Morse z czarnej mrożonej porzeczki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sok z mrożonej czarnej porzeczki - bardzo smaczny i orzeźwiający

Sprzęt i przybory kuchenne: blender, tarka, pojemniki, miski, karafka.

Składniki

Czarna porzeczka 200 gramów
Cytrynowy 1 szt.
Cukier 90 – 130g
Woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Mrożone jagody czarnej porzeczki należy najpierw rozmrozić i umyć. Umyj średniej wielkości cytrynę.

    Porzeczki rozmrozić, umyć cytrynę.

  • Usuń skórkę z cytryny za pomocą tarki.

    Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.

  • Wyciśnij sok z cytryny, po rozwałkowaniu go na blacie stołu – ułatwi to wyciśnięcie soku.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  • Zanurz 200 g jagód czarnej porzeczki w misce blendera, dodając tam cukier, skórkę z cytryny i 200 ml wrzącej wody.

    Do miski blendera wrzuć jagody, skórkę z cytryny, cukier.

  • Ubij tę mieszankę, aż będzie gładka.

    Zmiksuj wszystkie składniki blenderem zanurzeniowym na gładkie puree.

  • Otrzymaną masę wlać do większego pojemnika, dodać sok z cytryny i pozostałą wodę.

    Masę wsypać do większego pojemnika, dodać sok z cytryny i wodę.

  • Ubij to wszystko jeszcze raz blenderem.

    Jeszcze raz dokładnie wszystko przerwać blenderem.

  • Powstały syrop przecedzić przez sito do dzbanka lub karafki. Odcedzony sok przed podaniem powinien być dobrze schłodzony.

    Powstały napój filtrujemy przez sito.

  • Gdy napój ostygnie do odpowiedniej temperatury, wymieszaj go łyżką, przelej do szklanki lub filiżanki i ciesz się smakiem wspaniałego, orzeźwiającego i bardzo pachnącego napoju z czarnej porzeczki.

    Jak widać, mrożony sok z czarnej porzeczki jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • Czy wiedziałeś? Czarna porzeczka znana jest ze swoich leczniczych i dobroczynnych właściwości. Posiada wysoką zawartość witaminy C, a także flawonoidów i przeciwutleniaczy. Sok z czarnej porzeczki służy do zapobiegania przeziębieniom, a także różnym wirusom i infekcjom. Częste stosowanie czarnej porzeczki poprawia odporność, a także stwarza warunki do odmłodzenia i regeneracji tkanek organizmu na poziomie komórkowym.

    Przepis

    Możesz też zobaczyć, jak przygotowuje się orzeźwiający napój owocowy z mrożonej czarnej porzeczki:

    Dzisiaj poznałeś jeden z przepisów witaminowych na napoje owocowe z mrożonych porzeczek.  To jeden z tych zdrowych napojów, które pomagają radzić sobie z beri-beri i wspierają odporność. Może masz własne przepisy na takie napoje owocowe? Podziel się ze wszystkimi, omów nasze i inne przepisy w komentarzach. Smakuj i bądź zdrowy!

    Inne przepisy na napoje

    Masala chai
    Kawa z czekoladą
    Morse z rokitnika
    Kalmyk chai
    Morse z mrożonych jagód

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author