Miód Sbiten: przepis na gotowanie krok po kroku ze zdjęciem

Miód Sbiten – przepis na tradycyjny słowiański napój

Sprzęt i przybory kuchenne:  nóż, deska do krojenia, rondel, szkło.

Składniki

Woda 1 l
Miód 150 gramów
Cukier 150 gramów
anyż gwiazdkowaty 1 gwiazdka
Cynamon 1 kij
skórki z cytryny 20 gramów
Kardamon 3-5 szt.
Korzeń imbiru 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Korzeń imbiru oczyszczamy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.

    Obierz i pokrój korzeń imbiru w cienkie plasterki.

  • Do rondla wlać 1 litr wody, dodać do niego 150 g cukru, 150 g miodu i dokładnie wymieszać.

    Wlej wodę do rondla, dodaj miód i cukier.

  • Inne przyprawy: przepis wykorzystuje 1 anyż, 1 laskę cynamonu, mały plasterek skórki z cytryny i 3-5 strąków kardamonu, ale można użyć innych, np. groszek czarny lub ziele angielskie, suszona lub świeża mięta, goździki, liść laurowy a nawet chmielu. Dodaj wybrane przyprawy i przygotowany korzeń imbiru na patelnię i wszystko ponownie wymieszaj.

    Dodaj wszystkie przygotowane przyprawy.

  • Postaw garnek na kuchence i zagotuj miksturę. Gotuj przez 30 minut bez pokrywki, a następnie wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj przez kolejne pół godziny, aby sbiten był dobrze zaparzony.

    Doprowadź napój do wrzenia, gotuj przez 30 minut, a następnie przykryj pokrywką i pozwól mu się zaparzyć.

  • Pożądane jest podawanie na gorąco z gałązką mięty lub plasterkiem cytryny, ale zimny napój nie straci swoich właściwości smakowych.

    Jak widać, przepis na zrobienie sbitnya jest w rzeczywistości dość prosty.

  • Czy wiedziałeś?  Ten przepis sprawia, że ​​sbiten kojarzy się z innym smacznym i pachnącym napojem – grzanym winem. Robi się go w ten sam sposób, tylko zamiast wody używamy czerwonego lub białego wina lub ciemnego piwa („gzhanets”). Nie trzeba gotować wina ani piwa, wystarczy podgrzać do 70ºС (pierwsze bąbelki) i pozwolić mu się dobrze zaparzyć i zanurzyć w smaku przypraw.

    Przepis

    Przepis na przyprawione sbiten jest bardzo prosty i bezpośredni, ale jeśli nadal masz jakieś pytania lub masz trudności z jakimkolwiek krokiem, spróbuj je rozwiązać, oglądając krótki, ale pouczający film.

    Nauczyłeś się więc, jak zrobić stary rosyjski napój, o którym mowa w Domostroy, sbiten. Oczywiście w dawnych czasach nie było takiej różnorodności przypraw, ale we współczesnym świecie problem dostawy został już dawno rozwiązany, dzięki czemu można przygotować i cieszyć się gorącym cierpkim napojem o wyjątkowym pikantnym smaku. Czy kiedykolwiek gotowałeś sbiten w domu? Może znasz przepis, z którego korzystali nasi przodkowie? Podziel się tym w komentarzach!

    Inne przepisy na napoje

    Bananowe Owsiane Miodowe
    Smoothie Bananowe Mleczne
    Smoothie Selerowe Jabłkowe Smoothie
    Gorąca Czekolada
    Zielone Smoothie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author