Marynowana kałamarnica krok po kroku 🦑przepis ze zdjęciem

Marynowane kalmary to prosta, ale bardzo smaczna przekąska 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, deska do krojenia, nóż, miska, folia spożywcza, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Kalmary (obrane) 500 gramów
Olej roślinny 100-120 ml
Ocet stołowy 9% 2 łyżki stołowe. l.
Cukier 1,5 łyżeczki
Sól smak
pieprz mielony smak
koperek 1 pęczek
Ziele angielskie (groszek) 5 sztuk.
Mieszanka przypraw „Włoskie zioła” 0,5 łyżeczki
Liść laurowy 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Jeśli masz zamrożone kalmary, przed gotowaniem należy je rozmrozić. Następnie oczyść i umyj tusze.

    Kalmary należy rozmrozić, jeśli zostały zamrożone.

  • Stawiamy garnek z wodą na ogniu i dobrze solimy. Kałamarnice wysyłamy do zagotowania we wrzącej wodzie. Jak tylko woda się zagotuje, trzymamy je przez półtorej minuty lub dwie. Głównym warunkiem nie jest trawienie. W przeciwnym razie będą twardzi.

    W rondelku gotujemy wodę, solimy i rozprowadzamy kalmary.

  • Gotowe kalmary wyjmujemy z wrzącej wody łyżką cedzakową, kładziemy je na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Ugotowane kalmary wyjmujemy z wody i przenosimy na talerz do ostygnięcia.

  • W tym czasie nabieramy trochę soli do smaku (niepełną łyżeczkę) i wlewamy do miski, dodajemy cukier, pieprz, ziele angielskie, mieszankę przypraw włoskich ziół, ocet i olej roślinny.

    Przygotowujemy marynatę.

  • Powstała mieszanina musi być dobrze wymieszana. Marynata jest gotowa.

    Dobrze wymieszaj marynatę.

  • Gdy kalmary ostygną, pokrój je w cienkie pierścienie lub półpierścienie, według uznania.

    gotowane kalmary pokrojone w pierścienie.

  • Włóż posiekaną kałamarnicę do miski. Następnie dodaj do nich liście laurowe.

    Dodaj liść laurowy do kałamarnicy.

  • Wymieszaj marynatę łyżką i napełnij ją posiekaną kałamarnicą.

    Zalej kałamarnicę marynatą.

  • Wszystko dobrze i delikatnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą lub talerzem. Wysyłamy go do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej danie pozostanie w lodówce i marynuje, tym będzie smaczniejsze. Możesz nawet zostawić go na całą noc.

    Dokręcamy miskę kałamarnicą folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

  • Przed podaniem dodaj drobno posiekany świeży koperek i dobrze wymieszaj. Smacznego!

    marynowane kalmary są bardzo smaczne.

  • opcje gotowania

    Istnieją inne możliwości przygotowania takiej zimnej przystawki, jak marynowana kałamarnica. Możesz eksperymentować z kompozycją składników według własnego gustu:

    • Możesz dodać sok z cytryny zamiast octu.
    • Możesz wziąć wodę i sporo oleju roślinnego.
    • Ocet jest czasem zastępowany sokiem z cytryny.
    • Marynowane kalmary po koreańsku gotuje się z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku.
    • Z przypraw można dodać „zioła prowansalskie”, paprykę, mielony imbir, nasiona gorczycy, chili, kolendrę, oregano, czosnek.
    • Możesz użyć octu jabłkowego lub winnego.
    • Czasami używa się sosu sojowego.
    • Z zieleni można ozdobić sałatą, kolendrą, pietruszką lub zieloną cebulką.

    Przepis

    Zwracamy uwagę na przepis na doskonałą przystawkę – marynowaną kałamarnicę. Autor jasno wyjaśnia i jasno pokazuje, jak łatwe i proste jest przygotowanie takiego dania.

    Drodzy czytelnicy, lubisz owoce morza? Co myślisz o kałamarnicach? Sugerujemy użycie przepisu krok po kroku z tego artykułu i marynowanie kalmarów. Daj znać, jeśli masz jakieś uwagi na temat tego dania. Jakie przyprawy polecasz dodać do marynaty? Podziel się swoją opinią i rekomendacjami.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author