Contents
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- nóż;
- tarka;
- kołek;
- deska do krojenia;
- Wielka miska;
- banki;
- silikonowe pokrywki;
- patelnia;
- łyżka.
Składniki
- Kapusta – 1 kg
- Marchewka – 1 szt.
- Papryka bułgarska – 1 szt.
- Sól – 15 g
- Ocet 9% – 90 g
- Woda – 500 g
- Cukier – 105 g
- Olej roślinny – 80 g
Gotowanie krok po kroku








Opcje dekorowania i serwowania
- Taka kapusta może być podawana jako sałatka, dodatek do mięsa lub ryb lub jako przystawka.
- Kapustę kiszoną należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden miesiąc. Zapewniamy jednak, że nie potrwa to tak długo.
- Danie najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Wtedy kapusta była już marynowana, ale nadal chrupiąca. Jeśli kapusta stoi przez tydzień, chrupnięcie znika, ale smak nadal jest wspaniały.
- Do kapusty można również dodać cebulę, świeże zioła i więcej papryki. Wtedy te warzywa dodadzą swoich aromatów i smaków, a sałatka okaże się jeszcze ciekawsza.
- Do dania można również dodać pomidory. Ale w tym przypadku powinieneś wybrać owoce twardych i niezbyt soczystych odmian. Weź również małe pomidory – mają mniej soku i nie rozpadną się podczas marynowania.
Przepis
Jest to bardzo przydatne, jeśli chcesz bardziej szczegółowo zrozumieć przepis i zobaczyć wizualne przygotowanie tego dania. Taką kiszoną kapustę można podawać na różne sposoby i na różne okazje.
Taka kapusta z pieprzem okazuje się bardzo chrupiąca, pachnąca i niesamowicie smaczna. A co najważniejsze, można go zjeść kilka godzin po marynowaniu. Dlatego taką sałatkę można przygotować przynajmniej codziennie. Jak zrobić kiszoną kapustę? Jakie warzywa do niej dodajesz? Podziel się swoimi przepisami, doświadczeniami i wrażeniami w komentarzach!