Marmurowe ciasteczka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Marmurowe ciasteczka z kawałkami czekolady - bardzo smaczne i piękne?

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • sito;
  • 3 miski;
  • Łopatka;
  • mikser;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik;
  • film spożywczy;
  • łyżeczka do herbaty;
  • mata silikonowa lub teflonowa (lub papier pergaminowy) do pieczenia;
  • piękne danie na gotowe ciasteczka.

Składniki

Nazwa produktu Ilość
mąka 160 gramów
cukier 150 gramów
kakao w proszku 60 gramów
masło 50g
jajka 2 szt.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 6 gramów
cukier puder 80 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Wyciągamy z lodówki 50 g masła i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. W misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie: 160 g przesianej mąki, szczyptę soli, 6 g proszku do pieczenia (to około 1 łyżeczka z dobrym szkiełkiem) i 60 g proszku kakaowego.

    Aby zrobić marmurowe ciasteczka, przygotuj składniki

  • W drugiej misce wbij 2 jajka kurze i ubij je mikserem, aż zwiększą objętość. Stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj tam 150 g cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści.

    Aby zrobić marmurowe ciasteczka, wymieszaj składniki

  • Do ubitej masy jajecznej dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego (jeśli nie znajdziesz ekstraktu, możesz go zastąpić łyżeczką cukru waniliowego lub jednym gramem skoncentrowanej waniliny).

    Aby zrobić marmurowe ciasteczka, dodaj esencję

  • Dodać zmiękczone masło i chwilę ubić masę jajeczno-cukrową, aż masa stanie się jednorodna. Przez sito wsypać w małych porcjach sypką masę i zagnieść ciasto. Nie będzie płynny, ale też nie będzie gęsty. Powinien być dobrze trzymany na łopatce, nie rozprzestrzeniający się.

    Przesiej składniki, aby zrobić marmurowe ciasteczka.

  • Gotowe ciasto zbieramy w misce w kostkę i przykrywamy miskę folią spożywczą, wysyłamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przesiej cukier puder przez sito.

    Aby zrobić marmurowe ciasteczka, zagnieść ciasto

  • Przygotowujemy blachę do pieczenia: przykrywamy ją matą silikonową lub teflonową (jeśli jest) lub po prostu wyścielamy papierem do pieczenia. Zaczynamy robić ciasteczka: schłodzone ciasto zbieramy łyżeczką, formujemy z niego kulkę dłońmi i zawijamy w cukier puder.

    Aby przygotować marmurowe ciasteczka, przygotuj składniki

  • Połóż kulkę na blasze do pieczenia. Manipulacje powtarzamy z resztą testu. Nie umieszczaj kulek bardzo blisko siebie, ponieważ będą się powiększać.

    Marmurowe ciasteczka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyślij blachę do pieczenia z ciasteczkami do pieczenia przez 10-12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia na blasze do pieczenia, a dopiero potem wyjmujemy je do naczynia.

    Marmurowe ciasteczka z kawałkami czekolady - bardzo smaczne i piękne?

  • Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia procesu powstawania ciastek marmurowych, jednocześnie wysłuchania wszystkich towarzyszących im komentarzy wyjaśniających każde działanie specjalisty kulinarnego i podziwiania widoku powstałych ciasteczek.

    Ciasteczka przygotowuje się łatwo i dość szybko. Jeśli nie liczysz czasu na osiadanie i schłodzenie ciasta, to Twój bezpośredni udział zajmie tylko pół godziny, nie więcej. Gotowe ciasteczko ma oryginalny wygląd, rodzaj efektu spękania – gdy górna powierzchnia pęka, odsłaniając wnętrze innego koloru, co nadaje mu efekt marmurkowania, od którego w rzeczywistości ciastko ma swoją nazwę.

    Nie są do tego wymagane żadne dodatkowe ozdoby, świetnie prezentuje się sam. Ciasto w ciasteczkach jest miękkie i kruche, o wyraźnym smaku czekolady, co nie może nie zadowolić słodyczy. Ciasteczka doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do wieczornej herbatki, jak i jako danie na świąteczny słodki stół.

    Powiedz nam w komentarzach, czy spodobał Ci się nasz przepis, a także podziel się wrażeniami ze smaku i oryginalnego wyglądu opisywanego dania. Mamy nadzieję, że otrzymałeś słowa wdzięczności od swoich degustatorów?

    Inne przepisy na ciasteczka

    Niegotowane ciasteczka owsiane

    Ciasteczka z formułą dla niemowląt

    Berlińskie ciasteczka

    marchewkowe ciasteczka

    Krakersy pełnoziarniste

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author