Naleśniki dyniowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bujne naleśniki dyniowe - bardzo smaczne i zdrowe

Sprzęt i przybory kuchenne: dwie głębokie miski do wyrabiania ciasta, tarka, łyżka, patelnia, płyta grzewcza.

Składniki

Dynia 200 gramów
jabłko 1 szt.
Kefir 150 gramów
Cukier 150 gramów
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Jajka 2 szt.
Mąka 130 gramów
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Olej roślinny (rafinowany do smażenia) 150 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Potrzebujemy małego kawałka dyni. Musi być oczyszczony z nasion i skórki. Nasiona nie powinny być wyrzucane, można je wysuszyć i zjeść, są bardzo przydatne. Dynia wybiera odmiany słodkie, świeże, soczyste, aby gotowe danie okazało się jak najsmaczniejsze.

    Aby zrobić placki z dyni, przygotuj składniki

  • Natrzyj miąższ dyni drobną tarką. Niektórzy wyciskają po tym sok, ale nie polecam tego robić. Jeśli ciasto zostanie szybko zagniecione, sok nie będzie się wyróżniał, w rezultacie naleśniki staną się soczyste, słodkie. Myjemy jedno średnie jabłko, przecieramy je również drobną tarką. Nie musisz obierać jabłka. Jabłko nada gotowemu daniu przyjemny smak i aromat. W głębokiej misce wymieszaj miąższ jabłka i dyni.

    Aby zrobić placki z dyni, zetrzyj jabłko

  • W osobnej misce wysyłamy 2 jajka, łyżeczkę wanilii i 150 gram zwykłego cukru, szczyptę soli. Ubij jajka trzepaczką do uzyskania piany.

    Ubij jajka, aby zrobić placki z dyni

  • Dodaj 150 g kefiru do masy jajecznej, dalej ubijaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Możesz wybrać dowolną zawartość tłuszczu w kefirze, według własnego uznania. Ale lepiej jest wziąć gęsty kefir, aby zużyć mniej mąki do ciasta. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej płyn do posiekanej dyni, dobrze wymieszaj.

    Aby zrobić naleśniki dyniowe, wymieszaj składniki

  • Przesiej przez sito 130 g mąki, dodaj do niej 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy. Zagnieść ciasto, powinno być jednorodne bez grudek.

    Aby zrobić naleśniki dyniowe, dodaj mąkę

  • Wlej olej roślinny na patelnię, wyślij do ognia. Pamiętaj, aby używać rafinowanego, bezwonnego oleju. Gdy olej się rozgrzeje, rozsmaruj ciasto łyżką stołową.

    Aby zrobić naleśniki dyniowe, podgrzej patelnię.

  • Naleśniki gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez 1-2 minuty, następnie zdejmujemy pokrywkę, odwracamy naleśniki dwoma widelcami lub specjalną łopatką i smażymy kolejne 1-2 minuty bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki upewnij się, że skroplona woda nie dostanie się do garnka, ponieważ olej zacznie strzelać i możesz się poparzyć.

    Aby zrobić naleśniki dyniowe, podsmaż ciasto

  • Gotowe naleśniki rozkładamy najpierw na talerzu przykrytym papierowymi ręcznikami. Możesz więc usunąć z nich nadmiar oleju roślinnego. Następnie przenieś naleśniki do naczynia do serwowania.

    Rozłóż placki dyniowe na ręczniku papierowym.

  • Podawać z herbatą lub innym ulubionym napojem. Dodatkowo możesz zaoferować dżem jagodowy, dżem lub śmietanę.

    Pyszne placki z dyni są gotowe

  • Naleśniki można przechowywać w pojemniku z pokrywką w lodówce . Przed użyciem włóż je do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a staną się jak z piekarnika.

    Przepis

    Aby w pełni zrozumieć proces robienia naleśników dyniowych, zalecamy obejrzenie tego krótkiego, ale bardzo pouczającego. Będziesz obserwował proces gotowania, zobaczysz, jak powinno wyglądać ciasto.

    Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy korzystaliście z tego prostego przepisu? Czy lubisz placki z dyni? Z czym im podałeś do domu? Napisz w komentarzach przepisy na swoje proste, ale pyszne dania, myślę, że nasi czytelnicy będą zainteresowani ich spróbowaniem.

    Inne przepisy warzywne

    ciasto dyniowe

    Naleśniki z Dyni

    Dynia w piekarniku

    Ciasta z Dynią

    Ragout z cukinią

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author