Marynowana cukinia na zimę i błyskawiczne gotowanie, ze sterylizacją i bez, przepis „Liż palce”

Natychmiastowa marynowana cukinia i zimowe przygotowania: jak zrobić „Liż palce”

Zima to bajeczny i świąteczny sezon, który przynosi ludziom wiele przyjemnych kłopotów i wrażeń. Ale nie bez nieprzyjemnych chwil. Dowiedz się, jak marynować cukinię na zimę w słoikach, aby rozwiązać trzy zimowe problemy.

  • Smutek i depresja. Sok z cukinii zawiera substancje uspokajające układ nerwowy. Jeśli do każdego posiłku dodasz plasterek marynowanego warzywa, łatwiej poradzisz sobie ze stresem i zapomnisz o złym nastroju.
  • Przeziębienia. Warzywa w puszkach są doskonałym źródłem kwasu askorbinowego, na którym opierają się bariery ochronne organizmu.
  • Nadwaga. Zimowy mróz budzi brutalny apetyt, który obfituje w dodatkowe kilogramy. Dietetycy zalecają spożywanie kwaśnych, chrupiących potraw, takich jak marynowana cukinia, aby zaspokoić apetyt na słodycze, główne źródło węglowodanów prostych.
  • Wysokiej jakości warzywa do pysznych przetworów

    Aby marynowana cukinia była smaczna, chrupiąca i przechowywana przez długi czas, należy wybierać warzywa wysokiej jakości. Kupując, zwróć uwagę na sześć znaków.

  • Rozmiar. Do domowych przetworów lepiej nadaje się lekko niedojrzała cukinia. Dlatego wybieraj małe owoce o długości do 20 cm.
  • Skórka. Powinna być cienka i gładka w dotyku. Gruba skórka to pierwsza oznaka przejrzałego owocu. Będzie zawierać wiele dużych nasion.
  • Wygląd zewnętrzny. Wybieraj warzywa bez ciemnych plam i uszkodzeń mechanicznych. Nawet z drobnych zadrapań cukinia szybko się psuje.
  • Ogonek. Powinna być zielona i świeża. Jeśli ten obszar jest suchy, oznacza to, że cukinia jest przejrzała lub zbyt długo była w sklepie.
  • Kolor. Preferuj owoce biało-zielone lub żółto-zielone.
  • Miazga. Powinna być gęsta i chrupiąca. Jeśli chcesz, aby te właściwości zostały zachowane po marynowaniu, preferuj cukinię.
  • Jeśli masz szczęście mieć własny ogród, zbieraj cukinię od maja do lipca. Właśnie w tym okresie warzywa są najbardziej przydatne i smaczne.

    Sterylizacja

    Aby półfabrykaty były przechowywane przez długi czas i cieszyły całą zimę, ważne jest, aby pozbyć się pojemnika z drobnoustrojów wywołujących fermentację. Proces sterylizacji ma na celu uwolnienie słoików z cukinii od „szkodników”. Można to opisać krok po kroku w czterech krokach.

  • Wybór dań. Powinien to być duży rondel lub metalowa umywalka. Najważniejsze, że w naczyniu znajduje się co najmniej jeden słoik.
  • Trening. Napełnij garnek wodą i zagotuj.
  • Sterylizacja. Słoiki napełnione cukinią i marynatą włożyć do wrzącej wody. Płyn powinien znajdować się 1,5-2 cm poniżej krawędzi słoika. Czas sterylizacji uzależniony jest od objętości pojemnika. Przetwarzanie małych puszek zajmuje od ośmiu do dziesięciu minut, a puszki litrowe od 12 do 20 minut. Sterylizacja dużych butelek zajmie do pół godziny.
  • Ostatni etap. Ostrożnie wyjmij słoik z wrzącej wody i zwiń. Owiń pojemnik kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie.
  • We wrzącej wodzie, a także w kontakcie z gorącym metalem, puszki często pękają. Aby temu zapobiec, przykryj dno garnka lub miski do sterylizacji bawełnianą szmatką.

    Marynowana cukinia na zimę: wybierz swój przepis

    Cukinia jest uniwersalna. Znajdzie „wspólny język” z dowolnymi warzywami i przyprawami, które lubisz. Wśród różnorodnych przepisów na zimowe przygotowania każdy znajdzie to, co lubi.

    „Wakacyjna Paleta”

    Osobliwości. Doświadczone gospodynie domowe są przekonane, że konserwacja domu powinna mieć nie tylko jasny smak, ale także estetyczny wygląd. Marynowana cukinia z marchewką i pomidorami w pełni spełnia to wymaganie. Przez ścianki puszki widoczna będzie jasna paleta kolorów. Taka uczta ozdobi świąteczny stół i będzie dobrym prezentem, jeśli pójdziesz odwiedzić. Wskazana ilość produktów przeznaczona jest na siedmiolitrowe słoiki.

    Będziesz potrzebować:

    • 12 cukinii;
    • 5 litrów wody;
    • 0,5 l octu;
    • 150 g soli;
    • taka sama ilość cukru;
    • cztery pomidory;
    • dwie marchewki;
    • cztery ząbki czosnku;
    • trzy parasole koperkowe na każdy słoik;
    • cztery czarne ziarna pieprzu w słoiku;
    • trzy groszki ziela angielskiego na każdy słoik.

    Gotowanie

  • Warzywa pokroić w plasterki. Podziel każdy ząbek czosnku na trzy do czterech kawałków.
  • Na dnie każdego słoika umieść groszek czarny i ziele angielskie.
  • Cukinię szczelnie włożyć do pojemnika, na przemian z innymi warzywami. Warstwy wielobarwne powinny być wyraźnie widoczne przez ścianki puszek.
  • Połącz wodę z octem, cukrem i solą. Gdy marynata się zagotuje, napełnij nią zawartość słoików.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Zachęcamy do dodania ostrych przypraw do konserw. Nie tylko nadają cukinii pikantny aromat, ale także zapewniają długotrwałą konserwację obrabianego przedmiotu. Im bogatsza marynata, tym dłużej cukinia wybaczy.

    z ogórkami

    Osobliwości. Do pewnego stopnia ogórki i cukinia można uznać za konkurentów w dziedzinie konserwacji domu. Ich wspólną cechą jest neutralny smak. Mimo to ogórki są bardziej chrupiące i pikantne. Aby nie było sporów w rodzinie o różnych preferencjach co do tego, którą puszkę konserwową otworzyć, zwiń warzywa razem.

    Będziesz potrzebować:

    • 1,5 kg małych młodych ogórków;
    • trzy cukinie;
    • 100 g soli;
    • 50 g cukru;
    • 100 ml octu;
    • trzy ząbki czosnku;
    • liść laurowy;
    • liście chrzanu;
    • liście wiśni lub porzeczki;
    • Koperek.

    Gotowanie

  • Zalewaj ogórki zimną wodą przez kilka godzin i pokrój cukinię w krążki.
  • Na dnie sterylnych słoików połóż warzywa, liście jagód i przyprawy do smaku.
  • Całe ogórki szczelnie zapakuj do pojemnika, na przemian z krążkami z cukinii. Podbij zawartość.
  • Do słoików zalać wrzątkiem, dodać ocet.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Jeśli nie lubisz octu, możesz zastąpić go kwasem cytrynowym. Rozpuść łyżeczkę kryształków w 200 ml wody. Pod względem kwasu płyn będzie odpowiadał 9% octowi.

    Plasterki cukinii i kalafiora na drewnianej desce

    Z kalafiorem

    Osobliwości. Dlatego chcę przenieść wszystkie kolory, smaki i zalety letnich prezentów na zimę. Konserwowanie to najlepszy sposób na zachowanie warzyw do silnych mrozów. Na przykład możesz wcześniej przygotować półmisek warzyw z chrupiącą cukinią, obfitym kalafiorem i kolorową marchewką.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cukinii;
    • głowa kalafiora;
    • 0,5 kg marchwi;
    • dwie główki czosnku;
    • ostra papryczka;
    • 30 g cukru na każdy litrowy słoik;
    • 15 g soli na każdy litrowy słoik;
    • 50 ml octu na każdy litrowy słoik;
    • taka sama ilość oleju roślinnego na każdy litrowy słoik;
    • liść laurowy;
    • różne ziarna pieprzu.

    Gotowanie

  • Każdą cukinię pokrój wzdłuż na cztery części, zetrzyj marchewki i rozłóż kapustę na kwiatostany.
  • Umieścić przyprawy do smaku na dnie sterylnych słoików.
  • Napełnij połowę słoika cukinią, połowę kapustą, a pozostałą przestrzeń zajmij marchewką i ubijaniem.
  • Warzywa posyp cukrem i solą, wlej ocet i olej.
  • Napełnij obrabiany przedmiot wrzącą wodą.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Do bułek

    Osobliwości. Roladki z cukinii ozdobią świąteczny stół i urozmaicą codzienne menu. Jest całkiem możliwe, aby cieszyć się tym letnim daniem w zimie, jeśli wcześniej przygotujesz półprodukt. Stosowane są banki o pojemności 0,5 litra.

    Będziesz potrzebować:

    • cukinia (ile zmieści się w słoikach);
    • woda (ile zmieści się w słoikach);
    • łyżka octu na każdy słoik.

    Gotowanie

  • Pokrój cukinię na cienkie podłużne talerze. Najłatwiej to zrobić za pomocą obieraczki do ziemniaków lub noża do kapusty.
  • Złóż siedem lub osiem płyt w stos, przekręć ślimakiem i umieść na dnie słoika. W ten sam sposób ułóż drugą warstwę cukinii.
  • Napełnij słoik wrzącą wodą i dodaj ocet.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Aby przygotować bułeczki z cukinii, najpierw podsmaż półprodukt w cieście z mąki jajecznej. Idealnym nadzieniem jest topiony ser po koreańsku z czosnkiem i marchewką.

    Warzywa konserwowe w słoiku, posiekana cukinia, pomidorki koktajlowe i natka pietruszki

    w pomidorach

    Osobliwości. Konserwa z pomidorami jest tak pyszna, że ​​ludzie nazywają tę marynowaną cukinię „Poliżesz palce”. Ketchup nada obrabianemu przedmiotowi przyjemny słodko-kwaśny smak, który docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.

    Będziesz potrzebować:

    •  kg cukinii;
    • szklanka sosu pomidorowego lub ulubionego ketchupu;
    • 100 g cukru;
    • 80 g soli;
    • jedna trzecia szklanki octu;
    • pięć liści laurowych;
    • dwa ząbki czosnku;
    • ziarna czarnego pieprzu.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w dużą kostkę i rozłożyć do słoików o pojemności 0,5 litra.
  • Do każdego pojemnika wlej zimną wodę. Płyn powinien wypełnić słoik do góry.
  • Ostrożnie spuść wodę ze słoików do rondla. Dodaj ketchup, ocet, suche składniki i przyprawy.
  • Zagotuj marynatę i przelej do słoików.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • z musztardą

    Osobliwości. Miłośnikom pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu przepis na marynatę musztardową. Cukinia gotowana tą metodą to prawdziwa męska przekąska. A musztarda działa jako dodatkowy środek konserwujący i przedłuża trwałość przedmiotu obrabianego.

    Będziesz potrzebować:

    • 4 kg cukinii;
    • 200 g cukru;
    • 250 ml octu;
    • taka sama ilość oleju roślinnego;
    • 20 g musztardy w proszku;
    • 5 czarnego mielonego pieprzu;
    • 100 g soli;
    • głowa czosnku;
    • pęczek koperku.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w duże podłużne plastry.
  • Posiekaj warzywa. Możesz drobno posiekać koperek nożem lub rozerwać rękoma.
  • Składniki marynaty wymieszać, polać cukinią i posypać koperkiem. Dobrze wymieszać.
  • Warzywa marynować przez trzy godziny. Mieszaj co 20 minut.
  • Cukinię ułożyć w 0,5 litrowych słoikach.
  • Sterylizuj przez 20 minut i zwiń.
  • Warzywa w puszkach w słoiku z pomidorami i ziołami

    Bez sterylizacji

    Osobliwości. Sterylizacja to dość skomplikowany proces, który zniechęca początkujących do konserwacji. Rzeczywiście, aby zagotować pełne słoiki w dużej ilości wody, potrzebne są pewne umiejętności. Dlatego warto rozpocząć kulinarne eksperymenty z przepisem na marynowaną cukinię bez sterylizacji. Liczba produktów jest przeznaczona dla trzech słoików o pojemności 1 litra.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg cukinii;
    • pęczek koperku;
    • 1,5 litra wody;
    • 200 g cukru;
    • 70 g soli;
    • 200 ml octu;
    • liść laurowy w każdym słoiku;
    • w każdym słoiku trzy ząbki czosnku;
    • po trzy kwiatostany goździków w każdym słoiku;
    • sześć ziarenek czarnego pieprzu w każdym słoiku.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
  • Każdy ząbek czosnku przeciąć wzdłuż na pół, koperek rozedrzeć rękoma.
  • Na dno słoików wyłożyć koperek, czosnek i przyprawy.
  • Napełnij pojemniki cukinią. Staraj się zapakować warzywa tak ciasno, jak to możliwe.
  • Napełnij słoiki wrzącą wodą, dokręć pokrywki i po dziesięciu minutach spuść płyn. Powtórz ten proces.
  • Rozpuść sól i cukier w wodzie. Dodaj ocet i zagotuj marynatę. Po trzech minutach zdejmij go z ognia i przelej do słoików z warzywami.
  • Zamknąć pojemniki szczelnie pokrywką.
  • W żadnym wypadku nie zastępuj kopru pietruszką ani innymi zieleniami. Zwiększy to prawdopodobieństwo wybuchu puszek.

    Jeśli nie chcesz czekać

    Osobliwości. Jeśli w środku lata nagle zapragniesz czegoś słonego i pikantnego, a na szczęście w spiżarni nie ma już konserw, na ratunek przyjdą marynowane dynie błyskawicznego gotowania. Już za kilka godzin otrzymasz znakomitą przekąskę do mocnych napojów lub dodatek do obfitego lunchu. Surowa cukinia jest bardzo łatwa do marynowania. Ważne jest, aby pozostały świeże w smaku i chrupiące w konsystencji.

    Gotowanie

  • Pokrój cukinię tak, jak lubisz – słomki, plastry, plastry, kostki, krążki. Im cieńsze cięcie, tym szybciej danie się ugotuje.
  • Posolić warzywa i odstawić na 20 minut. W tym czasie wypuszczą sok, z którym zniknie goryczka. Ciecz należy spuścić.
  • Przygotuj marynatę i umieść w niej cukinię.
  • Wyślij danie do zimnego miejsca na dwie do trzech godzin. Warzywa mieszaj co 30-40 minut, aby były równomiernie nasycone marynatą.
  • Można marynować zarówno młode, jak i dojrzałe owoce. Ale ten drugi będzie mniej chrupiący. Z przejrzałych owoców należy usunąć skórkę i nasiona.

    Udane marynaty

    Aby szybko gotująca się cukinia zamieniła się w marynowaną, szybko jadalną cukinię, ważne jest, aby wybrać odpowiednią marynatę. Warzywa przaśne wchłoną całą gamę smaków i błyszczą w nowy sposób. W tabeli zebrane są najpopularniejsze marynaty. Ilość składników jest wskazana na 0,5 kg warzyw.

    Stół – Najlepsze marynaty do cukinii

    pikantny słodki koreański Pachnący
    – 2 łyżki oleju słonecznikowego;
    – łyżka octu;
    – łyżeczka miodu;
    – 2 ząbki czosnku;
    – łyżka suchego lub świeżego koperku;
    – sól i pieprz mielony
    – Cebula;
    – ząbek czosnku;
    – łyżka sosu sojowego;
    – taka sama ilość octu;
    – taka sama ilość cukru;
    – taka sama ilość oliwy z oliwek;
    – łyżeczka sezamu;
    – sól i pieprz mielony
    – głowa czosnku;
    – pęczek zieleniny (koperek i pietruszka);
    – łyżeczka czerwonego mielonego pieprzu;
    – taka sama ilość czarnego mielonego pieprzu;
    – 4 kwiatostany goździków;
    – liść laurowy;
    – pół szklanki octu;
    – ta sama ilość wody;
    – taka sama ilość oleju roślinnego;
    – łyżka soli

    Pikantno-słodka marynowana cukinia z miodem i czosnkiem można zachować na zimę. Wystarczy przenieść gotowy produkt do sterylnych słoików i zamknąć wieczka. Taki przedmiot można przechowywać tylko w lodówce.

    Indianie mają ciekawą legendę o pojawieniu się cukinii. Oczekując na rybaków z kąpieli, kobiety i dzieci cierpiały głód. W odpowiedzi na ich modlitwy bogowie podarowali ludziom cukinię – bezpretensjonalny owoc w uprawie z miazgą delikatną i satysfakcjonującą, jak mięso rybne. Prawda czy nie, warzywo jest cenione i uprawiane niemal na całym świecie, przyrządzane na różne sposoby. Aby cieszyć się zdrową i smaczną konserwą przez cały rok, koniecznie opanuj przepis na marynowaną cukinię na zimę.

    Inne przepisy na sałatki

    Marynowany bakłażan na zimę
    Kawior z bakłażana
    Lecho z cukinii na zimę
    Sałatka grecka
    Suszone pomidory

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author