z kremem malinowym

  • Jak powstaje krem ​​kokosowy

  • Na 8-10 godzin przed przygotowaniem eklerów wlej 150 ml śmietanki do 10 gramów płatków kokosowych. Nalegaj w lodówce. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się wiórów.

    Płatki kokosowe polać śmietaną, po zaparzeniu przecedzić przez sito.

  • Do kremu kokosowego dodaj 15 gramów cukru pudru.

    Dodaj cukier puder do kremu kokosowego.

  • Ubijaj, aż uzyskasz mocne szczyty. Przenieś śmietankę do torebki cukierniczej.

    Krem kokosowy ubić mikserem.

  • Napełnianie i dekorowanie eklerów

  • W każdym wykroju wykonaj otwór po obu stronach okrągłą dyszą o średnicy około 5-7 mm.

    Robimy dziury w eklerach.

  • Napełnij eklery kremem malinowym z obu stron. Nadmiar kremu usunąć łyżką. Rozpocznij wszystkie puste miejsca.

    Napełnij eklery kremem malinowym.

  • Udekoruj wierzch eklerów kremem kokosowym z torebki cukierniczej za pomocą różnych dysz.

    Gotowe malinowe eklery ozdobione są kremem kokosowym.

  • Przepis

    Jeden z najlepszych przepisów obejmuje bardzo szczegółowe przygotowanie pysznych ciast. Kucharz szczegółowo opowiada i pokazuje każdy etap: jak zaparzyć ciasto, zrobić krem ​​malinowo-kokosowy, napełnić i udekorować eklery.

    Mamy nadzieję, że po przestudiowaniu przepisu i obejrzeniu lekcji z łatwością powtórzysz wszystkie działania gospodyni i upieczesz wspaniałe francuskie ciasta. A jakie ciasta z ciasta parzonego możesz zrobić?

    Inne przepisy na wypieki

    Pączki

    Pączki

    amerykańskie pączki

    Pączki na kefirze

    Belyashi z mięsem mielonym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author