Mięso po francusku według klasycznego przepisu ze zdjęciem

Klasyczny przepis na delikatne mięso po francusku

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, młotek do mięsa, szczotka, tarka.

Składniki

Nazwa Ilość
Mięso wieprzowe 700 gramów
Cebula 1-2 szt.
twardy ser 300g
majonez 6 łyżeczek
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
mielona kolendra smak
Olej roślinny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 700 gramów schabowego i kroimy na desce do krojenia na kawałki o grubości około 1 centymetra. Wszystkie kawałki powinny mieć tę samą grubość, to ważne.

    kotlet schabowy pokroić na równe kawałki.

  • Pokrojone kawałki przykrywamy torbą i odbijamy każdy kawałek po obu stronach, starając się ich nie uszkodzić. Worek jest potrzebny, aby rozpryski z mięsa nie rozsypywały się po kuchni po ubiciu.

    Bijemy mięso.

  • Następnie weź 1 lub 2 cebule i pokrój je cienko w ćwiartki.

    cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp odrobiną soli. Jeśli nie ma oleju roślinnego, możesz go zastąpić masłem.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i lekko posyp solą.

  • Kawałki mięsa rozkładamy na blasze lub naczyniu do pieczenia, powinny leżeć ciasno obok siebie.

    Połóż kawałki mięsa na blasze do pieczenia.

  • Każdy kawałek posyp solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu posyp także mieloną kolendrę.

    Mięso posyp solą, pieprzem, kolendrą.

  • Smaruj każdy kawałek mięsa cienką warstwą majonezu, około 1 łyżeczki na kawałek.

    Smaruj mięso majonezem.

  • Rozłóż posiekaną cebulę równomiernie na mięsie.

    Każdy kawałek mięsa posyp cebulą.

  • Na grubej tarce zetrzyj 300 gramów twardego sera, a także równomiernie rozprowadź na blasze do pieczenia. Możesz wziąć kilka rodzajów sera i po prostu je wymieszać.

    Rozłóż równomiernie starty ser na cebuli.

  • Rozgrzewamy piekarnik i wysyłamy tam blachę do pieczenia z mięsem. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, aż powstanie złotobrązowa skórka serowa.

    Pieczemy mięso w piekarniku.

  • Francuskie mięso jest gotowe. Może być podawany do stołu jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub kaszy gryczanej. Smacznego!

    Jak widać, klasyczny francuski przepis na mięso jest w rzeczywistości dość prosty.

  • Wskazówki dla hostessy

    • Najbardziej odpowiednim mięsem do dania jest chuda wieprzowina lub cielęcina. Jagnięcina może nadać specyficzny smak, a przy wołowinie zawsze trudno odgadnąć.
    • Jeśli nadal wolisz wieprzowinę, przyjrzyj się bliżej schabowi, karczku lub soczystej szynce. Takie mięso nie będzie zbyt tłuste, ale też nie będzie chude, ponieważ będzie suche i straci wszelki smak.
    • Nie zapomnij zwrócić uwagi na kolor wieprzowiny, powinna być równomiernie wybarwiona. Jeśli zauważysz żółtawe warstwy, nie bierz takiego kawałka.
    • Nie zaleca się również zabierania zbyt zwiotczałych kawałków, świeże mięso powinno być lekko sprężyste.
    • Przed gotowaniem opłucz, osusz, usuń nadmiar kości i wypluj z mięsa.
    • Niezbędne jest pokrojenie mięsa w poprzek włókien.
    • Cebula lepiej jest używać odmiany sałatki, słodkawej. Jeśli nie było tego pod ręką, po prostu zalej cebulę wrzątkiem, aby pozbyć się nadmiernej goryczy.

    Przepis

    Oferujemy zapoznanie się z przepisem na gotowanie klasycznego przepisu na gotowanie mięsa w języku francuskim. W nim można szczegółowo przejrzeć każdy etap przygotowania, a także usłyszeć dodatkowe uwagi autora przepisu.

    Jakiego francuskiego przepisu na mięso używasz? A może wiesz, jak z powodzeniem uzupełnić klasyczny, pyszny przepis na mięso? Podziel się z nami swoimi sukcesami i tajemnicami, bo w sztuce kulinarnej nie ma granic!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author