Mięso po francusku w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Mięso po francusku w piekarniku na świątecznym stole

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, waga kuchenna, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, tarka, młotek kuchenny, talerz głęboki, naczynie do serwowania, łyżka stołowa, szczotka silikonowa, folia spożywcza, ręczniki papierowe.

Składniki

mięso wieprzowe 500 gramów
cebula 1-2 szt.
słodka papryka 1 szt.
twardy ser 200 gramów
majonez 180-200g
Sól smak
zmielony czarny pieprz smak
olej roślinny 2-3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania tego dania potrzebujesz 500 g polędwicy wieprzowej bez grubych żył i filmów. Możesz również użyć polędwicy wołowej, kurczaka lub indyka. Mięso dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój wieprzowinę w poprzek ziarna na plastry o grubości ok. 1 cm.Aby to ułatwić i wyrównać kawałki, możesz lekko zamrozić mięso w zamrażarce.

    Francuskie mięso do pieczenia w piekarniku

  • Każdą warstwę mięsa ubijaj na przemian z obu stron na desce do krojenia młotkiem kuchennym. Aby nie uszkodzić zbyt mocno włókien i żeby było schludniejsze i czystsze, możesz przykryć mięso folią spożywczą lub umieścić warstwę mięsa w czystej plastikowej torbie. Posiekane mięso posolić i popieprzyć czarnym pieprzem do smaku z obu stron.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • W zależności od wielkości obrać 1-2 cebule, opłukać i pokroić w ćwiartki. Dokładnie opłucz jedną paprykę, usuń rdzeń i nasiona. Następnie pokrój paprykę w drobną kostkę.

    Pokrój warzywa do ugotowania

  • Zetrzyj 200 g twardego sera na grubej tarce i umieść na głębokim talerzu. Dodaj około 180-200 g majonezu do sera i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Nasmaruj blachę do pieczenia około 2-3 łyżkami. l. olej roślinny z silikonową szczoteczką. Opcjonalnie można wstępnie wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż mięso na blasze do pieczenia blisko siebie. Posyp mięso posiekaną cebulą. Następnie ułóż kostki papryki i równomiernie rozprowadź mieszankę sera i majonezu ostatnią warstwą.

    Przygotuj piekarnik do gotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 ºС i wyślij mięso do pieczenia przez około 40 minut. Gotowe mięso przełóż na półmisek z piękną złocistą skórką sera i udekoruj ziołami do smaku. Mięso po francusku podawaj na gorąco.

    mięso po francusku w piekarniku gotowe

  • Często do wszystkich warstw takiego dania dodaje się pomidory, ananasy, suszone śliwki, grzyby. Możesz użyć kwaśnej śmietany zamiast majonezu, jeśli chcesz.
    Tak pieczoną wieprzowinę można podawać z różnymi sałatkami warzywnymi, a także dodatkami według własnego gustu – ziemniakami, płatkami zbożowymi lub makaronem.

    Przepis

    Jak przygotować wszystkie składniki i dokładnie ubić mięso, a następnie ułożyć je i upiec pod pysznymi warstwami w piekarniku, można przyjrzeć się bliżej.

    Pachnące mięso, pieczone pod warstwami świeżych warzyw i delikatnego sera, jest bardzo soczyste i apetyczne. Takie danie bez wątpienia ozdobi każdy świąteczny stół, a także stanie się przyjemną i satysfakcjonującą odmianą codziennego menu dla Twojego gospodarstwa domowego. Gotuj pyszne francuskie mięso z tym prostym i szybkim przepisem, a zobaczysz, że niesamowite dania nie zawsze wymagają najwyższych umiejętności kulinarnych. Powiedz nam w komentarzach, jakie inne składniki wolisz używać do takiego mięsa.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author