Marynata na stek z wieprzowiny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Najlepsza marynata do steków wieprzowych

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • piekarnik z funkcją grilla;
  • mikser zatapialny;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • głęboka miska;
  • film spożywczy;
  • deska do krojenia i ostry nóż.

Składniki

  • stek wieprzowy – 4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • pieprz czarny mielony – 5 g
  • mielona słodka papryka – 5 g
  • sól kuchenna lub morska – 5 g
  • olej roślinny – 40 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Zaczynamy od obrania z łuski dwóch średnich cebul i jednego dużego ząbka czosnku.
    czysty czosnek i cebula
  • Cebulę kroimy na 4 części i przesyłamy do głębokiej miski.
    pokrój cebulę na cztery kawałki
  • Dzielimy ząbek czosnku na duże kawałki i wysyłamy po cebulę.
    posiekaj czosnek
  • Zmiel produkty na papkę za pomocą blendera zanurzeniowego.
    cebulę i czosnek posiekać w blenderze
  • W powstałej kleiku dodaj 5 g soli, mieloną paprykę i zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne ulubione przyprawy lub drobno posiekane zioła. Wlej tam 40 ml bezwonnego oleju roślinnego. Najlepiej używać produktów takich jak oliwa lub rafinowany olej słonecznikowy – nie mają one specyficznego, ostrego zapachu, co będzie miało bardzo pozytywny wpływ na aromat przygotowywanej potrawy.
    wyślij przyprawy do cebuli
  • Wszystko dokładnie wymieszaj zwykłą łyżką, a następnie posmaruj 4 steki marynatą.
    posmaruj steki marynatą
  • Steki przykryć folią spożywczą i pozostawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na około godzinę.
    niech marynowana wieprzowina
  • Po określonym czasie steki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
    wkładanie steków do piekarnika
  • Danie gotujemy na grillu przez pół godziny.
    marynata do steków wieprzowych
  • Przepis

    Po przestudiowaniu prezentowanego filmu zobaczysz krok po kroku przygotowanie pysznej marynaty do steków wieprzowych, zgodnie z instrukcjami powyższego przepisu.

    Marynata przygotowana według tego przepisu nadaje się nie tylko do steków wieprzowych. Doskonale nadaje się do stosowania do steków z kurczaka, wołowiny lub jagnięciny. Wyjątkowość tej marynaty polega na tym, że jej smak i aromat doskonale komponują się z każdym rodzajem mięsa. Aby sprawdzić poprawność wypowiedzianych słów, przygotuj tę marynatę, a następnie podziel się swoją opinią na jej temat w komentarzach. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author