Manti po uzbeku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczna manti uzbecka - soczysta i delikatna

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • szybkowar;
  • nóż kuchenny;
  • łyżka;
  • głęboka miska;
  • śmigać;
  • szczoteczka silikonowa;
  • silikonowa szpatułka;
  • wałek do ciasta

Składniki

baranina 500 gramów
tłusty ogon 100 gramów
cebula 500 gramów
olej roślinny 6 art. l.
olej sezamowy 1 ul. l.
mąka 400 gramów
jajko 1 szt.
Sól 2 łyżeczki
mielona czerwona papryka 0,5 łyżeczki
zmielony pieprz ziele angielskie 0,5 łyżeczki
zira 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Wlej 0,5 łyżeczki do głębokiej miski. sól, ubić w 1 surowym jajku kurzym, dodać 200 ml wody, ubić trzepaczką, aż utworzy się lekka piana.

    Wymieszaj wodę z solą i jednym jajkiem.

  • Przesiej 400 g mąki pszennej przez sito, dodaj do płynnej mieszanki jajek i wody, intensywnie wyrabiaj rękoma zwarte ciasto, wyrabiaj aż ciasto opadnie za ręce.

    Dodać mąkę i zagnieść sztywne ciasto.

  • Ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym, odstawiamy na chwilę, po czym dobrze się rozwałkuje.

    przykryj ciasto pokrywką i pozwól mu się zaparzyć.

  • Przygotowanie mięsa mielonego

  • Bierzemy 500 g pulpy jagnięcej, myjemy ją zimną bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, najpierw kroimy na paski, następnie rozkładamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso jagnięce nie powinno być chude, im grubsze tym lepsze.

    Pokrój jagnięcinę na małe kawałki.

  • Pobieramy 100 g tłuszczu z ogona, pokrojonego w drobną kostkę.

    Tniemy również tłuszcz z ogona wraz z mięsem.

  • Obieramy 500 g cebuli, myjemy zimną wodą, kroimy cebulę na pół, następnie odkładamy każdą pokrojoną część, kroimy w drobną kostkę, jak najmniejszą.

    Cebulę siekamy.

  • Do głębokiej miski włożyć mięso jagnięce pokrojone na małe kawałki, tłusty tłuszcz z ogona, wlać posiekaną cebulę.

    Cebulę łączymy z mięsem.

  • Dodaj sól (1,5 łyżeczki), zmielony czarny pieprz (0,5 łyżeczki), kminek (0,5 łyżeczki) do masy mięsnej. Aby lepiej wydobyć aromat, kminek należy rozcierać palcami.

    Dodaj sól, przyprawy do mielonego mięsa.

  • Mięso mieszamy z przyprawami rękoma do uzyskania gładkości, dodajemy 50 ml wody dla uzyskania soczystości.

    Dodaj trochę wody i dokładnie wymieszaj.

  • Formacja Manti

  • Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, okresowo posypujemy mąką.

    Ciasto rozwałkować tak cienko, jak to możliwe.

  • Z gotowej warstwy wycinamy kwadraty o długości około 10 centymetrów.

    Pokrój ciasto na równe kwadraty.

  • Na środku każdego kwadratu z łyżką stołową połóż wstępnie ugotowane mięso mielone.

    Umieść nadzienie na środku każdego kwadratu ciasta.

  • Tworzymy manti – w tym celu sklejamy zachodzące na siebie końce kwadratu, sklejamy również powstałe uszy parami. Manti należy starannie wyrzeźbić, aby nie rozerwać ciasta.

    Tworzymy manti.

  • Nasmaruj warstwy z szybkowaru olejem słonecznikowym. Może być smarowany tłuszczem wewnętrznym. Jest to konieczne, aby podczas gotowania manti nie przyklejało się do dna metalowej warstwy.

    Nasmaruj tace szybkowaru olejem roślinnym.

  • Surowe manti rozprowadzamy na natłuszczonych warstwach, ale tak, aby się nie stykały.

    Nasze manti kładziemy na paletach szybkowaru.

  • Instalujemy szybkowar na płycie, wlewamy wodę do dolnej komory. W garnku powinno być więcej niż połowa wody, aby nie wygotowała się podczas gotowania. Gdy woda się zagotuje, ustawiamy poziomy manti, szczelnie przykrywamy pokrywką.

    Gdy woda w szybkowarze się zagotuje. instalujemy panele z wykrojami.

  • Manti gotowane na parze będzie gotować około 30 minut.

    Przez kilka manti gotują przez pół godziny.

  • Wlej do miski 6 łyżek. l. olej roślinny, dodaj 1 łyżkę. l. sezam, wymieszać.

    Łączymy olej słonecznikowy z olejem sezamowym.

  • Naczynie pokrywamy mieszanką olejków za pomocą pędzla, na którym ułożymy gotowe manti. Ponadto każdą warstwę należy nasmarować, aby ciasto w manti nie sklejało się.

    Za pomocą pędzla nasmaruj talerz do serwowania dania mieszanką olejów.

  • Gotowe manti wyjmujemy z szybkowaru silikonową szpatułką, kładziemy je na ugotowanym natłuszczonym naczyniu. Jeśli manti zostanie usunięte idealnie, wszystko zostanie zrobione poprawnie.

    Przenieś gotowe manti na talerz.

  • Płaszcze są gotowe. Manti jedzą wyłącznie na ciepło, aby cieszyć się gorącym mięsem i sokiem, aby poczuć cały urok orientalnej kuchni.

    Jak widać, manti uzbeckie można gotować nawet w domu.

  • Przepis

    Oferujemy przyjrzenie się szczegółowemu przygotowaniu manti. Jak widać, ten przepis jest bardzo oryginalny. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto. Obejrzyj wideo, które szczegółowo pokazuje przepis krok po kroku na gotowanie potraw z jagnięciny. Autor filmu w oryginalny sposób demonstruje swoje umiejętności wałkowania i rzeźbienia ciasta.

    Teraz wiesz, jak w domu możesz gotować uzbeckie manti z jagnięciny. To narodowe danie jest bardzo smaczne, soczyste, wyjątkowe. Możesz sam użyć tego przepisu. Napisz, czy udało Ci się wbić i ugotować manti po uzbeku? Czy Tobie i Twojej rodzinie smakowało to danie? Podziel się z nami swoimi pysznymi przepisami.

    Inne przepisy Manti

    Manti z mięsem

    Manti z ziemniakami

    manti syberyjska

    Manti z ziemniakami

    Manti z kapustą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author