
Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, deska do krojenia, łóżko jadalne, nóż, prasa do czosnku.
Składniki
Składniki | Ilość |
Nogi wieprzowe | 2 szt. |
Wołowina z kością | 1 kg |
Golonka | 700 gramów |
Woda | 1,5 litra |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 2 szt. |
Ziarna czarnego pieprzu | 5 sztuk. |
Liść laurowy | 2 szt. |
Sól | 1 ul. l. |
Czosnek | 3 plastry |
Piment | 5 sztuk. |
Pietruszka | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Weź 2 udka wieprzowe, opłucz pod bieżącą wodą i oczyść je zeskrobując nożem. Opłucz wołowinę i pokrój na kilka kawałków. 
Do miski multicooker włóż udka wieprzowe, posiekaną wołowinę i golonkę. Obierz 2 średnie marchewki. Usuń górną łuskę z cebuli, pozostawiając dolną łuskę, aby nadać galarecie złoty odcień. 
Przygotowane warzywa włożyć do mięsa, 1 łyżka. l. sól, 2 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 5 ziela angielskiego. Wlej wodę do miski multicooker do maksymalnego dopuszczalnego znaku i zamknij pokrywkę. 
Włącz wolną kuchenkę, wybierz tryb „duszenie” lub „galaretka”, ustaw czas gotowania na 6-8 godzin. 
Po 6-8 godzinach wyjąć mięso i kości z bulionu, osobno włożyć marchewki, trochę schłodzić. 
Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki w poprzek ziarna. Schłodzoną marchewkę pokroić w plastry. Weź około 30 g pietruszki i oderwij liście od gałęzi. 
Weź kilka małych lub jeden duży pojemnik. Na dnie pojemnika ułożyć pokrojone plasterki marchewki i natki pietruszki. Następnie ułóż mięso mielone. Obierz 3 ząbki czosnku i przełóż przez prasę. 
Bulion przecedzić przez sito lub gazę, dodać do niego czosnek. Mięso delikatnie zalać bulionem i wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia. 
Gdy galaretka zamarznie, podważ ją nożem, przykryj talerzem do serwowania i odwróć. Galaretka jest gotowa, smacznego. 
Wskazówki dotyczące gotowania
- Namocz mięso przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby bulion był klarowny.
- Jeśli nie lubisz złotego odcienia galaretki, obierz cebulę z łuski całkowicie.
- Wołowinę można zastąpić kurczakiem lub kaczką.
- Aby zapach czosnku był obecny, ale nie wyraźny, włóż go do wolnowaru na 1 godzinę przed końcem gotowania.
- Aby nie zdeformować galaretki podczas serwowania, trzymaj pojemnik przez kilka sekund w ciepłej wodzie. Po tym łatwo odejdzie od ścian.
- Razem z gotowaną marchewką możesz użyć zielonego groszku, kukurydzy lub gotowanych jajek.
Przepis
Zobacz przepis krok po kroku, aby uzyskać więcej informacji na temat przepisu na galaretowane mięso w powolnej kuchence.
Galaretka przygotowana według tego przepisu na pewno przypadnie Ci do gustu. Podziel się swoimi przepisami na to danie w komentarzach.