Marynowane pomidory na zimę w słoikach: przepisy z cebulą, czosnkiem, miodem, oliwą, bazylią i śliwkami +

Pomidory kiszone na zimę w słoikach: całe, krojone, we własnym soku, słodkie, dojrzałe i zielone

Pomimo marynaty pomidory zachowują wiele pierwiastków śladowych i korzystnych związków. Obróbka cieplna pozwala przetrwać likopen, substancję nadającą czerwony kolor, który pomaga ludziom radzić sobie z rakiem. Dlatego marynowane czerwone pomidory to nie tylko smaczne, ale i zdrowe przetwory.

Zasady sterylizacji puszek

Aby przygotować pyszny preparat na zimę, nie wystarczy wiedzieć, jak marynować pomidory. Należy również odpowiednio wysterylizować słoiki i inne pojemniki. Prosta obróbka w wysokiej temperaturze pomoże pozbyć się szkodliwych drobnoustrojów, zapobiegnie fermentacji i rozwojowi pleśni.

Najpierw wypłucz pojemniki wewnątrz i na zewnątrz, wyczyść nową gąbką i sodą oczyszczoną. Zagotuj pokrywki w rondlu. Następnie możesz przejść bezpośrednio do przetwarzania. W tabeli przedstawiono wygodne sposoby sterylizacji w domu.

Tabela – Jak sterylizować słoiki

Sposób Co robić czas trzymania
Prom Zalej rondel wrzątkiem z sitkiem, specjalną pokrywką z otworem lub rusztem, umieść pojemniki szyjkami w dół Dopóki nie pojawią się krople i smugi
W kuchence mikrofalowej Wlej wodę na dno słoików (o 1,5 cm) i wstaw do piekarnika 3 minuty przy 900W
w rondlu Podgrzej głęboki rondel wypełniony wodą ze szklanym pojemnikiem w środku 5 minut po ugotowaniu
W piekarniku elektrycznym Włóż mokry pojemnik na szyję w zimnym piekarniku 15 minut w 120°C
Nadmanganian potasu Przemyj różowym roztworem nadmanganianu potasu 5 minut

Po zabiegu pojemniki ostrożnie układa się na czystym, wyprasowanym ręczniku. Lepiej je usunąć gotowanymi szczypcami lub czystymi wyprasowanymi uchwytami na garnki. Warzywa można układać tylko w całkowicie suchych pojemnikach.

Zarazki są „zabijane” nie tylko przez sterylizację, ale także przez marynaty. Liście porzeczki, chrzanu, wiśni dodaje się nie tylko dla smaku, ale także w celu zapobiegania pleśni. Rozwój nowego życia pod pokrywką powoduje zabrudzenie i gnicie samych owoców. Dlatego przed ułożeniem warzywa i zioła są dokładnie myte, a zepsute okazy są usuwane.

Marynowane pomidory na zimę: klasyczny przepis i niezwykłe wariacje

Obliczenie dokładnej ilości marynaty dla pomidora jest proste. Konieczne jest napełnienie napełnionego pojemnika po brzegi dowolną ilością wody, a następnie spuszczenie go do pojemnika do przygotowania gorącej marynaty. Aby ułatwić opróżnianie, zaleca się zakup specjalnej pokrywki z otworem lub samodzielne wykonanie. Z reguły płyn zajmuje połowę szklanego pojemnika. W przepisach podana jest ilość octu i przypraw na litr wody.

„W języku bułgarskim”

Opis. Najprostszy przepis na marynowane pomidory na zimę, znany naszym babciom, nazywa się Pomidory Bułgarskie. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik zadowoli całą rodzinę.

Co przygotować:

  • pomidory – 1 kg;
  • czosnek – dwa ząbki;
  • pietruszka – pęczek;
  • koperek – osiem parasoli;
  • wawrzyn – dwa liście;
  • ziele angielskie – sześć groszków;
  • goździk – dwa pąki;
  • 9% ocet – jedna łyżka stołowa;
  • sól – 30 g;
  • cukier – 100 g.

Jak zrobić

  • Połowę natki pietruszki i zielone parasolki układamy w pojemnikach.
  • Dodaj kilka całych lub pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
  • Rozłóż czarny groszek, goździki, wawrzyn.
  • Pomidory nakłuć na łodydze wykałaczką.
  • Zapakuj ciasno, zaczynając od dużych owoców.
  • Na wierzch posyp czosnkiem, pozostałe zielone gałązki.
  • Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami.
  • Poczekaj dziesięć minut.
  • Odcedź płyn do pojemnika do przygotowania marynaty.
  • Sól, osłodź, dodaj ocet.
  • Pozostaw do wrzenia.
  • Gotuj przez minutę, zalej warzywa marynatą.
  • z jabłkami

    Opis. Marynata ze słodkich jabłek przygotowywana jest z gęstych i dojrzałych owoców, bez wgnieceń i uszkodzeń. Możesz mieszać różne smaki.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • jabłko – dwa lub trzy kawałki;
    • papryka słodka – jeden owoc;
    • pietruszka – pęczek;
    • sól – 30 g;
    • cukier – 100 g;
    • esencja octu – jedna łyżeczka.

    Jak zrobić

  • Odetnij szypułki pomidorów.
  • Po usunięciu pestek paprykę i jabłka pokrój na pół.
  • Na przemian z jabłkami, napełnij słoik pomidorami.
  • Połóż kawałki pieprzu wzdłuż ścian.
  • Zalej wrzącą wodą, moczyć przez dziesięć minut.
  • Odcedź płyn na patelnię, posol, posłodź, poczekaj do zagotowania.
  • Dodaj ocet, gotuj przez pięć minut.
  • Polać warzywami i zapieczętować.
  • Ze śliwkami

    Opis. Marynowane pomidory ze śliwkami zainteresują doświadczone gospodynie domowe, które wypróbowały już różne przepisy. Owoce dobrze się ze sobą łączą, w procesie marynowania „wymieniają się” aromatami i smakami. Marynowane śliwki można następnie podawać z mięsem lub pilawem.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1 kg;
    • śliwki – 500 g;
    • ząbki czosnku – trzy;
    • żarówka – jedna;
    • liść selera – jeden;
    • parasol koperkowy – jeden;
    • liść chrzanu – jeden;
    • pieprz czarny – pięć groszków;
    • 3% ocet – 100 ml;
    • cukier i sól – po cztery łyżki stołowe.

    Jak zrobić

  • Połóż liście kopru i parasol na dnie.
  • Cebulę pokroić w krążki, zanurzyć w środku.
  • Na wierzchu posmaruj ząbki czosnku (można pokroić) i czarny groszek.
  • Pomidory przekłuć na łodydze, a śliwki – w różnych miejscach.
  • Na przemian wkładać owoce do słoika.
  • Zagotuj wodę, napełnij obrabiany przedmiot, przykryj pokrywką.
  • Poczekaj pięć minut.
  • Wlać, zagotować, powtórzyć procedurę jeszcze raz.
  • Sól, posłodź przegotowaną wodę trzeci raz, dodaj roztwór octu.
  • Poczekaj do zagotowania, wlej do pojemnika, przekręć.
  • z bazylią

    Opis. Marynowane pomidory na zimę z bazylią są pikantne i pachnące. Możesz wypróbować obrabiany przedmiot dwa dni po wirowaniu. Do zszywania nadają się zarówno zwykłe pomidory, jak i pomidorki koktajlowe.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1 kg;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • świeża bazylia – pęczek;
    • wawrzyn – jeden liść;
    • ziarna pieprzu – pięć sztuk;
    • 9% ocet jabłkowy – 35 ml;
    • sól – łyżeczka;
    • cukier, miód – łyżka stołowa.

    Jak zrobić

  • Pokrój ząbki czosnku wzdłuż.
  • Owoce nakłuć na łodydze, włożyć do pojemnika.
  • Udekoruj wszystkimi suchymi przyprawami, czosnkiem, solą i cukrem.
  • Zalej wrzącą wodą, odstaw na dziesięć minut.
  • Odcedź płyn wraz ze wszystkimi przyprawami do rondla.
  • Podpal.
  • Jak tylko się zagotuje, dodaj miód, liście bazylii, roztwór octu.
  • Gotuj przez kolejne pięć minut, zalej składniki marynatą.
  • Z cebulą

    Opis. Marynowane pomidory z cebulą i masłem są słodkie, chociaż na zimę zamyka się je roztworem octu. Jeśli chcesz, możesz dodać 80 g cukru, jeśli świeże owoce wydają się kwaśne. Składniki przeliczane są na litrowy pojemnik.

    Co przygotować:

    • pomidory – 700 g;
    • żarówka – jedna głowa;
    • wawrzyn – dwa liście;
    • pieprz czarny – pięć groszków;
    • goździk – pięć pąków;
    • sól – 90 g;
    • olej roślinny – dwie łyżki stołowe;
    • 9% roztwór octu – 30 ml.

    Jak zrobić

  • Połóż wawrzyn, goździki, czarny groszek na dnie pojemnika.
  • Cebulę pokroić w krążki.
  • Czerwone owoce przekroić na pół.
  • Naprzemienne warstwy warzyw.
  • Zagotuj wodę, sól.
  • Dodaj roztwór octu, wlej marynatę do słoika.
  • Przykryj pokrywką, pasteryzuj.
  • Wlej olej, uszczelnij.
  • Pomidory w puszkach z warzywami w słoiku

    Z warzywami

    Opis. Soczysty asortyment marynowanych warzyw będzie wyglądał atrakcyjnie, jeśli pokroisz składniki zakręconym nożem. W przepisie zastosowano metodę marynowania na zimno, która wymaga pasteryzacji napełnionego słoika.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,5 kg;
    • marchewki – jedna lub dwie sztuki;
    • żarówka – jedna głowa;
    • czosnek – jedna głowa;
    • papryka bułgarska – jeden owoc;
    • chili – jeden strąk;
    • koperek, pietruszka – pęczek;
    • chrzan – jeden arkusz;
    • wiśnia – pięć arkuszy;
    • porzeczka – dwa arkusze;
    • groszek czarny – osiem sztuk;
    • sól, cukier – łyżka stołowa;
    • Ocet 9% – 50 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój ząbki czosnku wzdłuż;
  • Posiekaj cebulę i marchew w krążki.
  • Pokrój słodką paprykę na kilka kawałków.
  • Włóż wszystkie liście, cebulę, czosnek, chili, czarny groszek do pojemnika.
  • Połóż pomidory wymieszane z kawałkami warzyw.
  • Posyp solą i cukrem.
  • Na dnie głębokiego rondla połóż kilkakrotnie złożoną czystą szmatkę, na przykład ręcznik kuchenny.
  • Umieść półfabrykaty przykryte pokrywkami na tkaninie, wlej wodę na patelnię, aby poziom sięgał „ramion”.
  • Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem.
  • Trzymaj na małym ogniu przez 30 minut (czas zależy od objętości pojemnika).
  • Dodaj ocet do wykrojów, zwiń.
  • Z burakami

    Opis. Marynata z buraków nadaje przystawce słodko-kwaśny smak i piękny kolor.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,5 kg;
    • buraki – dwie sztuki;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • chili – mały strąk;
    • pietruszka, koperek, kolendra – pęczek;
    • suche przyprawy – do smaku;
    • esencja octu – łyżeczka;
    • cukier – 40 g;
    • sól – 30 g.

    Jak zrobić

  • Buraki obrać i pokroić w krążki.
  • Pomidory przekłuć na łodydze.
  • Włóż do pojemnika zieleninę, płonący strąk, czosnek.
  • Na wierzchu posmaruj czerwone owoce.
  • Ułóż kółka z buraków po bokach słoika, połóż jedno na wierzchu.
  • Zagotuj wodę z dowolnymi suchymi przyprawami.
  • Sól, osłodź, wlej esencję.
  • Po ugotowaniu zdejmij marynatę z ognia, przelej do słoika, zwiń.
  • z czosnkiem

    Opis. Przepis przygotowywany jest bez octu. Pomidory w nadzieniu czosnkowym są ostre i pachnące. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy i świeże zioła.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • czosnek – dwie głowy;
    • sól – 35 g;
    • gotująca się woda.

    Jak zrobić

  • Owoce przekłuć, włożyć do pojemnika.
  • Zalej wrzątkiem do środka, przykryj pokrywką, odstaw na dziesięć minut.
  • Odcedź płyn do rondla, sól.
  • Pokrój główkę czosnku, połóż plastry na sparzonych pomidorach.
  • Gdy woda się zagotuje, wlej do pojemnika, przekręć.
  • Z miodem

    Opis. Marynowane pomidory z miodem mają smak czosnkowo-miodowy, są przygotowywane bez dodatku roztworu octu. Pomidory kremowe najlepiej nadają się do zszywania, są gęstsze.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1 kg;
    • głowa czosnku – jedna;
    • miód – dwie łyżki stołowe;
    • korzeń chrzanu – jeden;
    • liść porzeczki – jeden;
    • pieprz czarny – dziewięć groszków;
    • wawrzyn – trzy liście;
    • goździk – trzy pąki;
    • sól – 90 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój każdy czerwony owoc wzdłuż na około dwie trzecie.
  • W „kieszonce” włożyć ząbek czosnku.
  • Na dno położyć liście, czarny groszek, goździki, posiekany korzeń chrzanu.
  • Włóż nadziewane owoce do pojemnika.
  • Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami.
  • Poczekaj kwadrans.
  • Odcedź płyn do pojemnika do przygotowania solanki, zagotuj.
  • Powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
  • Wrzuć miód do wrzącej wody, sól.
  • Wlej do pojemnika, przekręć na zimę.
  • z winogronami

    Opis. Inna opcja do robienia marynaty bez octu. Oryginalna receptura z winogronami zapewni świeżość pomidorów. Możesz eksperymentować z różnymi odmianami, nawet ciemne winogrona są dozwolone.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,3 kg;
    • winogrona białe – 300 g;
    • ząbki czosnku – dwie sztuki;
    • papryka słodka – dwie sztuki;
    • pietruszka, koperek – pęczek;
    • cukier – 60 g;
    • sól – 30 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój ząbki czosnku na talerze, a paprykę na duże kawałki.
  • Połóż zielone gałązki i posiekane warzywa na dnie pojemnika.
  • Rozłóż pomidory na przemian z winogronami.
  • Do środka zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut.
  • Odcedź, zagotuj ponownie.
  • Sól, osłodź, wymieszaj.
  • Wlej ponownie, zwiń brzegi.
  • Świeże i marynowane pomidory

    „Pod śniegiem”

    Opis. Marynowane pomidory z natychmiastową solą czosnkową przyspieszą, jeśli użyjesz pomidorków koktajlowych. Przygotowuje się „śnieżną” przekąskę z gorczycą i octem.

    Co przygotować:

    • pomidorki koktajlowe – 500 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • nasiona gorczycy – łyżeczka;
    • ziarna pieprzu – dwa lub trzy kawałki;
    • sól – 30 g;
    • cukier – 60 g;
    • Ocet 9% – cztery łyżki.

    Jak zrobić

  • Przebij łodyżki wiśni.
  • Napełnij pojemnik owocami.
  • Zalej wrzącą wodą, odstaw na dziesięć minut.
  • Spuść wodę do rondla.
  • Sól, dodaj cukier.
  • Posiekaj ząbki czosnku.
  • Połóż powstałą masę na wierzchu wiśni.
  • Posyp gorczycą.
  • Wlej marynatę.
  • Dodaj ocet.
  • Zwiń pokrywki.
  • Zielone plastry

    Opis. Chrupiące zielone pomidory o pikantnym smaku świetnie sprawdzą się jako przystawka do gorących dań. Aby owoce były dobrze solone, lepiej pokroić je na kawałki.

    Co przygotować:

    • niedojrzałe owoce – 1 kg;
    • czosnek – trzy zęby;
    • papryka słodka – jeden owoc;
    • chili – jeden strąk;
    • groszek czarny – trzy sztuki;
    • pietruszka – kilka gałązek;
    • sól – 60 g;
    • cukier – 80 g;
    • 9% roztwór octu – 50 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój zielone owoce na plasterki.
  • Zmiel czosnek, pietruszkę, paprykę w blenderze, dodaj czarny groszek.
  • Wymieszać z kawałkami pomidora.
  • Włóż powstałą masę do słoika.
  • Zagotować wodę, posolić, osłodzić, zalać octem.
  • Warzywa polać marynatą.
  • Przykryj pokrywkami, sterylizuj w rondlu przez 15-30 minut.
  • Jeśli nie usuniesz nasion z chili, marynata okaże się bardziej „paląca”. Jeśli pikantna kuchnia Ci nie odpowiada, możesz całkowicie zrezygnować z tego składnika.

    Cały brązowy

    Opis. Niedojrzałe brązowe pomidory, podobnie jak zielone, dobrze nadają się do marynowania. Owoce zachowują swój kształt, nabierają pikantnego posmaku.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • cebula – 300 g;
    • chili – dwa strąki;
    • koperek – pęczek;
    • chrzan – jeden mały korzeń;
    • porzeczka – trzy liście;
    • pieprz czarny – pięć groszków;
    • goździk – pięć pąków;
    • wawrzyn – trzy liście;
    • 3% roztwór octowy – 100 ml;
    • sól – 30 g;
    • cukier – 40 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój cebulę na kilka kawałków.
  • Chrzan oczyścić i pokroić.
  • Pomidory przekłuć na łodydze.
  • Na dno pojemnika włóż koperek, porzeczki, goździki, wawrzyn, czarny groszek, chili.
  • Ułóż pomidory w rzędach, na przemian z kawałkami chrzanu i cebuli.
  • Sól, osłodź wodę, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Wlej roztwór octu, zdejmij patelnię z ognia.
  • Wlej marynatę do słoików, zakręć pokrywki.
  • Gęste zielone lub brązowe pomidory świetnie nadają się do farszu. Nadzienie można przygotować z tartego czosnku, korzenia chrzanu lub ostrego chili. Pomidory należy pokroić w około dwie trzecie, umieścić nadzienie w uformowanej kieszeni. Owoce marynowane są w klasyczny sposób – polane słodką, soloną marynatą z dodatkiem octu.

    Bez sterylizacji

    Opis. Napełnione słoiki zaleca się pasteryzować, ale można to zrobić bez sterylizacji. Przed ułożeniem pojemnika dobrze spłucz, wysusz, rozgrzej w piekarniku.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,5 kg;
    • żarówka – jedna;
    • czosnek – pięć ząbków;
    • seler – łodyga;
    • chrzan – jeden arkusz;
    • pieprz czarny – sześć groszków;
    • wawrzyn – dwa liście;
    • koperek – dwa parasole;
    • sól – 60 g;
    • cukier – 20 g;
    • esencja octu – łyżeczka.

    Jak zrobić

  • Zmiel selera, pokrój goździki wzdłuż, posiekaj cebulę.
  • Na dno pojemnika ułożyć liście, czarny groszek, czosnek, cebulę, seler.
  • Owoce przekłuć i szczelnie zapakować.
  • Zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut.
  • Odcedź do rondla, zagotuj.
  • Wlej, odczekaj dziesięć minut, ponownie odcedź.
  • Zagotować czystą wodę, posolić, dodać cukier.
  • Po ugotowaniu wlej esencję octową, gotuj przez kolejne trzy minuty.
  • Wlej marynatę do słoików, szczelnie zamknij pokrywkami.
  • Marynowane pomidory w misce

    Z kwasem cytrynowym

    Opis. Dla odmiany spróbuj zrobić ogórek „cytrynowy”. Według opinii „cytryna” doskonale zastępuje kwas octowy, nadaje przedmiotowi przyjemny kwaśny smak.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • kwas cytrynowy – dwie łyżeczki;
    • ząbki czosnku – dwie sztuki;
    • wawrzyn – trzy liście;
    • pieprz czarny – pięć groszków;
    • pietruszka – pęczek;
    • sól – 20 g;
    • cukier – 100 g.

    Jak zrobić

  • Na dno pojemnika położyć czarny groszek, czosnek, pietruszkę, wawrzyn.
  • Przekłuć i położyć czerwone owoce.
  • Zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut.
  • Odcedzić, posolić, dodać cukier granulowany, granulki z cytryny.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, natychmiast zdejmij z ognia.
  • Wlej do banków, zwiń.
  • Aby zwinąć puszki, użyj specjalnych kluczy. Po wylaniu marynaty zakorkować pojemniki, odwrócić. Przykryj górę kocem, ręcznikiem lub kocem, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Po ośmiu godzinach lub dzień później przenieś pojemniki do przechowywania w chłodne miejsce, na przykład w piwnicy.

    Goście i domownicy docenią soczyste, z przyjemnym kwaskowatym kiszonym pomidorem na zimę w słoikach. Po wykonaniu co najmniej jednego z proponowanych przepisów krok po kroku, gospodynie domowe mogą jeszcze bardziej dostosować przepis do własnych upodobań. Półfabrykaty przechowuje się przez dwa lata z odpowiednią sterylizacją.

    : „Nawet mój kapryśny mąż to lubi”

    Do wirowania weź odmiany mięsiste i gruboskórne. W słoiku groszek czarny i ziele angielskie, ząbek czosnku, lawrushka, koperek, można chrzan i liście porzeczki. Do marynaty na 1 litr wody 1 łyżka. łyżka soli i 2 łyżki. łyżki cukru z małym szkiełkiem. Wysterylizuj słoiki, ułóż warzywa i zalej wrzącą solanką. Przed przekręceniem do słoika wlej 1 łyżeczkę esencji octowej i zwiń. Odstaw słoiki do góry nogami, zawiń i trzymaj przez 2-3 dni, aż ostygną. Potem do spiżarni i do zimy!

    bartini, http://www. forum vlada. sieć/archiwum/indeks. php/t-6856.html

    Mogę zaoferować to na 1 litr solanki: 2 łyżki. łyżki soli bez blatu, można też jedna ze zjeżdżalnią i 4 łyżkami cukru, 3 łyżki miodu, cebula, duże główki pokroić w krążki, papryka słodka. Trochę, trochę, dodaj pikantne, przyprawy, które lubisz, koperek itp. Lubię dodawać dwie gałązki pietruszki. Solanka do picia, pyszna. Ocet do smaku, dodaję 1-2 łyżki octu winnego na 3 litrowy słoik ..

    Lidia, http://www. pomidor pomidorowy. pl/nowe forum/indeks. php? temat=3636,0

    Mój przepis – pomidory nie pękają. do małych słoiczków wkładam listek chrzanu, parasolkę z koperkiem i złamaną koperkową pałeczkę, małą czerwoną paprykę, kilka groszków i ząbek czosnku, a następnie napełniam pomidorami. Solanka: dwie łyżki soli i dwie łyżki cukru na 1 litr wody. Gotuję i zalewam słoiki pomidorami, przykrywam pokrywkami i zostawiam na 10-15 minut. Wlewam solankę ze słoików z powrotem do rondla, dodaję kilka łyżek octu winogronowego, gotuję i napełniam słoiki pomidorami, zamykam pokrywki i wkładam słoiki do garnka z gorącą wodą do sterylizacji. Gdy woda się zagotuje, włączam minutnik: dla puszek 250g gotowanie 10 minut, dla puszek 700g 15 minut. Nigdy nie wkładam pomidorów do większych, bo później nie jest to wygodne. Nawet mój kapryśny mąż lubi pomidory. Według tego samego przepisu robię małą cukinię i ogórki. Lena
    PS! Używam słoików dżemów, sosów itp. z zakrętkami.

    kosmopolityczny, http://dacha. wc. en/lofiversion/indeks. php? t1175.html

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka z pomidorów na zimę
    Zielone pomidory
    Sałatka z pomidorów na zimę
    Marchewka po koreańsku
    Smażona cukinia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author