
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, deska do krojenia, nóż, łuskaczka do ryb, szpatułka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Cefal | 1 szt. |
Sól | 1 łyżeczka |
Oliwa z oliwek | 50-60 ml |
Cytrynowy | 1 szt. |
Pietruszka (potrzebujesz tylko liści) | 1 pęczek |
Czosnek | 1 goździk |
Gotowanie krok po kroku
Cefal musi być oczyszczony z łusek. Wygodnie jest to zrobić za pomocą specjalnego skalera do ryb, ale można również użyć prostego noża. Usuń skrzela, wolne od wnętrzności (zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego, w przeciwnym razie ryba będzie gorzka) i dokładnie spłucz. To chyba najbardziej czasochłonna i kłopotliwa część przepisu. 
Wtedy wszystko jest bardzo proste: połóż przygotowaną rybę na blasze do pieczenia, na której ją upieczemy. 
Weź 1 łyżeczkę. posolić i ostrożnie natrzeć rybę wewnątrz i na zewnątrz, nie zapominając o wlaniu jej trochę w szczeliny skrzelowe. 
Z łodyżek 1 pęczka pietruszki oderwać liście i nadziewać nimi brzuszek barweny (pietruszki nie trzeba siekać). 
Pokrój ząbek czosnku na plasterki i rozprowadź równomiernie w rybie. 
Posyp obficie oliwą z oliwek (50-60 ml) – nada to potrawie apetyczny kolor i aromat, a także zapobiegnie jej przypalaniu. 
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i kładziemy cefal do pieczenia. Po 30 min. Ostrożnie odwróć łopatką na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut. 
Gotową rybę kładziemy na porcjowane talerze, posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy z plasterkami cytryny. Możesz dodać kieliszek wytrawnego białego wina. Dekorację do pieczonej barweny możesz wybrać według własnego gustu – warzywa, makaron, ryż. Ale ogólnie to danie jest samowystarczalne, smaczne samo w sobie. 
Ważny! Aby wybrać jakościową barwenę, pamiętaj, że świeża ryba ma:
- oczy wyłupiaste, bez mętnych plam;
- łuski ściśle przylegają do tuszy, nie ma na niej uszkodzeń, plam, błyszczy i mieni się w świetle;
- ślad nacisku palcem natychmiast znika;
- jeśli nie masz pewności co do świeżości ryby, nie kupuj.
Przepis
Bardzo prosty przepis! Jeśli obejrzysz wideo, zrozumiesz, że najtrudniejszą rzeczą jest barwena i wyczyść ją. Wszystko inne nie będzie trudne: nauczysz się masować ryby, faszerować ziołami, pięknie podawać w stylu włoskiej kuchni.
Podobał Ci się przepis na barwenę zapiekaną z zieleniną? Może zinterpretowałeś to po swojemu, dodając jakiś sekretny składnik, taki jak przyprawy czy ser? Napisz w komentarzach, podziel się swoim doświadczeniem.
Inne przepisy rybne
Stek z suma w piekarniku
Tilapia w cieście
Solony różowy łosoś na łososia w domu
Filet z tilapii zapiekany w folii w piekarniku
Sandacz w cieście
Smacznego!