
Sprzęt i przybory kuchenne: płaszcz, nóż, wałek do ciasta, miska na ciasto, pojemnik do napełniania, łyżka stołowa.
Składniki
dynia | 1,5 kg |
cebula | 3-4 szt. |
czerwona papryka | 0,5 łyżeczki |
Sól | 3 łyżeczki |
masło | 50-70 g |
jajko | 1 szt. |
woda | 500 ml |
mąka | 1 kg |
olej roślinny | 3-4 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotujmy ciasto na manti. Do średniej wielkości miski wlać szklankę wody, ubić jedno jajko, dobrze wymieszać. 
Teraz stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiaj ciasto tak, aby było miękkie. Dlatego nie wsypuj od razu całej mąki do miski, ale dodaj trochę, uzyskując pożądaną konsystencję. Możesz dodać trochę soli do ciasta, ale nie jest to konieczne, możesz po prostu posolić wodę, w której będą gotowane manti. 
Ciasto rozkładamy na stole i ostrożnie zwijamy, przykrywamy miską, odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotuj farsz na manti. 
Półtora kilograma dyni pokrojonej w paski, obranej. Następnie obrane paski pokrój w drobną kostkę. Kupując dynię, zwróć uwagę na jej kolor. Powinien być jasnopomarańczowy, a sam produkt powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń z góry. 
Cebulę myjemy, myjemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy. Lepiej jest użyć słodkiej cebuli, to doda pikanterii nadzieniu. 
W osobnej misce wymieszać dynię, cebulę, dodać 0,5 łyżeczki czerwonej papryki, wszystko wymieszać, posolić do smaku, odstawić. 
Wracamy do testu i zaczynamy rozwijać manti. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować. 
Następnie jeden z nich jest bardzo cienko rozwijany. 
Gdy otrzymasz cienki arkusz, nawiń go na wałek do ciasta, ułóż warstwami. 
A następnie pokrój ciasto na równe paski. 
Otwieramy każdy pasek, kładziemy je jeden na drugim, odcinamy krawędzie. 
Teraz wycinamy tę kombinację na kwadraty o tym samym rozmiarze. 
Układamy kwadraty na stole i wkładamy do każdego łyżkę nadzienia. Te same czynności wykonujemy z drugą połową testu. 
Będzie bardzo smacznie, jeśli położysz mały kawałek masła na wierzchu nadzienia. Możesz wybrać ten, do którego przywykłeś i jesteś pewien jego jakości. 
Czas wyrzeźbić manti. Górne rogi kwadratów łączymy na krzyż. 
Okaże się zamknięty kwadrat, ale na dole będą luki – połączymy je parami. Teraz nasz produkt jest zamknięty, możesz wysłać manti do płaszcza. 
Bierzemy arkusze z podwójnego kotła, smarujemy je olejem roślinnym, kładziemy manti na wierzchu i wysyłamy do płaszcza do gotowania. 
Po 40 minutach danie będzie gotowe. 
Twoje gospodarstwo domowe doceni ten kulinarny produkt. W końcu sam produkt wypełniający – dynia, zachowuje ogromną ilość przydatnych substancji. Jest źródłem witamin, potasu, magnezu, dlatego jest przydatny dla osób starszych. Sok z dyni jest przepisywany kobietom w ciąży i dzieciom. Dynia jest przydatna przy patologiach wątroby, nawet dla tych, którzy chcą schudnąć. Manti można podawać na dużym półmisku, przyozdobionym ziołami, polanym kwaśną śmietaną.
Przepis
Film opowiada, jak prawidłowo gotować manti, zawiera przydatne wskazówki dotyczące gotowania. Możesz obejrzeć proces i zobaczyć efekt końcowy.
Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy kiedykolwiek gotowaliście manti. Jeśli Twój przepis różni się od podanego w tym artykule, podziel się informacjami, daj porady dotyczące gotowania.
Inne przepisy warzywne
Placki dyniowe
ciasto dyniowe
Naleśniki z Dyni
Dynia w piekarniku
Ciasta z Dynią
Miłego czytania!