Manti z ziemniakami i mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Manti z ziemniakami i mięsem mielonym - prosty przepis, pyszny rezultat

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • tablica;
  • wałek do ciasta;
  • sito do mąki;
  • nóż;
  • łyżka;
  • łyżeczka;
  • widelec;
  • blender lub maszynka do mięsa;
  • 2 głębokie talerze;
  • podwójny bojler.

Składniki

Składniki Ilość
Mięso mielone mieszane 500 gramów
Cebula (średnia 1 szt.
Mąka 700 gramów
Woda 150 – 200 ml
Jajka 2 szt.
Ziemniaki duże 2 szt.
Masło 50g
Zieleń 50g
Sól 2 łyżeczki
Pieprz 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Przede wszystkim przygotuj ciasto, ponieważ po wyrobieniu będzie musiało się osiąść. Aby to zrobić, weź głęboki talerz, przesiej do niego 700 g mąki.

    Przesiewamy mąkę.

  • Zrób dołek w mące, wbij do niego 2 jajka i ubij widelcem.

    Wbij dwa jajka na mąkę.

  • W 200 ml wody dodaj 1 łyżeczkę. sól i wymieszaj.

    Rozpuść sól w wodzie.

  • Do talerza z mąką i jajkiem wlać trochę wody i zagnieść ciasto. Spójrz na konsystencję – w zależności od ilości glutenu w Twojej mące może ona zmieścić od 150 do 200 g wody.

    Wprowadzamy wodę do mieszanki mąki i jajek, mieszamy.

  • Gotowe ciasto powinno być jędrne i elastyczne.

    Zagnieść gładkie elastyczne ciasto.

  • Przykryj ciasto folią spożywczą lub torebką i pozostaw na 1 – 1,5 godziny, aby nabrało niezbędnej elastyczności.

    Podczas przygotowywania nadzienia zawinąć ciasto w folię spożywczą.

  • Pożywny

  • Obierz 2 duże ziemniaki i 1 cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i zalej wodą, aby się nie ściemniały.

    Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę.

  • Cebulę przetrzeć przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze.

    Cebulę zmiel w blenderze lub maszynce do mięsa.

  • Umyj 50 g zieleni, według własnego uznania może to być koperek, pietruszka, kolendra, zielona cebula i drobno posiekaj.

    Zmiel świeże zioła do smaku.

  • Połącz 500 g mieszanego mięsa mielonego, posiekanej cebuli, posiekanych ziemniaków i zieleni w głębokim talerzu. Dodaj 1 łyżeczkę. sól i 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Jeśli lubisz bardziej pikantne, dodaj czerwoną paprykę lub mieszankę papryczek.

    Połącz wszystkie posiekane składniki, dodaj sól i pieprz.

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

    Dobrze wymieszaj nadzienie.

  • Formacja Manti

  • Wyjmij ciasto z folii, pokrój na dwie części, z których jedna jest ponownie pokryta folią.

    Przekrój ciasto na pół.

  • Zwinąć w wić, którą następnie pokroić na porcje.

    Z kawałka ciasta formujemy kiełbasę i kroimy na kawałki.

  • Weź je z jednej strony, posyp mąką i rozwałkuj ciastka wałkiem do ciasta. W przypadku średnich manti średnica ciasta powinna wynosić około 10 cm, a grubość około 1,5 – 2 mm.

    Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta.

  • Umieść około 1 łyżkę na środku tortilli. l. nadzienia.

    Połóż mięso mielone na środku każdego ciasta.

  • Weź przeciwległe krawędzie ciasta i połącz je ze sobą na środku.

    Łączymy ze sobą przeciwległe krawędzie ciasta.

  • Zrób to samo po drugiej stronie. W ten sposób uzyska się cztery szwy, które należy ścisnąć, aby wypełnienie nie wyciekło.

    Łączymy pozostałe krawędzie, otrzymujemy kwadrat.

  • Połącz powstałe cztery rogi parami ze sobą po obu stronach.

    Przyklejamy również rogi kwadratu.

  • Więc użyj całego ciasta i całego mięsa mielonego.

    Tak wygląda manti.

  • Posmaruj ruszt do gotowania na parze masłem, aby manti się nie przykleiło. Połóż manti na grillu, pozostawiając między nimi niewielką odległość.

    włóż manti do naoliwionej miski szybkowaru lub podwójnego bojlera

  • Paruj Manti przez 30-40 minut. Smaruj gotowe manti masłem.

    Nasmaruj gotowe produkty kawałkiem masła.

  • Podawać z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną, posiekając do niego zioła i dodając sól i pieprz.

    Manti z ziemniakami i mięsem mielonym dobrze komponuje się z różnymi sosami.

  • Czy wiedziałeś? Mięso mielone na manti lepiej jest brać posiekane i nie przechodzić przez maszynę do mięsa. Można go przygotować wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało. Aby uzyskać soczystość, do mięsa mielonego dodaje się tłuste mięso lub tłuszcz z ogona. Ziemniaki użyte w nadzieniu są potrzebne do wchłonięcia soku z mięsa, cebuli i zieleniny. Ponadto, jeśli chcesz, do tych celów możesz wziąć dynię pokrojoną w małe kostki. Aby nadać piękny odcień gotowemu manti, do roztopionego masła dodaje się 0,5 łyżeczki. mielona papryka. Istnieje wiele opcji rzeźbienia manti: są okrągłe, kwadratowe, a nawet trójkątne.

    Przepis

    Możesz zobaczyć wszystkie procesy przygotowania pysznego manti w szczegółowej recepturze.

    Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ten przepis na manti. I nie zapomnij podzielić się w komentarzach swoimi sekretami gotowania tego dania, a także ulubionymi sosami.

    Inne przepisy Manti

    manti syberyjska

    Manti z ziemniakami

    Manti z kapustą

    Manti w powolnej kuchence

    Jak gotować manti

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author