Jeśli jesteś zarówno konserwatystą, jak i eksperymentatorem, koniecznie przygotuj „jeże” z mięsa mielonego i ryżu. Przemawiają za tym daniem cztery argumenty.
Trochę o głównych składnikach
Mięso mielone i ryż to dwa główne składniki jeży. To od jakości tych produktów zależy smak, konsystencja i właściwości odżywcze gotowego dania.
Jakie jest główne jedzenie Azjatów?
Istnieje teoria, że sekret azjatyckiej długowieczności tkwi w ich diecie. Ryż jedzą prawie codziennie. Co więcej, w niektórych językach słowa „ryż” i „jedzenie” brzmią absolutnie identycznie. To zboże jest niezbędne dla ludzi, ponieważ przynosi ogromne korzyści organizmowi.
- Normalizuje pracę przewodu pokarmowego. Ryż jest dobrze tolerowany przez osoby cierpiące na zapalenie okrężnicy, zapalenie żołądka i dysbakteriozę. Zboże oczyszcza jelita i stymuluje trawienie. Stosuje się go również w celu powstrzymania biegunki.
- Wspomaga serce i naczynia krwionośne. Przy regularnym stosowaniu ryżu krążenie krwi normalizuje się, skoki ciśnienia krwi zatrzymują się. Produkt zapobiega również tworzeniu się blaszek cholesterolowych.
- Aktywuje aktywność mózgu. Włączając do diety zdrowe płatki zbożowe, możesz poprawić pamięć i zapobiegać chorobie Alzheimera.
- Oczyszcza ciało. Ryż ma silne właściwości chłonne. Pochłania wszystkie toksyny i toksyny, w naturalny sposób usuwając je z organizmu. Ta sama właściwość pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej.
- Pobudza apetyt. Ta cecha pomaga organizmowi wyzdrowieć z poważnej choroby lub długotrwałego głodu.
- Wspomaga wzrost masy mięśniowej. Ryż zawiera dużo białka, które jest niezbędne dla sportowców i osób pracujących fizycznie.
- Zapobiega chorobom stawów. Osiąga się to dzięki zdolności ryżu do usuwania nadmiaru soli z organizmu.
- Poprawia wygląd. Ryż jest bogaty w witaminy z grupy B, które przyspieszają odnowę i naprawę tkanek.
- Obniża temperaturę ciała. Przydatny na przeziębienia, jako środek napotny.
Brązowy ryż ma najbardziej wyraźne właściwości lecznicze. Poddaje się minimalnemu przetwarzaniu przemysłowemu, dzięki czemu zachowuje najbardziej przydatne substancje.
Które mięso mielone wybrać
Białko zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego zdrowia. Mięso będzie równie smaczne i zdrowe zarówno w czystej postaci, jak i jako składnik potraw. W tabeli przedstawiono charakterystykę rodzajów mięsa mielonego, które najlepiej nadają się dla „jeży”.
Tabela – Wartość odżywcza i zalety różnych rodzajów mięsa mielonego
Produkt | Zawartość kalorii, kalorie / 100 g | Zawartość tłuszczu,% | Korzystne cechy |
---|---|---|---|
Mielona wołowina | 187 | do 41 | – Wzmacnia mięsień sercowy; – poprawia skład krwi; – obniża poziom „złego” cholesterolu; – utrzymuje prawidłową kwasowość żołądka; – wzmacnia kości; – przyspiesza metabolizm; – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej; – stabilizuje układ nerwowy; – poprawia pamięć |
mielona wieprzowina | 259 | Do 52 | – stabilizuje układ nerwowy; – stymuluje układ rozrodczy; – normalizuje sen; – poprawia stan funkcjonalny tkanek; – zwiększa wytrzymałość fizyczną; – wzmacnia kości; – zwalcza chroniczne zmęczenie |
Mięso mielone z kurczaka | 190 | do 20 | – Wzmacnia układ odpornościowy; – przywraca siły po ciężkiej chorobie lub operacji; – normalizuje metabolizm; – poprawia trawienie; – poprawia stan funkcjonalny tkanek; – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej; – zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych |
Mielony indyk | 84 | Do 5 | – Stymuluje proces hematopoezy; – przyspiesza metabolizm; – obniża poziom „złego” cholesterolu; – przyspiesza regenerację komórek; – stymuluje aktywność mózgu; – wspomaga układ hormonalny; – łagodzi objawy osteochondrozy; – spowalnia starzenie się organizmu; – Stymuluje produkcję endorfin |
Okres postu nie jest powodem do rezygnacji z ulubionych jeży. Ugotuj je z mieloną rybą i bez kwaśnej śmietany. Morszczuk, mintaj, dorsz, tilapia dobrze komponują się z ryżem i pomidorem.
10 zasad na pyszny posiłek
Po zapoznaniu się z przepisem na „jeże” z mięsa mielonego z ryżem w sosie pomidorowo-kwaśnym, z pewnością zechcesz powtórzyć to kulinarne arcydzieło. Aby danie za każdym razem było smaczniejsze, pamiętaj i stosuj w praktyce dziesięć kulinarnych sztuczek.
Mięso mielone „Jeże” z ryżem: 5 pomysłów
W oparciu o swoje preferencje smakowe i „możliwości techniczne” możesz wybrać odpowiedni dla siebie przepis. W zależności od technologii gotowania konsystencja i smak potrawy mogą się różnić. W każdym razie będzie smacznie, satysfakcjonująco i zdrowo.
W piecu
Osobliwości. Delikatne, pachnące i przewiewne „jeże” uzyskuje się z mięsa mielonego z ryżem i sosem w piekarniku. Klopsiki rozpływają się w ustach, a bogaty sos i serowa skórka dopełniają całościowego obrazu dania.
Będziesz potrzebować:
- 400 g mięsa mielonego;
- 300 g ryżu;
- dwie cebule;
- marchewka;
- dwie łyżki kwaśnej śmietany;
- taka sama ilość pasty pomidorowej;
- jajko;
- 100 g sera.
Gotowanie
Zamiast wody możesz użyć bulionu mięsnego lub warzywnego. Dzięki temu smak potrawy będzie jaśniejszy i bogatszy.
w rondlu
Osobliwości. Jeże z mięsem mielonym z ryżem w garnku to świetna opcja, jeśli potrzebujesz szybko przygotować obiad dla całej rodziny. W tym daniu jest dużo aromatycznego sosu. Może obficie doprawić przystawkę lub zanurzyć w niej świeży chleb.
Będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego;
- pół szklanki ryżu;
- dwie cebule;
- jajko;
- trzy duże pomidory;
- marchewka;
- łyżka mąki;
- taka sama ilość cukru;
- trzy szklanki wrzącej wody.
Gotowanie
Aby jeże się nagrzewały równomiernie, użyj patelni o grubych ściankach. Idealnym naczyniem do gotowania potrawy jest kaczątko.
W wolnej kuchence
Osobliwości. Postęp technologiczny wpłynął na wszystkie sfery życia człowieka, w tym gotowanie. Jeśli planujesz gotować „jeże” z mięsa mielonego z ryżem, będzie to szczególnie łatwe w powolnej kuchence. Dietetyczne klopsiki są dobrze ugotowane na parze w misce hermetycznie zamkniętego urządzenia, dzięki czemu są miękkie i delikatne.
Będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego;
- pół szklanki ryżu;
- cebula cebulowa;
- marchewka;
- papryka;
- trzy łyżki pasty pomidorowej;
- pół szklanki kwaśnej śmietany;
- dwie łyżki mąki;
- dwie szklanki wrzącej wody.
Gotowanie
Aby „jeże” były jeszcze delikatniejsze, spróbuj dodać do mielonego mięsa nie surową, ale smażoną cebulę. Ważne jest, aby olej roślinny z patelni nie dostał się do masy ryżowo-mięsnej.
na patelni
Osobliwości. „Jeże” z mięsa mielonego z ryżem i sosem na patelni są soczyste i satysfakcjonujące. Pachnące mięso, smażona skórka i bogaty sos – tego potrzebujesz na obfity rodzinny posiłek. To danie najlepiej podawać z delikatnymi puree ziemniaczanym lub orzeźwiającą sałatką warzywną.
Będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego;
- 100 g ryżu;
- cebula cebulowa;
- dwa ząbki czosnku;
- jajko;
- trzy łyżki pasty pomidorowej;
- pół szklanki kwaśnej śmietany;
- taka sama ilość wody;
- marchewka;
- pęczek pietruszki;
- mąka.
Gotowanie
Jeśli przesadziłeś z wodą i sos w ogóle nie gęstnieje, usuń „jeże” z patelni i dodaj trochę skrobi do sosu. W ciągu kilku sekund uzyska przyjemną konsystencję.
w kuchence mikrofalowej
Osobliwości. Możesz także gotować „jeże” z mięsa mielonego z ryżem w kuchence mikrofalowej. Otrzymasz kompletny i smaczny posiłek.
Będziesz potrzebować:
- 250 g mięsa mielonego;
- 120 g ryżu;
- cebula cebulowa;
- pół dużej lub jednej małej marchewki;
- jajko;
- dwie szklanki wody;
- łyżka koncentratu pomidorowego.
Gotowanie
Jeśli po pierwszej rundzie podgrzewania cały płyn wchłonął ryż, dodaj do formy kolejną szklankę wody z łyżką koncentratu pomidorowego. W przeciwnym razie „jeże” spłoną.
Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, a wolisz zaopatrzyć się w mrożone półprodukty z wyprzedzeniem, przepis na zrobienie „jeży” z mięsa mielonego z ryżem jest tym, czego potrzebujesz. Ważne jest, aby obrabiany przedmiot nie wymagał rozmrażania. Wystarczy umieścić kulki w naoliwionym naczyniu, polać sosem i upiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Inne przepisy mięsne
Mięso na grilla
Jak marynować grilla
Marynata na grilla
Żeberka jagnięce
Przepisy na pasztety
Miłego czytania!