
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia z nieprzywierającą powłoką o dużej średnicy;
- wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
- mikser zatapialny;
- duża trzepaczka;
- głęboka pojemna miska;
- drobne sito;
- deska do krojenia;
- drewniana lub silikonowa szpatułka;
- ostry nóż.
Składniki
Produkt | Ilość |
jajko | 1 szt. |
cukier granulowany | 40 gramów |
wanilina | 2 gramy |
Sól | 1 szczypta |
Mąka pszenna | 100 gramów |
mąka pełnoziarnista | 100 gramów |
serum | 400 ml |
mielony cynamon | 2 gramy |
proszek do pieczenia | 5 gramów |
dynia | 200 gramów |
twarożek | 400 gramów |
Daktyle | 100 gramów |
Gotowanie krok po kroku
ugniatanie ciasta
Dynia gotowana lub pieczona w ilości 200 g, pokrojona na małe kawałki i zmielona blenderem do stanu papkowatego. 
W osobnej misce ubij jedno jajko kurze trzepaczką, a następnie dodaj do niego 40 g cukru pudru, 2 g waniliny i 1 szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, starając się jak najbardziej rozpuścić suche składniki. 
Do powstałej mieszanki wlej 200 ml serwatki i przesiej 100 g mąki pszennej przez drobne sito. 
Ubijaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. 
Dodaj 100 g mąki pełnoziarnistej. W żadnym wypadku nie przesiewaj tego rodzaju mąki, w przeciwnym razie najbardziej użyteczna część tego produktu pozostanie na sicie. 
Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wymieszaj z ciastem 5 g sody oczyszczonej. 
Wlej tam kolejne 200 ml serwatki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zamiast serwatki można użyć kefiru lub innego fermentowanego produktu mlecznego. 
Aby nadać naleśnikom szczególny smak i aromat, wlej do ciasta 2 g mielonego cynamonu. 
Na koniec do ciasta mieszamy główny składnik – puree z dyni, które nada przygotowanemu przysmakowi oszałamiająco złocistożółty kolor i wspaniały aromat. 
Zróbmy naleśniki
Lekko posmaruj gorącą patelnię olejem roślinnym, a następnie upiecz naleśniki z obu stron. 
Produkty kładziemy na płaskim talerzu i przystępujemy do przygotowania nadzienia. Na początek pokrój 100 g daktyli tak drobno, jak to możliwe, jednocześnie usuwając kość, jeśli jest. 
Naleśnik rozkładamy na płaskiej powierzchni, a następnie kładziemy na nim część twarogu. 
Na twaróg ułożyć kilka kawałków daktyli i delikatnie zawinąć naleśnika w rulon. 
Odetnij krawędzie produktu, a następnie podziel go na pół. 
Ładnie ułóż naleśniki na talerzu i podawaj. Jako dekorację możesz użyć czekolady, dżemu, dżemu, skondensowanego mleka i tak dalej. 
Przepis
Aby szybko zrozumieć prostą metodę robienia naleśników dyniowych, wystarczy dokładnie przestudiować dostarczony materiał. W nim doświadczony szef kuchni od początku do końca demonstruje proces gotowania, towarzysząc swoim działaniom przydatnymi wskazówkami i instrukcjami, jak tego nie robić.
Naleśniki dyniowe, przygotowane według opisanej receptury, mają nieopisanie wspaniały aromat, nieprzewidywalny niesamowity smak i bardzo apetyczny wygląd. Jakie są twoje ulubione naleśniki? Podziel się swoimi przepisami w komentarzach. Smacznego!