Marynowany bakłażan na zimę: przepisy na przekąski w ucisku, gotowanie błyskawiczne, w miodzie i o smaku grzybowym

Przepis na marynowany bakłażan na zimę: witaminowa przekąska z „owoców długowieczności”

Możesz marynować bakłażany na zimę na różne sposoby: z marchewką, miodem i po koreańsku. Ale czy wiesz, co kryje się za słowem „marynata”? Słownik wyjaśniający podaje, że jest to płynny sos przygotowany na bazie octu lub oleju roślinnego z dodatkiem ziół i przypraw. Pierwsze marynaty pojawiły się w starożytnym Rzymie. Początkowo były to zwykła woda morska używana do solenia mięsa i ryb. Finowie i Skandynawowie, których dieta to 80% owoców morza, nie tylko moczyli rybę w wodzie morskiej, ale także gotowali w niej produkt. Ocet stał się niezbędnym składnikiem marynat znacznie później. Ale to właśnie ten produkt, powstały podczas zakwaszania wina, umożliwił zbieranie warzyw i owoców w przyszłości – w celu długoterminowego przechowywania.

Etap przygotowawczy

Wśród ludzi panuje opinia, że ​​niebieski jest owocem długowieczności. I to bynajmniej nie fikcja, wszystko ma logiczne uzasadnienie. Bakłażany zawierają dużo soli potasowych – substancji stymulujących pracę głównego „motora” organizmu oraz wzmacniających układ sercowo-naczyniowy. Najbardziej przydatne są te niebieskie, gotowane na grillu lub w podwójnym kotle i zjadane właśnie tam. Ale nawet danie marynowane może zaspokoić nie tylko głód, ale także pragnienie witamin i minerałów, które jest szczególnie silne poza sezonem i w zimnych porach roku.

Jak wybrać

Udany przepis na marynowany bakłażan na zimę zaczyna się od kompetentnego wyboru owoców. Ważne jest, aby małe niebieskie nie były „emerytami”: im starszy owoc i im dłużej wisiał na macierzystym krzaku, tym więcej zawiera nasion. Młode bakłażany są znacznie bardziej miękkie w środku i prawie pozbawione nasion. Ponadto ich skóra jest na tyle cienka, że ​​nie można jej odciąć przed zanurzeniem w marynacie. Są jeszcze dwa niuanse, które pomogą ci dokonać właściwego wyboru.

  • Zielona łodyga. Możesz określić wiek produktu nie tylko rozmiarem. Łodyga powie Ci, jak dawno bakłażan został zerwany z ogrodu. Jeśli sepal wysechł, to niebieska jagoda była od dawna z dala od krzaka. A jeśli ma jasnozielony kolor i dobrze przylega do owocu, to bakłażan jest świeży.
  • Błyszcząca skóra. Do marynowania wybierz niebieskie z gładką skórką bez nacięć i zadrapań. Kolor powinien być jednolity, a powierzchnia w lustrzanym połysku. Produkt będzie musiał być długo przechowywany, dlatego do przygotowania przetworów zimowych należy użyć wizualnie idealnych owoców.
  • Czy muszę obierać?

    Decyzję o obcięciu skórki podejmuje sama każda gospodyni. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, oprzyj swoją decyzję na dwóch kryteriach.

  • Stary czy młody. Wiek bakłażana w tym przypadku jest niezwykle ważny. Stare jagody wyróżniają się gęstą skórką, która nie jest zbyt przyjemna do żucia. Natomiast młode i świeże owoce mają cienką skórkę, co praktycznie nie jest zauważalne w procesie jedzenia przekąsek.
  • Kawior lub kawałki. Nie mniej ważna jest metoda obróbki cieplnej owoców. Na przykład, jeśli wstępnie dusisz je, aby zamienić je w kawior i zwinąć w słoiki, wskazane jest wcześniejsze pocięcie skóry. A jeśli grillujesz jagody do późniejszego marynowania, skórka uchroni je przed zamienieniem się w puree. Co oznacza, że ​​nie musisz go usuwać.
  • Jak wyeliminować gorycz

    Bakłażany są bogate nie tylko w witaminy, mikro i makroelementy, ale także w solaninę, substancję trującą, która w dużych ilościach może wywołać ciężkie zatrucia. Swoją drogą to właśnie solanina jest przyczyną nadmiernej goryczy produktu, której większość gospodyń woli się pozbyć nawet na etapie przygotowawczym. Można to zrobić mocząc w słonej wodzie w trzech krokach.

  • Rozwiązanie. Na 1 litr ciepłej wody dodaj łyżkę soli bez szkiełka.
  • Czas. Namocz posiekane niebieskie i pozostaw na 25-30 minut.
  • Finałowy etap. Odcedź wodę i wyciśnij.
  • Zamiast moczyć, aby „wyrzucić” solaninę, bakłażany można posypać solą i pozostawić na ten sam czas. Po uwolnionym płynie odcedzić, a kawałki owoców wycisnąć.

    Dlaczego należy uważać na olej

    Związek niebieskich z olejem roślinnym jest podobny do związku gąbki z gumy piankowej z wodą. Bez względu na to, ile oleju wlejesz na patelnię, kawałki bakłażana wchłoną wszystko do reszty. „Dobrze niech!” – Mówisz. Jednak nie powinno to być dozwolone. Po pierwsze, podczas smażenia oleju słonecznikowego powstają toksyny, które dostają się do smażonego produktu, a wraz z nim do naszych żołądków. Po drugie, danie staje się tak tłuste i wysokokaloryczne, że aby je zjeść, trzeba mieć dobre syberyjskie zdrowie. Taka przystawka jest przeciwwskazana w przypadku wrzodów, zapalenia żołądka, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także większości osób starszych. O wiele lepiej jest wstępnie ugotować niebieskie na grillu lub upiec w piekarniku.

    Jeśli przepis obejmuje smażenie głównego składnika, użyj nieprzywierającej patelni, aby zminimalizować ilość oleju słonecznikowego.

    Co połączyć

    W Internecie można znaleźć zarówno tradycyjne, jak i bardzo dziwaczne sąsiedztwo niebieskich z innymi produktami w jednym banku. Ale za najbardziej udane i wygrywające uważa się takie kombinacje:

    • czosnek to najlepszy partner dla owoców psiankowatych, zapewniający pikantną przekąskę i przyjemny ostry aromat;
    • marchewka to warzywo, które swoją słodyczą może stłumić pozostałą w bakłażanach goryczkę i ustabilizować smak potrawy;
    • kolendra – przyprawa, która nadaje marynowanemu bakłażanowi aromat i smak Wschodu;
    • orzechy włoskie – dodatek zwykle stosowany w połączeniu z czosnkiem i nadający marynowanemu bluesowi pikantny smak i ziarnistą konsystencję.

    Pyszny marynowany bakłażan na zimę: 6 przepisów

    Poniżej znajdują się najbardziej udane, zdaniem internautów, przepisy na konserwy niebieskie. Popularną przekąską na świąteczny stół są w szczególności błyskawiczne marynowane bakłażany, które można zjeść po dniu, a także uwielbiane przez wszystkich bakłażany w stylu koreańskim.

    Z czosnkiem i koperkiem

    Osobliwość. Marynowany bakłażan z czosnkiem i ziołami to klasyk domowej konserwacji. Danie czosnkowo-zielone jest najostrzejsze ze wszystkich prezentowanych. Przystawka dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Zwłaszcza te gotowane na otwartym ogniu. Na przykład ze stekami lub grillem. Możesz dostosować ostrość bakłażana z pieprzem, zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Ale nie powinieneś całkowicie porzucać „światła”: to w nim tkwi „smak” tego przepisu.

    Zestaw spożywczy:

    • małe niebieskie – 1 kg;
    • czosnek – średniej wielkości głowa;
    • chili – dwa strąki;
    • cukier granulowany – łyżka stołowa ze zjeżdżalnią;
    • ocet 9% – 1/5 szklanki;
    • sól – trzy łyżki stołowe;
    • koperek – pół pęczka;
    • rafinowany olej słonecznikowy – pięć łyżek.

    Sekwencjonowanie

  • Obrane ząbki czosnku pokroić w cienkie krążki.
  • Chili kroimy w krążki wraz z pestkami – w ten sposób przystawka okaże się wyjątkowo gorąca.
  • Odcinamy „nogi” od zieleni i kroimy koperek wystarczająco duży, nie miel go.
  • Namoczony w soli fizjologicznej bakłażan pokroić w krążki o grubości około 1 cm, ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, lekko posypać olejem roślinnym i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • Pieczone bakłażany układamy w wstępnie wysterylizowanych słoikach.
  • Na patelnię wlej 1 litr wody, dodaj do niej wskazaną ilość soli i cukru, wlej zioła, czosnek i chili. Zagotuj marynatę i wlej ocet. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie zdejmij z ognia i przelej do słoików.
  • Szybko

    Osobliwość. „Koń” tego przepisu polega na tym, że możesz wziąć tyle głównego składnika, ile chcesz. Co najmniej 1 kg, co najmniej 5 kg. Liczba składników do przygotowania marynaty pozostanie bez zmian. W efekcie otrzymasz danie wcale nie ostre, ale miękkie i pikantne w smaku, na które wystarczy parzyć przez 24 godziny, aby było w pełni ugotowane.

    Zestaw spożywczy:

    • niebieskie – bez ograniczeń;
    • ocet 9% – szklanka;
    • cukier – 200 g;
    • sól – dwie łyżki bez szkiełka;
    • czosnek – dwie średniej wielkości główki.

    Sekwencjonowanie

  • Czosnek obieramy ze skórki i drobno posiekamy nożem. Nie używamy prasy szlifierskiej, aby nie uszkodzić konstrukcji.
  • Do octu dodajemy cukier i sól i czekamy na całkowite rozpuszczenie składników sypkich. Marynaty nie trzeba podgrzewać. Po prostu zostaw to w spokoju na pół godziny.
  • W rondelku gotujemy wodę i zanurzamy tam całe niebieskie – po pół minuty.
  • Następnie kroimy główny składnik w kółka. Grubość każdej podkładki nie powinna przekraczać 2 cm.
  • Kawałki na przemian zanurzamy w marynacie, a następnie układamy warstwami w słoikach, posypując każdą warstwę niewielką ilością posiekanego czosnku.
  • Napełniony szklany pojemnik zamykamy nylonową pokrywką i wysyłamy do lodówki lub zwijamy pod blaszaną pokrywką do wysterylizowanych słoików bez późniejszej sterylizacji.
  • Marynatę, przygotowaną w celu szybkiego zamarynowania niebieskich, pozostawioną po zakończeniu konserwowania można dodawać do sałatek ze świeżych warzyw wraz z olejem roślinnym jako dressing.

    okrągły bakłażan

    koreański

    Osobliwość. Marynowany pikantny bakłażan z marchewką w naszym kraju nazywany jest przekąską „kaca”. Podobno zjedzony dzień po uroczystości łagodzi objawy kaca i bóle głowy. Każdy może sprawdzić danie w akcji. Najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie. Większość przepisów mówi, że przyprawy należy dodawać bezpośrednio do marchewki. Ale w rzeczywistości trzeba je wlać do gorącego oleju. To główny sekret słodko-kwaśnej pikantnej przekąski.

    Zestaw spożywczy:

    • marchewki – 0,8 kg;
    • cebula – 0,3 kg;
    • bakłażan – jedno medium;
    • przyprawy do marchwi koreańskiej – jedno opakowanie;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • rafinowany olej roślinny – ćwierć szklanki;
    • sól, ocet winny – do smaku.

    Sekwencjonowanie

  • Umyj, obierz i pokrój marchewki specjalną tarką.
  • Posiekane warzywo rozprowadzamy w pojemniku w jednej warstwie, lekko posypujemy masę marchewkową solą i zalewamy jedną łyżeczką octu winnego – na zapach.
  • Młode bakłażany kroimy na podkładki, a następnie każdą podkładkę kroimy w kostkę lub patyczki. Druga opcja w słoiku z podłużnymi batonikami marchwi wygląda bardziej estetycznie.
  • Podgrzewamy patelnię, dodajemy pół łyżeczki rafinowanego oleju i smażymy batoniki z bakłażana, aż pojawi się złoty odcień.
  • Cebulę oczyszczamy z łuski, kroimy na półpierścienie i smażymy na patelni po niebieskich.
  • Wyciśnij marchewki z soku, rozłóż w szerokim pojemniku. Wysyłamy tutaj również cebulę pasywowaną i smażoną niebieską.
  • Na patelni podgrzej ilość oleju roślinnego wskazaną w przepisie i natychmiast po ugotowaniu wlej do niego przyprawy. Po trzech sekundach zdejmij patelnię z ognia.
  • Do mieszanki warzyw wlej aromatyczny olej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dodaj zmiażdżony czosnek i ponownie wymieszaj.
  • Jeśli oleju roślinnego będzie za dużo, niebieskie kawałki staną się tłuste, ale ich miąższ nie nabierze złotego koloru.

    Bakłażan marynowany w plastrach

    Miód

    Osobliwość. Druga nazwa tego blanku to „Jesienny Kalejdoskop”. Marynowane bakłażany w sosie miodowym zyskały poetycką nazwę dzięki kolorowości, jaką pełen jest szklany słoik. Zielony koperek i pietruszka, fioletowoniebieskie, szkarłatne pomidory i pomarańczowa marchewka – wszystkie te składniki są ułożone warstwami, dzięki czemu uzyskuje się rodzaj jadalnego „światła ulicznego”. Główną zaletą tego przepisu jest to, że główny składnik gotuje się bez pieczenia – w piekarniku. Oznacza to, że nie wchłania szkodliwych olejów, dzięki czemu przekąska okazuje się lekka i niemalże dietetyczna.

    Zestaw spożywczy:

    • małe niebieskie – trzy duże;
    • marchewki – trzy średnie;
    • cebula – trzy średnie;
    • pietruszka – duża pęczek;
    • koperek – średnia pęczek;
    • pomidory – osiem sztuk;
    • miód – łyżka stołowa;
    • ocet – dwie łyżki stołowe;
    • olej roślinny – pół szklanki;
    • sól i przyprawy – do smaku.

    Sekwencjonowanie

  • Niebieskie kółka, uwolnione od goryczy, kładziemy na blasze pokrytej pergaminem i wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ° C na 25 minut. Kawałki owoców w fioletowej skórce nie powinny rumiać. Wystarczy, żeby je zmiękczyć.
  • Trzy marchewki na grubej tarce, cebulę pokroić w półpierścienie, a następnie smażyć warzywa na jednej patelni, mieszając je ze sobą.
  • Pomidory pocieramy na najmniejszej tarce, skórkę wrzucamy do kosza. Czerwony płyn wysyłamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zamieniamy w marynatę, dodając wszystkie składniki „marynaty”: ocet, miód, sól i olej roślinny.
  • Zmiel warzywa i czosnek nożem i wymieszaj.
  • Kolorowe składniki wkładamy do wysterylizowanych słoików w następującej kolejności: bakłażan, zielenina z czosnkiem, smażona marchewkowo-cebulowa, marynata pomidorowa – i tak dalej na sam wierzch. Marynata powinna pokrywać zawartość szklanego pojemnika, dlatego ważne jest, aby stała się ostatnią warstwą.
  • Bakłażany można konserwować w bułkach, zawijając w nie duszoną kapustę. Kolejność warstw pozostanie taka sama.

    po gruzińsku

    Osobliwość. Niebieskie po gruzińsku – uniwersalny przepis. Kiszone bakłażany można pozostawić w ucisku na jeden dzień, a następnie cieszyć się ich smakiem i aromatem. Lub zaraz po ugotowaniu zapakuj do porcjowanych słoików i przechowaj, aby zimą zjeść przekąskę. Połączenie słodkiej papryki i odrobiny miodu sprawia, że ​​danie jest przyjemnie słodkie, ale nie mdlące. A całkowity brak czosnku pozwala na karmienie taką konserwacją zarówno dzieciom, jak i starszym rodzicom, którzy cierpią na choroby przewodu pokarmowego i nie akceptują „płonących” pokarmów.

    Zestaw spożywczy:

    • niebieskie – cztery sztuki;
    • cebula – trzy średnie cebule;
    • marchewki – trzy sztuki;
    • papryka czerwona – trzy owoce średniej wielkości;
    • rafinowany olej słonecznikowy – pół szklanki;
    • ocet – cztery łyżki stołowe;
    • miód – łyżka stołowa;
    • sól i pieprz – do regulacji smaku;
    • pietruszka lub kolendra – opcjonalnie.

    Sekwencjonowanie

  • Ugotuj bakłażana w całości w osolonej wodzie. Stanie się to jednocześnie podstawową obróbką cieplną i sposobem na wyeliminowanie solaniny. Po pięciu minutach gotowania uciskamy niebieskie, aby cała nagromadzona w nich wilgoć wypłynęła.
  • Rozdrobnione marchewki i posiekaną cebulę w półpierścieniach smaży się na patelni z dodatkiem oleju roślinnego.
  • Niebieskie kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Składniki mieszamy w jednym naczyniu i dodajemy do nich pasywowane warzywa i posiekane zioła.
  • Marynatę przygotowujemy mieszając ocet, miód i sól. W razie potrzeby dodaj swoje ulubione przyprawy i zioła.
  • Sałatkę napełniamy marynatą i konserwujemy ją wstępną sterylizacją pustych i pełnych słoików lub nalegamy na zjedzenie następnego dnia.
  • Marynowany bakłażan w słoiku

    Pod grzybami

    Osobliwość. Te smażone bakłażany z jajkiem są nie do odróżnienia od grzybów leśnych. Nie wierzysz? Eksperymentuj przy świątecznym stole, częstując gości niezwykłą przekąską i zapraszając ich do samodzielnego określenia jej głównego składnika. Zobaczysz, prawdopodobnie nie będą w stanie poprawnie odpowiedzieć na pytanie. Powodem zamieszania jest przyprawa grzybowa, nasiąkająca, której małe niebieskie kawałki naprawdę smakują jak grzyby. Ponieważ w składzie dania nie ma octu, przystawkę zapakowaną w słoiki należy wysterylizować w łaźni wodnej przed zwijaniem.

    Zestaw spożywczy:

    • małe niebieskie – 1 kg;
    • jajka kurze – trzy sztuki;
    • masło – 0,1 kg;
    • śmietana – 0,2 kg;
    • cebula – 0,4 kg;
    • kwaśna śmietana – ¾ szklanki;
    • przyprawa do grzybów – dwie łyżki stołowe;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • koperek – pół pęczka;
    • sól i pieprz – do regulacji smaku.

    Sekwencjonowanie

  • Pokrój namoczone bakłażany w kostkę i wlej mieszankę ubitych jajek przez 15 minut.
  • Drobno posiekaj czosnek i cebulę i smaż na patelni z roztopionym masłem, aż pojawi się pyszny złoty odcień.
  • Gdy cebula i czosnek będą gotowe, na tę samą patelnię wysyłamy niebieskie z masy jajecznej, zwiększamy ogień i smażymy energicznie mieszając.
  • Po 12 minutach dodaj do przystawki przyprawę grzybową, a minutę przed wyłączeniem palnika wlej na patelnię drobno posiekaną zieleninę.
  • Zamiast przyprawy do grzybów można użyć grzybowej „mąki” – suszonych grzybów zmielonych w młynku do kawy.

    W każdym z prezentowanych przepisów ocet służy jako „konserwant” – substancja zachowująca smak i „użyteczność” warzyw. Dlatego przed rolowaniem wystarczy wysterylizować pusty pojemnik. Jeśli na liście składników nie ma octu, danie zapakowane w słoiki wymaga dodatkowej sterylizacji. Aby to zrobić, pełne słoiki należy umieścić w szerokim garnku z wodą tak, aby woda dotarła do „szyjki”. Czas trwania sterylizacji zależy od objętości słoika: półlitrowa szklanka trzymana jest w łaźni wodnej przez pół godziny, a litrowa szklanka przez godzinę.

    Marynowany bakłażan z czosnkiem można przygotować we włoskim stylu. Aby to zrobić, wystarczy zastąpić w przepisie olej słonecznikowy tłoczoną na zimno oliwą z oliwek. Jednocześnie przystawka nabierze nie tylko śródziemnomorskiego zapachu i smaku, ale także pożądanej użyteczności, tak ważnej dla osób prowadzących zdrowy tryb życia.

    Niesamowicie pyszna sałatka gruzińska, dodałam pieczoną paprykę (z papryką pieczoną smak moim zdaniem stała się jeszcze chłodniejsza) i zastąpiłam cebulę czerwoną, ponieważ czerwona jest bardziej miękka w smaku i bardziej nadaje się do sałatek. Dodałem oliwę z oliwek, ale tylko jedną łyżkę stołową i tylko szczyptę cukru, żeby zredukować kalorie, a w końcu okazało się, że całkiem przyzwoita miska sałatki to tylko 250 kalorii (to informacja dla tych, którzy śledzą swoją figurę). Gorąco polecam wszystkim, aby spróbowali, jeśli kochacie bakłażany i paprykę.

    Anna_usa, http://www.povarenok.ru/recipes/show/143489/

    Wiele lat temu, kiedy obchodziliśmy urodziny w pracy z całym działem, jeden pracownik zawsze przynosił marynowane bakłażany „na przekąskę”. To było coś niesamowitego! Nie wiem, skąd wzięła się tak pyszny przepis i tak rzadkie w naszym kraju bakłażany wtedy, a tu też w tak oryginalnym przygotowaniu, ale nie mogę ich zapomnieć. Miała w sosie ocet i mnóstwo koperku!

    Swietłana A, https://www.edimdoma.ru/retsepty/1040-marinovannye-baklazhany

    Zagotowuję marynatę, a na pół litra wody dodaję dwie łyżki bez soli, jeden liść laurowy, dwie gałązki mięty, pięć ziaren pieprzu. Zagotować i polać nadziewanym bakłażanem. A bakłażany faszeruję gotową marchewką po koreańsku.

    stellarik, https://1000.menu/cooking/3364-baklazhanj-farshirovannje-morkovu

    Można sterylizować na różne sposoby, ja sterylizuję w wodzie. W dużym pojemniku (garnek, zbiornik itp.) kładzie się ściereczkę na dno lub umieszcza się drewniany ruszt. Odbywa się to tak, aby słoiki nie pękły w kontakcie z gorącą metalową powierzchnią patelni. Połóż półfabrykaty na tkaninie / ruszcie, zalej ramion puszek ciepłą wodą (około 35-40 stopni) i włącz piec. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do małego, aby woda była stale w stanie niskiego wrzenia. Słoiki o pojemności 0,5 litra sterylizujesz po 45 minutach gotowania, litrowe – godzinę. Wyjmij słoiki z wody i natychmiast zwiń pokrywki. Następnie połóż słoiki na pokrywkach (odwracając je do góry nogami) i owiń je kocem lub kocem na wierzchu. Słoiki po schłodzeniu nadają się do przechowywania w każdych warunkach – w piwnicy lub w domu w temperaturze pokojowej.

    Tangeya, https://7dach.ru/recepty/Tangeya/baklazhany-pod-griby-32958.html

    Robię też faszerowane bakłażany z kiszonej kapusty. To także świetna przekąska i łatwa do wykonania. Gotuj bakłażana przez 10 minut, nie więcej. Fajne, cięte wzdłużnie, nie do końca (pyski). Uciskać przez 2 godziny. I tym razem gotować mięso mielone. Trzy marchewki na dużej tarce. Cebula pokroić w półpierścienie. Smażyć osobno nie dłużej niż 7-8 minut (w oleju słonecznikowym). Mieszamy, dodajemy dużo czosnku, czerwonej ostrej papryki, posiekanej zieleniny (pietruszki i koperku), dodajemy. Nadzienie musi być ostre. Tym nadzieniem nadziewamy bakłażany, zawiązujemy pietruszką i mocno wkładamy do rondla i każdą warstwę posypujemy solą i czosnkiem. Wypełniamy wszystko olejem słonecznikowym i kładziemy ucisk. Nie mam piwnicy, przeznaczam półkę w lodówce. Po 3-4 tygodniach marynowane bakłażany są gotowe! Przekąska arcydzieło! Nie napisałem ile Zwykle zakładam „na oko”! Wow, bardzo smaczne!

    4893, http://lady.tochka.net/44110-baklazhany-na-zimu-top-10-retseptov-dlya-zakatki/

    Inne przepisy na sałatki

    Kawior z bakłażana
    Cukinia Lecho na zimową
    sałatkę grecką
    Suszone pomidory
    Klasyczny przepis na sos Cezar

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author