Zima to bajeczny i świąteczny sezon, który przynosi ludziom wiele przyjemnych kłopotów i wrażeń. Ale nie bez nieprzyjemnych chwil. Dowiedz się, jak marynować cukinię na zimę w słoikach, aby rozwiązać trzy zimowe problemy.
Wysokiej jakości warzywa do pysznych przetworów
Aby marynowana cukinia była smaczna, chrupiąca i przechowywana przez długi czas, należy wybierać warzywa wysokiej jakości. Kupując, zwróć uwagę na sześć znaków.
Jeśli masz szczęście mieć własny ogród, zbieraj cukinię od maja do lipca. Właśnie w tym okresie warzywa są najbardziej przydatne i smaczne.
Sterylizacja
Aby półfabrykaty były przechowywane przez długi czas i cieszyły całą zimę, ważne jest, aby pozbyć się pojemnika z drobnoustrojów wywołujących fermentację. Proces sterylizacji ma na celu uwolnienie słoików z cukinii od „szkodników”. Można to opisać krok po kroku w czterech krokach.
We wrzącej wodzie, a także w kontakcie z gorącym metalem, puszki często pękają. Aby temu zapobiec, przykryj dno garnka lub miski do sterylizacji bawełnianą szmatką.
Marynowana cukinia na zimę: wybierz swój przepis
Cukinia jest uniwersalna. Znajdzie „wspólny język” z dowolnymi warzywami i przyprawami, które lubisz. Wśród różnorodnych przepisów na zimowe przygotowania każdy znajdzie to, co lubi.
„Wakacyjna Paleta”
Osobliwości. Doświadczone gospodynie domowe są przekonane, że konserwacja domu powinna mieć nie tylko jasny smak, ale także estetyczny wygląd. Marynowana cukinia z marchewką i pomidorami w pełni spełnia to wymaganie. Przez ścianki puszki widoczna będzie jasna paleta kolorów. Taka uczta ozdobi świąteczny stół i będzie dobrym prezentem, jeśli pójdziesz odwiedzić. Wskazana ilość produktów przeznaczona jest na siedmiolitrowe słoiki.
Będziesz potrzebować:
- 12 cukinii;
- 5 litrów wody;
- 0,5 l octu;
- 150 g soli;
- taka sama ilość cukru;
- cztery pomidory;
- dwie marchewki;
- cztery ząbki czosnku;
- trzy parasole koperkowe na każdy słoik;
- cztery czarne ziarna pieprzu w słoiku;
- trzy groszki ziela angielskiego na każdy słoik.
Gotowanie
Zachęcamy do dodania ostrych przypraw do konserw. Nie tylko nadają cukinii pikantny aromat, ale także zapewniają długotrwałą konserwację obrabianego przedmiotu. Im bogatsza marynata, tym dłużej cukinia wybaczy.
z ogórkami
Osobliwości. Do pewnego stopnia ogórki i cukinia można uznać za konkurentów w dziedzinie konserwacji domu. Ich wspólną cechą jest neutralny smak. Mimo to ogórki są bardziej chrupiące i pikantne. Aby nie było sporów w rodzinie o różnych preferencjach co do tego, którą puszkę konserwową otworzyć, zwiń warzywa razem.
Będziesz potrzebować:
- 1,5 kg małych młodych ogórków;
- trzy cukinie;
- 100 g soli;
- 50 g cukru;
- 100 ml octu;
- trzy ząbki czosnku;
- liść laurowy;
- liście chrzanu;
- liście wiśni lub porzeczki;
- Koperek.
Gotowanie
Jeśli nie lubisz octu, możesz zastąpić go kwasem cytrynowym. Rozpuść łyżeczkę kryształków w 200 ml wody. Pod względem kwasu płyn będzie odpowiadał 9% octowi.
Z kalafiorem
Osobliwości. Dlatego chcę przenieść wszystkie kolory, smaki i zalety letnich prezentów na zimę. Konserwowanie to najlepszy sposób na zachowanie warzyw do silnych mrozów. Na przykład możesz wcześniej przygotować półmisek warzyw z chrupiącą cukinią, obfitym kalafiorem i kolorową marchewką.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg cukinii;
- głowa kalafiora;
- 0,5 kg marchwi;
- dwie główki czosnku;
- ostra papryczka;
- 30 g cukru na każdy litrowy słoik;
- 15 g soli na każdy litrowy słoik;
- 50 ml octu na każdy litrowy słoik;
- taka sama ilość oleju roślinnego na każdy litrowy słoik;
- liść laurowy;
- różne ziarna pieprzu.
Gotowanie
Do bułek
Osobliwości. Roladki z cukinii ozdobią świąteczny stół i urozmaicą codzienne menu. Jest całkiem możliwe, aby cieszyć się tym letnim daniem w zimie, jeśli wcześniej przygotujesz półprodukt. Stosowane są banki o pojemności 0,5 litra.
Będziesz potrzebować:
- cukinia (ile zmieści się w słoikach);
- woda (ile zmieści się w słoikach);
- łyżka octu na każdy słoik.
Gotowanie
Aby przygotować bułeczki z cukinii, najpierw podsmaż półprodukt w cieście z mąki jajecznej. Idealnym nadzieniem jest topiony ser po koreańsku z czosnkiem i marchewką.
w pomidorach
Osobliwości. Konserwa z pomidorami jest tak pyszna, że ludzie nazywają tę marynowaną cukinię „Poliżesz palce”. Ketchup nada obrabianemu przedmiotowi przyjemny słodko-kwaśny smak, który docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.
Będziesz potrzebować:
- kg cukinii;
- szklanka sosu pomidorowego lub ulubionego ketchupu;
- 100 g cukru;
- 80 g soli;
- jedna trzecia szklanki octu;
- pięć liści laurowych;
- dwa ząbki czosnku;
- ziarna czarnego pieprzu.
Gotowanie
z musztardą
Osobliwości. Miłośnikom pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu przepis na marynatę musztardową. Cukinia gotowana tą metodą to prawdziwa męska przekąska. A musztarda działa jako dodatkowy środek konserwujący i przedłuża trwałość przedmiotu obrabianego.
Będziesz potrzebować:
- 4 kg cukinii;
- 200 g cukru;
- 250 ml octu;
- taka sama ilość oleju roślinnego;
- 20 g musztardy w proszku;
- 5 czarnego mielonego pieprzu;
- 100 g soli;
- głowa czosnku;
- pęczek koperku.
Gotowanie
Bez sterylizacji
Osobliwości. Sterylizacja to dość skomplikowany proces, który zniechęca początkujących do konserwacji. Rzeczywiście, aby zagotować pełne słoiki w dużej ilości wody, potrzebne są pewne umiejętności. Dlatego warto rozpocząć kulinarne eksperymenty z przepisem na marynowaną cukinię bez sterylizacji. Liczba produktów jest przeznaczona dla trzech słoików o pojemności 1 litra.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg cukinii;
- pęczek koperku;
- 1,5 litra wody;
- 200 g cukru;
- 70 g soli;
- 200 ml octu;
- liść laurowy w każdym słoiku;
- w każdym słoiku trzy ząbki czosnku;
- po trzy kwiatostany goździków w każdym słoiku;
- sześć ziarenek czarnego pieprzu w każdym słoiku.
Gotowanie
W żadnym wypadku nie zastępuj kopru pietruszką ani innymi zieleniami. Zwiększy to prawdopodobieństwo wybuchu puszek.
Jeśli nie chcesz czekać
Osobliwości. Jeśli w środku lata nagle zapragniesz czegoś słonego i pikantnego, a na szczęście w spiżarni nie ma już konserw, na ratunek przyjdą marynowane dynie błyskawicznego gotowania. Już za kilka godzin otrzymasz znakomitą przekąskę do mocnych napojów lub dodatek do obfitego lunchu. Surowa cukinia jest bardzo łatwa do marynowania. Ważne jest, aby pozostały świeże w smaku i chrupiące w konsystencji.
Gotowanie
Można marynować zarówno młode, jak i dojrzałe owoce. Ale ten drugi będzie mniej chrupiący. Z przejrzałych owoców należy usunąć skórkę i nasiona.
Udane marynaty
Aby szybko gotująca się cukinia zamieniła się w marynowaną, szybko jadalną cukinię, ważne jest, aby wybrać odpowiednią marynatę. Warzywa przaśne wchłoną całą gamę smaków i błyszczą w nowy sposób. W tabeli zebrane są najpopularniejsze marynaty. Ilość składników jest wskazana na 0,5 kg warzyw.
Stół – Najlepsze marynaty do cukinii
pikantny słodki | koreański | Pachnący |
---|---|---|
– 2 łyżki oleju słonecznikowego; – łyżka octu; – łyżeczka miodu; – 2 ząbki czosnku; – łyżka suchego lub świeżego koperku; – sól i pieprz mielony | – Cebula; – ząbek czosnku; – łyżka sosu sojowego; – taka sama ilość octu; – taka sama ilość cukru; – taka sama ilość oliwy z oliwek; – łyżeczka sezamu; – sól i pieprz mielony | – głowa czosnku; – pęczek zieleniny (koperek i pietruszka); – łyżeczka czerwonego mielonego pieprzu; – taka sama ilość czarnego mielonego pieprzu; – 4 kwiatostany goździków; – liść laurowy; – pół szklanki octu; – ta sama ilość wody; – taka sama ilość oleju roślinnego; – łyżka soli |
Pikantno-słodka marynowana cukinia z miodem i czosnkiem można zachować na zimę. Wystarczy przenieść gotowy produkt do sterylnych słoików i zamknąć wieczka. Taki przedmiot można przechowywać tylko w lodówce.
Indianie mają ciekawą legendę o pojawieniu się cukinii. Oczekując na rybaków z kąpieli, kobiety i dzieci cierpiały głód. W odpowiedzi na ich modlitwy bogowie podarowali ludziom cukinię – bezpretensjonalny owoc w uprawie z miazgą delikatną i satysfakcjonującą, jak mięso rybne. Prawda czy nie, warzywo jest cenione i uprawiane niemal na całym świecie, przyrządzane na różne sposoby. Aby cieszyć się zdrową i smaczną konserwą przez cały rok, koniecznie opanuj przepis na marynowaną cukinię na zimę.
Inne przepisy na sałatki
Marynowany bakłażan na zimę
Kawior z bakłażana
Lecho z cukinii na zimę
Sałatka grecka
Suszone pomidory
Smacznego!