Mięso po francusku z grzybami w piekarniku według przepisu krok po kroku

Delikatne i smaczne mięso po francusku z pieczarkami w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • nóż;
  • tablica;
  • plastikowa torba;
  • młotek do mięsa;
  • piekarnik;
  • tarka;
  • blacha do pieczenia lub naczynie do pieczenia;
  • talerz;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • pojemniki na składniki.

Składniki

Schab 1 kg
Pieczarka 300g
Ser 200 gramów
Cebula 2 szt.
Pomidory 3 szt.
Czosnek 3 goździki
Kwaśna śmietana 3 art. l.
Sól smak
Pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Mięso pokroić w plastry o grubości co najmniej 1 cm.

    Gotowanie francuskiego mięsa z grzybami w piekarniku

  • Odbijamy mięso młotkiem z obu stron.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Sól i pieprz każdy kotlet z obu stron.

    Aby przygotować danie, ubij mięso

  • Ser pocieramy na drobnej tarce.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Pokrój pomidory na półpierścienie.

    Aby przygotować danie, posiekaj pomidory

  • Czosnek natrzyj na drobną tarkę i dodaj do śmietany. Mieszamy.

    Aby przygotować danie, zetrzyj czosnek

  • Pieczarki pokroić w kostkę.

    Aby przygotować danie, pokrój grzyby

  • Najpierw podsmażamy cebulę, potem pieczarki. Opcjonalnie z odrobiną oleju.

    Smażone pieczarki do gotowania

  • Ułóż kotlety w formie lub na blasze do pieczenia. Smaruj każdy kotlet kwaśną śmietaną z czosnkiem.

    Przygotuj blachę do pieczenia do gotowania

  • Na wierzch ze smażonymi pieczarkami i cebulą.

    Aby przygotować danie, połóż grzyby na blasze do pieczenia.

  • Połóż pomidory na wierzchu grzybów i posyp wszystko serem.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 40-45 minut. Gotowe! Smacznego!

    Delikatne i smaczne mięso po francusku z pieczarkami w piekarniku

  • Opcje gotowania i serwowania

    Ten przepis jest bardzo prosty i nie zajmie dużo czasu. W międzyczasie danie gotuje się w piekarniku, możesz zająć się przygotowywaniem przystawki lub przekąsek do tego dania. Poniżej znajdziesz opcje przybrania, które idealnie nadają się do francuskiego mięsa. Oto kilka przykładów:

    • Tłuczone ziemniaki. Razem z mlekiem dodaj do ziemniaków trochę śmietanki w temperaturze pokojowej, wtedy smak puree będzie bardzo delikatny i kremowy.
    • Gotowane ziemniaki z ziołami i czosnkiem. Ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy nie lubią tłuczonych ziemniaków.
    • Sałatka jarzynowa ze świeżymi pomidorami, sałatą lodową, ogórkami i papryką. Sałatkę można posypać oliwą z oliwek, solą i pieprzem. W razie potrzeby można tam dodać świeże zioła, takie jak pietruszka, koperek i zielona cebula.
    • Kasza gryczana, kasza pszenna lub ryż z przyprawami. Zioła prowansalskie są idealnym dodatkiem do tej przystawki.

    Przepis

    Obejrzyj to, aby dowiedzieć się jeszcze więcej o tym przepisie i śledź każdy etap francuskiego mięsa grzybowego. Możesz łatwo powtórzyć ten przepis w domu, jeśli dokładnie przestudiujesz instrukcje i ten. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak gotować mięso po francusku z grzybami i serową czapką. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każda gospodyni domowa, nawet początkująca. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich, jeśli ugotujesz to danie, zwłaszcza jeśli robisz je po raz pierwszy. Mięso okazuje się soczyste, a pozostałe składniki idealnie komponują się z mięsem i uzupełniają jego smak. Lubisz francuskie mięso? Jaki jest twój ulubiony przepis na to danie? Napisz swoje odpowiedzi poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author