
Sprzęt i przybory kuchenne:
- mikser lub robot kuchenny;
- rondel;
- 3 głębokie miski lub miski;
- nóż kuchenny;
- 4 miski lub szklanki;
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Czekolada | 200 gramów |
Śmietana 33% tłuszczu lub więcej | 160 ml |
Kurze jajo | 4 rzeczy. |
Cukier puder | 2 łyżki stołowe. l. |
Likier pomarańczowy | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
W małym rondelku podgrzej 160 ml gęstej śmietany (33-35%) do temperatury 80-90°C. Połam 200 gram ciemnej ciemnej lub mlecznej czekolady na małe kawałki. Umieść kawałki w głębokiej misce lub misce. Możesz wziąć czekoladę w formie batonika lub figurki: krople, krople, monety lub inną formę. Posiekaną czekoladę polać gorącą śmietaną, odczekać 4-5 minut. 
Do miski wlej 50 ml likieru pomarańczowego, który doda smaku potrawie. Zamiast pomarańczy możesz wziąć czekoladę, kawę, wanilię lub dowolny alkohol. Można stosować inne alkohole smakowe: koniak, rum, nalewkę anyżową i lukrecjową patis, brandy, mastyks (bułgarski alkohol o smaku anyżowym), whisky, różne likiery. Oprócz przyjemnego posmaku mus z zawartością alkoholu będzie bardziej przewiewny. Masę mieszaj mikserem z nasadką do trzepaczki, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli ten ostatni nie rozpuszcza się dobrze, użyj kąpieli wodnej. 
4 jajka podzielić na białka i żółtka. Do gotowania weź najświeższe, wstępnie umyte jajka. Za pomocą miksera ubij żółtka 2 łyżkami cukru pudru na białą puszystą masę. Zamiast proszku możesz wziąć drobny cukier granulowany. W takim przypadku musisz bić, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę. 
Ubitą masę żółtkową wlać do głębokiej miski z mieszanką czekoladowo-śmietankową, mieszać trzepaczką aż do ujednolicenia kompozycji. 
Włóż połowę ubitych białek do miski. Za pomocą kulinarnej szpatułki delikatnie wymieszaj obie masy ruchami w jednym kierunku, od dołu do góry, aż do uzyskania gładkości. Dodaj drugą połowę ubitego białka, powtórz mieszanie. Musisz mieszać delikatnie i powoli, aby masa nie straciła lekkości. 
Przenieś mus do torebki na ciasto. Deser ułożyć w miseczkach lub szklankach deserowych (4 sztuki). Wstawić do lodówki do ostygnięcia na 2-3 godziny. 
Podczas serwowania udekoruj bitą śmietaną, śmietaną, świeżymi jagodami, płatkami kokosowymi lub innymi dekoracjami kulinarnymi.
Przepis
Aby z pewnością zrobić taki czekoladowy deser, zobacz materiał poniżej. Po szczegółowych wyjaśnieniach i wizualnej demonstracji bez problemu poradzisz sobie z gotowaniem słodkiego dania.
Mamy nadzieję, że słodycze przygotowane według tego poradnika przypadną Wam do gustu i skorzystacie z przepisu więcej niż jeden raz.
Jakie są twoje ulubione desery czekoladowe? Napisz w komentarzach!