Mięso po francusku z grzybami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Prosty francuski przepis na mięso z grzybami

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, kuchenka, nóż, deska do krojenia, trzepaczka, miska, folia spożywcza, patelnia, łopatka, tarka.

Składniki

Mięso wieprzowe 300g
majonez 4-5 art. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Ziemniak (średni) 6 szt.
cebula (średnia) 4 rzeczy.
Pieczarka 200 gramów
Olej roślinny 3-4 ul. l.
Twardy ser 150 gramów
przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz marynować mięso. Wieprzowinę (300 g) dobrze umyć pod bieżącą wodą. Mięso do tego dania powinno być bardziej miękkie. Umyte mięso pokroić na porcje średniej wielkości i włożyć do miski. Aby gotowe mięso było bardziej soczyste i miękkie, należy je najpierw pokroić w plasterki i odetrzeć. I dopiero potem pokroić na porcje. Jedną cebulę myjemy, myjemy i kroimy na półpierścienie i wysyłamy do miski z mięsem. Posolić mięso cebulą i pieprzem z czarnym pieprzem do smaku. Dodaj 2-3 łyżki majonezu i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz tutaj dodać swoje ulubione przyprawy. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw na kilka godzin.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Grzyby (200 g) są oczyszczane z ziemi i innych zanieczyszczeń i dobrze myte pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w plasterki.

    Aby przygotować danie, pokrój grzyby

  • Stawiamy patelnię na ogniu, dobrze ją rozgrzewamy i kładziemy na niej grzyby. Konieczne jest, aby z grzybów odparował cały nadmiar wilgoci.

    Smażone pieczarki do gotowania

  • Podczas smażenia pieczarek oczyść i umyj 3 cebule. Kroimy je na półpierścienie. Pokrojoną cebulę tuż na desce do krojenia, trochę pamiętamy rękami.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Gdy cała wilgoć z grzybów wyparuje, dodaj na patelnię 2-3 łyżki oleju roślinnego. Wysyłamy tutaj również posiekaną cebulę. Sól dla smaku. Ciągle mieszając smaż cebulę i pieczarki przez 10 minut do miękkości.

    Aby ugotować, usmaż cebulę

  • Podczas smażenia pieczarek i cebuli zajmijmy się ziemniakami. Czyścimy i myjemy 6 średnich ziemniaków i rozcieramy je na grubej tarce.

    Aby przygotować danie, zetrzyj marchewki

  • Weź naczynie do pieczenia i wlej do niego 1 łyżkę oleju roślinnego. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie. Jeśli ziemniaki wypuszczają dużo soku, należy go wycisnąć przed wyłożeniem. Wyrównaj ziemniaki na dnie foremki i lekko dodaj do smaku.

    Aby przygotować danie, połóż ziemniaki na półmisku.

  • Następnie ułóż marynowane mięso i równomiernie rozprowadź je w kształcie.

    Aby przygotować danie, ułóż marynowane mięso

  • Smażone pieczarki z cebulą posmarować trzecią warstwą. Wygładź je szpatułką.

    Aby przygotować danie, włóż grzyby

  • Twardy ser (150 g) natrzeć na grubej tarce. Do sera dodać 2 łyżki majonezu i wymieszać. Możesz dodać śmietanę – jak chcesz. Odbywa się to tak, aby „czapka” tego dania nie była sucha.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Na pieczarki rozprowadzamy ser z majonezem i dokładnie go wyrównujemy.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Pieczemy to danie w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Musisz poczekać 10-15 minut. Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz podać go do stołu. Okazało się bardzo soczyste, delikatne, danie po prostu rozpływa się w ustach.

    Mięso po francusku z grzybami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    To pokazuje cały proces gotowania mięsa w języku francuskim w dynamice.

    W tym artykule nauczyłeś się gotować mięso po francusku, aby zrobiło wrażenie nie tylko na Twojej rodzinie, ale także na gościach. Mięso jest soczyste, delikatne i smaczne. Jak gotuje się mięso po francusku? Czy masz ulubiony przepis na podpis? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author