Mannik z dynią przepis krok po kroku ze zdjęciem

Mannik z dynią na kefirze bez mąki i jajek

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, piekarnik, naczynie do pieczenia, nóż, miska, łyżka, widelec, szczotka silikonowa, tarka, talerz do serwowania.

Składniki

Dynia, pestki i obrane 350-400g
Kasza manna 300g
Pomarańcza lub cytryna (na skórkę) 1 szt.
Cukier 200 gramów
Pomarańczowy (na sok) 1 szt.
Soda 1 łyżeczka
Kefir o zawartości tłuszczu 2,5% 250 ml
Sól szczypać
Olej roślinny do smarowania form
Woda oczyszczona 100 ml

Gotowanie krok po kroku

Możesz upiec bardzo delikatnego i smacznego mannika z dynią, postępując zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciami i zaleceniami:

  • Najpierw włącz piekarnik, aby nagrzał się do 190 stopni. Wlej kaszę mannę z kefirem do miski i dodaj szczyptę soli, połowę cukru i wszystko dobrze wymieszaj.

    Mannik do gotowania z dynią

  • Obraną dynię pokroić na kawałki i natrzeć drobną tarką. Dodaj masę dyniową do miski do kaszy manny.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Ostrożnie usuń skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wcieramy drobną tarką górną warstwę skóry do białej warstwy. Dodaj skórkę do miski z pozostałymi składnikami.

    Aby przygotować danie, przygotuj skórkę

  • Dodaj sodę do miski i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj łyżką, aż będzie gładka.

    Dodaj sól do ugotowania

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego powstałą masę dyni i kaszy manny. Dobrze wypoziomuj na wierzchu i włóż do piekarnika na 50 minut. Ważne jest, aby do pieczenia tej manny przyjąć integralną formę.

    Przygotuj formularz do gotowania

  • Podczas pieczenia manny przygotuj syrop do podlewania. Aby to zrobić, pokrój pomarańczę na dwie połówki i dobrze wyciśnij sok do małego rondla.

    Wyciśnij sok, aby przygotować danie

  • Do soku dodaj wodę i pozostały cukier. Wszystko trochę mieszamy. Ilość cukru można nieco zwiększyć, jeśli bardzo lubisz słodycze.

    Dodaj cukier do ugotowania

  • Garnek stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotuj przez 3-4 minuty, mieszając. Następnie wyłącz ogień i pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

    Aby przygotować danie, przygotuj syrop

  • Gotowego mannika sprawdzamy wykałaczką, wyjmujemy z piekarnika i robimy kilka równych nakłuć widelcem.

    Gotować przekłuć widelcem

  • Na wierzch wlej mannę z syropem i pozostaw do całkowitego wchłonięcia syropu. Zwykle zajmuje to co najmniej pół godziny.

    Aby przygotować danie, wlej syrop

  • Po wchłonięciu całego syropu wyjmujemy gotowy mannik na tackę, kroimy na porcje i układamy na talerzach.

    mannik z dynią jest gotowy

  • Smacznego!

    Przepis

    Proponujemy zapoznać się z przepisem na zrobienie soczystego, smacznego i zdrowego mannika z dynią. Autor fabuły wyraźnie pokazuje wszystkie etapy przygotowań. A na koniec możesz zobaczyć, jak wygląda gotowe danie po podaniu.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz gotować słodkie wypieki z dyni? Możesz skorzystać z przepisu krok po kroku ze zdjęciami i zaleceniami z tego artykułu i upiec wspaniałego, smacznego i zdrowego mannika. Daj mi znać, co myślisz o tym przepisie? Jakie przyprawy chciałbyś dodać do tej manny? Jakie opcje dekoracji, Twoim zdaniem, są odpowiednie dla takiego mannika? Czekamy na Wasze komentarze i opcje gotowania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author