Mięso w galarecie w powolnej kuchence : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną galaretkę w powolnej kuchence według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, deska do krojenia, łóżko jadalne, nóż, prasa do czosnku.

Składniki

Składniki Ilość
Nogi wieprzowe 2 szt.
Wołowina z kością 1 kg
Golonka 700 gramów
Woda 1,5 litra
Cebula 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 5 sztuk.
Liść laurowy 2 szt.
Sól 1 ul. l.
Czosnek 3 plastry
Piment 5 sztuk.
Pietruszka 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 2 udka wieprzowe, opłucz pod bieżącą wodą i oczyść je zeskrobując nożem. Opłucz wołowinę i pokrój na kilka kawałków.

    Gotowanie galaretki w powolnej kuchence, przepisy kulinarne

  • Do miski multicooker włóż udka wieprzowe, posiekaną wołowinę i golonkę. Obierz 2 średnie marchewki. Usuń górną łuskę z cebuli, pozostawiając dolną łuskę, aby nadać galarecie złoty odcień.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Przygotowane warzywa włożyć do mięsa, 1 łyżka. l. sól, 2 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 5 ziela angielskiego. Wlej wodę do miski multicooker do maksymalnego dopuszczalnego znaku i zamknij pokrywkę.

    Aby przygotować danie, włóż składniki do miski

  • Włącz wolną kuchenkę, wybierz tryb „duszenie” lub „galaretka”, ustaw czas gotowania na 6-8 godzin.

    Aby przygotować danie, ustaw żądany tryb multicooker

  • Po 6-8 godzinach wyjąć mięso i kości z bulionu, osobno włożyć marchewki, trochę schłodzić.

    Przygotuj mięso do gotowania

  • Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki w poprzek ziarna. Schłodzoną marchewkę pokroić w plastry. Weź około 30 g pietruszki i oderwij liście od gałęzi.

    Aby przygotować danie, pokrój mięso

  • Weź kilka małych lub jeden duży pojemnik. Na dnie pojemnika ułożyć pokrojone plasterki marchewki i natki pietruszki. Następnie ułóż mięso mielone. Obierz 3 ząbki czosnku i przełóż przez prasę.

    Aby przygotować danie, ułóż składniki w formie

  • Bulion przecedzić przez sito lub gazę, dodać do niego czosnek. Mięso delikatnie zalać bulionem i wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia.

    Aby przygotować danie, zalej mięso bulionem

  • Gdy galaretka zamarznie, podważ ją nożem, przykryj talerzem do serwowania i odwróć. Galaretka jest gotowa, smacznego.

    Jak nauczyć się gotować pyszne galaretowane mięso w powolnej kuchence według prostego przepisu

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Namocz mięso przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby bulion był klarowny.
    • Jeśli nie lubisz złotego odcienia galaretki, obierz cebulę z łuski całkowicie.
    • Wołowinę można zastąpić kurczakiem lub kaczką.
    • Aby zapach czosnku był obecny, ale nie wyraźny, włóż go do wolnowaru na 1 godzinę przed końcem gotowania.
    • Aby nie zdeformować galaretki podczas serwowania, trzymaj pojemnik przez kilka sekund w ciepłej wodzie. Po tym łatwo odejdzie od ścian.
    • Razem z gotowaną marchewką możesz użyć zielonego groszku, kukurydzy lub gotowanych jajek.

    Przepis

    Zobacz przepis krok po kroku, aby uzyskać więcej informacji na temat przepisu na galaretowane mięso w powolnej kuchence.

    Galaretka przygotowana według tego przepisu na pewno przypadnie Ci do gustu. Podziel się swoimi przepisami na to danie w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author