Manti z dynią według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Manti z dynią - niesamowicie smacznie i zdrowo

Sprzęt i przybory kuchenne: płaszcz, nóż, wałek do ciasta, miska na ciasto, pojemnik do napełniania, łyżka stołowa.

Składniki

dynia 1,5 kg
cebula 3-4 szt.
czerwona papryka 0,5 łyżeczki
Sól 3 łyżeczki
masło 50-70 g
jajko 1 szt.
woda 500 ml
mąka 1 kg
olej roślinny 3-4 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotujmy ciasto na manti. Do średniej wielkości miski wlać szklankę wody, ubić jedno jajko, dobrze wymieszać.

    Aby przygotować ciasto, połącz wodę z jajkiem.

  • Teraz stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiaj ciasto tak, aby było miękkie. Dlatego nie wsypuj od razu całej mąki do miski, ale dodaj trochę, uzyskując pożądaną konsystencję. Możesz dodać trochę soli do ciasta, ale nie jest to konieczne, możesz po prostu posolić wodę, w której będą gotowane manti.

    Zagnieść gładkie ciasto.

  • Ciasto rozkładamy na stole i ostrożnie zwijamy, przykrywamy miską, odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotuj farsz na manti.

    Niech ciasto odpocznie.

  • Półtora kilograma dyni pokrojonej w paski, obranej. Następnie obrane paski pokrój w drobną kostkę. Kupując dynię, zwróć uwagę na jej kolor. Powinien być jasnopomarańczowy, a sam produkt powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń z góry.

    Pokrój dynię w drobną kostkę.

  • Cebulę myjemy, myjemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy. Lepiej jest użyć słodkiej cebuli, to doda pikanterii nadzieniu.

    Cebulę siekamy.

  • W osobnej misce wymieszać dynię, cebulę, dodać 0,5 łyżeczki czerwonej papryki, wszystko wymieszać, posolić do smaku, odstawić.

    wymieszać dynię z cebulą i przyprawami.

  • Wracamy do testu i zaczynamy rozwijać manti. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować.

    Ciasto dzielimy na dwie części.

  • Następnie jeden z nich jest bardzo cienko rozwijany.

    Ciasto należy rozwałkować bardzo, bardzo cienko.

  • Gdy otrzymasz cienki arkusz, nawiń go na wałek do ciasta, ułóż warstwami.

    Ciasto nawijamy na bajkę, a następnie składamy w małe warstwy.

  • A następnie pokrój ciasto na równe paski.

    Powstałą warstwę ciasta pocięto na identyczne kwadraty.

  • Otwieramy każdy pasek, kładziemy je jeden na drugim, odcinamy krawędzie.

    Każdy kwadrat układamy w długą wstążkę i składamy każdy z nich jeden na drugim.

  • Teraz wycinamy tę kombinację na kwadraty o tym samym rozmiarze.

    pokrój ciasto na kwadraty o tym samym rozmiarze.

  • Układamy kwadraty na stole i wkładamy do każdego łyżkę nadzienia. Te same czynności wykonujemy z drugą połową testu.

    Umieść nadzienie dyniowe na środku każdego kawałka.

  • Będzie bardzo smacznie, jeśli położysz mały kawałek masła na wierzchu nadzienia. Możesz wybrać ten, do którego przywykłeś i jesteś pewien jego jakości.

    Do nadzienia można również dodać kawałek masła.

  • Czas wyrzeźbić manti. Górne rogi kwadratów łączymy na krzyż.

    Łączymy przeciwległe rogi ciasta, aby zrobić kwadrat.

  • Okaże się zamknięty kwadrat, ale na dole będą luki – połączymy je parami. Teraz nasz produkt jest zamknięty, możesz wysłać manti do płaszcza.

    Rogi powstałego kwadratu również muszą być ze sobą połączone.

  • Bierzemy arkusze z podwójnego kotła, smarujemy je olejem roślinnym, kładziemy manti na wierzchu i wysyłamy do płaszcza do gotowania.

    Wkładamy manti w płaszcz i gotujemy.

  • Po 40 minutach danie będzie gotowe.

    Tutaj mamy takie cudowne manti z dyni.

  • Twoje gospodarstwo domowe doceni ten kulinarny produkt. W końcu sam produkt wypełniający – dynia, zachowuje ogromną ilość przydatnych substancji. Jest źródłem witamin, potasu, magnezu, dlatego jest przydatny dla osób starszych. Sok z dyni jest przepisywany kobietom w ciąży i dzieciom. Dynia jest przydatna przy patologiach wątroby, nawet dla tych, którzy chcą schudnąć. Manti można podawać na dużym półmisku, przyozdobionym ziołami, polanym kwaśną śmietaną.

    Przepis

    Film opowiada, jak prawidłowo gotować manti, zawiera przydatne wskazówki dotyczące gotowania. Możesz obejrzeć proces i zobaczyć efekt końcowy.

    Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy kiedykolwiek gotowaliście manti. Jeśli Twój przepis różni się od podanego w tym artykule, podziel się informacjami, daj porady dotyczące gotowania.

    Inne przepisy warzywne

    Placki dyniowe

    ciasto dyniowe

    Naleśniki z Dyni

    Dynia w piekarniku

    Ciasta z Dynią

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author