Naleśniki na wodzie mineralnej koronkowe z dziurkami, na gazowanej wodzie mineralnej z mlekiem, ciasto na sodzie krok po kroku ze zdjęciem

Naleśniki na wodzie mineralnej przepis jak gotować cienkie naleśniki z jajkami i bez

Jednak jedna recepta na sukces może nie wystarczyć. Dlatego na początek spieszymy się z kilkoma zaleceniami, dzięki którym gotowanie będzie wygodniejsze, a naleśniki smaczniejsze i piękniejsze.

Uwaga! Słuchaj, może spodoba Ci się inny przepis na naleśniki, mamy ich dużo!

Pomocne wskazówki

  • Właściwe naczynia. Do przygotowania ciasta lepiej użyć głębokich naczyń. Dlatego wygodniej jest „władać” trzepaczką lub zanurzalnym sprzętem do mieszania.
  • Odpowiedni olej. Każdy przepis na naleśniki na wodzie mineralnej wymaga użycia rafinowanego oleju roślinnego. Nie zmienia smaku potrawy, w przeciwieństwie do nierafinowanej.
  • Składniki w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno stać w temperaturze pokojowej przez około pół godziny, po czym jest mieszane: wtedy składniki będą lepiej oddziaływać, zostanie osiągnięta niezbędna jednorodność. Dzięki temu masa lepiej się rozprowadza, a naleśnik łatwo się przewraca.
  • funkcje mieszania. Masę naleśnikową można ugotować w blenderze lub w kombajnie, ale wodę mineralną należy dodać osobno, a ciasto należy z nią ręcznie zagnieść. Okresowo mieszaj masę podczas pieczenia, ponieważ zwykle osiada.
  • Pozbądź się lepkości. Jeśli ciasto utknie na kadzi, wystarczy przed każdym nabieraniem opuścić pojemnik z zimną wodą. Nawiasem mówiąc, dotyczy to naleśników, a nawet pierogów. Aby same naleśniki nie przyklejały się do dna podczas smażenia, patelnię należy dokładnie rozpalić przed oliwieniem.

Naleśniki mleczne

Ciasto mleczne na naleśniki

W tym przepisie na naleśniki z napojem gazowanym woda jest używana w równych proporcjach z mlekiem. Podana ilość mąki jest orientacyjna, ponieważ powinna być oceniana po gęstości ciasta: powinna przypominać kupiony w sklepie kefir.

Wiele zależy od jakości mąki i zawartości tłuszczu w mleku. Jeśli ciasto wydaje Ci się trochę rzadkie, możesz dodać do niego więcej mąki, ale jeśli chcesz, aby wyszły cienkie naleśniki, staraj się nie dodawać dużo.

Będziesz potrzebować:

  • mleko – 300 mililitrów;
  • woda gazowa – 300 mililitrów;
  • jajko – 1 sztuka;
  • cukier – 2 łyżki stołowe;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • masło – 40 gramów;
  • mąka – około 250 gramów.

Gotowanie

  • Jajko wymieszać z mlekiem.
  • Wlej sodę, cukier granulowany, sól i wszystko wymieszaj.
  • Roztop masło (może być w kuchence mikrofalowej), wymieszaj z ciastem.
  • Dodawaj mąkę partiami, mieszając ciasto i obserwując jego strukturę.
  • Wlej go chochlą na rozgrzaną patelnię, szybko rozprowadzając płyn po dnie.
  • Układaj przedmioty.
  • Naleśniki na lekko gazowanej wodzie

    Na lekko gazowanej wodzie

    Te naleśniki są przygotowywane bez mleka, z lekko gazowaną wodą. Nie daj się zwieść brakowi mleka – danie okazuje się bardzo smaczne. Możesz ugotować te naleśniki na patelni bez oleju, ponieważ olej słonecznikowy jest częścią ciasta. Są miękkie, idealnie toczą się i nie rozrywają.

    Będziesz potrzebować:

    • lekko gazowana woda – 0,5 litra;
    • jajko – 5 sztuk;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • cukier – 4 łyżeczki;
    • soda (gaszona) – pół łyżeczki;
    • mąka – 300 gramów;
    • olej słonecznikowy – 5 łyżek.

    Gotowanie

  • Wymieszaj wodę mineralną, ubite jajka, cukier granulowany, sól, sodę.
  • Wprowadź mąkę i osiągnij jednolitą masę.
  • Wlej olej, ponownie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię i upiecz.
  • Naleśniki na wodzie mineralnej będą najwyższej jakości w grubościennej patelni żeliwnej. Nagrzeje się równomiernie, a pieczenie przebiegnie szybciej, bez przypalania.

    Naleśnik zwinięty w kopertę

    Na wysoko gazowanej wodzie

    Ten przepis na naleśniki z wodą sodową zawiera olej i służy do zapobiegania przywieraniu naleśników do patelni podczas pieczenia. Masa powinna okazać się płynna, ale jednocześnie trochę lepka, jak dość gęsta śmietana.

    Będziesz potrzebować:

    • stołowa woda mineralna (silne nagazowanie) – 500 mililitrów;
    • mąka – 200-250 gramów;
    • jajka – 5 sztuk;
    • masło (75% tłuszczu) – 70 gramów;
    • olej słonecznikowy rafinowany – 50 gramów;
    • sól – 5 gramów;
    • cukier – 10 gramów.

    Gotowanie

  • Ubij jajka, dodaj do nich sól i cukier granulowany.
  • Wlej jedną piątą sody, kontynuuj mieszanie.
  • Wprowadź mąkę, ubij, aby uniknąć tworzenia się grudek.
  • Roztop masło (w kuchence mikrofalowej lub na parze), lekko ostudź, stopniowo dodawaj do ciasta. Tymczasem bij dalej.
  • Stopniowo wlewaj resztę wody mineralnej. Kiedy masa stanie się mniej gęsta, zacznij bić wolniej.
  • Wprowadź olej słonecznikowy, lekko wymieszaj.
  • Podgrzej patelnię, rozprowadź na niej rafinowany olej roślinny za pomocą pędzla.
  • Za pomocą chochli wylej ciasto i usmaż naleśniki na średnim ogniu.
  • Naleśniki z wody mineralnej według tego przepisu są cienkie z dziurami, ale jednocześnie dość soczyste – dzięki intensywnemu działaniu bąbelków gazu.

    Przepis na naleśniki wielkopostne

    Wielkopostny przepis na niegazowaną wodę mineralną

    Apetyczne w wyglądzie i pyszne w smaku, porowate płatki ciasta uzyskuje się nawet przy użyciu niegazowanej wody stołowej i bez jajek (jak na zdjęciu), rozpływają się w ustach. Aby to zrobić, potrzebujesz sody, którą najpierw gasi się sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w zwykłej wodzie.

    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 1,5 szklanki;
    • woda – 2 szklanki;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • sok z cytryny – 2 łyżki;
    • soda – 0,5 łyżeczki;
    • olej słonecznikowy – 3 łyżki.

    Gotowanie krok po kroku

  • Sól, cukier rozpuścić w wodzie mineralnej.
  • Mąkę przesiej, dodaj do wody, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
  • Zgaś sodę, dodaj ją do całkowitej masy, wymieszaj – niech pojawią się bąbelki.
  • Wlej olej, ponownie wymieszaj.
  • Zacznij pieczenie.
  • Te chude naleśniki są pyszne jak są, ale świetnie nadają się również do owijania dodatków – słodkich i słonych.

    Wybierz dowolny przepis na naleśniki na wodzie mineralnej, a zachwyci Cię niezwykłą prostotą i wygodą przygotowania. Naleśniki okażą się urocze, przejrzyste i delikatne w smaku. Zachwycą Twoich bliskich, będą idealnym rozwiązaniem na świąteczny stół.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z kapustą

    Naleśniki z kawiorem

    Naleśniki z serem

    Naleśniki na kefirze

    Naleśniki z mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author