
Sprzęt i przybory kuchenne: miski głębokie (2 szt.), talerze głębokie (2 szt.), widelce (2 szt.), trzepaczka, nóż, szpatułka, patelnia, ręczniki papierowe.
Składniki
Składniki | Ilość |
Mleko z łososia | 1 kg |
jajka kurze | 3-4 szt. |
Sól | 1-1,5 łyżeczki |
Mąka | 7-8 art. l. |
Bułka tarta | 7-8 art. l. |
Olej roślinny (bezwonny) | 50-70 ml |
Świeży koperek lub pietruszka (do dekoracji) | 3-4 gałęzie |
Gotowanie krok po kroku
Spłucz mleko (1 kg) w kilku wodach i usuń wszystkie istniejące żyły. Za dużo mleka pokrojonego na 2 części. 
Posolić mleka około 3 szczyptami soli i dobrze wymieszać, aby sól została równomiernie rozprowadzona. Jaja kurze (3-4 sztuki w zależności od wielkości) rozbić do głębokiej miski, posolić (0,5 łyżeczki soli) i ubić trzepaczką lub widelcem tak, aby białka zmieszały się z żółtkami. 
Napełnij jeden głęboki talerz mąką (7-8 łyżek), a do drugiego wlej bułkę tartą (7-8 łyżek).
Połóż patelnię na ogniu, osusz ją i wlej olej roślinny (30-50 ml). Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do niskiego. 
Dla wygody ułóż miski z mąką, ubitymi jajkami i bułką tartą w rzędzie. Każde mleko obtocz najpierw całkowicie w mące, następnie w jajkach, a następnie w bułce tartej. Można to zrobić ręcznie lub przy użyciu dwóch widelców jednocześnie, co jest bardzo wygodne. Mleko panierowane rozsmarować na rozgrzanej patelni tak, aby się nie stykały i smażyć na małym ogniu przez 10 minut z jednej strony, a następnie odwrócić dwoma widelcami lub łopatką (w zależności od tego, co jest wygodniejsze) na drugą stronę i smażyć przez kolejne 10 minut, przykrywając patelnię pokrywką. 
Wyjmując ugotowane mleko z patelni, połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar oleju. 
Tak więc stopniowo, w małych partiach po 3-4 sztuki, rozgotuj całe dostępne mleko (1 kg). W razie potrzeby dodaj olej do patelni. 
Opcje podawania
Podawaj smażonego łososia na ciepło w mleku, udekoruj danie ćwiartkami cytryny i gałązkami świeżych ziół. Sos sojowy, sos tatarski, majonez lub musztarda łączy się ze smażonym mlekiem. Jako dodatek idealnie nadają się gotowane ziemniaki w postaci puree ziemniaczanego lub ryżu.
Przepis
Przepis na mleko w cieście i panierkę jest bardzo prosty. Możesz to sprawdzić, patrząc na .
Poznałeś przepis na mleko z łososia. To bardzo proste, ale cieszy efekt: na wyjściu otrzymujesz soczyste, delikatne kawałki, które smakują bardzo jak najdelikatniejszy filet rybny w chrupiącej panierce. Gotuj i dziel się wrażeniami smakowymi i wynikami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Grillowana cała ryba
Ryba z warzywami w parowarze
Ryba z ryżem Ryba z serem
zapiekana z ziemniakami
Pieczona ryba muksun
Smacznego!