Mięso mielone „Jeże” z ryżem: przepisy z sosem śmietanowo-pomidorowym, na patelni, w piekarniku, wolnowarze i mikrofalówce

Jeże z mięsem mielonym z ryżem i sosem: jak gotować na patelni i przy pomocy „cudów postępu”

Jeśli jesteś zarówno konserwatystą, jak i eksperymentatorem, koniecznie przygotuj „jeże” z mięsa mielonego i ryżu. Przemawiają za tym daniem cztery argumenty.

  • Smak. Soczyste mięso mielone i neutralny ryż to korzystne połączenie stosowane w wielu przepisach. Pachnący i delikatny sos doskonale uzupełnia obraz.
  • Dostępność. Wszystkie składniki są stosunkowo niedrogie i prawie zawsze znajdują się w lodówce. Można powiedzieć, że jest to standardowy „koszyk spożywczy” przeciętnej rodziny.
  • Korzyść. Danie składa się ze zdrowych produktów i jest przygotowane w „zdrowy” sposób. Dlatego nadaje się do karmienia całej rodziny, w tym małych dzieci.
  • Dwa w jednym. „Jeże” to jednocześnie danie główne i dodatek. W ten sposób oszczędzasz nie tylko czas gotowania, ale także miejsce w lodówce.
  • Trochę o głównych składnikach

    Mięso mielone i ryż to dwa główne składniki jeży. To od jakości tych produktów zależy smak, konsystencja i właściwości odżywcze gotowego dania.

    Jakie jest główne jedzenie Azjatów?

    Istnieje teoria, że ​​sekret azjatyckiej długowieczności tkwi w ich diecie. Ryż jedzą prawie codziennie. Co więcej, w niektórych językach słowa „ryż” i „jedzenie” brzmią absolutnie identycznie. To zboże jest niezbędne dla ludzi, ponieważ przynosi ogromne korzyści organizmowi.

    • Normalizuje pracę przewodu pokarmowego. Ryż jest dobrze tolerowany przez osoby cierpiące na zapalenie okrężnicy, zapalenie żołądka i dysbakteriozę. Zboże oczyszcza jelita i stymuluje trawienie. Stosuje się go również w celu powstrzymania biegunki.
    • Wspomaga serce i naczynia krwionośne. Przy regularnym stosowaniu ryżu krążenie krwi normalizuje się, skoki ciśnienia krwi zatrzymują się. Produkt zapobiega również tworzeniu się blaszek cholesterolowych.
    • Aktywuje aktywność mózgu. Włączając do diety zdrowe płatki zbożowe, możesz poprawić pamięć i zapobiegać chorobie Alzheimera.
    • Oczyszcza ciało. Ryż ma silne właściwości chłonne. Pochłania wszystkie toksyny i toksyny, w naturalny sposób usuwając je z organizmu. Ta sama właściwość pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej.
    • Pobudza apetyt. Ta cecha pomaga organizmowi wyzdrowieć z poważnej choroby lub długotrwałego głodu.
    • Wspomaga wzrost masy mięśniowej. Ryż zawiera dużo białka, które jest niezbędne dla sportowców i osób pracujących fizycznie.
    • Zapobiega chorobom stawów. Osiąga się to dzięki zdolności ryżu do usuwania nadmiaru soli z organizmu.
    • Poprawia wygląd. Ryż jest bogaty w witaminy z grupy B, które przyspieszają odnowę i naprawę tkanek.
    • Obniża temperaturę ciała. Przydatny na przeziębienia, jako środek napotny.

    Brązowy ryż ma najbardziej wyraźne właściwości lecznicze. Poddaje się minimalnemu przetwarzaniu przemysłowemu, dzięki czemu zachowuje najbardziej przydatne substancje.

    Które mięso mielone wybrać

    Białko zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego zdrowia. Mięso będzie równie smaczne i zdrowe zarówno w czystej postaci, jak i jako składnik potraw. W tabeli przedstawiono charakterystykę rodzajów mięsa mielonego, które najlepiej nadają się dla „jeży”.

    Tabela – Wartość odżywcza i zalety różnych rodzajów mięsa mielonego

    Produkt Zawartość kalorii, kalorie / 100 g Zawartość tłuszczu,% Korzystne cechy
    Mielona wołowina 187 do 41 – Wzmacnia mięsień sercowy;
    – poprawia skład krwi;
    – obniża poziom „złego” cholesterolu;
    – utrzymuje prawidłową kwasowość żołądka;
    – wzmacnia kości;
    – przyspiesza metabolizm;
    – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej;
    – stabilizuje układ nerwowy;
    – poprawia pamięć
    mielona wieprzowina 259 Do 52 – stabilizuje układ nerwowy;
    – stymuluje układ rozrodczy;
    – normalizuje sen;
    – poprawia stan funkcjonalny tkanek;
    – zwiększa wytrzymałość fizyczną;
    – wzmacnia kości;
    – zwalcza chroniczne zmęczenie
    Mięso mielone z kurczaka 190 do 20 – Wzmacnia układ odpornościowy;
    – przywraca siły po ciężkiej chorobie lub operacji;
    – normalizuje metabolizm;
    – poprawia trawienie;
    – poprawia stan funkcjonalny tkanek;
    – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej;
    – zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych
    Mielony indyk 84 Do 5 – Stymuluje proces hematopoezy;
    – przyspiesza metabolizm;
    – obniża poziom „złego” cholesterolu;
    – przyspiesza regenerację komórek;
    – stymuluje aktywność mózgu;
    – wspomaga układ hormonalny;
    – łagodzi objawy osteochondrozy;
    – spowalnia starzenie się organizmu;
    – Stymuluje produkcję endorfin

    Okres postu nie jest powodem do rezygnacji z ulubionych jeży. Ugotuj je z mieloną rybą i bez kwaśnej śmietany. Morszczuk, mintaj, dorsz, tilapia dobrze komponują się z ryżem i pomidorem.

    10 zasad na pyszny posiłek

    Po zapoznaniu się z przepisem na „jeże” z mięsa mielonego z ryżem w sosie pomidorowo-kwaśnym, z pewnością zechcesz powtórzyć to kulinarne arcydzieło. Aby danie za każdym razem było smaczniejsze, pamiętaj i stosuj w praktyce dziesięć kulinarnych sztuczek.

  • Sam przygotuj mięso mielone. Będąc pewnym jakości mięsa, będziesz spokojny o smak i bezpieczeństwo potrawy. Jeśli ufasz półproduktowi kupionemu w sklepie, nie bądź zbyt leniwy, aby ponownie przebić go przez maszynkę do mięsa lub ubić blenderem, aby wykluczyć obecność dużych fragmentów mięsa.
  • Wybierz ryż długoziarnisty. Nie gotuje się tak miękko jak okrągły. Ponadto jest bardziej zgodny z „kłującą” koncepcją dania. Zwróć uwagę na odmianę „Basmati”.
  • Zmocz ręce wodą. Zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do dłoni podczas rzeźbienia jeży.
  • Wystarczą dwie łyżki stołowe. Taka ilość mięsa mielonego jest optymalna do wyrzeźbienia jednej kuli. Po pierwsze możesz zjeść takiego klopsika, a po drugie mięso ugotuje się równomiernie i nie straci soczystości.
  • Przygotuj płatki. Aby ryż nie wchłonął całego sosu, namocz go na kilka godzin w zimnej wodzie.
  • Zastąp śmietanę śmietaną. Dzięki temu sos będzie gęstszy w konsystencji i delikatny w smaku. Z codziennego dania zamieni się w świąteczny.
  • Nie masuj ryżem. Niekwaszone płatki zbożowe zabiją smak mięsa i sosu. Jeśli chcesz uzyskać więcej „jeży”, do mielonego mięsa dodaj starte ziemniaki lub drobno posiekaną kapustę.
  • Przygotuj balony z „niespodzianką”. Do środka można włożyć kostkę roztopionego sera lub smażone grzyby.
  • Połącz farsz. Połącz wołowinę z wieprzowiną. Do mielonego mięsa drobiowego dodaj trochę tłuszczu. To gwarancja soczystości dania.
  • Pokonaj dobrze. Oślepiwszy piłkę, rzucaj ją siłą od dłoni do dłoni. Obrabiany przedmiot stanie się gęstszy i nie rozpadnie się podczas ogrzewania.
  • Mięso mielone „Jeże” z ryżem: 5 pomysłów

    W oparciu o swoje preferencje smakowe i „możliwości techniczne” możesz wybrać odpowiedni dla siebie przepis. W zależności od technologii gotowania konsystencja i smak potrawy mogą się różnić. W każdym razie będzie smacznie, satysfakcjonująco i zdrowo.

    W piecu

    Osobliwości. Delikatne, pachnące i przewiewne „jeże” uzyskuje się z mięsa mielonego z ryżem i sosem w piekarniku. Klopsiki rozpływają się w ustach, a bogaty sos i serowa skórka dopełniają całościowego obrazu dania.

    Będziesz potrzebować:

    • 400 g mięsa mielonego;
    • 300 g ryżu;
    • dwie cebule;
    • marchewka;
    • dwie łyżki kwaśnej śmietany;
    • taka sama ilość pasty pomidorowej;
    • jajko;
    • 100 g sera.

    Gotowanie

  • Wymieszaj ryż, mięso mielone, jajko i drobno posiekaną cebulę. Sól i dodaj przyprawy według własnych upodobań.
  • Z powstałej masy formuj kulki o średnicy 6-7 cm.Wielkość „jeży” można zmienić według własnego uznania.
  • Lekko usmaż kulki w oleju roślinnym, aby chwyciły i nabrały skórki. Możesz obejść się bez smażenia, ale wtedy klopsiki nie zachowają swojego kształtu i „rozmyją się” podczas pieczenia.
  • Ułóż półfabrykaty w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia nasmarowanym olejem.
  • Zetrzyj marchewki i pokrój drugą cebulę w cienkie półpierścienie.
  • Połącz warzywa ze śmietaną i koncentratem pomidorowym.
  • Rozłóż nadzienie na kulkach i dodaj wodę do foremki. Powinno być wystarczająco dużo płynu, aby klopsiki ryżowe i mięsne były pokryte w dwóch trzecich.
  • Przykryj górę folią i wstaw do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C danie gotuje się około 40 minut. Czas może się różnić w górę lub w dół, w zależności od wielkości jeży.
  • Zdejmij folię i posyp naczynie startym serem. Wyślij do piekarnika na kilka minut, aby stopić sfermentowany produkt mleczny.
  • Zamiast wody możesz użyć bulionu mięsnego lub warzywnego. Dzięki temu smak potrawy będzie jaśniejszy i bogatszy.

    Duszone klopsiki w drewnianej misce

    w rondlu

    Osobliwości. Jeże z mięsem mielonym z ryżem w garnku to świetna opcja, jeśli potrzebujesz szybko przygotować obiad dla całej rodziny. W tym daniu jest dużo aromatycznego sosu. Może obficie doprawić przystawkę lub zanurzyć w niej świeży chleb.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g mięsa mielonego;
    • pół szklanki ryżu;
    • dwie cebule;
    • jajko;
    • trzy duże pomidory;
    • marchewka;
    • łyżka mąki;
    • taka sama ilość cukru;
    • trzy szklanki wrzącej wody.

    Gotowanie

  • Ryż ugotuj tak, aby nieco się powiększył, ale jednocześnie pozostał jędrny.
  • Wymieszać schłodzony ryż, mięso mielone, jajko i drobno posiekaną cebulę. Dopraw według własnego uznania.
  • Z powstałej masy rozwałkować małe „bułeczki” o średnicy 4-5 cm i ułożyć je na dnie patelni. Kulki można układać w dwie lub trzy warstwy.
  • Zetrzyj marchewkę i posiekaj drugą cebulę. Lekko podsmaż warzywa.
  • Zmiażdż pomidory w blenderze lub przetrzyj przez sito. Wyślij na patelnię z warzywami.
  • Dodać mąkę i podgrzewać jeszcze pół minuty, następnie wlać na patelnię wrzątku mieszając masę warzywną.
  • Gdy sos się zagotuje, dodaj cukier, sól i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut i polać sosem przygotowanym wcześniej koloboksem.
  • Dusić danie przez pół godziny.
  • Aby jeże się nagrzewały równomiernie, użyj patelni o grubych ściankach. Idealnym naczyniem do gotowania potrawy jest kaczątko.

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Postęp technologiczny wpłynął na wszystkie sfery życia człowieka, w tym gotowanie. Jeśli planujesz gotować „jeże” z mięsa mielonego z ryżem, będzie to szczególnie łatwe w powolnej kuchence. Dietetyczne klopsiki są dobrze ugotowane na parze w misce hermetycznie zamkniętego urządzenia, dzięki czemu są miękkie i delikatne.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g mięsa mielonego;
    • pół szklanki ryżu;
    • cebula cebulowa;
    • marchewka;
    • papryka;
    • trzy łyżki pasty pomidorowej;
    • pół szklanki kwaśnej śmietany;
    • dwie łyżki mąki;
    • dwie szklanki wrzącej wody.

    Gotowanie

  • Zetrzyj marchewki, posiekaj jedną cebulę i pokrój paprykę w paski. Smaż je przez 15 minut w wolnej kuchence w trybie „Pieczenie” bez zamykania pokrywki.
  • W międzyczasie połącz mięso mielone z ryżem i drobno posiekaną cebulą. Dopraw masę.
  • Połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym i wodą.
  • Uformuj mieszankę ryżowo-mięsną w kulki i umieść w misce na wierzchu warzyw. Polej sosem.
  • Gotuj przez półtorej godziny w trybie „Gaszenie”.
  • Aby „jeże” były jeszcze delikatniejsze, spróbuj dodać do mielonego mięsa nie surową, ale smażoną cebulę. Ważne jest, aby olej roślinny z patelni nie dostał się do masy ryżowo-mięsnej.

    Klopsiki z liśćmi bazylii

    na patelni

    Osobliwości. „Jeże” z mięsa mielonego z ryżem i sosem na patelni są soczyste i satysfakcjonujące. Pachnące mięso, smażona skórka i bogaty sos – tego potrzebujesz na obfity rodzinny posiłek. To danie najlepiej podawać z delikatnymi puree ziemniaczanym lub orzeźwiającą sałatką warzywną.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g mięsa mielonego;
    • 100 g ryżu;
    • cebula cebulowa;
    • dwa ząbki czosnku;
    • jajko;
    • trzy łyżki pasty pomidorowej;
    • pół szklanki kwaśnej śmietany;
    • taka sama ilość wody;
    • marchewka;
    • pęczek pietruszki;
    • mąka.

    Gotowanie

  • Gotuj ryż do połowy ugotowanego.
  • Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj nożem cebulę i czosnek.
  • Połącz mięso mielone z ryżem, warzywami, posiekanymi ziołami i jajkiem. Dodaj sól i przyprawy według własnego uznania.
  • Z powstałej masy ślepe kulki obtoczyć w mące i smażyć ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.
  • Wymieszaj śmietanę, pomidor i wodę. Dodaj trochę soli i przypraw.
  • Jeże polać sosem, patelnię przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje.
  • Jeśli przesadziłeś z wodą i sos w ogóle nie gęstnieje, usuń „jeże” z patelni i dodaj trochę skrobi do sosu. W ciągu kilku sekund uzyska przyjemną konsystencję.

    w kuchence mikrofalowej

    Osobliwości. Możesz także gotować „jeże” z mięsa mielonego z ryżem w kuchence mikrofalowej. Otrzymasz kompletny i smaczny posiłek.

    Będziesz potrzebować:

    • 250 g mięsa mielonego;
    • 120 g ryżu;
    • cebula cebulowa;
    • pół dużej lub jednej małej marchewki;
    • jajko;
    • dwie szklanki wody;
    • łyżka koncentratu pomidorowego.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.
  • Podsmaż połowę cebuli z marchewką, aż będzie przezroczysta i włóż do głębokiego naczynia. Musi być zaprojektowany specjalnie dla kuchenki mikrofalowej.
  • Połącz mięso z ryżem, pozostałą cebulą, jajkiem i przyprawami.
  • Uformuj kulki i ułóż je na wierzchu warzyw.
  • Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie, lekko doprawić i wlać zawartość foremki.
  • Przykryj formę pokrywką nadającą się do kuchenki mikrofalowej i włóż do piekarnika.
  • Podgrzewaj naczynie z maksymalną mocą przez dziesięć minut.
  • Odwróć klopsiki i włóż do piekarnika na pięć minut.
  • Jeśli po pierwszej rundzie podgrzewania cały płyn wchłonął ryż, dodaj do formy kolejną szklankę wody z łyżką koncentratu pomidorowego. W przeciwnym razie „jeże” spłoną.

    Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, a wolisz zaopatrzyć się w mrożone półprodukty z wyprzedzeniem, przepis na zrobienie „jeży” z mięsa mielonego z ryżem jest tym, czego potrzebujesz. Ważne jest, aby obrabiany przedmiot nie wymagał rozmrażania. Wystarczy umieścić kulki w naoliwionym naczyniu, polać sosem i upiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

    Inne przepisy mięsne

    Mięso na grilla

    Jak marynować grilla

    Marynata na grilla

    Żeberka jagnięce

    Przepisy na pasztety

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author