Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak gospodynie pokochały przepisy na konserwy buraczane na zimę. Roślina okopowa jest zaskakująco przydatna i nie można jej porównać z innymi warzywami. Normalizuje ciśnienie krwi, produkcję hormonów płciowych i pracę tarczycy. Produkt ceniony jest również za następujące właściwości:
- zwiększa poziom hemoglobiny – i zwalcza anemię;
- poprawia trawienie – i normalizuje stolec;
- przyspiesza metabolizm – i wspomaga odchudzanie;
- oczyszcza naczynia krwionośne – i zapobiega powstawaniu blaszek cholesterolowych;
- hamuje procesy zapalne – i przyspiesza powrót do zdrowia;
- zwiększa wytrzymałość – i aktywność umysłową.
Marynowane buraki na zimę: twisty w słoikach
Aby jeść smaczne i pożywne jedzenie przez całą zimę, musisz marynować buraki na zimę w słoikach. Preparat może pełnić funkcję przystawki, samodzielnego dania lub jako składnik Twojego kolejnego kulinarnego arcydzieła. Ważne jest tylko przestrzeganie technologii gotowania, aby pikantna roślina okopowa została zachowana do następnego ciepłego sezonu. Głównym warunkiem jest sterylizacja, która odbywa się w czterech etapach.
Z goździkami
Osobliwości. Z tak prostego produktu jak buraki można wymyślić dziesiątki pysznych dań. Marynowane buraki w słoikach na zimę z cynamonem to jedna z najprostszych i ulubionych opcji dla gospodyń domowych. Skromny zestaw składników i prosta technologia gotowania dają w efekcie apetyczną, obfitą przekąskę o niesamowitym aromacie przypraw.
Będziesz potrzebować:
- 700 g buraków;
- liść laurowy;
- pięć groszków ziela angielskiego;
- trzy kwiatostany goździków;
- 1 litr wody;
- 50 g cukru;
- taka sama ilość soli;
- 45 ml octu.
Gotowanie
Roślinę okopową należy ugotować w skórce. Przed gotowaniem wystarczy zmyć brud i usunąć wierzchołki bez naruszania integralności „skorupy”. W przeciwnym razie buraki oddadzą wodzie cały smak i witaminy.
Z cebulą
Osobliwości. Cebula i buraki są doskonałymi „sojusznikami”. Warzywo cebulowe nada słodkawym warzywom korzeniowym lekką ostrość i będzie przyjemnie chrupiące na zębach. Preparat można spożywać samodzielnie w postaci kawioru lub sałatki. Można go również wykorzystać do przygotowania barszczu.
Będziesz potrzebować:
- 500 g buraków;
- 100 g cebuli;
- 0,5 l wody;
- 100 ml octu;
- 30 g soli;
- 125 g cukru;
- pięć groszków czarnego lub ziela angielskiego;
- dwa liście laurowe.
Gotowanie
Buraki nie powinny być gotowane na dużym ogniu. Szybkie gotowanie sprawia, że roślina okopowa jest mniej zdrowa i smaczna, psuje jej teksturę. Jak tylko woda się zagotuje, przykręć palnik na minimalną moc.
Cynamon
Osobliwości. Piękno buraka tkwi w jego słodyczy. Jeśli podczas konserwowania chcesz nie tylko utrwalić, ale również podkreślić tę właściwość, dodaj więcej cukru i uzupełnij recepturę pachnącym cynamonem. Pieprz i goździki dopełniają ten niesamowity orientalny zestaw.
Będziesz potrzebować:
- 700 g buraków;
- 50 ml octu;
- 40 g cukru;
- 15 g soli;
- 3 g mielonego cynamonu;
- dwa kwiatostany goździków;
- trzy groszki ziela angielskiego.
Gotowanie
Aby buraki miały bogaty kolor, podczas gotowania można dodać trochę octu do wody. Drugą opcją jest wysłanie obranych owoców po ugotowaniu do lodówki na kilka godzin.
Z papryką
Osobliwości. Możesz marynować buraki w domu na zimę w połączeniu z innymi warzywami. Na przykład z papryką. Okazuje się coś pomiędzy sałatą a kawiorem. Preparat można spożywać jako dodatek lub posmarować na kanapkach. Takie buraki są pyszne do zjedzenia zmieszane z gotowaną fasolą.
Będziesz potrzebować:
- 5 kg buraków;
- 1 kg papryki dowolnego koloru;
- 1,5 kg cebuli;
- 0,5 l wody;
- 200 g cukru;
- 0,5 l octu;
- taka sama ilość oleju roślinnego;
- 120 g soli.
Gotowanie
Smak będzie ciekawszy i bardziej miękki, jeśli dodamy do preparatu nutę owocową. Świetnie sprawdzają się śliwki i jabłka.
Bez sterylizacji
Osobliwości. Jeśli boisz się poparzenia podczas obróbki cieplnej słoików, gotuj marynowane buraki na zimę bez sterylizacji. Przystawka wykonana jest prosto, a jej smak przekracza wszelkie oczekiwania. Z określonej ilości składników uzyskuje się około 2 litry obrabianego przedmiotu.
Będziesz potrzebować:
- 1,5 kg buraków;
- dwie słodkie czerwone cebule;
- głowa czosnku;
- trzy liście laurowe;
- dziewięć groszków ziela angielskiego;
- 1 litr wody;
- 50 g cukru;
- 30g;
- 50 ml octu;
- taka sama ilość oleju słonecznikowego.
Gotowanie
Jeśli masz małego buraka o średnicy około 7 cm, możesz go marynować w całości, po nakłuciu wykałaczką. Należy jednak pamiętać, że taki preparat można skosztować nie wcześniej niż miesiąc później, w przeciwnym razie roślina okopowa nie będzie miała czasu na moczenie w marynacie.
Preparaty w lodówce
Przestronna i zimna piwnica do długotrwałego przechowywania wykrojów to luksus dostępny tylko dla mieszkańców prywatnych domów. Nie oznacza to jednak, że z powodu niedociągnięć w aranżacji Twojego domu zostaniesz bez smacznych przygotowań. Istnieje wiele opcji marynowania buraków przeznaczonych do przechowywania w lodówce.
z czosnkiem
Osobliwości. Burak połączony z czosnkiem to pachnąca pikantna przekąska z przyjemnym korzenno-słodkim posmakiem. Kolendra i ostra papryka dodadzą mu wyjątkowej pikanterii. Wybierz dojrzałe warzywa bez twardych żyłek, aby danie było miękkie i rozpływało się w ustach.
Będziesz potrzebować:
- 300 g buraków;
- trzy ząbki czosnku;
- 10 g cukru;
- 3 g soli;
- 5 g kolendry;
- szczypta mielonego chili;
- 30 ml octu;
- 15 ml oleju słonecznikowego.
Gotowanie
W procesie marynowania czosnek wydziela swoją goryczkę i nabiera niezwykłego smaku. W tej formie nawet zagorzali przeciwnicy ostrych zębów zjadają go z przyjemnością.
Z chrzanem
Osobliwości. Miłośnicy pikantnych potraw z pewnością pokochają starty chrzan, „zabarwiony” na różowo z sokiem z buraków. Ale co, jeśli zrobisz coś przeciwnego – nadasz bogatej bordowej roślinie okopowej palącą ostrość? Zdobądź przekąskę dla wspaniałego mężczyzny.
Będziesz potrzebować:
- dziesięć małych roślin okopowych;
- pięć łyżek tartego chrzanu;
- łyżka kminku;
- 100 ml octu;
- taka sama ilość wody;
- 5 g soli.
Gotowanie
Przekąskę można zjeść od razu lub można ją zostawić na kilka miesięcy. Jeśli chcesz, aby przedmiot stał dłużej, dodaj więcej octu i soli.
Z cytryną
Osobliwości. Jeśli smak kwasu octowego wydaje Ci się zbyt ostry, do marynowania użyj kwasu cytrynowego. A raczej sok z cytryny. Smak gotowego dania jest pikantny i delikatny.
Będziesz potrzebować:
- buraczany;
- sok z połowy cytryny;
- skórka z całej cytryny;
- 100 ml oleju roślinnego;
- 50 ml octu jabłkowego.
Gotowanie
Ekspresowe marynowanie
Jeśli masz ochotę na coś pikantnego tu i teraz, a w spiżarni nie ma konserw warzywnych, na ratunek przyjdą marynowane buraki błyskawiczne. Chrupiące warzywa korzeniowe zawinięte w pikantną marynatę zachwycą smakoszy.
w Koreii
Osobliwości. Warzywa w stylu koreańskim mocno weszły do krajowej kultury gastronomicznej. Ostra azjatycka przystawka świetnie prezentuje się na tym samym stole z tradycyjną galaretą, smażonym kurczakiem czy ziemniakami. Gorące danie pomaga wzmocnić bariery ochronne organizmu i wyzdrowieć z przeziębienia.
Będziesz potrzebować:
- 500 g buraków;
- łyżeczka zmielonego suszonego czosnku;
- taka sama ilość mielonej kolendry;
- pół łyżeczki czerwonej papryki;
- pół szklanki oleju słonecznikowego;
- 50 ml octu;
- sól do wyboru.
Gotowanie
Na święta
Osobliwości. Buraki nie kojarzą się z menu świątecznym. Być może jako integralna część „futra”, ale nie jako samodzielne danie. W rzeczywistości możesz zrobić niesamowitą przekąskę restauracyjną z surowego warzywa korzeniowego.
Będziesz potrzebować:
- 300 g buraków;
- 200 ml octu ryżowego;
- anyż gwiazdkowaty;
- laska cynamonu;
- pół łyżeczki suszonego tymianku;
- taka sama ilość suszonego oregano;
- łyżeczka miodu;
- 5 g soli (najlepiej morskiej);
- 30 ml oliwy z oliwek.
Gotowanie
Ta przystawka z buraków jest dobra jako dodatek do sałatek. Jeśli masz zamiar podawać go jako samo danie, dodatkowo przygotuj sos z jogurtu naturalnego i świeżej mięty.
po gruzińsku
Osobliwości. Szybka gruzińska przystawka to mieszanka warzyw lub sałatka w słoiku. Produkty przygotowywane są bez gotowania, dzięki czemu w jak największym stopniu zachowują apetyczną chrupiącą konsystencję, smak i zestaw witamin. Przyprawy podkreślają naturalny świeży smak warzyw. .
Będziesz potrzebować:
- kapuściana głowa;
- buraczany;
- marchewka;
- głowa czosnku;
- strąk ostrej papryki;
- żarówka;
- cztery groszki czarnego pieprzu;
- łyżeczka chmielu suneli;
- 1 litr wody;
- 100 ml octu;
- 100 g cukru;
- 60 g soli.
Gotowanie
osetyjska
Osobliwości. Niesamowity aromat, cierpkość i pikantność wyróżnia się marynowanym warzywem korzeniowym w stylu osetyjskim. Głównym „autem” tej przystawki jest udany zestaw przypraw, który nasyca buraki nowymi smakami.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg buraków;
- dwie główki czosnku;
- łyżeczka suszonej bazylii;
- taka sama ilość suszonego tymianku;
- taka sama ilość suszonej kolendry;
- dwa liście laurowe;
- 100 ml octu;
- 100 g cukru;
- 60 g soli;
- dwa strąki ostrej papryki;
- 0,75 l wody.
Gotowanie
Aby przygotować osetyjską marynatę z buraków na zimę, lepiej użyć półlitrowych słoików do konserw. Przekąska musi być wysterylizowana.
Co zaskakujące, nasi przodkowie nie jedli buraków. Woleli jeść wierzchołki, a sama roślina okopowa była wykorzystywana stricte do celów medycznych. Z biegiem czasu docenili nie tylko użyteczność, ale i smak słodkawego warzywa. Chcesz go zjeść latem i nie chcesz się z nim rozstawać w zimnych porach roku, więc przepisy na marynowane buraki na zimę przydadzą się gospodyniom domowym.
Inne przepisy na sałatkę z jarmużu
Łowca sałatek na zimę
Koreański
kalafior Sałatki z kapusty w słoikach na zimę
Sałatka Chuka
Smacznego!