Mięso po francusku z mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ziemniaki po francusku z mięsem - przepis na gotowanie z mięsem mielonym

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • tarka;
  • tablica;
  • nóż;
  • łyżka;
  • pojemniki na składniki;
  • piekarnik;
  • forma do pieczenia.

Składniki

Mielona wołowina 700-900g
Ziemniak 5-6 szt.
Pomidory 2 szt.
Kwaśna śmietana 100-150 ml
Ser 250-300g
zioła prowansalskie 1 ul. l.
Masło 150 gramów
mleko 50-80 ml
Pieprz smak
Sól smak
Cebula 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy przygotowywać składniki. Bierzemy mięso mielone i wkładamy do głębokiego pojemnika. Dodaj sól do mielonego mięsa i wymieszaj. Dodaj do niego zmielony czarny pieprz. Farsz usuwamy na bok.

    Pieczenie mięsa po francusku z mięsem mielonym

  • Weź małą blachę do pieczenia lub szklaną formę. Masło rozprowadzamy na dnie i wcieramy w spód formy.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki i połóż pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy.

    Aby przygotować danie, pokrój ziemniaki

  • Połóż drugą warstwę na wierzchu. Posolić i dodać zioła prowansalskie.

    Aby przygotować danie, umieść ziemniaki w naczyniu

  • Nadal kroimy ziemniaki i układamy je warstwami. Po 2 warstwach należy posolić, dodać zioła prowansalskie. Weź 1-2 cebule i pokrój w cienkie krążki.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Połóż cebulę na ziemniakach.

    Aby przygotować danie, ułóż cebulę w formie

  • Wszystkie składniki polać mlekiem.

    Aby przygotować danie, wlej mleko do foremki

  • Połóż mięso mielone na ziemniakach i cebuli.

    Aby przygotować danie, włóż mięso mielone do foremki

  • Ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na mięsie mielonym.

    Aby przygotować danie, ułóż ziemniaki na mięsie mielonym

  • Pomidory pokrój w cienkie plasterki i połóż na ziemniakach.

    Aby przygotować danie, pokrój pomidory na mięso mielone

  • Ser zetrzyj na grubej tarce. Na wszystko połóż ser.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Ser posyp ziołami prowansalskimi i posmaruj kwaśną śmietaną.

    Aby przygotować danie, posmaruj naczynie kwaśną śmietaną

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mięso po francusku w tej temperaturze przez około 1 godzinę 10 minut. Gotowe! Danie posyp ziołami do smaku i możesz podawać je do stołu. Smacznego!

    Mięso po francusku z mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Wariacje serwowania i dekorowania

    Mięso po francusku to idealne danie na świąteczny stół. Można go bezpiecznie przygotować dla gości, gdy nie wiesz, co robić. Przepis jest prosty i nie zajmie Ci dużo czasu, a co najważniejsze, dostaniesz pyszne mięso z ziemniakami i pomidorami. Aby to danie wyglądało odpowiednio na świątecznym stole, zwróć uwagę na następujące wskazówki:

    • Nie układaj od razu pomidorów i sera. Dodaj je 20 minut zanim całe danie będzie gotowe. Dzięki temu ser i pomidory nie palą się i nie topią się całkowicie, a danie będzie wyglądało bardziej reprezentacyjnie na stole.
    • Udekoruj każdy kawałek mięsa po francusku drobno posiekanymi ziołami, takimi jak pietruszka, koperek lub cebula.
    • Przygotuj dodatkowy sos śmietanowy z ziołami i czosnkiem.
    • Danie podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika – będzie smaczniejsze!

    Przepis

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym przepisie i uważnie śledzić każdy krok francuskiego przepisu na mięso mielone, sprawdź to. Jego autor opowie o swoim przepisie na gotowanie mięsa po francusku, ale nie w standardowy sposób, ponieważ wielu jest przyzwyczajonych do przygotowywania tego dania. Zamiast mięsa używa mięsa mielonego i dodaje pomidory. Możesz dodać dowolne inne składniki, które lubisz. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, że możesz gotować mięso po francusku nie tylko z mięsem, ale także z mięsem mielonym. To danie okazuje się smaczne i soczyste, zwłaszcza gdy jest długo pieczone w piekarniku. Kochasz to danie? Często gotujesz? Napisz w komentarzach poniżej, jakiego przepisu używasz do robienia mięsa po francusku i czy masz jakieś wskazówki, jak sprawić, by to danie było jeszcze smaczniejsze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author