Musujące i chrupiące ciasto na czebureki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto na czebureki - musujące, chrupiące i soczyste

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska; zlewka; łyżeczka do herbaty.

Składniki

Produkt Ilość
Woda 300 ml
Mąka ~600 gr
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 300 ml czystej wody (temperatura pokojowa) do miarki i dodaj 1 łyżeczkę do wody. Sól.

    Dodaj łyżeczkę soli do szklanki wody.

  • Dokładnie wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

    Mieszaj wodę z solą, aż ta ostatnia całkowicie się rozpuści.

  • Do miski wsypać około 600 g mąki i zrobić w niej mały otwór.

    Mąkę przesiej i zrób w niej dołek.

  • Stopniowo dodawać wodę do mąki. Aby uniknąć powstawania grudek, wodę należy dodawać małymi porcjami i cały czas mieszać.

    Wlej wodę do wgłębienia w mące, ale nie od razu.

  • Zagnieść ciasto rękami. Powinien być elastyczny i niezbyt ciasny. Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, można je posmarować olejem słonecznikowym.

    Dokładnie zagnieść jednorodne elastyczne ciasto.

  • Ciasto jest gotowe, możesz zacząć gotować cheburek.

    Ciasto na czeburek jest gotowe, podczas smażenia będzie musujące i chrupiące.

  • Opcje napełniania. Sekrety i sztuczki

    Wiele osób uważa, że ​​czeburek można gotować tylko z nadzieniem mięsnym. W rzeczywistości istnieje wiele opcji dodatków do czebureków i wszystkie są niesamowicie pyszne.

    • Najsłynniejsze nadzienie z mięsa mielonego. Będzie potrzebowała wieprzowiny, wołowiny, przypraw i bulionu mięsnego. Mięso należy przewijać przez maszynkę do mięsa, wymieszać z posiekaną cebulą i dodanymi przyprawami. Następnie wlej bulion z mięsa mielonego i pozwól mu parzyć przez 25-30 minut.
    • Cheburek z mięsem z kurczaka gotuje się rzadziej, ale nie mniej smaczne. Do takiego nadzienia potrzebny jest filet z kurczaka, śmietana, jajko kurze, masło, musztarda, przyprawy do smaku. Filet z kurczaka należy pokroić na małe kawałki. Musztardę, śmietanę i jajka wymieszać z sosem i dodać do mielonego kurczaka. Nadzienie gotowe. Masło nakładamy w cienkim plasterku na mięso mielone w czeburku.
    • Bardziej nietypowe paszteciki nadziewane serem i ziołami. Wszystko jest dość proste, ser zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziołami i wyłóż nadzienie na ciasto.
    • Również bardzo smaczne chebureki okażą się z jajkiem i pieczarkami, z pomidorami i serem itp.

    Głównym sekretem przepysznych czebureków jest stosowanie wysokiej jakości produktów. Nie siekaj też zbytnio mięsa na nadzienie, aby było bardziej soczyste. Zielone i pikantne zioła nadadzą pasztetom niepowtarzalny aromat i smak. Pasztety należy smażyć na oleju słonecznikowym, aby unosiły się w nim nie dotykając dna.

    Przepis

    W tym zobaczysz krok po kroku przygotowanie prawdziwych czebureków krymskotatarskich. A dowiesz się, jak można je gotować na ogniu, na łonie natury. Chebureki okazują się delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.

    Tak więc chrupiące ciasto jest gotowe i możesz zacząć wybierać i przygotowywać nadzienie. Z ciekawości, jakie nadzienie wolisz? Udostępnij w komentarzach.

    Inne przepisy na wypieki

    Ciasto na czeburki

    Ciasto kefirowe

    ciasto na zimną wodę

    Uzbeckie podpłomyki

    Nadzienie do profiteroles

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author