Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, rondel, szkło.
Składniki
Woda | 1 l |
Miód | 150 gramów |
Cukier | 150 gramów |
anyż gwiazdkowaty | 1 gwiazdka |
Cynamon | 1 kij |
skórki z cytryny | 20 gramów |
Kardamon | 3-5 szt. |
Korzeń imbiru | 20 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Ten przepis sprawia, że sbiten kojarzy się z innym smacznym i pachnącym napojem – grzanym winem. Robi się go w ten sam sposób, tylko zamiast wody używamy czerwonego lub białego wina lub ciemnego piwa („gzhanets”). Nie trzeba gotować wina ani piwa, wystarczy podgrzać do 70ºС (pierwsze bąbelki) i pozwolić mu się dobrze zaparzyć i zanurzyć w smaku przypraw.
Przepis
Przepis na przyprawione sbiten jest bardzo prosty i bezpośredni, ale jeśli nadal masz jakieś pytania lub masz trudności z jakimkolwiek krokiem, spróbuj je rozwiązać, oglądając krótki, ale pouczający film.
Nauczyłeś się więc, jak zrobić stary rosyjski napój, o którym mowa w Domostroy, sbiten. Oczywiście w dawnych czasach nie było takiej różnorodności przypraw, ale we współczesnym świecie problem dostawy został już dawno rozwiązany, dzięki czemu można przygotować i cieszyć się gorącym cierpkim napojem o wyjątkowym pikantnym smaku. Czy kiedykolwiek gotowałeś sbiten w domu? Może znasz przepis, z którego korzystali nasi przodkowie? Podziel się tym w komentarzach!
Inne przepisy na napoje
Bananowe Owsiane Miodowe
Smoothie Bananowe Mleczne
Smoothie Selerowe Jabłkowe Smoothie
Gorąca Czekolada
Zielone Smoothie
Smacznego!