Marynowana cebula na zimę: przepisy bez sterylizacji, z burakami, papryką, liśćmi laurowymi

Marynowana cebula: przepisy na zimę bez goryczy i łez

Pomimo goryczki i ostrego smaku cebula jest najpopularniejszym warzywem na świecie. Oto tylko kilka interesujących faktów na temat tego produktu.

  • historyczne korzenie. Dokładne miejsce i czas powstania cebuli nie są znane historykom, ale ustalili, że warzywo było znane w starożytnym Egipcie. W pismach Herodota wskazano, że niewolników, którzy zbudowali piramidę Cheopsa, karmiono cebulą, aby zwiększyć ich zdolność do pracy i zapobiegania chorobom.
  • Drzewo palmowe. Libia jest uważana za światowego lidera w konsumpcji cebuli. To warzywo dodaje się do prawie wszystkich potraw narodowych.
  • Słodsze niż owoce. Pod względem zawartości cukru warzywo przewyższa jabłka i gruszki. Dlatego podczas gotowania staje się słodki.
  • Prototyp Ziemi. Starożytni Sumerowie uważali cebulę za produkt bogów. Byli pewni, że Ziemia została stworzona dokładnie na wzór tego warzywa.
  • Dużo typów. W tej chwili na świecie jest około 900 rodzajów cebuli, ale jadalnych jest nieco ponad 200. Reszta to dzikie odmiany, które nie mają wartości odżywczych.

Korzyści z głównego składnika

Cebula to nie tylko żywność lub przyprawa. To prawdziwy lekarz rodzinny. Lekarze twierdzą, że jedząc połowę owoców cebuli dziennie (przy braku przeciwwskazań), można uchronić się przed dolegliwościami, chorobami narządów wewnętrznych i przeziębieniami. Sekret tkwi w bogatym składzie chemicznym, który opisuje tabela.

Tabela – Skład chemiczny cebuli

Substancja Ilość, mg/100 g Udział normy dziennej,% Rola biologiczna
Witamina B6 0,12 6 – Wspomaga wchłanianie kwasów tłuszczowych i prawidłowy przebieg reakcji biologicznych;
– zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi;
– normalizuje pracę mózgu i poprawia pamięć;
– zwiększa sprawność umysłową i fizyczną;
– leczy serce i naczynia krwionośne;
– likwiduje obrzęki
Witamina C 10 jedenaście – Stymuluje produkcję własnego kolagenu;
– bierze udział w syntezie hormonów steroidowych;
– oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich;
– wspomaga zdrowie wątroby;
– wzmacnia system odpornościowy;
– normalizuje krzepliwość krwi;
– wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych
Potas 175 7 – Normalizuje ciśnienie krwi;
– zapobiega powstawaniu blaszek cholesterolowych w naczyniach;
– zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych;
– promuje przemianę glukozy w energię;
– normalizuje pracę serca;
-Ułatwia dostarczanie tlenu do mózgu
Siarka 65 7 – Wspomaga produkcję żółci na optymalnym poziomie;
– spowalnia procesy starzenia się organizmu;
– aktywuje syntezę kolagenu;
– przyspiesza metabolizm;
– stabilizuje pracę układu nerwowego;
– wzmacnia system odpornościowy;
– ma właściwości antyhistaminowe
Fosfor 58 7 – Wzmacnia tkankę kostną;
– zwiększa sprawność umysłową i fizyczną;
– promuje produkcję enzymów biorących udział w procesach biologicznych;
– normalizuje metabolizm białek i węglowodanów;
– utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
Żelazo 0,8 5 – Zapewnia oddychanie komórkowe i tkankowe;
– przyspiesza metabolizm;
– zapewnia zdrowy wzrost organizmu;
– stymuluje przewodzenie impulsów nerwowych;
– normalizuje pracę tarczycy;
– wzmacnia system odpornościowy
Kobalt 0,005 50 – Poprawia skład krwi;
– bierze udział w produkcji czerwonych krwinek;
– normalizuje mikroflorę jelitową;
– wspomaga odnowę komórkową;
– Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego;
– wzmacnia kości;
– obniża poziom „złego” cholesterolu;
– spowalnia procesy starzenia się organizmu
Mangan 0,23 12 – Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
– promuje produkcję insuliny;
– przyspiesza metabolizm;
– zapobiega stłuszczeniu wątroby;
– stymuluje funkcje rozrodcze;
– przyspiesza regenerację tkanek
Miedź 0,09 9 — Posiada aktywność redoks;
– wspomaga wchłanianie żelaza;
– wspomaga oddychanie tkankowe i komórkowe;
– wzmacnia kości;
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i uelastycznia je;
– hamuje procesy zapalne;
– poprawia skład krwi
Chrom 0,002 5 – Reguluje metabolizm lipidów;
– normalizuje pracę tarczycy;
– wzmacnia mięsień sercowy;
– przyspiesza regenerację komórek;
– usuwa toksyny z organizmu
Cynk 0,85 7 — Zawarte w składzie ponad 300 enzymów;
– przyspiesza regenerację komórek;
– bierze udział w metabolizmie białek;
– stymuluje funkcje rozrodcze;
– normalizuje pracę gruczołów łojowych;
– wzmacnia system odpornościowy;
– oczyszcza organizm z toksyn;
– wyostrza wrażliwość receptorów smakowych i węchowych

Mimo bogatego składu chemicznego cebuli ma przeciwwskazania. Warto odmówić stosowania produktu osobom cierpiącym na zapalenie żołądka i wrzód trawienny. Warto też jeść mniej cebuli o zwiększonej pobudliwości nerwowej.

Marynowana cebula na zimę: przepisy na każdy gust

Cebula jest zwykle marynowana na zimno. Ale do przygotowań zimowych stosuje się metodę gorącą. Jest to bardziej czasochłonne, ale wynik w pełni uzasadnia wysiłek. Warzywo nada marynacie goryczki, nasycone będzie wyrazistym smakiem przypraw i octu.

Tradycyjny

Osobliwości. Tradycyjny przepis na marynowanie cebuli był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Prosta technologia i prosty zestaw składników tworzą cudowną pikantną przekąskę o słodko-kwaśnym smaku. Jeśli prawidłowo zamarynujesz małą cebulę, okaże się ona przezroczysta, ale zachowa apetyczną chrupkość.

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg cebuli siewnej;
  • 0,5 l wody;
  • 30 g soli;
  • 40 g cukru;
  • 70 ml octu (9%);
  • strąk ostrej papryki;
  • dziesięć groszków czarnego pieprzu;
  • dwie parasole z kopru;
  • Liść laurowy.

Gotowanie

  • Duży garnek (3-5 l) napełnić wodą, zagotować, włożyć do niego obraną cebulę i gotować przez 3 minuty. Powinien tylko lekko zmiękczyć i nie zagotować się całkowicie.
  • Przygotuj wcześniej pojemnik z zimną (lub lepiej z lodem) wodą. Za pomocą łyżki cedzakowej włóż do niej jeszcze gorącą cebulę. Ta technika pomaga zachować chrupkość produktu.
  • Wlej ocet do 0,5 litra wody, wlej wszystkie smaki i posiekaną paprykę. Zagotuj i gotuj przez kolejne dwie minuty.
  • Cebule szczelnie włożyć do czystych półlitrowych słoików i polać gorącą marynatą.
  • Sterylizuj przez pięć minut (nie dłużej, inaczej cebula się zagotuje) i zwiń.
  • Liście laurowe, koperek i pieprz najlepiej usunąć z marynaty, gdy tylko będą gotowe. Umieszczanie aromatów w słoikach z cebulą zabije naturalny smak głównego składnika.

    Z burakami

    Osobliwości. Jeśli chcesz czegoś tradycyjnego, a jednocześnie niezwykłego, spróbuj zrobić marynowaną cebulę na zimę bez sterylizacji burakami. Warzywo bordowe nada głównemu składnikowi nie tylko przyjemną słodycz, ale także bogaty różowy kolor. Tak więc z jedzenia przekąsek zyskasz nie tylko przyjemność gastronomiczną, ale także estetyczną.

    Będziesz potrzebować:

    • 400 g małej czerwonej cebuli;
    • 50 g buraków;
    • 0,4 l wody;
    • 30 g soli;
    • 50 g cukru;
    • siedem groszków czarnego pieprzu;
    • 30 ml octu.

    Gotowanie

  • Cebulę obrać i buraki pokroić w podłużne batoniki o grubości ok. 6 mm.
  • Do wody dodać produkty luzem i pieprz, zagotować.
  • Dodaj buraki i gotuj przez kilka minut.
  • Umieść cebulę w marynacie i gotuj przez pięć minut.
  • Przełóż cebulę do sterylnego słoika o pojemności 0,75 litra i na wierzch ułóż buraki.
  • Wlej ocet i marynatę, aby wypełnić wszystkie puste przestrzenie w pojemniku.
  • Pozostaje zwinąć bank.
  • Konserwę należy zawinąć w ciepły koc, aby stopniowo ostygła. Poprawi to smak i zapewni długotrwałe przechowywanie. Nie zapomnij odwrócić pojemników do góry nogami, aby upewnić się, że są szczelne.

    Pikantny

    Osobliwości. Kiszona cebula w słoikach na zimę jest niezbędnym preparatem. Udekoruje każde danie codzienne lub odświętne. I dobrze komponuje się z ostrymi przyprawami i przyprawami.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cebuli;
    • 2 litry wody;
    • 0,7 l octu;
    • 300 g soli;
    • 1 g anyżu gwiazdkowatego;
    • trzy liście laurowe;
    • 1 g cynamonu;
    • 1 g czerwonej papryki mielonej;
    • trzy groszki ziela angielskiego;
    • dwa kwiatostany goździków.

    Gotowanie

  • Rozpuść 200 g soli w litrze wody i zanurz obraną cebulę w solance.
  • W międzyczasie dodaj pozostałą sól i przyprawy do litra wody.
  • Zagotuj płyn i gotuj przez pięć minut. Dodaj ocet.
  • Cebulę przełożyć do wysterylizowanych słoików, polać gorącą marynatą i zamknąć.
  • Aby ułatwić proces obierania cebuli, zastosuj blanszowanie. Trzymaj we wrzącej wodzie przez minutę i natychmiast przenieś do zimnej wody. Łuska znacznie łatwiej zostanie w tyle.

    Z papryką

    Osobliwości. Marynowana cebula z czosnkiem i pieprzem na zimę to idealne połączenie do pachnących przetworów. Nasączając się wzajemnie aromatami, warzywa nabierają zupełnie nowych smaków. Wygląd przedmiotu obrabianego również nie może się cieszyć. Ilość składników obliczona jest na dwie puszki po 0,5 litra.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg małej cebuli;
    • 200 g papryki;
    • 12 ząbków czosnku;
    • osiem groszków czarnego pieprzu;
    • dwa liście laurowe;
    • 2 g kwasu cytrynowego;
    • pęczek koperku;
    • 2 litry wody;
    • 20 g soli;
    • 80 g cukru;
    • 250 ml octu.

    Gotowanie

  • Podgrzej litr wody, rozpuść kwas cytrynowy w płynie i namocz obraną cebulę. Gotuj przez trzy minuty i wyjmij warzywa z wody.
  • Usuń nasiona z papryki i pokrój w krążki.
  • W wysterylizowanych słoikach włóż sześć ząbków czosnku, cztery ziarna pieprzu i liście laurowe.
  • Na wierzchu układamy naprzemiennie warstwy cebuli i pieprzu.
  • Pozostałą przestrzeń słoika wypełnij umytym i parzonym koperkiem.
  • Produkty luzem rozpuścić w litrze wody i zagotować.
  • Dodaj ocet, wlej płyn do słoików i zwiń.
  • Jeśli masz tylko duże cebule, nie marynuj ich w całości – nie będą moczone w marynacie. Lepiej pokroić go na kilka mniejszych kawałków.

    Krążki Cebulowe Z Koperkiem I Cytryną

    pierścionki

    Osobliwości. Miłośnikom grilla, hamburgerów, sałatek i po prostu pikantnych przekąsek zaleca się gotowanie marynowanych krążków cebuli na zimę. Taki półprodukt okazuje się szczególnie pachnący i smaczny, ponieważ cienkie fragmenty są dokładnie nasycone marynatą.

    Będziesz potrzebować:

    • 400 g cebuli;
    • 200 ml wody;
    • 2 g goździków;
    • 5 g czarnego pieprzu;
    • 5 g ziela angielskiego z groszkiem;
    • 15 g cukru;
    • 10 g soli;
    • 30 ml octu;
    • dwa liście laurowe.

    Gotowanie

  • Pokrój obraną cebulę w krążki.
  • Wszystkie smaki przelać do wody i zagotować.
  • Dodaj cebulę i gotuj przez pięć minut.
  • Produkt ułożyć w sterylnych słoikach, napełnić marynatą i zrolować.
  • Posyp krążki cebuli kurkumą przed włożeniem ich do słoika. Półfabrykat nabierze atrakcyjnego słonecznego żółtego koloru i przyjemnego aromatu.

    Z oryginalną marynatą

    Osobliwości. Jeśli proste przepisy na marynowaną cebulę na zimę Cię nie inspirują, spróbuj dodać coś oryginalnego do tradycyjnej przekąski. Osobliwością tego przepisu jest niezwykła marynata cytrusowa.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg małej cebuli;
    • 600 ml octu;
    • 250 ml wody;
    • 250 ml soku pomarańczowego;
    • 50 g soli;
    • 15 g estragonu;
    • 10 g goździków;
    • 5 g cynamonu;
    • 100 g rodzynek;
    • 100 g cukru.

    Gotowanie

  • Obraną cebulę posyp solą i odstaw na pięć godzin.
  • Połącz wodę z sokiem pomarańczowym, rodzynkami i przyprawami.
  • Zagotuj, dodaj cebulę i gotuj przez kilka minut.
  • Cebulę podzielić na wysterylizowane słoiki łyżką cedzakową.
  • Do marynaty dodać ocet, zagotować i rozprowadzić płyn na pojemnikach z obrabianym przedmiotem.
  • zielone kiełki

    Osobliwości. Jako przypomnienie ciepłego sezonu możesz marynować zieloną cebulę na zimę. Preparat jest piękny i pachnący. Smak piór cebulowych jest dość nietypowy i jasny. To wspaniały dodatek do sałatek.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg zielonej cebuli;
    • 200 g koperku;
    • 80 ml octu;
    • 120 g soli;
    • 60 g cukru;
    • 1 litr wody;
    • trzy groszki czarnego pieprzu.

    Gotowanie

  • Umyj i posortuj warzywa, odetnij suche i pożółkłe fragmenty.
  • Umieścić aromaty w wodzie i zagotować.
  • Wyłącz palnik i dodaj ocet do marynaty.
  • Ułóż zielenie w sterylnych słoikach, lekko ubijając.
  • Wlej marynatę i zwiń.
  • Świeże warzywa często „wysadzają” słoiki, więc marynowane pióra cebuli nie powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Słoiki wstawić do piwnicy lub do lodówki.

    kobieta krojąca cebulę

    Praca z warzywem bez łez

    Cebula zawiera lachrymator. Substancja ta, dostając się do powietrza z przeciętej bańki, podrażnia błonę śluzową oczu i powoduje płacz. Aby ułatwić sobie pracę z warzywem, wypróbuj pięć sztuczek gospodyń domowych.

  • Zimna woda. Płyn neutralizuje działanie łzawicy. Dlatego przed pracą z cebulą, a także w trakcie, zaleca się przepłukanie samej cebuli i noża w zimnej wodzie. Niektórym gospodyniom domowym udaje się nawet obrać warzywo w dużej misce wypełnionej płynem.
  • Zamrażać. Jeśli musisz pracować z dużą ilością cebuli, umieść ją w zamrażarce na godzinę. Sok z cebuli krystalizuje i nie wyparowuje w powietrze. Jeśli ilość pracy jest niewielka, możesz zamrozić nóż na 15 minut.
  • Parowy. Postaw garnek z wodą na kuchence i zagotuj. Ustaw się w pobliżu źródła pary. Neutralizuje działanie łzawicy.
  • Wentylacja. Włącz kaptur podczas pracy z cebulą. Urządzenie narysuje pary cebuli i nie będą miały czasu podrażnić oczu. Jeśli nie masz okapu, umieść wentylator w pobliżu miejsca pracy. W ciepłym sezonie możesz pracować z otwartym oknem.
  • Ocet lub cytryna. Traktuj deskę do krojenia kwasem. Sok z cebuli wejdzie w reakcję z octem i działanie łzawicy zostanie zneutralizowane.
  • Aby uniknąć płaczu podczas pracy z łukiem, używaj dobrze naostrzonego noża bez ząbków. Im łatwiej ostrze przetnie warzywo, tym mniej substancji drażniącej dostanie się w powietrze.

    Jeśli zależy Ci na zdrowiu swojej rodziny, przepis na cebulę marynowaną na zimę musi znaleźć się w Twojej książce kucharskiej. Faktem jest, że w procesie zbioru warzywo nie traci swoich korzystnych właściwości. W ten sposób ten pachnący „antybiotyk” ochroni Twoje gospodarstwo domowe przed przeziębieniem przez całą zimę.

    Inne domowe przepisy

    Dżem
    jabłkowy Sos Satsebeli
    Pomidor adjika Transparentny
    dżem ranetki
    Klasyczny przepis na chrzan

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author