Naleśniki dyniowe według przepisu krok po kroku z 🎃zdjęciem

Placki dyniowe - szybkie, proste, zdrowe i bardzo smaczne 🎃

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, waga kuchenna, patelnia, miarka, tarka, sitko, wypiekacz do czosnku, miska głęboka, talerz, łyżka, widelec, ręczniki papierowe.

Składniki

Produkt Ilość
dynia 0,9-1 kg
kurze jajo 3 szt.
mąka pszenna 150-160g
mleko 75 ml
czosnek 2-3 goździki
Sól smak
zmielony czarny pieprz smak
suszone zioła smak
olej roślinny 3-4 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Obierz i nasiona ok. 1 kg dyni, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Nawiasem mówiąc, nasiona można myć i suszyć, nie trzeba ich wyrzucać, są bardzo przydatne.

    Czyścimy dynię, usuwamy nasiona.

  • Obraną dynię zetrzyj na średniej tarce do głębokiej miski.

    Dynię pocieramy na tarce.

  • Do startej dyni dodać 3 jajka kurze, następnie wlać 75 ml mleka.

    Do masy dyniowej dodaj jajka, a także mleko.

  • Obierz 2-3 ząbki czosnku i przełóż je przez praskę do czosnku, dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Dynię posolić i popieprzyć czarnym pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodaj trochę suszonego kopru lub pietruszki, można go zastąpić niewielką ilością posiekanych świeżych ziół.

    Następnie dodaj przyprawy, sól, czosnek.

  • Dobrze wymieszaj dynię ze wszystkimi składnikami łyżką stołową.

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  • Przesiej około 150-160 g mąki pszennej na osobny talerz. Następnie stopniowo dodajemy do miski mąkę z masą dyniową i dobrze mieszamy do uzyskania gładkości. Możesz potrzebować więcej lub mniej mąki w zależności od soczystości dyni.

    Stopniowo dodawać mąkę do masy dyniowej.

  • Rozgrzej patelnię na kuchence i wlej do niej niewielką ilość oleju roślinnego, około 2-3 łyżki. l.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Następnie ułóż porcje ciasta dyniowego łyżką stołową i smaż placki ziemniaczane na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

    Smażyć naleśniki z dyni z obu stron.

  • Aby usunąć nadmiar oleju, gotowe placki ziemniaczane można wysuszyć na ręczniku papierowym i od razu podawać z kwaśną śmietaną lub innym wybranym sosem.

    Danie można podawać ze śmietaną.

  • Aby naleśniki z dyni były jeszcze bardziej soczyste i pachnące, podczas przygotowywania można dodać jedną cebulę. Aby to zrobić, zmiel go przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z dynią. A jeśli chcesz, możesz zmieszać połowę startej dyni i połowę startego ziemniaka, będzie też smacznie i ciekawie.

    Dla wybrednych można ugotować naleśniki ze słodkich ziemniaków z dynią i marchewką. Aby to zrobić, po prostu połącz startą dynię z marchewką, dodaj mąkę pszenną, jajka kurze, trochę soli i cukru do smaku. Smażyć na złoty kolor, a placuszki z marchewki i dyni są gotowe.

    Pyszne naleśniki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To całkowicie samodzielne danie, ale placki ziemniaczane sprawdzą się również jako dodatek do wszelkich dodatków, mięs czy ryb.

    Przepis

    Jak ugotować mieszankę dyni i w jakim stanie usmażyć pyszne placki ziemniaczane, możesz spojrzeć.

    Złote pachnące placki ziemniaczane przypadną do gustu wszystkim miłośnikom obfitej i zdrowej dyni. Przygotuj pyszne naleśniki warzywne według tego prostego przepisu na rodzinny obiad lub kolację, a zobaczysz, jak smaczne i ciekawe mogą być dania z tego kolorowego warzywa. Podziel się wrażeniami z przepisu w komentarzach. Powiedz nam, jakich dodatkowych składników i przypraw używasz do tego soczystego dania.

    Inne przepisy warzywne

    Dynia w piekarniku

    Ciasta z Dynią

    Ragout z cukinią

    Gulasz w powolnej kuchence

    Ragout z mięsem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author