Mielone klopsiki z kurczaka z sosem: przepis krok po kroku

Jak nauczyć się gotować pyszne mielone klopsiki z kurczaka z sosem

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, naczynie do pieczenia, nóż, deska do krojenia, miska głęboka, łyżka stołowa.

Składniki

Mięso mielone z kurczaka 600 gramów
Cebula 1 szt.
Czosnek 4 goździki
Bułka tarta lub bułka tarta 3 art. l.
Jogurt bez wypełniaczy 150 ml
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Oregano smak
Bazylia smak

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wrzuć 600 g mielonego kurczaka. Można go przygotować w domu za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, lub gotowy. Obierz 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Produkty mielimy w ten sposób: po prostu kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek najpierw rozdrabniamy nożem, aby zwiększyć produkcję soku i oleju, a następnie siekamy na małe kawałki (można przepuścić przez prasę).

    Gotowanie mielonych klopsików z kurczaka z sosem

  • Cebulę i czosnek przesyła się do miski z mięsem mielonym. Tam wkładamy 3 łyżki. l. bułka tarta (można zastąpić bułką tartą i otrębami), do smaku dodaj sól, mielony czarny pieprz, oregano i bazylię.

    Aby przygotować klopsiki, przygotuj mięso mielone

  • Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub rękoma (tak szybciej), aż uzyskamy gładką, porcjowaną klopsiki mniej więcej tej samej wielkości. Z tej ilości mięsa mielonego otrzymasz około 12 sztuk. Przyszłe klopsiki kładziemy w głębokim szklanym naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 15 minut.

    Przygotuj składniki na klopsiki

  • Do sosu weź 150 ml jogurtu bez wypełniacza i 2 ząbki czosnku. Czosnek mielimy według tej samej zasady co mięso mielone i wkładamy do jogurtu, gdzie dodatkowo dodajemy sól, mielony pieprz i dowolne przyprawy do smaku. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Posiekaj czosnek na klopsiki

  • Gotowe klopsiki układamy na talerzach i polewamy sosem czosnkowym. Od góry można je dodatkowo udekorować smażonymi warzywami, tartym serem lub świeżymi ziołami. Klopsiki podajemy z dowolnym dodatkiem: owsianką, makaronem, ziemniakami gotowanymi lub smażonymi itp.

    mielone klopsiki z kurczaka w sosie są gotowe

  • Czy wiedziałeś?  Oprócz oregano i bazylii możesz dodać inne aromatyczne zioła i przyprawy, które jeszcze lepiej oddadzą smak kurczaka i innych składników klopsika. To kolendra, mieszanka curry, rozmaryn, tymianek, papryka i gałka muszkatołowa, ale możesz dodać dowolną przyprawę, której dusza zapragnie.

    Przepis

    Możesz również obejrzeć proces robienia klopsików z sosem, w którym autor opowie o tym, jak prawidłowo przetworzyć mięso mielone, jakie przyprawy umieścić w naczyniu, ile klopsików gotuje się w piekarniku i jakie wskaźniki kalorii zawartość i wartość odżywczą klopsiki pokazują w postaci gotowej.

    Nauczyłeś się więc gotować mielone klopsiki z kurczaka z sosem czosnkowym. Zgadzam się, że to danie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i wysiłków, dzięki czemu możesz z łatwością zapewnić rodzinny obiad z tak wspaniałym daniem mięsnym odpowiednim na każdy dodatek.

    Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować klopsiki w piekarniku? Jakie przyprawy i jaki sos wybieracie najczęściej do takich dań? Napisz o tym w komentarzach, podziel się kulinarnymi sukcesami i doświadczeniami. Dziękuję za uwagę, życzę miłego posiłku!

    Inne przepisy na klopsiki

    Klopsiki z sosem

    Klopsiki dla pary

    Klopsiki z ryżem

    klopsiki rybne

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author