Manti z kapustą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne manti z kapustą - sprawdzony przepis krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne:  2 głębokie miski, wałek do ciasta, folia spożywcza, worek foliowy, sitko, szybkowar.

Składniki

Mąka pszenna 1 kg
Woda 500 ml
Kapusta 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Cebula 1 szt.
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Sól 1,5 ul. l.
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Na 1 kg przesianej mąki pszennej bierzemy 500 ml gorącej przegotowanej wody, w której najpierw całkowicie rozpuszczamy 1 łyżkę. l. Sól. Łączymy mąkę z wodą i zaczynamy wyrabiać ciasto: najpierw robimy to łyżką, a potem przechodzimy na ręczne wyrabianie.

    Aby przygotować ciasto, połącz przesianą mąkę z osoloną wodą.

  • Blat posyp mąką i wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty, następnie przykryj czystą głęboką miską i odstaw na 20 minut. Nie wyrzucamy całej mąki, której ciasto nie wzięło – przyda się w przyszłości.

    Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na kilka minut.

  • Po 20 minutach ponownie zagnieść ciasto przez 2-3 minuty (będzie już bardziej elastyczne i giętkie) i odesłać do „odpocznienia” na kolejne 30 minut.

    Ponownie zagnieść ciasto.

  • Następnie ponownie dobrze zagniatamy ciasto, formujemy z niego dość szeroką kiełbasę (około 5 cm średnicy), zawijamy w plastikową torbę, aby nie dostało się powietrze i zostawiamy na 10-15 minut . Ciasto jest gotowe.

    Ponownie zagnieść ciasto i teraz formujemy z niego kiełbasę.

  • Farszowanie i modelowanie manti

  • Do nadzienia bierzemy 1 średnią kapustę, 2 marchewki i 1-2 cebule, myjemy wszystko, usuwamy części nienadające się do spożycia i posiekamy: drobno posiekać kapustę, marchewki natrzeć na drobnej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę . Dodaj aromatyczny olej roślinny, sól i pieprz do smaku.

    Aby przygotować nadzienie, połącz kapustę z cebulą i marchewką.

  • Ciasto na Manti wyjmujemy z torby i kroimy na porcje o grubości 1 paliczka kciuka. Aby nie dopuścić do zwietrzenia gotowych kawałków, przykryj je folią spożywczą lub włóż do torby.

    Kiełbasę z ciasta kroimy na porcje.

  • Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj obrabiany przedmiot na kwadrat, zmiażdż krawędzie, aby ułatwić formowanie.

    Każdy wykrój zwijamy w kwadrat, miażdżymy jego krawędzie.

  • Połóż 1 łyżkę na wierzchu. l. nadzienia i zawinąć produkt, łącząc rogi ciasta, położone ukośnie względem siebie.

    Łączymy ze sobą rogi ciasta, które znajdują się ukośnie względem siebie.

  • Ściskamy pozostałe dziury.

    Następnie zaciskamy pozostałe dziury.

  • Łączymy dwa rogi powstałego kwadratu.

    Łączymy rogi powstałego kwadratu ciasta.

  • Powstałą manti rozprowadzamy w szybkowarze, którego dno należy najpierw nasmarować olejem roślinnym. Paruj przez 35-40 minut. Można je również gotować jak knedle we wrzącej wodzie, ale jest to najmniej preferowany sposób gotowania manti.

    Wysyłamy manti do szybkowaru.

  • Jemy jako osobne danie z ziołami i sałatkami warzywnymi. Jeśli nie pościsz, możesz dodać kwaśną śmietanę lub ogólnie ugotować manti na bazie mięsa.

    Jak widać, w zasadzie gotowanie manti z kapustą nie jest trudne.

  • Przepis

    Aby bezpiecznie utrwalić w pamięci przepis na kapustę manti, a także uzyskać wskazówki dotyczące gotowania od profesjonalnego szefa kuchni, sprawdź ten wspaniały przepis.

    Więc teraz znasz przepis na robienie manti z kapustą, jak mówią, od A do Z, i możesz ugotować to danie w domu. Bardzo smaczne, miękkie i soczyste manti, które nie stwardnieją po schłodzeniu z powodu braku jajek w cieście, ucieszą całą Twoją rodzinę, a zwłaszcza tych, którzy kochają nadzienie warzywne lub z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa. Może już wcześniej gotowałeś manti i jesteś gotowy podzielić się swoim autorskim przepisem? Następnie napisz to w komentarzach. Smakuj, gotuj i ciesz się rezultatem!

    Inne przepisy Manti

    Manti w powolnej kuchence

    Jak gotować manti

    Manti z dynią

    Manti z dynią i mięsem mielonym

    leniwy manti

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author