Mleko z łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Smażone mleko z łososia w cieście - prosty i smaczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  miski głębokie (2 szt.), talerze głębokie (2 szt.), widelce (2 szt.), trzepaczka, nóż, szpatułka, patelnia, ręczniki papierowe.

Składniki

Składniki Ilość
Mleko z łososia 1 kg
jajka kurze 3-4 szt.
Sól 1-1,5 łyżeczki
Mąka 7-8 art. l.
Bułka tarta 7-8 art. l.
Olej roślinny (bezwonny) 50-70 ml
Świeży koperek lub pietruszka (do dekoracji) 3-4 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

  • Spłucz mleko (1 kg) w kilku wodach i usuń wszystkie istniejące żyły. Za dużo mleka pokrojonego na 2 części.

    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. przygotuj składniki

  • Posolić mleka około 3 szczyptami soli i dobrze wymieszać, aby sól została równomiernie rozprowadzona. Jaja kurze (3-4 sztuki w zależności od wielkości) rozbić do głębokiej miski, posolić (0,5 łyżeczki soli) i ubić trzepaczką lub widelcem tak, aby białka zmieszały się z żółtkami.

    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. ubijać jajka

  • Napełnij jeden głęboki talerz mąką (7-8 łyżek), a do drugiego wlej bułkę tartą (7-8 łyżek).
    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. przygotuj składniki
  • Połóż patelnię na ogniu, osusz ją i wlej olej roślinny (30-50 ml). Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do niskiego.

    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. podgrzej patelnię

  • Dla wygody ułóż miski z mąką, ubitymi jajkami i bułką tartą w rzędzie. Każde mleko obtocz najpierw całkowicie w mące, następnie w jajkach, a następnie w bułce tartej. Można to zrobić ręcznie lub przy użyciu dwóch widelców jednocześnie, co jest bardzo wygodne. Mleko panierowane rozsmarować na rozgrzanej patelni tak, aby się nie stykały i smażyć na małym ogniu przez 10 minut z jednej strony, a następnie odwrócić dwoma widelcami lub łopatką (w zależności od tego, co jest wygodniejsze) na drugą stronę i smażyć przez kolejne 10 minut, przykrywając patelnię pokrywką.

    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. przygotować panierkę

  • Wyjmując ugotowane mleko z patelni, połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar oleju.

    Zgodnie z przepisem na przygotowanie mleka z ryb łososiowych. podgrzej olej

  • Tak więc stopniowo, w małych partiach po 3-4 sztuki, rozgotuj całe dostępne mleko (1 kg). W razie potrzeby dodaj olej do patelni.

    mleko z łososia jest gotowe

  • Opcje podawania

    Podawaj smażonego łososia na ciepło w mleku, udekoruj danie ćwiartkami cytryny i gałązkami świeżych ziół. Sos sojowy, sos tatarski, majonez lub musztarda łączy się ze smażonym mlekiem. Jako dodatek idealnie nadają się gotowane ziemniaki w postaci puree ziemniaczanego lub ryżu.

    Przepis

    Przepis na mleko w cieście i panierkę jest bardzo prosty. Możesz to sprawdzić, patrząc na .

    Poznałeś przepis na mleko z łososia. To bardzo proste, ale cieszy efekt: na wyjściu otrzymujesz soczyste, delikatne kawałki, które smakują bardzo jak najdelikatniejszy filet rybny w chrupiącej panierce. Gotuj i dziel się wrażeniami smakowymi i wynikami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Grillowana cała ryba
    Ryba z warzywami w parowarze
    Ryba z ryżem Ryba z serem
    zapiekana z ziemniakami
    Pieczona ryba muksun

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author