Możesz marynować bakłażany na zimę na różne sposoby: z marchewką, miodem i po koreańsku. Ale czy wiesz, co kryje się za słowem „marynata”? Słownik wyjaśniający podaje, że jest to płynny sos przygotowany na bazie octu lub oleju roślinnego z dodatkiem ziół i przypraw. Pierwsze marynaty pojawiły się w starożytnym Rzymie. Początkowo były to zwykła woda morska używana do solenia mięsa i ryb. Finowie i Skandynawowie, których dieta to 80% owoców morza, nie tylko moczyli rybę w wodzie morskiej, ale także gotowali w niej produkt. Ocet stał się niezbędnym składnikiem marynat znacznie później. Ale to właśnie ten produkt, powstały podczas zakwaszania wina, umożliwił zbieranie warzyw i owoców w przyszłości – w celu długoterminowego przechowywania.
Etap przygotowawczy
Wśród ludzi panuje opinia, że niebieski jest owocem długowieczności. I to bynajmniej nie fikcja, wszystko ma logiczne uzasadnienie. Bakłażany zawierają dużo soli potasowych – substancji stymulujących pracę głównego „motora” organizmu oraz wzmacniających układ sercowo-naczyniowy. Najbardziej przydatne są te niebieskie, gotowane na grillu lub w podwójnym kotle i zjadane właśnie tam. Ale nawet danie marynowane może zaspokoić nie tylko głód, ale także pragnienie witamin i minerałów, które jest szczególnie silne poza sezonem i w zimnych porach roku.
Jak wybrać
Udany przepis na marynowany bakłażan na zimę zaczyna się od kompetentnego wyboru owoców. Ważne jest, aby małe niebieskie nie były „emerytami”: im starszy owoc i im dłużej wisiał na macierzystym krzaku, tym więcej zawiera nasion. Młode bakłażany są znacznie bardziej miękkie w środku i prawie pozbawione nasion. Ponadto ich skóra jest na tyle cienka, że nie można jej odciąć przed zanurzeniem w marynacie. Są jeszcze dwa niuanse, które pomogą ci dokonać właściwego wyboru.
Czy muszę obierać?
Decyzję o obcięciu skórki podejmuje sama każda gospodyni. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, oprzyj swoją decyzję na dwóch kryteriach.
Jak wyeliminować gorycz
Bakłażany są bogate nie tylko w witaminy, mikro i makroelementy, ale także w solaninę, substancję trującą, która w dużych ilościach może wywołać ciężkie zatrucia. Swoją drogą to właśnie solanina jest przyczyną nadmiernej goryczy produktu, której większość gospodyń woli się pozbyć nawet na etapie przygotowawczym. Można to zrobić mocząc w słonej wodzie w trzech krokach.
Zamiast moczyć, aby „wyrzucić” solaninę, bakłażany można posypać solą i pozostawić na ten sam czas. Po uwolnionym płynie odcedzić, a kawałki owoców wycisnąć.
Dlaczego należy uważać na olej
Związek niebieskich z olejem roślinnym jest podobny do związku gąbki z gumy piankowej z wodą. Bez względu na to, ile oleju wlejesz na patelnię, kawałki bakłażana wchłoną wszystko do reszty. „Dobrze niech!” – Mówisz. Jednak nie powinno to być dozwolone. Po pierwsze, podczas smażenia oleju słonecznikowego powstają toksyny, które dostają się do smażonego produktu, a wraz z nim do naszych żołądków. Po drugie, danie staje się tak tłuste i wysokokaloryczne, że aby je zjeść, trzeba mieć dobre syberyjskie zdrowie. Taka przystawka jest przeciwwskazana w przypadku wrzodów, zapalenia żołądka, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także większości osób starszych. O wiele lepiej jest wstępnie ugotować niebieskie na grillu lub upiec w piekarniku.
Jeśli przepis obejmuje smażenie głównego składnika, użyj nieprzywierającej patelni, aby zminimalizować ilość oleju słonecznikowego.
Co połączyć
W Internecie można znaleźć zarówno tradycyjne, jak i bardzo dziwaczne sąsiedztwo niebieskich z innymi produktami w jednym banku. Ale za najbardziej udane i wygrywające uważa się takie kombinacje:
- czosnek to najlepszy partner dla owoców psiankowatych, zapewniający pikantną przekąskę i przyjemny ostry aromat;
- marchewka to warzywo, które swoją słodyczą może stłumić pozostałą w bakłażanach goryczkę i ustabilizować smak potrawy;
- kolendra – przyprawa, która nadaje marynowanemu bakłażanowi aromat i smak Wschodu;
- orzechy włoskie – dodatek zwykle stosowany w połączeniu z czosnkiem i nadający marynowanemu bluesowi pikantny smak i ziarnistą konsystencję.
Pyszny marynowany bakłażan na zimę: 6 przepisów
Poniżej znajdują się najbardziej udane, zdaniem internautów, przepisy na konserwy niebieskie. Popularną przekąską na świąteczny stół są w szczególności błyskawiczne marynowane bakłażany, które można zjeść po dniu, a także uwielbiane przez wszystkich bakłażany w stylu koreańskim.
Z czosnkiem i koperkiem
Osobliwość. Marynowany bakłażan z czosnkiem i ziołami to klasyk domowej konserwacji. Danie czosnkowo-zielone jest najostrzejsze ze wszystkich prezentowanych. Przystawka dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Zwłaszcza te gotowane na otwartym ogniu. Na przykład ze stekami lub grillem. Możesz dostosować ostrość bakłażana z pieprzem, zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Ale nie powinieneś całkowicie porzucać „światła”: to w nim tkwi „smak” tego przepisu.
Zestaw spożywczy:
- małe niebieskie – 1 kg;
- czosnek – średniej wielkości głowa;
- chili – dwa strąki;
- cukier granulowany – łyżka stołowa ze zjeżdżalnią;
- ocet 9% – 1/5 szklanki;
- sól – trzy łyżki stołowe;
- koperek – pół pęczka;
- rafinowany olej słonecznikowy – pięć łyżek.
Sekwencjonowanie
Szybko
Osobliwość. „Koń” tego przepisu polega na tym, że możesz wziąć tyle głównego składnika, ile chcesz. Co najmniej 1 kg, co najmniej 5 kg. Liczba składników do przygotowania marynaty pozostanie bez zmian. W efekcie otrzymasz danie wcale nie ostre, ale miękkie i pikantne w smaku, na które wystarczy parzyć przez 24 godziny, aby było w pełni ugotowane.
Zestaw spożywczy:
- niebieskie – bez ograniczeń;
- ocet 9% – szklanka;
- cukier – 200 g;
- sól – dwie łyżki bez szkiełka;
- czosnek – dwie średniej wielkości główki.
Sekwencjonowanie
Marynatę, przygotowaną w celu szybkiego zamarynowania niebieskich, pozostawioną po zakończeniu konserwowania można dodawać do sałatek ze świeżych warzyw wraz z olejem roślinnym jako dressing.
koreański
Osobliwość. Marynowany pikantny bakłażan z marchewką w naszym kraju nazywany jest przekąską „kaca”. Podobno zjedzony dzień po uroczystości łagodzi objawy kaca i bóle głowy. Każdy może sprawdzić danie w akcji. Najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie. Większość przepisów mówi, że przyprawy należy dodawać bezpośrednio do marchewki. Ale w rzeczywistości trzeba je wlać do gorącego oleju. To główny sekret słodko-kwaśnej pikantnej przekąski.
Zestaw spożywczy:
- marchewki – 0,8 kg;
- cebula – 0,3 kg;
- bakłażan – jedno medium;
- przyprawy do marchwi koreańskiej – jedno opakowanie;
- czosnek – trzy ząbki;
- rafinowany olej roślinny – ćwierć szklanki;
- sól, ocet winny – do smaku.
Sekwencjonowanie
Jeśli oleju roślinnego będzie za dużo, niebieskie kawałki staną się tłuste, ale ich miąższ nie nabierze złotego koloru.
Miód
Osobliwość. Druga nazwa tego blanku to „Jesienny Kalejdoskop”. Marynowane bakłażany w sosie miodowym zyskały poetycką nazwę dzięki kolorowości, jaką pełen jest szklany słoik. Zielony koperek i pietruszka, fioletowoniebieskie, szkarłatne pomidory i pomarańczowa marchewka – wszystkie te składniki są ułożone warstwami, dzięki czemu uzyskuje się rodzaj jadalnego „światła ulicznego”. Główną zaletą tego przepisu jest to, że główny składnik gotuje się bez pieczenia – w piekarniku. Oznacza to, że nie wchłania szkodliwych olejów, dzięki czemu przekąska okazuje się lekka i niemalże dietetyczna.
Zestaw spożywczy:
- małe niebieskie – trzy duże;
- marchewki – trzy średnie;
- cebula – trzy średnie;
- pietruszka – duża pęczek;
- koperek – średnia pęczek;
- pomidory – osiem sztuk;
- miód – łyżka stołowa;
- ocet – dwie łyżki stołowe;
- olej roślinny – pół szklanki;
- sól i przyprawy – do smaku.
Sekwencjonowanie
Bakłażany można konserwować w bułkach, zawijając w nie duszoną kapustę. Kolejność warstw pozostanie taka sama.
po gruzińsku
Osobliwość. Niebieskie po gruzińsku – uniwersalny przepis. Kiszone bakłażany można pozostawić w ucisku na jeden dzień, a następnie cieszyć się ich smakiem i aromatem. Lub zaraz po ugotowaniu zapakuj do porcjowanych słoików i przechowaj, aby zimą zjeść przekąskę. Połączenie słodkiej papryki i odrobiny miodu sprawia, że danie jest przyjemnie słodkie, ale nie mdlące. A całkowity brak czosnku pozwala na karmienie taką konserwacją zarówno dzieciom, jak i starszym rodzicom, którzy cierpią na choroby przewodu pokarmowego i nie akceptują „płonących” pokarmów.
Zestaw spożywczy:
- niebieskie – cztery sztuki;
- cebula – trzy średnie cebule;
- marchewki – trzy sztuki;
- papryka czerwona – trzy owoce średniej wielkości;
- rafinowany olej słonecznikowy – pół szklanki;
- ocet – cztery łyżki stołowe;
- miód – łyżka stołowa;
- sól i pieprz – do regulacji smaku;
- pietruszka lub kolendra – opcjonalnie.
Sekwencjonowanie
Pod grzybami
Osobliwość. Te smażone bakłażany z jajkiem są nie do odróżnienia od grzybów leśnych. Nie wierzysz? Eksperymentuj przy świątecznym stole, częstując gości niezwykłą przekąską i zapraszając ich do samodzielnego określenia jej głównego składnika. Zobaczysz, prawdopodobnie nie będą w stanie poprawnie odpowiedzieć na pytanie. Powodem zamieszania jest przyprawa grzybowa, nasiąkająca, której małe niebieskie kawałki naprawdę smakują jak grzyby. Ponieważ w składzie dania nie ma octu, przystawkę zapakowaną w słoiki należy wysterylizować w łaźni wodnej przed zwijaniem.
Zestaw spożywczy:
- małe niebieskie – 1 kg;
- jajka kurze – trzy sztuki;
- masło – 0,1 kg;
- śmietana – 0,2 kg;
- cebula – 0,4 kg;
- kwaśna śmietana – ¾ szklanki;
- przyprawa do grzybów – dwie łyżki stołowe;
- czosnek – cztery ząbki;
- koperek – pół pęczka;
- sól i pieprz – do regulacji smaku.
Sekwencjonowanie
Zamiast przyprawy do grzybów można użyć grzybowej „mąki” – suszonych grzybów zmielonych w młynku do kawy.
W każdym z prezentowanych przepisów ocet służy jako „konserwant” – substancja zachowująca smak i „użyteczność” warzyw. Dlatego przed rolowaniem wystarczy wysterylizować pusty pojemnik. Jeśli na liście składników nie ma octu, danie zapakowane w słoiki wymaga dodatkowej sterylizacji. Aby to zrobić, pełne słoiki należy umieścić w szerokim garnku z wodą tak, aby woda dotarła do „szyjki”. Czas trwania sterylizacji zależy od objętości słoika: półlitrowa szklanka trzymana jest w łaźni wodnej przez pół godziny, a litrowa szklanka przez godzinę.
Marynowany bakłażan z czosnkiem można przygotować we włoskim stylu. Aby to zrobić, wystarczy zastąpić w przepisie olej słonecznikowy tłoczoną na zimno oliwą z oliwek. Jednocześnie przystawka nabierze nie tylko śródziemnomorskiego zapachu i smaku, ale także pożądanej użyteczności, tak ważnej dla osób prowadzących zdrowy tryb życia.
Niesamowicie pyszna sałatka gruzińska, dodałam pieczoną paprykę (z papryką pieczoną smak moim zdaniem stała się jeszcze chłodniejsza) i zastąpiłam cebulę czerwoną, ponieważ czerwona jest bardziej miękka w smaku i bardziej nadaje się do sałatek. Dodałem oliwę z oliwek, ale tylko jedną łyżkę stołową i tylko szczyptę cukru, żeby zredukować kalorie, a w końcu okazało się, że całkiem przyzwoita miska sałatki to tylko 250 kalorii (to informacja dla tych, którzy śledzą swoją figurę). Gorąco polecam wszystkim, aby spróbowali, jeśli kochacie bakłażany i paprykę.
Anna_usa, http://www.povarenok.ru/recipes/show/143489/
Wiele lat temu, kiedy obchodziliśmy urodziny w pracy z całym działem, jeden pracownik zawsze przynosił marynowane bakłażany „na przekąskę”. To było coś niesamowitego! Nie wiem, skąd wzięła się tak pyszny przepis i tak rzadkie w naszym kraju bakłażany wtedy, a tu też w tak oryginalnym przygotowaniu, ale nie mogę ich zapomnieć. Miała w sosie ocet i mnóstwo koperku!
Swietłana A, https://www.edimdoma.ru/retsepty/1040-marinovannye-baklazhany
Zagotowuję marynatę, a na pół litra wody dodaję dwie łyżki bez soli, jeden liść laurowy, dwie gałązki mięty, pięć ziaren pieprzu. Zagotować i polać nadziewanym bakłażanem. A bakłażany faszeruję gotową marchewką po koreańsku.
stellarik, https://1000.menu/cooking/3364-baklazhanj-farshirovannje-morkovu
Można sterylizować na różne sposoby, ja sterylizuję w wodzie. W dużym pojemniku (garnek, zbiornik itp.) kładzie się ściereczkę na dno lub umieszcza się drewniany ruszt. Odbywa się to tak, aby słoiki nie pękły w kontakcie z gorącą metalową powierzchnią patelni. Połóż półfabrykaty na tkaninie / ruszcie, zalej ramion puszek ciepłą wodą (około 35-40 stopni) i włącz piec. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do małego, aby woda była stale w stanie niskiego wrzenia. Słoiki o pojemności 0,5 litra sterylizujesz po 45 minutach gotowania, litrowe – godzinę. Wyjmij słoiki z wody i natychmiast zwiń pokrywki. Następnie połóż słoiki na pokrywkach (odwracając je do góry nogami) i owiń je kocem lub kocem na wierzchu. Słoiki po schłodzeniu nadają się do przechowywania w każdych warunkach – w piwnicy lub w domu w temperaturze pokojowej.
Tangeya, https://7dach.ru/recepty/Tangeya/baklazhany-pod-griby-32958.html
Robię też faszerowane bakłażany z kiszonej kapusty. To także świetna przekąska i łatwa do wykonania. Gotuj bakłażana przez 10 minut, nie więcej. Fajne, cięte wzdłużnie, nie do końca (pyski). Uciskać przez 2 godziny. I tym razem gotować mięso mielone. Trzy marchewki na dużej tarce. Cebula pokroić w półpierścienie. Smażyć osobno nie dłużej niż 7-8 minut (w oleju słonecznikowym). Mieszamy, dodajemy dużo czosnku, czerwonej ostrej papryki, posiekanej zieleniny (pietruszki i koperku), dodajemy. Nadzienie musi być ostre. Tym nadzieniem nadziewamy bakłażany, zawiązujemy pietruszką i mocno wkładamy do rondla i każdą warstwę posypujemy solą i czosnkiem. Wypełniamy wszystko olejem słonecznikowym i kładziemy ucisk. Nie mam piwnicy, przeznaczam półkę w lodówce. Po 3-4 tygodniach marynowane bakłażany są gotowe! Przekąska arcydzieło! Nie napisałem ile Zwykle zakładam „na oko”! Wow, bardzo smaczne!
4893, http://lady.tochka.net/44110-baklazhany-na-zimu-top-10-retseptov-dlya-zakatki/
Inne przepisy na sałatki
Kawior z bakłażana
Cukinia Lecho na zimową
sałatkę grecką
Suszone pomidory
Klasyczny przepis na sos Cezar
Smacznego!