Pomimo marynaty pomidory zachowują wiele pierwiastków śladowych i korzystnych związków. Obróbka cieplna pozwala przetrwać likopen, substancję nadającą czerwony kolor, który pomaga ludziom radzić sobie z rakiem. Dlatego marynowane czerwone pomidory to nie tylko smaczne, ale i zdrowe przetwory.
Zasady sterylizacji puszek
Aby przygotować pyszny preparat na zimę, nie wystarczy wiedzieć, jak marynować pomidory. Należy również odpowiednio wysterylizować słoiki i inne pojemniki. Prosta obróbka w wysokiej temperaturze pomoże pozbyć się szkodliwych drobnoustrojów, zapobiegnie fermentacji i rozwojowi pleśni.
Najpierw wypłucz pojemniki wewnątrz i na zewnątrz, wyczyść nową gąbką i sodą oczyszczoną. Zagotuj pokrywki w rondlu. Następnie możesz przejść bezpośrednio do przetwarzania. W tabeli przedstawiono wygodne sposoby sterylizacji w domu.
Tabela – Jak sterylizować słoiki
Sposób | Co robić | czas trzymania |
---|---|---|
Prom | Zalej rondel wrzątkiem z sitkiem, specjalną pokrywką z otworem lub rusztem, umieść pojemniki szyjkami w dół | Dopóki nie pojawią się krople i smugi |
W kuchence mikrofalowej | Wlej wodę na dno słoików (o 1,5 cm) i wstaw do piekarnika | 3 minuty przy 900W |
w rondlu | Podgrzej głęboki rondel wypełniony wodą ze szklanym pojemnikiem w środku | 5 minut po ugotowaniu |
W piekarniku elektrycznym | Włóż mokry pojemnik na szyję w zimnym piekarniku | 15 minut w 120°C |
Nadmanganian potasu | Przemyj różowym roztworem nadmanganianu potasu | 5 minut |
Po zabiegu pojemniki ostrożnie układa się na czystym, wyprasowanym ręczniku. Lepiej je usunąć gotowanymi szczypcami lub czystymi wyprasowanymi uchwytami na garnki. Warzywa można układać tylko w całkowicie suchych pojemnikach.
Zarazki są „zabijane” nie tylko przez sterylizację, ale także przez marynaty. Liście porzeczki, chrzanu, wiśni dodaje się nie tylko dla smaku, ale także w celu zapobiegania pleśni. Rozwój nowego życia pod pokrywką powoduje zabrudzenie i gnicie samych owoców. Dlatego przed ułożeniem warzywa i zioła są dokładnie myte, a zepsute okazy są usuwane.
Marynowane pomidory na zimę: klasyczny przepis i niezwykłe wariacje
Obliczenie dokładnej ilości marynaty dla pomidora jest proste. Konieczne jest napełnienie napełnionego pojemnika po brzegi dowolną ilością wody, a następnie spuszczenie go do pojemnika do przygotowania gorącej marynaty. Aby ułatwić opróżnianie, zaleca się zakup specjalnej pokrywki z otworem lub samodzielne wykonanie. Z reguły płyn zajmuje połowę szklanego pojemnika. W przepisach podana jest ilość octu i przypraw na litr wody.
„W języku bułgarskim”
Opis. Najprostszy przepis na marynowane pomidory na zimę, znany naszym babciom, nazywa się Pomidory Bułgarskie. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik zadowoli całą rodzinę.
Co przygotować:
- pomidory – 1 kg;
- czosnek – dwa ząbki;
- pietruszka – pęczek;
- koperek – osiem parasoli;
- wawrzyn – dwa liście;
- ziele angielskie – sześć groszków;
- goździk – dwa pąki;
- 9% ocet – jedna łyżka stołowa;
- sól – 30 g;
- cukier – 100 g.
Jak zrobić
z jabłkami
Opis. Marynata ze słodkich jabłek przygotowywana jest z gęstych i dojrzałych owoców, bez wgnieceń i uszkodzeń. Możesz mieszać różne smaki.
Co przygotować:
- pomidory – 2 kg;
- jabłko – dwa lub trzy kawałki;
- papryka słodka – jeden owoc;
- pietruszka – pęczek;
- sól – 30 g;
- cukier – 100 g;
- esencja octu – jedna łyżeczka.
Jak zrobić
Ze śliwkami
Opis. Marynowane pomidory ze śliwkami zainteresują doświadczone gospodynie domowe, które wypróbowały już różne przepisy. Owoce dobrze się ze sobą łączą, w procesie marynowania „wymieniają się” aromatami i smakami. Marynowane śliwki można następnie podawać z mięsem lub pilawem.
Co przygotować:
- pomidory – 1 kg;
- śliwki – 500 g;
- ząbki czosnku – trzy;
- żarówka – jedna;
- liść selera – jeden;
- parasol koperkowy – jeden;
- liść chrzanu – jeden;
- pieprz czarny – pięć groszków;
- 3% ocet – 100 ml;
- cukier i sól – po cztery łyżki stołowe.
Jak zrobić
z bazylią
Opis. Marynowane pomidory na zimę z bazylią są pikantne i pachnące. Możesz wypróbować obrabiany przedmiot dwa dni po wirowaniu. Do zszywania nadają się zarówno zwykłe pomidory, jak i pomidorki koktajlowe.
Co przygotować:
- pomidory – 1 kg;
- czosnek – cztery ząbki;
- świeża bazylia – pęczek;
- wawrzyn – jeden liść;
- ziarna pieprzu – pięć sztuk;
- 9% ocet jabłkowy – 35 ml;
- sól – łyżeczka;
- cukier, miód – łyżka stołowa.
Jak zrobić
Z cebulą
Opis. Marynowane pomidory z cebulą i masłem są słodkie, chociaż na zimę zamyka się je roztworem octu. Jeśli chcesz, możesz dodać 80 g cukru, jeśli świeże owoce wydają się kwaśne. Składniki przeliczane są na litrowy pojemnik.
Co przygotować:
- pomidory – 700 g;
- żarówka – jedna głowa;
- wawrzyn – dwa liście;
- pieprz czarny – pięć groszków;
- goździk – pięć pąków;
- sól – 90 g;
- olej roślinny – dwie łyżki stołowe;
- 9% roztwór octu – 30 ml.
Jak zrobić
Z warzywami
Opis. Soczysty asortyment marynowanych warzyw będzie wyglądał atrakcyjnie, jeśli pokroisz składniki zakręconym nożem. W przepisie zastosowano metodę marynowania na zimno, która wymaga pasteryzacji napełnionego słoika.
Co przygotować:
- pomidory – 1,5 kg;
- marchewki – jedna lub dwie sztuki;
- żarówka – jedna głowa;
- czosnek – jedna głowa;
- papryka bułgarska – jeden owoc;
- chili – jeden strąk;
- koperek, pietruszka – pęczek;
- chrzan – jeden arkusz;
- wiśnia – pięć arkuszy;
- porzeczka – dwa arkusze;
- groszek czarny – osiem sztuk;
- sól, cukier – łyżka stołowa;
- Ocet 9% – 50 ml.
Jak zrobić
Z burakami
Opis. Marynata z buraków nadaje przystawce słodko-kwaśny smak i piękny kolor.
Co przygotować:
- pomidory – 1,5 kg;
- buraki – dwie sztuki;
- czosnek – dwa ząbki;
- chili – mały strąk;
- pietruszka, koperek, kolendra – pęczek;
- suche przyprawy – do smaku;
- esencja octu – łyżeczka;
- cukier – 40 g;
- sól – 30 g.
Jak zrobić
z czosnkiem
Opis. Przepis przygotowywany jest bez octu. Pomidory w nadzieniu czosnkowym są ostre i pachnące. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy i świeże zioła.
Co przygotować:
- pomidory – 2 kg;
- czosnek – dwie głowy;
- sól – 35 g;
- gotująca się woda.
Jak zrobić
Z miodem
Opis. Marynowane pomidory z miodem mają smak czosnkowo-miodowy, są przygotowywane bez dodatku roztworu octu. Pomidory kremowe najlepiej nadają się do zszywania, są gęstsze.
Co przygotować:
- pomidory – 1 kg;
- głowa czosnku – jedna;
- miód – dwie łyżki stołowe;
- korzeń chrzanu – jeden;
- liść porzeczki – jeden;
- pieprz czarny – dziewięć groszków;
- wawrzyn – trzy liście;
- goździk – trzy pąki;
- sól – 90 g.
Jak zrobić
z winogronami
Opis. Inna opcja do robienia marynaty bez octu. Oryginalna receptura z winogronami zapewni świeżość pomidorów. Możesz eksperymentować z różnymi odmianami, nawet ciemne winogrona są dozwolone.
Co przygotować:
- pomidory – 1,3 kg;
- winogrona białe – 300 g;
- ząbki czosnku – dwie sztuki;
- papryka słodka – dwie sztuki;
- pietruszka, koperek – pęczek;
- cukier – 60 g;
- sól – 30 g.
Jak zrobić
„Pod śniegiem”
Opis. Marynowane pomidory z natychmiastową solą czosnkową przyspieszą, jeśli użyjesz pomidorków koktajlowych. Przygotowuje się „śnieżną” przekąskę z gorczycą i octem.
Co przygotować:
- pomidorki koktajlowe – 500 g;
- czosnek – dwa ząbki;
- nasiona gorczycy – łyżeczka;
- ziarna pieprzu – dwa lub trzy kawałki;
- sól – 30 g;
- cukier – 60 g;
- Ocet 9% – cztery łyżki.
Jak zrobić
Zielone plastry
Opis. Chrupiące zielone pomidory o pikantnym smaku świetnie sprawdzą się jako przystawka do gorących dań. Aby owoce były dobrze solone, lepiej pokroić je na kawałki.
Co przygotować:
- niedojrzałe owoce – 1 kg;
- czosnek – trzy zęby;
- papryka słodka – jeden owoc;
- chili – jeden strąk;
- groszek czarny – trzy sztuki;
- pietruszka – kilka gałązek;
- sól – 60 g;
- cukier – 80 g;
- 9% roztwór octu – 50 ml.
Jak zrobić
Jeśli nie usuniesz nasion z chili, marynata okaże się bardziej „paląca”. Jeśli pikantna kuchnia Ci nie odpowiada, możesz całkowicie zrezygnować z tego składnika.
Cały brązowy
Opis. Niedojrzałe brązowe pomidory, podobnie jak zielone, dobrze nadają się do marynowania. Owoce zachowują swój kształt, nabierają pikantnego posmaku.
Co przygotować:
- pomidory – 2 kg;
- cebula – 300 g;
- chili – dwa strąki;
- koperek – pęczek;
- chrzan – jeden mały korzeń;
- porzeczka – trzy liście;
- pieprz czarny – pięć groszków;
- goździk – pięć pąków;
- wawrzyn – trzy liście;
- 3% roztwór octowy – 100 ml;
- sól – 30 g;
- cukier – 40 g.
Jak zrobić
Gęste zielone lub brązowe pomidory świetnie nadają się do farszu. Nadzienie można przygotować z tartego czosnku, korzenia chrzanu lub ostrego chili. Pomidory należy pokroić w około dwie trzecie, umieścić nadzienie w uformowanej kieszeni. Owoce marynowane są w klasyczny sposób – polane słodką, soloną marynatą z dodatkiem octu.
Bez sterylizacji
Opis. Napełnione słoiki zaleca się pasteryzować, ale można to zrobić bez sterylizacji. Przed ułożeniem pojemnika dobrze spłucz, wysusz, rozgrzej w piekarniku.
Co przygotować:
- pomidory – 1,5 kg;
- żarówka – jedna;
- czosnek – pięć ząbków;
- seler – łodyga;
- chrzan – jeden arkusz;
- pieprz czarny – sześć groszków;
- wawrzyn – dwa liście;
- koperek – dwa parasole;
- sól – 60 g;
- cukier – 20 g;
- esencja octu – łyżeczka.
Jak zrobić
Z kwasem cytrynowym
Opis. Dla odmiany spróbuj zrobić ogórek „cytrynowy”. Według opinii „cytryna” doskonale zastępuje kwas octowy, nadaje przedmiotowi przyjemny kwaśny smak.
Co przygotować:
- pomidory – 2 kg;
- kwas cytrynowy – dwie łyżeczki;
- ząbki czosnku – dwie sztuki;
- wawrzyn – trzy liście;
- pieprz czarny – pięć groszków;
- pietruszka – pęczek;
- sól – 20 g;
- cukier – 100 g.
Jak zrobić
Aby zwinąć puszki, użyj specjalnych kluczy. Po wylaniu marynaty zakorkować pojemniki, odwrócić. Przykryj górę kocem, ręcznikiem lub kocem, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Po ośmiu godzinach lub dzień później przenieś pojemniki do przechowywania w chłodne miejsce, na przykład w piwnicy.
Goście i domownicy docenią soczyste, z przyjemnym kwaskowatym kiszonym pomidorem na zimę w słoikach. Po wykonaniu co najmniej jednego z proponowanych przepisów krok po kroku, gospodynie domowe mogą jeszcze bardziej dostosować przepis do własnych upodobań. Półfabrykaty przechowuje się przez dwa lata z odpowiednią sterylizacją.
: „Nawet mój kapryśny mąż to lubi”
Do wirowania weź odmiany mięsiste i gruboskórne. W słoiku groszek czarny i ziele angielskie, ząbek czosnku, lawrushka, koperek, można chrzan i liście porzeczki. Do marynaty na 1 litr wody 1 łyżka. łyżka soli i 2 łyżki. łyżki cukru z małym szkiełkiem. Wysterylizuj słoiki, ułóż warzywa i zalej wrzącą solanką. Przed przekręceniem do słoika wlej 1 łyżeczkę esencji octowej i zwiń. Odstaw słoiki do góry nogami, zawiń i trzymaj przez 2-3 dni, aż ostygną. Potem do spiżarni i do zimy!
bartini, http://www. forum vlada. sieć/archiwum/indeks. php/t-6856.html
Mogę zaoferować to na 1 litr solanki: 2 łyżki. łyżki soli bez blatu, można też jedna ze zjeżdżalnią i 4 łyżkami cukru, 3 łyżki miodu, cebula, duże główki pokroić w krążki, papryka słodka. Trochę, trochę, dodaj pikantne, przyprawy, które lubisz, koperek itp. Lubię dodawać dwie gałązki pietruszki. Solanka do picia, pyszna. Ocet do smaku, dodaję 1-2 łyżki octu winnego na 3 litrowy słoik ..
Lidia, http://www. pomidor pomidorowy. pl/nowe forum/indeks. php? temat=3636,0
Mój przepis – pomidory nie pękają. do małych słoiczków wkładam listek chrzanu, parasolkę z koperkiem i złamaną koperkową pałeczkę, małą czerwoną paprykę, kilka groszków i ząbek czosnku, a następnie napełniam pomidorami. Solanka: dwie łyżki soli i dwie łyżki cukru na 1 litr wody. Gotuję i zalewam słoiki pomidorami, przykrywam pokrywkami i zostawiam na 10-15 minut. Wlewam solankę ze słoików z powrotem do rondla, dodaję kilka łyżek octu winogronowego, gotuję i napełniam słoiki pomidorami, zamykam pokrywki i wkładam słoiki do garnka z gorącą wodą do sterylizacji. Gdy woda się zagotuje, włączam minutnik: dla puszek 250g gotowanie 10 minut, dla puszek 700g 15 minut. Nigdy nie wkładam pomidorów do większych, bo później nie jest to wygodne. Nawet mój kapryśny mąż lubi pomidory. Według tego samego przepisu robię małą cukinię i ogórki. Lena
PS! Używam słoików dżemów, sosów itp. z zakrętkami.kosmopolityczny, http://dacha. wc. en/lofiversion/indeks. php? t1175.html
Inne przepisy na sałatki
Sałatka z pomidorów na zimę
Zielone pomidory
Sałatka z pomidorów na zimę
Marchewka po koreańsku
Smażona cukinia
Smacznego!