Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, młotek do mięsa, szczotka, tarka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mięso wieprzowe | 700 gramów |
Cebula | 1-2 szt. |
twardy ser | 300g |
majonez | 6 łyżeczek |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
mielona kolendra | smak |
Olej roślinny | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wskazówki dla hostessy
- Najbardziej odpowiednim mięsem do dania jest chuda wieprzowina lub cielęcina. Jagnięcina może nadać specyficzny smak, a przy wołowinie zawsze trudno odgadnąć.
- Jeśli nadal wolisz wieprzowinę, przyjrzyj się bliżej schabowi, karczku lub soczystej szynce. Takie mięso nie będzie zbyt tłuste, ale też nie będzie chude, ponieważ będzie suche i straci wszelki smak.
- Nie zapomnij zwrócić uwagi na kolor wieprzowiny, powinna być równomiernie wybarwiona. Jeśli zauważysz żółtawe warstwy, nie bierz takiego kawałka.
- Nie zaleca się również zabierania zbyt zwiotczałych kawałków, świeże mięso powinno być lekko sprężyste.
- Przed gotowaniem opłucz, osusz, usuń nadmiar kości i wypluj z mięsa.
- Niezbędne jest pokrojenie mięsa w poprzek włókien.
- Cebula lepiej jest używać odmiany sałatki, słodkawej. Jeśli nie było tego pod ręką, po prostu zalej cebulę wrzątkiem, aby pozbyć się nadmiernej goryczy.
Przepis
Oferujemy zapoznanie się z przepisem na gotowanie klasycznego przepisu na gotowanie mięsa w języku francuskim. W nim można szczegółowo przejrzeć każdy etap przygotowania, a także usłyszeć dodatkowe uwagi autora przepisu.
Jakiego francuskiego przepisu na mięso używasz? A może wiesz, jak z powodzeniem uzupełnić klasyczny, pyszny przepis na mięso? Podziel się z nami swoimi sukcesami i tajemnicami, bo w sztuce kulinarnej nie ma granic!