
Sprzęt i przybory kuchenne: dwie głębokie miski do wyrabiania ciasta, tarka, łyżka, patelnia, płyta grzewcza.
Składniki
Dynia | 200 gramów |
jabłko | 1 szt. |
Kefir | 150 gramów |
Cukier | 150 gramów |
Cukier waniliowy | 1 łyżeczka |
Jajka | 2 szt. |
Mąka | 130 gramów |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Sól | 1 szczypta |
Olej roślinny (rafinowany do smażenia) | 150 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Potrzebujemy małego kawałka dyni. Musi być oczyszczony z nasion i skórki. Nasiona nie powinny być wyrzucane, można je wysuszyć i zjeść, są bardzo przydatne. Dynia wybiera odmiany słodkie, świeże, soczyste, aby gotowe danie okazało się jak najsmaczniejsze. 
Natrzyj miąższ dyni drobną tarką. Niektórzy wyciskają po tym sok, ale nie polecam tego robić. Jeśli ciasto zostanie szybko zagniecione, sok nie będzie się wyróżniał, w rezultacie naleśniki staną się soczyste, słodkie. Myjemy jedno średnie jabłko, przecieramy je również drobną tarką. Nie musisz obierać jabłka. Jabłko nada gotowemu daniu przyjemny smak i aromat. W głębokiej misce wymieszaj miąższ jabłka i dyni. 
W osobnej misce wysyłamy 2 jajka, łyżeczkę wanilii i 150 gram zwykłego cukru, szczyptę soli. Ubij jajka trzepaczką do uzyskania piany. 
Dodaj 150 g kefiru do masy jajecznej, dalej ubijaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Możesz wybrać dowolną zawartość tłuszczu w kefirze, według własnego uznania. Ale lepiej jest wziąć gęsty kefir, aby zużyć mniej mąki do ciasta. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej płyn do posiekanej dyni, dobrze wymieszaj. 
Przesiej przez sito 130 g mąki, dodaj do niej 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy. Zagnieść ciasto, powinno być jednorodne bez grudek. 
Wlej olej roślinny na patelnię, wyślij do ognia. Pamiętaj, aby używać rafinowanego, bezwonnego oleju. Gdy olej się rozgrzeje, rozsmaruj ciasto łyżką stołową. 
Naleśniki gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez 1-2 minuty, następnie zdejmujemy pokrywkę, odwracamy naleśniki dwoma widelcami lub specjalną łopatką i smażymy kolejne 1-2 minuty bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki upewnij się, że skroplona woda nie dostanie się do garnka, ponieważ olej zacznie strzelać i możesz się poparzyć. 
Gotowe naleśniki rozkładamy najpierw na talerzu przykrytym papierowymi ręcznikami. Możesz więc usunąć z nich nadmiar oleju roślinnego. Następnie przenieś naleśniki do naczynia do serwowania. 
Podawać z herbatą lub innym ulubionym napojem. Dodatkowo możesz zaoferować dżem jagodowy, dżem lub śmietanę. 
Naleśniki można przechowywać w pojemniku z pokrywką w lodówce . Przed użyciem włóż je do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a staną się jak z piekarnika.
Przepis
Aby w pełni zrozumieć proces robienia naleśników dyniowych, zalecamy obejrzenie tego krótkiego, ale bardzo pouczającego. Będziesz obserwował proces gotowania, zobaczysz, jak powinno wyglądać ciasto.
Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy korzystaliście z tego prostego przepisu? Czy lubisz placki z dyni? Z czym im podałeś do domu? Napisz w komentarzach przepisy na swoje proste, ale pyszne dania, myślę, że nasi czytelnicy będą zainteresowani ich spróbowaniem.
Inne przepisy warzywne
ciasto dyniowe
Naleśniki z Dyni
Dynia w piekarniku
Ciasta z Dynią
Ragout z cukinią
Miłego czytania!