Manti w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Turecka manti w piekarniku - wygodny i łatwy przepis

Sprzęt i wyposażenie kuchenne: piekarnik, naczynie do pieczenia lub blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, miski, talerze, szczotka do gotowania.

Składniki

Mąka pszenna 200 – 250 g
Przygotowana woda 50 – 70g
Kurze jajo 1 szt.
Mięso, wołowina lub jagnięcina 250 – 270 gramów
Duża cebula 1 szt.
Masło 60-80g
bulion 200 – 250
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Jajko kurze wstrząsnąć w misce, dodać 50 – 70 g przygotowanej wody, posolić do smaku. Stopniowo dodając mąkę, zacznij wyrabiać ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, wystarczy dodać mąkę i mieszać, aż ciasto zacznie gęstnieć.

    Aby ugotować manti w piekarniku, przygotuj składniki

  • Gdy ciasto zacznie gęstnieć, przenieś się na blat. Przesiej resztę mąki na stół. Ciasto wyłożyć bezpośrednio na mąkę, teraz ciasto jest płynne i miękkie – prawie niemożliwe jest wyrabianie. Musisz zgęstnieć. Gdy ciasto stanie się tak, że można je zagnieść, usuń pozostałą mąkę na bok i dodaj ją w razie potrzeby. Powinieneś otrzymać miękkie i żywe, ale wcale nie lepkie ciasto.

    Aby ugotować manti w piekarniku, wymieszaj składniki

  • Ciasto to nie klei się do rąk, nawet jeśli je dociskasz, po krojeniu jest jednorodne, nie sięga po nóż. Takie ciasto można w razie potrzeby pokroić na małe kawałki. Ciasto zawinąć w folię i pozostawić na 30 – 40 minut na powierzchni roboczej stołu, aby uzyskać niezbędną miękkość i plastyczność.

    Aby ugotować manti w piekarniku, zagnieść ciasto

  • Pożywny

  • Na nadzienie nadaje się zarówno wołowina, jak i jagnięcina. Lepiej jest wziąć mięso, które nie jest zbyt chude, aby manti wyszło soczyste. Weź dużą cebulę (cebula może być większa niż mięso). Potrzebujesz również 170 ml gorącego bulionu lub wody i 60 – 80 g masła.

    Aby ugotować manti w piekarniku, ugotuj mięso mielone

  • Cebulę i mięso zmielić w maszynce do mięsa do konsystencji mięsa mielonego, dodać sól, zmielony czarny pieprz, można dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli farsz jest suchy, możesz dodać trochę wody. Mieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitego mięsa mielonego. Powinien być dobrze uformowany i rozmazany. Mięso mielone przykryć, pozostawić na 25 – 35 minut do zaparzenia.

    Aby ugotować manti w piekarniku, wymieszaj składniki na mięso mielone

  • gotowanie

  • Po raz pierwszy spróbuj ugotować manti w ceramicznym naczyniu do pieczenia o średnicy 30-40 cm, a w przyszłości ugotuj manti na metalowej blasze do pieczenia, aby móc ugotować więcej manti. Naczynie do pieczenia posyp mąką i posmaruj masłem. Lepiej usunąć nadmiar mąki.

    Aby ugotować manti w piekarniku, przygotuj formę

  • Ciasto rozwałkować. Ciasto najlepiej rozwałkować cienko – na grubość 1 – 1,5 mm. Pokrój ciasto na równe kwadraty, których bok będzie wynosił 6 – 7 cm.Po uzyskaniu wystarczającej liczby równych kwadratów ciasta możesz ułożyć mięso mielone.

    Aby ugotować manti w piekarniku, przygotuj ciasto

  • Brzegi ciasta zwilż niewielką ilością wody – szybko wysychają i mogą się nie sklejać. Złożyć ciasto na pół i ostrożnie wypracować brzeg.

    Aby ugotować manti w piekarniku, połóż mięso mielone na cieście

  • Ułóż w kształcie manti. Wystarczająco ciasno, ale tak, aby się nie stykały. Pomiędzy manti powinno być miejsce, ponieważ tam, gdzie się skleją, będzie gruba krawędź i ciasto wyjdzie szorstko. Spryskaj manti oliwą z oliwek. Lub posmaruj pędzlem do ciasta.

    Aby ugotować manti w piekarniku, włóż półfabrykaty do formy

  • Umieść formę z manti w piekarniku, podgrzewając ją do 180 °. Na początek przez 8 – 11 minut, aby krawędzie stały się różowe. Na razie wyjmij formę z piekarnika i wlej do niej gorący bulion, do około połowy manti. Na wierzchu posmarować małymi kawałkami masła.

    Manti w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Teraz ponownie włóż formę do piekarnika, tym razem do pełnego ugotowania manti, na 20-25 minut. Z reguły w tym czasie bulion w formie już nie pozostaje. Jeśli bulion nadal pozostaje, podnieś go i polej nim manti. Wszystko, Manti są gotowe. Danie można podawać do stołu z sosem czosnkowym lub śmietaną.

    Turecka manti w piekarniku - wygodny i łatwy przepis

  • Przepis

    Powyżej przeczytałeś przepis krok po kroku na gotowanie manti w piekarniku. Sugerujemy również obserwowanie gotowania krok po kroku, aby zobaczyć sam proces i zrozumieć, jak najlepiej ugotować to danie.

    Przeczytałeś przepis na gotowanie manti w piekarniku. To danie ma ogromną liczbę opcji zarówno pod względem składu, jak i przygotowania. Jeśli znasz oryginalne przepisy na to (i nie tylko) pyszne i pożywne danie, możesz podzielić się nimi w komentarzach. Smakuj i bądź zdrowy!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author