Marynowana kapusta z papryką według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Szybka i pyszna kiszona kapusta z papryką

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • nóż;
  • tarka;
  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • Wielka miska;
  • banki;
  • silikonowe pokrywki;
  • patelnia;
  • łyżka.

Składniki

  • Kapusta – 1 kg
  • Marchewka – 1 szt.
  • Papryka bułgarska – 1 szt.
  • Sól – 15 g
  • Ocet 9% – 90 g
  • Woda – 500 g
  • Cukier – 105 g
  • Olej roślinny – 80 g

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 500 gramów wody na patelnię, włóż do pieca. Dodaj do wody 15 g soli, 105 g cukru pudru, 80 g oleju roślinnego, wymieszaj i zagotuj.
    wlej wodę do rondla
  • Gdy marynata się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i dodaj 90 gram 9% octu.
    dodać ocet do marynaty
  • Obierz, umyj i zetrzyj 1 dużą marchewkę na grubej tarce.
    pocierać marchewkę
  • Moja 1 papryka, usuń rdzeń i nasiona i pokrój w małe paski.
    tryb Julienne pepper
  • Pokrój 1 kilogram kapusty na małe paski.
    szatkować kapustę
  • W dużej misce wymieszaj marchewki, paprykę i kapustę.
    połącz warzywa w misce
  • Warzywa szczelnie zapakuj do czystych słoików i zalej marynatą.
    polać kapustą z marynatą
  • Słoiki przykrywamy pokrywkami, wkładamy do lodówki i pozostawiamy do marynowania na 12-16 godzin.
    kiszona kapusta z papryką
  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Taka kapusta może być podawana jako sałatka, dodatek do mięsa lub ryb lub jako przystawka.
    • Kapustę kiszoną należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden miesiąc. Zapewniamy jednak, że nie potrwa to tak długo.
    • Danie najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Wtedy kapusta była już marynowana, ale nadal chrupiąca. Jeśli kapusta stoi przez tydzień, chrupnięcie znika, ale smak nadal jest wspaniały.
    • Do kapusty można również dodać cebulę, świeże zioła i więcej papryki. Wtedy te warzywa dodadzą swoich aromatów i smaków, a sałatka okaże się jeszcze ciekawsza.
    • Do dania można również dodać pomidory. Ale w tym przypadku powinieneś wybrać owoce twardych i niezbyt soczystych odmian. Weź również małe pomidory – mają mniej soku i nie rozpadną się podczas marynowania.

    Przepis

    Jest to bardzo przydatne, jeśli chcesz bardziej szczegółowo zrozumieć przepis i zobaczyć wizualne przygotowanie tego dania. Taką kiszoną kapustę można podawać na różne sposoby i na różne okazje.

    Taka kapusta z pieprzem okazuje się bardzo chrupiąca, pachnąca i niesamowicie smaczna. A co najważniejsze, można go zjeść kilka godzin po marynowaniu. Dlatego taką sałatkę można przygotować przynajmniej codziennie. Jak zrobić kiszoną kapustę? Jakie warzywa do niej dodajesz? Podziel się swoimi przepisami, doświadczeniami i wrażeniami w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author