Naleśniki na kefirze: przepisy na cienkie z dziurami i puszyste naleśniki

Jak gotować naleśniki na kefirze - cienkie z dziurami i bujne

Jak zrobić naleśniki kefirowe idealne jak na zdjęciu

Nawet początkujący w gotowaniu poradzi sobie z przepisem. Kilka prostych wskazówek pomoże Ci uzyskać małe, cienkie ażurowe naleśniki kefirowe.

Uwaga! Zobacz, jak jeszcze możesz ugotować naleśniki, cała masa przepisów. Spodoba Ci się!

  • Prawidłowo zgaś sodę. Im bardziej kwaśny kefir, tym mniej proszku do pieczenia jest potrzebne. Jeśli płyn jest taki, że język kłuje, możesz obejść się bez sody. Nie warto go gasić octem – wystarczy kwas.
  • Osiągamy idealną temperaturę składników. Sfermentowany produkt mleczny powinien być ciepły, dlatego wskazane jest wcześniejsze wyjęcie go z lodówki.
  • Wyprowadzamy prawidłową gęstość ciasta. Nie wkładaj dużo mąki – aby naleśniki wyszły gęste. Lepiej odstawić mieszaninę na pół godziny i dokładnie wymieszać przed pieczeniem.
  • Gotowanie naleśników do pakowania nadzień. Im więcej jaj, tym gęstsze i bardziej elastyczne produkty uzyskuje się. Tutaj musisz kierować się tylko swoim gustem.

Podstawowy przepis na naleśniki

Podstawowy przepis

Aby deser był niezapomniany, sugerujemy wypróbowanie odpowiedniego przepisu na cienkie naleśniki na kefirze. Jego sekret tkwi w dodatku wrzącej wody. Produkty będą ażurowe, a podczas smażenia można je łatwo odwrócić.

Będziesz potrzebować:

  • kefir – 1 ½ szklanki;
  • mąka – 1 szklanka;
  • jajka – 2 sztuki;
  • cukier – 1 ½ łyżki stołowej;
  • olej słonecznikowy – 3-4 łyżki (lub tyle samo roztopionego masła);
  • woda – 150 ml;
  • sól – szczypta;
  • soda – ½ łyżeczki.

Naleśniki według tego przepisu na kwaśnym kefirze (o niskiej zawartości tłuszczu) mogą obejść się nawet bez sody. Dostępny kwas wystarczy, innymi słowy sam zapewni przewiewność.

Gotowanie

  • Jajka rozbić do dość głębokiego pojemnika i ubić na gładką masę razem z cukrem i solą.
  • Połącz z połową kefiru.
  • Wprowadź przesianą mąkę, rozbij wszystkie grudki, jeśli się uformują.
  • Wlej resztę przygotowanego kefiru i dalej wymieszaj.
  • Gdy mąka się rozproszy, zagotuj wodę.
  • Zalej wrzątkiem, jak najszybciej wymieszaj, aby cała masa zdążyła się zaparzyć.
  • Rozcieńcz w nim olej i wyślij ciasto na naleśniki na kefirze do zaparzenia przez kwadrans, aby gluten, który jest częścią mąki, normalnie się rozproszył. Zamieszaj ponownie.
  • Podgrzej patelnię, posmaruj ją i wlej około połowy chochli, szybko rozprowadzając cienką warstwę na całej płaszczyźnie patelni. Zwykle wystarczy jedno szczotkowanie przed pieczeniem, ale jeśli masz problemy z odwróceniem się, szczotkuj w razie potrzeby.
  • Takie naleśniki, przygotowane według klasycznej receptury, można postawić na stole z absolutnie dowolnym nadzieniem. I w zależności od wybranego wypełniacza dostosuj ilość zasolenia i słodyczy ciasta. Nawiasem mówiąc, im niższa procentowa zawartość tłuszczu w fermentowanym produkcie mlecznym, tym niższa kaloryczność całego deseru.

    Naleśniki z jagodami i owocami

    Na kaszy manny

    Bujne naleśniki na kefirze można gotować nie tylko w wersji klasycznej, ale także z kaszą manną – nada to potrawie szczególnej delikatności i niezwykłego smaku. Dziś ten przepis jest trochę zapomniany, ale nasze babcie aktywnie z niego korzystały. Jest smaczna i niedroga, bo kasza manna jest tanim produktem i jest sprzedawana wszędzie.

    Będziesz potrzebować:

    • kefir – pół litra;
    • mąka – 8 łyżek;
    • kasza manna – 4 łyżki stołowe;
    • cukier – 2 łyżki stołowe;
    • jajko – 1 sztuka;
    • sól – jedna szczypta;
    • olej słonecznikowy – jedna łyżka stołowa;
    • woda – pół szklanki.

    Gotowanie

  • Wlej ciepły kefir, jajko do pojemnika, dodaj cukier i sól. Zamieszać.
  • Wprowadź kaszę mannę.
  • Dodać trochę mąki, również zagnieść masę, rozbijając grudki.
  • Teraz dodaj pół szklanki ciepłej przegotowanej wody (nie wrzącej!).
  • Wlej olej, wymieszaj.
  • Nie dotykaj ciasta przez kwadrans, aż kasza manna puchnie.
  • Pieczemy tak samo jak powyżej.
  • Aby uchronić produkty przed przywieraniem, należy dodać puszki mąki lub oleju. Pomocne może być również smarowanie przed następną kadzią ciasta, ale zwykle nie jest to wymagane. Ale przede wszystkim spróbuj zapalić patelnię.

    Naleśniki na kefirze i mleku

    Z mlekiem i kefirem

    Jeśli chcesz uzyskać pyszne naleśniki na kefirze w dziurze, to spróbuj zrobić je z dodatkiem mleka, najlepiej na gorąco – tak upieczesz koronkowe naleśniki.

    Będziesz potrzebować:

    • kefir – ½ litra;
    • mleko – 200 ml;
    • mąka – 1 ½ szklanki;
    • jajka – 2 sztuki;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • sól – ½ łyżeczki;
    • soda – 1 łyżeczka;
    • rafinowany chudy olej – 1-2 łyżki.

    Gotowanie

  • Aby zrobić pyszne naleśniki na kefirze, nie zapomnij o głównym punkcie – niech osiedli się w pokoju. Jeśli zapomniałeś podgrzać go wcześniej (kilka godzin wcześniej), podgrzej go trochę na kuchence. Ale nie gotuj, więc zamieni się w twarożek.
  • Dodaj sól i cukier (jeśli lubisz słodsze desery, możesz dodać więcej cukru), sodę i rozbij jajka.
  • Ubij wszystko mikserem.
  • Wprowadzaj mąkę porcjami i zmiel, aby wyeliminować grudki. W przepisie na naleśniki z mlekiem i kefirem użyj dokładnie najwyższej kategorii mąki, mąki do pieczenia – dzięki temu będą naprawdę soczyste, lekkie i gąbczaste.
  • Podgrzej mleko na kuchence do zagotowania i wlej do ciasta cienkim strumieniem, energicznie mieszając.
  • Wlej rafinowany olej roślinny.
  • Po prostu musimy upiec nasze naleśniki – na wypalonej i posmarowanej olejem patelni. Lepsze oczywiście niż żeliwo – jego grube ścianki doskonale utrzymują ciepło, a wszystko się do niego przykleja znacznie mniej.
  • Przepis na cienkie naleśniki kefirowe z dziurkami można modyfikować według własnych upodobań: słodsze lub bardziej słone, cieńsze lub grubsze itp.

    Nadziewane naleśniki

    Przepis na farsz

    Jeśli planujesz zrobić deser z nadzieniem, powinien dobrze się zawijać, nie uszkadzając produktów. Proponujemy wypróbowanie przepisu na puszyste naleśniki na kefirze, które mają dobrą elastyczność dzięki temu, że są wyrabiane bez jajek.

    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 400 ml;
    • filtrowana woda (bardzo gorąca) – 200 ml;
    • mąka – 1 ½ szklanki lub trochę mniej;
    • cukier – 1 ½ łyżki stołowej;
    • soda – ½ łyżeczki;
    • sól – szczypta;
    • olej słonecznikowy – 2 łyżki.

    Gotowanie

  • Połącz kefir, cukier, sól i sodę. Nie ma potrzeby go gasić.
  • Stopniowo dodawać mąkę i mieszać.
  • Zagotować wodę. Wlać cienkim strumieniem, ale niezbyt powoli i energicznie wymieszać.
  • Wlej olej, ponownie wymieszaj.
  • Zacznij pieczenie.
  • Rozważaliśmy tylko kilka opcji gotowania naleśników na kefirze. Jest ich znacznie więcej, a w oparciu o zaproponowane przez nas metody możesz stworzyć swój własny, niepowtarzalny i upiec idealny deser, który stanie się ulubionym śniadaniem Twojej rodziny.

    Inne przepisy na ciasta

    Naleśniki z drożdżami
    Knedle z ziemniakami i grzybami
    Knedle z ziemniakami
    Knedle z kapustą
    Knedle na parze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author