Mullet w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Mullet w piekarniku - bardzo prosty i pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, łuskaczka do ryb, szpatułka.

Składniki

Nazwa Ilość
Cefal 1 szt.
Sól 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 50-60 ml
Cytrynowy 1 szt.
Pietruszka (potrzebujesz tylko liści) 1 pęczek
Czosnek 1 goździk

Gotowanie krok po kroku

  • Cefal musi być oczyszczony z łusek. Wygodnie jest to zrobić za pomocą specjalnego skalera do ryb, ale można również użyć prostego noża. Usuń skrzela, wolne od wnętrzności (zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego, w przeciwnym razie ryba będzie gorzka) i dokładnie spłucz. To chyba najbardziej czasochłonna i kłopotliwa część przepisu.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, przygotuj składniki

  • Wtedy wszystko jest bardzo proste: połóż przygotowaną rybę na blasze do pieczenia, na której ją upieczemy.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, przygotuj blachę do pieczenia

  • Weź 1 łyżeczkę. posolić i ostrożnie natrzeć rybę wewnątrz i na zewnątrz, nie zapominając o wlaniu jej trochę w szczeliny skrzelowe.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, posol rybę

  • Z łodyżek 1 pęczka pietruszki oderwać liście i nadziewać nimi brzuszek barweny (pietruszki nie trzeba siekać).

    Aby ugotować cefal w piekarniku, przygotuj zielenie

  • Pokrój ząbek czosnku na plasterki i rozprowadź równomiernie w rybie.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, obierz czosnek

  • Posyp obficie oliwą z oliwek (50-60 ml) – nada to potrawie apetyczny kolor i aromat, a także zapobiegnie jej przypalaniu.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, rozgrzej piekarnik

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C i kładziemy cefal do pieczenia. Po 30 min. Ostrożnie odwróć łopatką na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.

    Aby ugotować cefal w piekarniku, włóż do piekarnika blachę do pieczenia

  • Gotową rybę kładziemy na porcjowane talerze, posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy z plasterkami cytryny. Możesz dodać kieliszek wytrawnego białego wina. Dekorację do pieczonej barweny możesz wybrać według własnego gustu – warzywa, makaron, ryż. Ale ogólnie to danie jest samowystarczalne, smaczne samo w sobie.

    Mullet w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Ważny!  Aby wybrać jakościową barwenę, pamiętaj, że świeża ryba ma:

    • oczy wyłupiaste, bez mętnych plam;
    • łuski ściśle przylegają do tuszy, nie ma na niej uszkodzeń, plam, błyszczy i mieni się w świetle;
    • ślad nacisku palcem natychmiast znika;
    • jeśli nie masz pewności co do świeżości ryby, nie kupuj.

    Przepis

    Bardzo prosty przepis! Jeśli obejrzysz wideo, zrozumiesz, że najtrudniejszą rzeczą jest barwena i wyczyść ją. Wszystko inne nie będzie trudne: nauczysz się masować ryby, faszerować ziołami, pięknie podawać w stylu włoskiej kuchni.

    Podobał Ci się przepis na barwenę zapiekaną z zieleniną? Może zinterpretowałeś to po swojemu, dodając jakiś sekretny składnik, taki jak przyprawy czy ser? Napisz w komentarzach, podziel się swoim doświadczeniem.

    Inne przepisy rybne

    Stek z suma w piekarniku
    Tilapia w cieście
    Solony różowy łosoś na łososia w domu
    Filet z tilapii zapiekany w folii w piekarniku
    Sandacz w cieście

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author