Marynowane buraki na zimę: w słoikach, „do lodówki”, przepisy błyskawiczne

Marynowane buraki: przepisy na zimę i szybkie przekąski z burgundowych warzyw korzeniowych

Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak gospodynie pokochały przepisy na konserwy buraczane na zimę. Roślina okopowa jest zaskakująco przydatna i nie można jej porównać z innymi warzywami. Normalizuje ciśnienie krwi, produkcję hormonów płciowych i pracę tarczycy. Produkt ceniony jest również za następujące właściwości:

  • zwiększa poziom hemoglobiny – i zwalcza anemię;
  • poprawia trawienie – i normalizuje stolec;
  • przyspiesza metabolizm – i wspomaga odchudzanie;
  • oczyszcza naczynia krwionośne – i zapobiega powstawaniu blaszek cholesterolowych;
  • hamuje procesy zapalne – i przyspiesza powrót do zdrowia;
  • zwiększa wytrzymałość – i aktywność umysłową.

Marynowane buraki na zimę: twisty w słoikach

Aby jeść smaczne i pożywne jedzenie przez całą zimę, musisz marynować buraki na zimę w słoikach. Preparat może pełnić funkcję przystawki, samodzielnego dania lub jako składnik Twojego kolejnego kulinarnego arcydzieła. Ważne jest tylko przestrzeganie technologii gotowania, aby pikantna roślina okopowa została zachowana do następnego ciepłego sezonu. Głównym warunkiem jest sterylizacja, która odbywa się w czterech etapach.

  • Trening. Połóż ręcznik na dnie dużego garnka lub miski (możesz położyć deskę lub knedle) i ustawić słoiki wypełnione obrabianym przedmiotem. Weź pojemniki o tej samej objętości – łatwiej obliczyć czas sterylizacji.
  • Napełnianie „sterylizatora”. Wlej wodę do rondla tak, aby nie sięgała 1-2 cm do krawędzi słoików.Przykryj pojemniki pokrywkami.
  • Leczenie. Włącz palnik i poczekaj, aż woda się zagotuje. Od teraz półlitrowe słoiki należy podgrzewać przez 15 minut, a litrowe przez 20 minut.
  • Ukończenie. Zamknąć pojemniki pokrywkami, odłożyć je do góry nogami i owinąć kocem. W tej pozycji przedmioty powinny być aż do całkowitego schłodzenia.
  • Z goździkami

    Osobliwości. Z tak prostego produktu jak buraki można wymyślić dziesiątki pysznych dań. Marynowane buraki w słoikach na zimę z cynamonem to jedna z najprostszych i ulubionych opcji dla gospodyń domowych. Skromny zestaw składników i prosta technologia gotowania dają w efekcie apetyczną, obfitą przekąskę o niesamowitym aromacie przypraw.

    Będziesz potrzebować:

    • 700 g buraków;
    • liść laurowy;
    • pięć groszków ziela angielskiego;
    • trzy kwiatostany goździków;
    • 1 litr wody;
    • 50 g cukru;
    • taka sama ilość soli;
    • 45 ml octu.

    Gotowanie

  • Gotuj buraki przez 40 minut. Jeśli jest wilgotno, nie martw się. Warzywo „ugotuje się” podczas procesu marynowania.
  • Ugotowane warzywa korzeniowe pokrój w drobną kostkę lub plastry. W drugim przypadku wygodnie jest użyć obieraczki do ziemniaków.
  • Rozpuść luźne składniki we wrzącej wodzie. Po wyłączeniu palnika dodaj ocet.
  • Umieść buraki i przyprawy w sterylnym słoiku. Wlej marynatę.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Roślinę okopową należy ugotować w skórce. Przed gotowaniem wystarczy zmyć brud i usunąć wierzchołki bez naruszania integralności „skorupy”. W przeciwnym razie buraki oddadzą wodzie cały smak i witaminy.

    Z cebulą

    Osobliwości. Cebula i buraki są doskonałymi „sojusznikami”. Warzywo cebulowe nada słodkawym warzywom korzeniowym lekką ostrość i będzie przyjemnie chrupiące na zębach. Preparat można spożywać samodzielnie w postaci kawioru lub sałatki. Można go również wykorzystać do przygotowania barszczu.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g buraków;
    • 100 g cebuli;
    • 0,5 l wody;
    • 100 ml octu;
    • 30 g soli;
    • 125 g cukru;
    • pięć groszków czarnego lub ziela angielskiego;
    • dwa liście laurowe.

    Gotowanie

  • Zagotuj i schłódź okopowy bez wyjmowania go z „bulionu”.
  • Zagotuj wodę z kwasem, dodatkami luzem i przyprawami i gotuj przez kilka minut.
  • Zetrzyj buraki i posiekaj cebulę.
  • Połącz warzywa z marynatą.
  • Ułóż przedmiot w słoikach, wysterylizuj i zwiń.
  • Buraki nie powinny być gotowane na dużym ogniu. Szybkie gotowanie sprawia, że ​​roślina okopowa jest mniej zdrowa i smaczna, psuje jej teksturę. Jak tylko woda się zagotuje, przykręć palnik na minimalną moc.

    gotowane buraki

    Cynamon

    Osobliwości. Piękno buraka tkwi w jego słodyczy. Jeśli podczas konserwowania chcesz nie tylko utrwalić, ale również podkreślić tę właściwość, dodaj więcej cukru i uzupełnij recepturę pachnącym cynamonem. Pieprz i goździki dopełniają ten niesamowity orientalny zestaw.

    Będziesz potrzebować:

    • 700 g buraków;
    • 50 ml octu;
    • 40 g cukru;
    • 15 g soli;
    • 3 g mielonego cynamonu;
    • dwa kwiatostany goździków;
    • trzy groszki ziela angielskiego.

    Gotowanie

  • Zetrzyj ugotowane warzywa korzeniowe.
  • Połącz wodę ze smakami i zagotuj. Po wyłączeniu palnika dodaj ocet.
  • Szklany pojemnik napełnij startymi burakami i zalej marynatą.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Aby buraki miały bogaty kolor, podczas gotowania można dodać trochę octu do wody. Drugą opcją jest wysłanie obranych owoców po ugotowaniu do lodówki na kilka godzin.

    Z papryką

    Osobliwości. Możesz marynować buraki w domu na zimę w połączeniu z innymi warzywami. Na przykład z papryką. Okazuje się coś pomiędzy sałatą a kawiorem. Preparat można spożywać jako dodatek lub posmarować na kanapkach. Takie buraki są pyszne do zjedzenia zmieszane z gotowaną fasolą.

    Będziesz potrzebować:

    • 5 kg buraków;
    • 1 kg papryki dowolnego koloru;
    • 1,5 kg cebuli;
    • 0,5 l wody;
    • 200 g cukru;
    • 0,5 l octu;
    • taka sama ilość oleju roślinnego;
    • 120 g soli.

    Gotowanie

  • Zagotuj buraki i zetrzyj.
  • Cebulę pokroić w najcieńsze krążki, a paprykę w paski.
  • Połącz wodę z olejem, sypkimi składnikami i zagotuj.
  • Paprykę i cebulę przesyłamy do wrzącej marynaty i podgrzewamy przez siedem minut.
  • Wyślij buraki do wspólnego kotła, przykryj pokrywką i gotuj przez dziesięć minut.
  • Gotujący się przedmiot rozłóż do sterylnych pojemników i zwiń.
  • Smak będzie ciekawszy i bardziej miękki, jeśli dodamy do preparatu nutę owocową. Świetnie sprawdzają się śliwki i jabłka.

    Bez sterylizacji

    Osobliwości. Jeśli boisz się poparzenia podczas obróbki cieplnej słoików, gotuj marynowane buraki na zimę bez sterylizacji. Przystawka wykonana jest prosto, a jej smak przekracza wszelkie oczekiwania. Z określonej ilości składników uzyskuje się około 2 litry obrabianego przedmiotu.

    Będziesz potrzebować:

    • 1,5 kg buraków;
    • dwie słodkie czerwone cebule;
    • głowa czosnku;
    • trzy liście laurowe;
    • dziewięć groszków ziela angielskiego;
    • 1 litr wody;
    • 50 g cukru;
    • 30g;
    • 50 ml octu;
    • taka sama ilość oleju słonecznikowego.

    Gotowanie

  • Ugotuj buraki i pokrój w kostkę.
  • Czosnek pokroić w plastry, a cebulę w półpierścienie.
  • Rozłóż przyprawy w sterylnych szklanych pojemnikach, a na wierzchu wymieszaj przygotowane warzywa.
  • Zagotuj wodę i wlej do słoików.
  • Po kwadransie wlej płyn na patelnię, wymieszaj ze składnikami sypkimi, octem i olejem i zagotuj.
  • Wrzącą ciecz wlej do słoików i zamknij.
  • Jeśli masz małego buraka o średnicy około 7 cm, możesz go marynować w całości, po nakłuciu wykałaczką. Należy jednak pamiętać, że taki preparat można skosztować nie wcześniej niż miesiąc później, w przeciwnym razie roślina okopowa nie będzie miała czasu na moczenie w marynacie.

    Marynowane buraki w słoikach

    Preparaty w lodówce

    Przestronna i zimna piwnica do długotrwałego przechowywania wykrojów to luksus dostępny tylko dla mieszkańców prywatnych domów. Nie oznacza to jednak, że z powodu niedociągnięć w aranżacji Twojego domu zostaniesz bez smacznych przygotowań. Istnieje wiele opcji marynowania buraków przeznaczonych do przechowywania w lodówce.

    z czosnkiem

    Osobliwości. Burak połączony z czosnkiem to pachnąca pikantna przekąska z przyjemnym korzenno-słodkim posmakiem. Kolendra i ostra papryka dodadzą mu wyjątkowej pikanterii. Wybierz dojrzałe warzywa bez twardych żyłek, aby danie było miękkie i rozpływało się w ustach.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g buraków;
    • trzy ząbki czosnku;
    • 10 g cukru;
    • 3 g soli;
    • 5 g kolendry;
    • szczypta mielonego chili;
    • 30 ml octu;
    • 15 ml oleju słonecznikowego.

    Gotowanie

  • Surowe warzywa korzeniowe obrać i pokroić w małe batoniki.
  • Złóż obrabiany przedmiot do półlitrowego słoika. Wskazane jest umycie go sodą lub wysterylizowanie, aby buraki były przechowywane przez długi czas i nie miały obcych smaków.
  • Na wierzchu połóż czosnek.
  • Wymieszaj olej z octem i aromatami. Wlej do słoika.
  • Wlej wrzącą wodę do słoika z półfabrykatem tak, aby wypełnił całą wolną przestrzeń między burakami.
  • Zamknij czystą nylonową pokrywką i wstaw do lodówki.
  • Możesz zacząć degustację za trzy dni. Okres przydatności do spożycia przekąsek wynosi miesiąc.
  • W procesie marynowania czosnek wydziela swoją goryczkę i nabiera niezwykłego smaku. W tej formie nawet zagorzali przeciwnicy ostrych zębów zjadają go z przyjemnością.

    Z chrzanem

    Osobliwości. Miłośnicy pikantnych potraw z pewnością pokochają starty chrzan, „zabarwiony” na różowo z sokiem z buraków. Ale co, jeśli zrobisz coś przeciwnego – nadasz bogatej bordowej roślinie okopowej palącą ostrość? Zdobądź przekąskę dla wspaniałego mężczyzny.

    Będziesz potrzebować:

    • dziesięć małych roślin okopowych;
    • pięć łyżek tartego chrzanu;
    • łyżka kminku;
    • 100 ml octu;
    • taka sama ilość wody;
    • 5 g soli.

    Gotowanie

  • Piecz umyte rośliny okopowe w piekarniku do miękkości.
  • Gdy warzywo ostygnie, obierz i pokrój w plasterki.
  • Namocz nasiona kminku we wrzącej wodzie przez minutę.
  • Wymieszaj roślinę okopową z chrzanem i kminkiem, szczelnie umieść w czystym szklanym pojemniku.
  • Połącz wodę z octem i solą, zalej buraki powstałą marynatą.
  • Umieść przedmiot pod uciskiem i nalegaj na lodówkę przez trzy dni.
  • Przekąskę można zjeść od razu lub można ją zostawić na kilka miesięcy. Jeśli chcesz, aby przedmiot stał dłużej, dodaj więcej octu i soli.

    Z cytryną

    Osobliwości. Jeśli smak kwasu octowego wydaje Ci się zbyt ostry, do marynowania użyj kwasu cytrynowego. A raczej sok z cytryny. Smak gotowego dania jest pikantny i delikatny.

    Będziesz potrzebować:

    • buraczany;
    • sok z połowy cytryny;
    • skórka z całej cytryny;
    • 100 ml oleju roślinnego;
    • 50 ml octu jabłkowego.

    Gotowanie

  • Ugotuj lub upiecz buraki i pokrój w kostkę jak vinaigrette.
  • Połącz olej z octem, sokiem i skórką.
  • Wymieszaj roślinę okopową z marynatą, włóż ją szczelnie do czystego słoika i przykryj nylonową pokrywką.
  • kawałki buraków

    Ekspresowe marynowanie

    Jeśli masz ochotę na coś pikantnego tu i teraz, a w spiżarni nie ma konserw warzywnych, na ratunek przyjdą marynowane buraki błyskawiczne. Chrupiące warzywa korzeniowe zawinięte w pikantną marynatę zachwycą smakoszy.

    w Koreii

    Osobliwości. Warzywa w stylu koreańskim mocno weszły do ​​krajowej kultury gastronomicznej. Ostra azjatycka przystawka świetnie prezentuje się na tym samym stole z tradycyjną galaretą, smażonym kurczakiem czy ziemniakami. Gorące danie pomaga wzmocnić bariery ochronne organizmu i wyzdrowieć z przeziębienia.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g buraków;
    • łyżeczka zmielonego suszonego czosnku;
    • taka sama ilość mielonej kolendry;
    • pół łyżeczki czerwonej papryki;
    • pół szklanki oleju słonecznikowego;
    • 50 ml octu;
    • sól do wyboru.

    Gotowanie

  • Surowe buraki zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi koreańskiej lub na zwykłej grubej tarce.
  • Dodaj kęs, sól i czosnek. Suchą przyprawę można zastąpić drobno posiekanymi świeżymi goździkami.
  • Gotuj przedmiot w łaźni wodnej przez pół godziny.
  • Dodaj resztę przypraw.
  • Gorącym olejem polać buraki. Nie powinno się gotować.
  • Umieść obrabiany przedmiot pod uciskiem na jeden dzień.
  • Na święta

    Osobliwości. Buraki nie kojarzą się z menu świątecznym. Być może jako integralna część „futra”, ale nie jako samodzielne danie. W rzeczywistości możesz zrobić niesamowitą przekąskę restauracyjną z surowego warzywa korzeniowego.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g buraków;
    • 200 ml octu ryżowego;
    • anyż gwiazdkowaty;
    • laska cynamonu;
    • pół łyżeczki suszonego tymianku;
    • taka sama ilość suszonego oregano;
    • łyżeczka miodu;
    • 5 g soli (najlepiej morskiej);
    • 30 ml oliwy z oliwek.

    Gotowanie

  • Surowe buraki pokroić w cienkie okrągłe plastry.
  • Połącz ocet z olejem, miodem, solą i przyprawami.
  • Buraki rozłożyć w jednej warstwie, polać marynatą.
  • Przykryj lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Ta przystawka z buraków jest dobra jako dodatek do sałatek. Jeśli masz zamiar podawać go jako samo danie, dodatkowo przygotuj sos z jogurtu naturalnego i świeżej mięty.

    po gruzińsku

    Osobliwości. Szybka gruzińska przystawka to mieszanka warzyw lub sałatka w słoiku. Produkty przygotowywane są bez gotowania, dzięki czemu w jak największym stopniu zachowują apetyczną chrupiącą konsystencję, smak i zestaw witamin. Przyprawy podkreślają naturalny świeży smak warzyw. .

    Będziesz potrzebować:

    • kapuściana głowa;
    • buraczany;
    • marchewka;
    • głowa czosnku;
    • strąk ostrej papryki;
    • żarówka;
    • cztery groszki czarnego pieprzu;
    • łyżeczka chmielu suneli;
    • 1 litr wody;
    • 100 ml octu;
    • 100 g cukru;
    • 60 g soli.

    Gotowanie

  • Buraki i marchewki pokroić w paski, cebulę w półpierścienie, a kapustę w duże kawałki.
  • Posiekaj czosnek i pieprz tak drobno, jak to możliwe.
  • Wymieszaj warzywa, a także pieprz i przenieś wszystko do czystego trzylitrowego słoika.
  • Składniki luzem rozpuścić we wrzącej wodzie, a po usunięciu płynu z ognia dodać ocet.
  • Wlej marynatę do butelki z obrabianym przedmiotem, zamknij nylonową pokrywkę.
  • Przystawka jest marynowana przez 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Słoiki do sałatek z buraków

    osetyjska

    Osobliwości. Niesamowity aromat, cierpkość i pikantność wyróżnia się marynowanym warzywem korzeniowym w stylu osetyjskim. Głównym „autem” tej przystawki jest udany zestaw przypraw, który nasyca buraki nowymi smakami.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg buraków;
    • dwie główki czosnku;
    • łyżeczka suszonej bazylii;
    • taka sama ilość suszonego tymianku;
    • taka sama ilość suszonej kolendry;
    • dwa liście laurowe;
    • 100 ml octu;
    • 100 g cukru;
    • 60 g soli;
    • dwa strąki ostrej papryki;
    • 0,75 l wody.

    Gotowanie

  • Lekko niedogotowane buraki, pokrojone w grube krążki.
  • Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki, a paprykę w paski.
  • Wysyłaj przyprawy i dodatki luzem do wrzącej wody. Gdy ta ostatnia się rozpuści, wyłącz palnik, dodaj ocet i pozwól marynacie parzyć pod pokrywką przez pół godziny.
  • Włóż buraki do szklanego lub emaliowanego pojemnika, układając je pieprzem i czosnkiem.
  • Wylej marynatę na obrabiany przedmiot i wstaw do lodówki. Przekąskę można skosztować po 12 godzinach.
  • Aby przygotować osetyjską marynatę z buraków na zimę, lepiej użyć półlitrowych słoików do konserw. Przekąska musi być wysterylizowana.

    Co zaskakujące, nasi przodkowie nie jedli buraków. Woleli jeść wierzchołki, a sama roślina okopowa była wykorzystywana stricte do celów medycznych. Z biegiem czasu docenili nie tylko użyteczność, ale i smak słodkawego warzywa. Chcesz go zjeść latem i nie chcesz się z nim rozstawać w zimnych porach roku, więc przepisy na marynowane buraki na zimę przydadzą się gospodyniom domowym.

    Inne przepisy na sałatkę z jarmużu

    Łowca sałatek na zimę
    Koreański
    kalafior Sałatki z kapusty w słoikach na zimę
    Sałatka Chuka

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author