Morse z rokitnika według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Morse z rokitnika - smaczniejszy i zdrowszy się nie zdarza

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • głęboka miska;
  • patelnia;
  • sito;
  • zaprawa ceramiczna;
  • łyżka;
  • Puchar;
  • chochla.

Składniki

rokitnik zwyczajny 250g
cukier 0,5 stosu.
woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Włączamy płytę, wlewamy 1 litr wody do garnka o odpowiedniej wielkości, podpalamy do wrzenia. Ze świeżych, wysokiej jakości jagód rokitnika wybieramy i wyrzucamy patyczki i wszelkie często spotykane śmieci. Wybierając rokitnik, zwróć uwagę na kolor – powinien być jasnożółty. Jagody powinny być suche, nie pomarszczone, niesklejone innymi jagodami, gęste w dotyku.

    Rokitnik dokładnie umyć, wybrać patyczki i śmieci.

  • Wrzucamy rokitnik do głębokiej miski, napełniamy wodą, usuwamy wszystkie wyskakujące zanieczyszczenia. Podmieniamy wodę, aż znikną wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wysyłamy jagody do durszlaka i pozwalamy, aby cała woda spłynęła. Na sicie rozprowadzamy 250 g rokitnika, rozcieramy go zaprawą ceramiczną lub drewnianym wałkiem do ciasta.

    Jagody mielimy przez sito.

    Ważny! Nie można użyć metalowego popychacza, ponieważ sok z jagód w kontakcie z metalem tworzy niepożądane dla organizmu elementy. Możesz je również zmielić w blenderze. Biorąc pod uwagę sugerowane proporcje, możesz również przygotować większą ilość napoju.

  • Sok filtrujemy, usuwamy pozostałe jagody, ale nie trzeba ich wyrzucać. Użyj ich jako nadzienia do ciast lub po prostu zjedz je zmieszane z cukrem lub miodem.

    Sok otrzymany po zmieleniu jagód filtrujemy.

  • Wlej sok na patelnię, dodaj 0,5 szklanki cukru, ponownie wymieszaj. Ilość cukru możesz dostosować samodzielnie, zależy to od Twoich preferencji. Zamiast cukru możesz użyć miodu, wtedy smak trochę się zmieni, a sok stanie się jeszcze bardziej przydatny z miodu.

    Dodaj cukier do puree z rokitnika, wymieszaj.

  • Słodki napój owocowy rozcieńcza się ciepłą przegotowaną wodą. Nie musisz od razu wylewać całej wody, dodać trochę, spróbować, doprowadzić do pożądanej konsystencji, wymieszać. Wlać do szklanego naczynia, wstawić do lodówki do ostygnięcia. Sok ten można przechowywać w lodówce przez około 4 dni.

    Sok rozcieńczyć gorącą przegotowaną wodą, dobierając pożądaną konsystencję i smak.

  • Pyszny zdrowy napój owocowy gotowy do spożycia. Można podawać na ciepło lub schłodzone.

    Można podawać sok z rokitnika. Posyp dodatkowymi ziarnami sezamu.

  • Przepis

    Oferujemy zapoznanie się z informacyjnym przygotowaniem napoju owocowego rokitnika. Autor filmu demonstruje sposób przygotowania napoju: pokazuje, jak przygotować produkty, jak zmielić składniki, jak wyjdzie sok z rokitnika, w jakiej postaci można go podać do stołu. Możesz chcieć zobaczyć cały proces gotowania.

    Wiele osób wie o dobroczynnych właściwościach rokitnika zwyczajnego, ale trudno go jeść bez dodatkowych dodatków, ponieważ jest kwaśny z goryczką. Ale pyszny słodki napój owocowy przypadnie do gustu każdej osobie, wypełni organizm wszystkimi przydatnymi witaminami, które przechowuje ta wspaniała jagoda. Teraz wiesz, jak gotować sok z rokitnika i możesz sam użyć tego przepisu w domu.

    Inne przepisy na napoje

    Herbata Kalmyk
    Napój owocowy z mrożonych jagód
    Smoothie na odchudzanie
    Napój owocowy z kaliny
    Orientalna kawa po turecku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author