
Sprzęt i przybory kuchenne:
- tablica;
- wałek do ciasta;
- sito do mąki;
- nóż;
- łyżka;
- łyżeczka;
- widelec;
- blender lub maszynka do mięsa;
- 2 głębokie talerze;
- podwójny bojler.
Składniki
Składniki | Ilość |
Mięso mielone mieszane | 500 gramów |
Cebula (średnia | 1 szt. |
Mąka | 700 gramów |
Woda | 150 – 200 ml |
Jajka | 2 szt. |
Ziemniaki duże | 2 szt. |
Masło | 50g |
Zieleń | 50g |
Sól | 2 łyżeczki |
Pieprz | 0,5 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Przede wszystkim przygotuj ciasto, ponieważ po wyrobieniu będzie musiało się osiąść. Aby to zrobić, weź głęboki talerz, przesiej do niego 700 g mąki. 
Zrób dołek w mące, wbij do niego 2 jajka i ubij widelcem. 
W 200 ml wody dodaj 1 łyżeczkę. sól i wymieszaj. 
Do talerza z mąką i jajkiem wlać trochę wody i zagnieść ciasto. Spójrz na konsystencję – w zależności od ilości glutenu w Twojej mące może ona zmieścić od 150 do 200 g wody. 
Gotowe ciasto powinno być jędrne i elastyczne. 
Przykryj ciasto folią spożywczą lub torebką i pozostaw na 1 – 1,5 godziny, aby nabrało niezbędnej elastyczności. 
Pożywny
Obierz 2 duże ziemniaki i 1 cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i zalej wodą, aby się nie ściemniały. 
Cebulę przetrzeć przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze. 
Umyj 50 g zieleni, według własnego uznania może to być koperek, pietruszka, kolendra, zielona cebula i drobno posiekaj. 
Połącz 500 g mieszanego mięsa mielonego, posiekanej cebuli, posiekanych ziemniaków i zieleni w głębokim talerzu. Dodaj 1 łyżeczkę. sól i 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Jeśli lubisz bardziej pikantne, dodaj czerwoną paprykę lub mieszankę papryczek. 
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. 
Wyjmij ciasto z folii, pokrój na dwie części, z których jedna jest ponownie pokryta folią. 
Zwinąć w wić, którą następnie pokroić na porcje. 
Weź je z jednej strony, posyp mąką i rozwałkuj ciastka wałkiem do ciasta. W przypadku średnich manti średnica ciasta powinna wynosić około 10 cm, a grubość około 1,5 – 2 mm. 
Umieść około 1 łyżkę na środku tortilli. l. nadzienia. 
Weź przeciwległe krawędzie ciasta i połącz je ze sobą na środku. 
Zrób to samo po drugiej stronie. W ten sposób uzyska się cztery szwy, które należy ścisnąć, aby wypełnienie nie wyciekło. 
Połącz powstałe cztery rogi parami ze sobą po obu stronach. 
Więc użyj całego ciasta i całego mięsa mielonego. 
Posmaruj ruszt do gotowania na parze masłem, aby manti się nie przykleiło. Połóż manti na grillu, pozostawiając między nimi niewielką odległość. 
Paruj Manti przez 30-40 minut. Smaruj gotowe manti masłem. 
Podawać z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną, posiekając do niego zioła i dodając sól i pieprz. 
Czy wiedziałeś? Mięso mielone na manti lepiej jest brać posiekane i nie przechodzić przez maszynę do mięsa. Można go przygotować wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało. Aby uzyskać soczystość, do mięsa mielonego dodaje się tłuste mięso lub tłuszcz z ogona. Ziemniaki użyte w nadzieniu są potrzebne do wchłonięcia soku z mięsa, cebuli i zieleniny. Ponadto, jeśli chcesz, do tych celów możesz wziąć dynię pokrojoną w małe kostki. Aby nadać piękny odcień gotowemu manti, do roztopionego masła dodaje się 0,5 łyżeczki. mielona papryka. Istnieje wiele opcji rzeźbienia manti: są okrągłe, kwadratowe, a nawet trójkątne.
Przepis
Możesz zobaczyć wszystkie procesy przygotowania pysznego manti w szczegółowej recepturze.
Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ten przepis na manti. I nie zapomnij podzielić się w komentarzach swoimi sekretami gotowania tego dania, a także ulubionymi sosami.
Inne przepisy Manti
manti syberyjska
Manti z ziemniakami
Manti z kapustą
Manti w powolnej kuchence
Jak gotować manti
Miłego czytania!