Mus czekoladowy krok po kroku 🍫 przepis ze zdjęciem

Prosty przepis na pyszny mus czekoladowy 🍫

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • mikser lub robot kuchenny;
  • rondel;
  • 3 głębokie miski lub miski;
  • nóż kuchenny;
  • 4 miski lub szklanki;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa Ilość
Czekolada 200 gramów
Śmietana 33% tłuszczu lub więcej 160 ml
Kurze jajo 4 rzeczy.
Cukier puder 2 łyżki stołowe. l.
Likier pomarańczowy 50 ml

Gotowanie krok po kroku

  • W małym rondelku podgrzej 160 ml gęstej śmietany (33-35%) do temperatury 80-90°C. Połam 200 gram ciemnej ciemnej lub mlecznej czekolady na małe kawałki. Umieść kawałki w głębokiej misce lub misce. Możesz wziąć czekoladę w formie batonika lub figurki: krople, krople, monety lub inną formę. Posiekaną czekoladę polać gorącą śmietaną, odczekać 4-5 minut.

    Gotowanie musu czekoladowego

  • Do miski wlej 50 ml likieru pomarańczowego, który doda smaku potrawie. Zamiast pomarańczy możesz wziąć czekoladę, kawę, wanilię lub dowolny alkohol. Można stosować inne alkohole smakowe: koniak, rum, nalewkę anyżową i lukrecjową patis, brandy, mastyks (bułgarski alkohol o smaku anyżowym), whisky, różne likiery. Oprócz przyjemnego posmaku mus z zawartością alkoholu będzie bardziej przewiewny. Masę mieszaj mikserem z nasadką do trzepaczki, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli ten ostatni nie rozpuszcza się dobrze, użyj kąpieli wodnej.

    Przygotuj składniki na mus czekoladowy

  • 4 jajka podzielić na białka i żółtka. Do gotowania weź najświeższe, wstępnie umyte jajka. Za pomocą miksera ubij żółtka 2 łyżkami cukru pudru na białą puszystą masę. Zamiast proszku możesz wziąć drobny cukier granulowany. W takim przypadku musisz bić, aż cukier całkowicie się rozpuści.

    Ubij żółtka na mus czekoladowy.

  • Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę.

    Ubij białka, aby zrobić mus czekoladowy

  • Ubitą masę żółtkową wlać do głębokiej miski z mieszanką czekoladowo-śmietankową, mieszać trzepaczką aż do ujednolicenia kompozycji.

    Połącz składniki, aby zrobić mus czekoladowy

  • Włóż połowę ubitych białek do miski. Za pomocą kulinarnej szpatułki delikatnie wymieszaj obie masy ruchami w jednym kierunku, od dołu do góry, aż do uzyskania gładkości. Dodaj drugą połowę ubitego białka, powtórz mieszanie. Musisz mieszać delikatnie i powoli, aby masa nie straciła lekkości.

    Ubij białka, aby zrobić mus czekoladowy

  • Przenieś mus do torebki na ciasto. Deser ułożyć w miseczkach lub szklankach deserowych (4 sztuki). Wstawić do lodówki do ostygnięcia na 2-3 godziny.

    Przepis na mus czekoladowy krok po kroku ze zdjęciem

  • Podczas serwowania udekoruj bitą śmietaną, śmietaną, świeżymi jagodami, płatkami kokosowymi lub innymi dekoracjami kulinarnymi.

    Przepis

    Aby z pewnością zrobić taki czekoladowy deser, zobacz materiał poniżej. Po szczegółowych wyjaśnieniach i wizualnej demonstracji bez problemu poradzisz sobie z gotowaniem słodkiego dania.

    Mamy nadzieję, że słodycze przygotowane według tego poradnika przypadną Wam do gustu i skorzystacie z przepisu więcej niż jeden raz.

    Jakie są twoje ulubione desery czekoladowe? Napisz w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author