Naleśniki dyniowe krok po kroku 🎃 przepis ze zdjęciem

Pyszne i delikatne naleśniki dyniowe z twarogiem 🎃

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia z nieprzywierającą powłoką o dużej średnicy;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • mikser zatapialny;
  • duża trzepaczka;
  • głęboka pojemna miska;
  • drobne sito;
  • deska do krojenia;
  • drewniana lub silikonowa szpatułka;
  • ostry nóż.

Składniki

Produkt Ilość
jajko 1 szt.
cukier granulowany 40 gramów
wanilina 2 gramy
Sól 1 szczypta
Mąka pszenna 100 gramów
mąka pełnoziarnista 100 gramów
serum 400 ml
mielony cynamon 2 gramy
proszek do pieczenia 5 gramów
dynia 200 gramów
twarożek 400 gramów
Daktyle 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

ugniatanie ciasta

  • Dynia gotowana lub pieczona w ilości 200 g, pokrojona na małe kawałki i zmielona blenderem do stanu papkowatego.

    Ugotowaną dynię zmiel blenderem do konsystencji puree ziemniaczanego.

  • W osobnej misce ubij jedno jajko kurze trzepaczką, a następnie dodaj do niego 40 g cukru pudru, 2 g waniliny i 1 szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, starając się jak najbardziej rozpuścić suche składniki.

    Jajko ubić trzepaczką, dodać do niego sól, cukier i cukier waniliowy.

  • Do powstałej mieszanki wlej 200 ml serwatki i przesiej 100 g mąki pszennej przez drobne sito.

    Mąkę przesiać do masy.

  • Ubijaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.

    Mieszamy ciasto.

  • Dodaj 100 g mąki pełnoziarnistej. W żadnym wypadku nie przesiewaj tego rodzaju mąki, w przeciwnym razie najbardziej użyteczna część tego produktu pozostanie na sicie.

    Dodaj również mąkę pełnoziarnistą.

  • Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wymieszaj z ciastem 5 g sody oczyszczonej.

    Ciasto na tym etapie będzie gęste.

  • Wlej tam kolejne 200 ml serwatki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zamiast serwatki można użyć kefiru lub innego fermentowanego produktu mlecznego.

    Dodaj serum.

  • Aby nadać naleśnikom szczególny smak i aromat, wlej do ciasta 2 g mielonego cynamonu.

    Dla smaku dodaj do ciasta cynamon.

  • Na koniec do ciasta mieszamy główny składnik – puree z dyni, które nada przygotowanemu przysmakowi oszałamiająco złocistożółty kolor i wspaniały aromat.

    Do przygotowanego ciasta włożyć puree z dyni i wymieszać.

  • Zróbmy naleśniki

  • Lekko posmaruj gorącą patelnię olejem roślinnym, a następnie upiecz naleśniki z obu stron.

    Smażymy naleśniki dyniowe.

  • Produkty kładziemy na płaskim talerzu i przystępujemy do przygotowania nadzienia. Na początek pokrój 100 g daktyli tak drobno, jak to możliwe, jednocześnie usuwając kość, jeśli jest.

    Drobno posiekaj daktyle na nadzienie.

  • Naleśnik rozkładamy na płaskiej powierzchni, a następnie kładziemy na nim część twarogu.

    Na każdy naleśnik nakładamy twarożek.

  • Na twaróg ułożyć kilka kawałków daktyli i delikatnie zawinąć naleśnika w rulon.

    Dodaj kilka daktyli do twarogu i zwiń naleśnik w bułkę.

  • Odetnij krawędzie produktu, a następnie podziel go na pół.

    Odetnij nierówne krawędzie naleśnika, pokrój go na pół.

  • Ładnie ułóż naleśniki na talerzu i podawaj. Jako dekorację możesz użyć czekolady, dżemu, dżemu, skondensowanego mleka i tak dalej.

    Te naleśniki dyniowe to doskonały, a także zdrowy deser.

  • Przepis

    Aby szybko zrozumieć prostą metodę robienia naleśników dyniowych, wystarczy dokładnie przestudiować dostarczony materiał. W nim doświadczony szef kuchni od początku do końca demonstruje proces gotowania, towarzysząc swoim działaniom przydatnymi wskazówkami i instrukcjami, jak tego nie robić.

    Naleśniki dyniowe, przygotowane według opisanej receptury, mają nieopisanie wspaniały aromat, nieprzewidywalny niesamowity smak i bardzo apetyczny wygląd. Jakie są twoje ulubione naleśniki? Podziel się swoimi przepisami w komentarzach. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author