Jabłka są tak powszechne w krajowych szerokościach geograficznych, że wydają się całkiem zwyczajne. Z przyjemnością jedząc soczyste owoce niewiele osób myśli o historii, legendach i statystykach. Pokochasz jabłka jeszcze bardziej, jeśli poznasz na ich temat kilka interesujących faktów.
- Niezliczone odmiany. W tej chwili istnieje ponad 7 tysięcy odmian jabłek. Nie można podać dokładnej liczby, ponieważ prawie codziennie pojawiają się nowe odmiany z lekką ręką hodowców. Mają nie tylko cele gastronomiczne, ale także dekoracyjne i techniczne.
- Symbol życia i długowieczności. Tak właśnie charakteryzuje jabłko w wielu kulturach świata. Na przykład starożytni Słowianie dali noworodkowi płód, aby wyrósł silny i zdrowy. W niektórych regionach Niemiec zachowała się piękna tradycja sadzenia jabłoni na cześć narodzin dziecka.
- Pierwsza świąteczna zabawka. W XVI-XIX wieku Europejczycy dekorowali choinki jabłkami. Tradycja została przerwana z powodu poważnej nieurodzaju. Następnie dmuchacze szkła wymyślili wielokolorowe kulki, których prototypami były jabłka.
- Rekordziści owoców. Najmniejsze jabłko, wymienione w Księdze Rekordów Guinnessa, jest niewiele większe od grochu. Ale największy owoc był wielkości ludzkiej głowy i ważył prawie 2 kg.
- Twórca życzeń. Starożytni Persowie wierzyli, że jeśli zjesz 40 jabłek pod rząd, po dmuchaniu na każde z nich, spełni się Twoje najcenniejsze marzenie. Ale do tej sprawy należy podejść odpowiedzialnie. Jeśli po prostu ugryziesz owoc lub zatrzymasz się w połowie, kłopoty mogą spaść na zjadacza.
Jeszcze bardziej przydatne niż z drzewa
Piękno namoczonych jabłek polega na tym, że stężenie składników odżywczych w nich jest o rząd wielkości większe niż w świeżych. Taka jest wartość przygotowania.
- Witamina B1 (tiamina). Reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów w organizmie. To dzięki niemu w komórkach wytwarzana jest energia do normalnego funkcjonowania narządów. Bierze udział w podziale komórek.
- Witamina B2 (ryboflawina). Nazywana jest „witaminą piękna”, ponieważ od jej stężenia w organizmie zależy kondycja włosów, skóry i paznokci. A substancja reguluje metabolizm i stymuluje funkcje rozrodcze.
- Witamina B3 (kwas nikotynowy). Niezastąpiony w leczeniu chorób układu krążenia i problemów skórnych. Zwiększa aktywność mózgu i tłumi napięcie nerwowe.
- Witamina B6 (pirydoksyna). Zapewnia metabolizm białek i transport żelaza do szpiku kostnego. Stabilizuje również centralny układ nerwowy regulując jego pobudliwość.
- Witamina B9 (kwas foliowy). Substancja utrzymuje zdrowy stan nowych komórek, dlatego jest niezbędna zarówno dla rozwijającego się organizmu, jak i dla kobiet w ciąży. Reguluje pracę układu odpornościowego i narządów krwiotwórczych.
- Witamina B12 (kobalamina). Stymuluje syntezę czerwonych krwinek i zapobiega ich zniszczeniu. Zapobiega stłuszczeniu wątroby, serca i nerek.
Główną wartością marynowanych owoców jest zwiększone stężenie kwasu askorbinowego. W ten sposób jabłka ze zwykłych zamieniają się w te odmładzające, ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który oczyszcza organizm ze wszystkiego co zbędne i spowalnia procesy starzenia. I oczywiście kwas wzmacnia układ odpornościowy.
Cechy przedmiotu obrabianego
Oddawanie moczu, obok fermentacji i solenia, jest jedną z najstarszych metod zbioru owoców. Tak zebrane jabłka, gruszki, arbuzy, pachnące jagody (borówki, czereśnie), ogórki i wiele innych. Ta metoda nie jest obecnie zbyt popularna, ale gdy spróbujesz namoczonego jabłka, będziesz chciał dowiedzieć się, jak samemu zrobić taki przysmak.
Istota procesu
Istotą procesu oddawania moczu jest to, że pod wpływem bakterii kwasu mlekowego i naturalnych drożdży (zwanych też „dzikimi”) cukier wchodzący w skład jabłek zamienia się w alkohol, kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Substancje te zapewniają działanie konserwujące, zapobiegając rozkładowi i gniciu owoców. Nabierają przyjemnego kwaśnego smaku i bogatego aromatu.
Do naszych czasów procedura oddawania moczu jest prawie niezmieniona. Zmienił się tylko kontener. Od czasów starożytnych jabłka moczono w dużych dębowych beczkach. Ale teraz taki luksus nie jest dostępny dla nikogo. A współczesny człowiek nie potrzebuje tak kolosalnych zbiorów. Dlatego tradycyjne beczki z powodzeniem zastępowane są emaliowanymi patelniami, plastikowymi wiaderkami i szklanymi butelkami.
Prawidłowe zwilżanie jabłek na zimę to cała nauka. Oczywiście każda gospodyni domowa ma swoje sekrety i sztuczki, ale jest pięć punktów, których należy przestrzegać.
W procedurze oddawania moczu ważna jest sterylna czystość pojemnika. Beczka jest traktowana wywarem z sody kaustycznej lub pokrzywy, słoiki są sterylizowane. Przed namoczeniem jabłek w rondlu kilkakrotnie zagotuj w nim wodę. Jeśli pojemniki nie zostaną odpowiednio przygotowane, nastąpi fermentacja masłowa lub octowa. Taki produkt nie będzie odpowiedni do jedzenia.
Wybór surowców
Do oddawania moczu bardziej odpowiednie są jesienne i zimowe odmiany jabłek, charakteryzujące się słodko-kwaśnym smakiem i gęstym miąższem. Są to Antonovka, Pepin Saffron, Anis, Ranet, Kalvili. Ale możesz użyć letnich odmian o podobnych właściwościach. Na przykład „Białe wypełnienie”. Ale jest jeden warunek. Letnie odmiany jabłek należy przetwarzać natychmiast po zbiorach. Ale jesienią i zimą należy pozwolić sobie na kilka tygodni leżenia, aby stężenie cukrów w owocach osiągnęło maksimum.
Ważna jest nie tylko odmiana, ale także cechy fizyczne owocu. Powinny być gęste i mocne, bez śladów zepsucia. Jabłka nie powinny mieć ciemnych plam i parcha. Psuje to nie tylko wygląd przedmiotu, ale także jego smak. Owoce z rysami, przebiciami i pęknięciami również są odrzucane, ponieważ w procesie oddawania moczu zostaną przesycone roztworem i staną się bez smaku i bezużyteczne.
Namoczone jabłka: przepisy kulinarne
Jeśli chcesz otworzyć nową stronę w dziedzinie domowych przetworów, wystarczy ugotować marynowane jabłka. Zdobędą nie tylko orzeźwiającą kwaskowatość, ale nawet alkoholową nutę. A solanka okaże się lekko gazowana, jak kwas chlebowy.
Rustykalny
Osobliwości. Namoczone jabłka „Antonowka”, „Biały odlew”, „Ranet”, „Pepin” i inne odmiany są szczególnie smaczne, jeśli są gotowane w beczce. Pojemniki wykonane z naturalnego materiału nie tylko zapewniają długotrwałą konserwację produktu, ale również nasycają go cierpkim aromatem drewna. Jeśli masz miejsce do przechowywania dużej beczki z półfabrykatem, preferuj oryginalną starą recepturę.
Będziesz potrzebować:
- jabłka;
- słoma;
- liście czarnej porzeczki;
- estragon;
- Mennica;
- 150 g słodu na 10 litrów wody;
- 400 g cukru na 10 litrów wody;
- 90 g soli na każde 10 litrów wody (możesz obejść się bez soli – to zależy od Ciebie).
Gotowanie
Jeśli nie masz słodu i nie wiesz skąd go zdobyć, skorzystaj z przepisu na namoczone jabłka z mąką żytnią. Na 10 litrów wody potrzebujesz 200 g produktu. Technologia przygotowania napełniania jest taka sama.
Bułka z masłem
Osobliwości. Prosty przepis na namoczone jabłka na zimę jest odpowiedni nawet dla tych, którzy po raz pierwszy zetkną się z podobną technologią zbioru owoców. Minimalny zestaw składników i prosty sposób przygotowania dają doskonały efekt. Ilość składników podana jest w przeliczeniu na 1 kg owoców. Dostosuj go w zależności od objętości pojemnika.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg jabłek;
- 1,5 litra wody;
- 120 g cukru;
- 50 g soli;
- liście wiśni i porzeczki;
- goździki, cynamon i musztarda zbożowa do wyboru.
Gotowanie
Jako ucisk możesz użyć płaskiej płyty. Na wierzchu połóż litrowy słoik wypełniony wodą.
Kwaśna z kapustą
Osobliwości. Jeśli chcesz odkryć nowy wymiar słodkich owoców, spróbuj zrobić marynowane jabłka na zimę z kapustą. Owoce nasycone kwaśno-słonym smakiem. Przysmak nie okaże się deserem, a raczej przekąską.
Będziesz potrzebować:
- 3 kg jabłek;
- 4 kg kapusty;
- dwie marchewki;
- 60 g cukru;
- 90 g soli.
Gotowanie
Jeśli soku warzywnego jest za mało do wypełnienia obrabianego przedmiotu, dodatkowo przygotuj solankę. Na litr wrzącej wody potrzebna będzie łyżka soli i cukru. Wlać do zimnego pojemnika.
z musztardą
Osobliwości. Miód kwiatowy i musztarda nadają jabłkom niesamowity, niepodobny do niczego aromat. Ostatni składnik to nie tylko środek smakowo-zapachowy, ale także doskonały konserwant. Owoce nasączone nadzieniem musztardowym doskonale przechowują się w domu.
Będziesz potrzebować:
- 10 kg jabłek;
- liście czarnej porzeczki;
- liście chrzanu;
- trzy łyżki musztardy w proszku;
- 400 g miodu;
- 100 g soli;
- 5 litrów wody.
Gotowanie
Owoce przed rozpoczęciem fermentacji intensywnie wchłaniają wodę. Obserwuj ten proces i stale dodawaj nadzienie, w przeciwnym razie jabłka się zepsują.
Z jarzębiną
Osobliwości. W mieszkaniu miejskim najwygodniej jest gotować namoczone jabłka w słoikach na zimę. W tym celu wybierz małe owoce, które z łatwością przejdą przez szyjkę trzylitrowego słoika. Blank wykonany jest bez liści, a jako konserwant zastosowano dojrzałą jarzębinę. Tę opcję można nazwać przepisem błyskawicznym, ponieważ za niecały miesiąc będzie można ucztować na namoczonych owocach.
Będziesz potrzebować:
- estragon
Gotowanie
Aby uniknąć tworzenia się pleśni, między obrabianym przedmiotem a uciskiem należy umieścić czystą wyprasowaną gazę. Należy go myć codziennie mydłem do prania.
Innym powodem, aby nauczyć się moczyć jabłka na zimę, są problemy skórne. Według plotek historycznych księżniczka Anna Jarosławna, przyszła królowa Francji, cierpiała na trądzik w wieku 20 lat. Nadworni uzdrowiciele radzili jej jeść namoczone jabłka. To dzięki temu cudownemu przysmakowi pozbyła się wysypek i pojawiła się w całej okazałości na weselu z królem Henrykiem I.
Inne domowe przepisy
Dżem z pestek śliwek
Kandyzowana dynia
Pieczona papryka na zimę
Dżem malinowy
Galaretka agrestowa
Smacznego!