Morse z kaliny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Napój owocowy z kaliny - bardzo przydatny i orzeźwiający

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • rondel o pojemności co najmniej 1,5 litra;
  • łyżka;
  • głęboka miska;
  • popychacz lub blender;
  • waga, jeśli chcesz zmierzyć dokładną wagę.

Składniki

kalina 400 gramów
Woda 500 ml
Cukier 300g

Czy wiedziałeś? Możesz przygotować większą ilość napoju, biorąc pod uwagę proponowane proporcje. Kalinę w okresie wegetacji można odebrać samodzielnie lub kupić w sklepie lub na targu. Dobrze zachowuje swoje dobroczynne właściwości nawet po zamrożeniu, dzięki czemu można go porcjami przechowywać w zamrażarce aż do zapotrzebowania i pić pyszne napoje owocowe przez cały rok.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotujmy kaliny. Do napoju owocowego bierzemy 400 g jagód. Wysyłamy kaliny do głębokiej miski, napełniamy ją wodą, usuwamy wszystkie wyskakujące zanieczyszczenia. Podmieniamy wodę, aż znikną wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wysyłamy jagody do durszlaka i pozwalamy, aby cała woda spłynęła.

    Myjemy jagody kaliny i trochę je suszymy.

  • Następnie wysyłamy suchą kalinę do głębokiego rondla, ugniatamy zmiażdżeniem, można posiekać blenderem.

    włóż jagody do rondla i ugniataj je na miazgę.

  • Następnie dodaj 500 ml wody, wymieszaj, wyślij do małego ognia.

    Kalinę napełniamy wodą.

  • Dodaj 300 g cukru na patelnię, ponownie wymieszaj. Ilość cukru możesz dostosować samodzielnie, zależy to od Twoich preferencji.

    Dodaj cukier.

  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 1-2 minuty.

    Doprowadź napój do wrzenia.

  • Następnie przykryj pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.

    zakręć garnek, przykryj pokrywką i pozwól naparowi się zaparzyć.

    W razie potrzeby możesz zrobić zdrowszy napój z kaliny. Aby to zrobić, po prostu zagotuj jagody wodą, a następnie dodaj kilka plasterków pomarańczy, liści mięty. Ostudź i dodaj do smaku miód (zamiast cukru). Miód należy dodać do już schłodzonego płynu, aby zachował swoje korzystne właściwości.

  • Sok filtrujemy, usuwamy pozostałe jagody, ale nie trzeba ich wyrzucać. Mogą być używane jako nadzienie do ciast lub po prostu spożywane z cukrem lub miodem.

    Gotowy napój owocowy z kaliny należy przefiltrować.

  • Podawaj drinka z ulubionym deserem lub napojem bez dodatkowego jedzenia. Ten leczniczy sok wypełni Twoje ciało witaminą C, ochroni przed przeziębieniem i wzmocni układ odpornościowy.

    Napój jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy.

  • Czy wiedziałeś?  Dojrzałe owoce kaliny mają ciemnoczerwony, granatowy kolor. Zbiera się je zaraz po pierwszych przymrozkach, kiedy cała gorycz zniknie z jagód. Najlepsze będą te rośliny, które są uprawiane na ekologicznie czystych terenach lub z dala od autostrad. W końcu jagody bardzo szybko pochłaniają spaliny, po czym stają się szkodliwe, nieprzydatne.

    Przepis

    Jak widać, przepis na napój owocowy z kaliny jest dość prosty, nawet dziecko może go ugotować. Możesz być zainteresowany obserwowaniem całego procesu gotowania, który dzielił mężczyzna. Gotował z jagód, które sam zbierał.

    Wiele osób wie o dobroczynnych właściwościach kaliny, ale trudno ją jeść bez dodatkowych dodatków, ponieważ jest bardzo kwaśna. Ale pyszny słodki napój owocowy nie tylko rozgrzeje Ciebie i Twoją rodzinę w mroźną zimę lub ugasi pragnienie latem schłodzony, ale także napełni Cię wszystkimi witaminami, które przechowuje leśna roślina. Napisz w komentarzach, czy udało ci się skorzystać z tego przepisu, czy ty i twoja rodzina lubiliście napój owocowy z kaliny?

    Inne przepisy na napoje

    Orientalna kawa w tureckiej
    herbacie brusznicowej
    Morse
    Kiwi smoothie z bananowym
    miodem Sbiten

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author