Jednak jedna recepta na sukces może nie wystarczyć. Dlatego na początek spieszymy się z kilkoma zaleceniami, dzięki którym gotowanie będzie wygodniejsze, a naleśniki smaczniejsze i piękniejsze.
Uwaga! Słuchaj, może spodoba Ci się inny przepis na naleśniki, mamy ich dużo!
Pomocne wskazówki
- Właściwe naczynia. Do przygotowania ciasta lepiej użyć głębokich naczyń. Dlatego wygodniej jest „władać” trzepaczką lub zanurzalnym sprzętem do mieszania.
- Odpowiedni olej. Każdy przepis na naleśniki na wodzie mineralnej wymaga użycia rafinowanego oleju roślinnego. Nie zmienia smaku potrawy, w przeciwieństwie do nierafinowanej.
- Składniki w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno stać w temperaturze pokojowej przez około pół godziny, po czym jest mieszane: wtedy składniki będą lepiej oddziaływać, zostanie osiągnięta niezbędna jednorodność. Dzięki temu masa lepiej się rozprowadza, a naleśnik łatwo się przewraca.
- funkcje mieszania. Masę naleśnikową można ugotować w blenderze lub w kombajnie, ale wodę mineralną należy dodać osobno, a ciasto należy z nią ręcznie zagnieść. Okresowo mieszaj masę podczas pieczenia, ponieważ zwykle osiada.
- Pozbądź się lepkości. Jeśli ciasto utknie na kadzi, wystarczy przed każdym nabieraniem opuścić pojemnik z zimną wodą. Nawiasem mówiąc, dotyczy to naleśników, a nawet pierogów. Aby same naleśniki nie przyklejały się do dna podczas smażenia, patelnię należy dokładnie rozpalić przed oliwieniem.
Ciasto mleczne na naleśniki
W tym przepisie na naleśniki z napojem gazowanym woda jest używana w równych proporcjach z mlekiem. Podana ilość mąki jest orientacyjna, ponieważ powinna być oceniana po gęstości ciasta: powinna przypominać kupiony w sklepie kefir.
Wiele zależy od jakości mąki i zawartości tłuszczu w mleku. Jeśli ciasto wydaje Ci się trochę rzadkie, możesz dodać do niego więcej mąki, ale jeśli chcesz, aby wyszły cienkie naleśniki, staraj się nie dodawać dużo.
Będziesz potrzebować:
- mleko – 300 mililitrów;
- woda gazowa – 300 mililitrów;
- jajko – 1 sztuka;
- cukier – 2 łyżki stołowe;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- masło – 40 gramów;
- mąka – około 250 gramów.
Gotowanie
Na lekko gazowanej wodzie
Te naleśniki są przygotowywane bez mleka, z lekko gazowaną wodą. Nie daj się zwieść brakowi mleka – danie okazuje się bardzo smaczne. Możesz ugotować te naleśniki na patelni bez oleju, ponieważ olej słonecznikowy jest częścią ciasta. Są miękkie, idealnie toczą się i nie rozrywają.
Będziesz potrzebować:
- lekko gazowana woda – 0,5 litra;
- jajko – 5 sztuk;
- sól – 1 łyżeczka;
- cukier – 4 łyżeczki;
- soda (gaszona) – pół łyżeczki;
- mąka – 300 gramów;
- olej słonecznikowy – 5 łyżek.
Gotowanie
Naleśniki na wodzie mineralnej będą najwyższej jakości w grubościennej patelni żeliwnej. Nagrzeje się równomiernie, a pieczenie przebiegnie szybciej, bez przypalania.
Na wysoko gazowanej wodzie
Ten przepis na naleśniki z wodą sodową zawiera olej i służy do zapobiegania przywieraniu naleśników do patelni podczas pieczenia. Masa powinna okazać się płynna, ale jednocześnie trochę lepka, jak dość gęsta śmietana.
Będziesz potrzebować:
- stołowa woda mineralna (silne nagazowanie) – 500 mililitrów;
- mąka – 200-250 gramów;
- jajka – 5 sztuk;
- masło (75% tłuszczu) – 70 gramów;
- olej słonecznikowy rafinowany – 50 gramów;
- sól – 5 gramów;
- cukier – 10 gramów.
Gotowanie
Naleśniki z wody mineralnej według tego przepisu są cienkie z dziurami, ale jednocześnie dość soczyste – dzięki intensywnemu działaniu bąbelków gazu.
Wielkopostny przepis na niegazowaną wodę mineralną
Apetyczne w wyglądzie i pyszne w smaku, porowate płatki ciasta uzyskuje się nawet przy użyciu niegazowanej wody stołowej i bez jajek (jak na zdjęciu), rozpływają się w ustach. Aby to zrobić, potrzebujesz sody, którą najpierw gasi się sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w zwykłej wodzie.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 1,5 szklanki;
- woda – 2 szklanki;
- cukier – 1 łyżka stołowa;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- sok z cytryny – 2 łyżki;
- soda – 0,5 łyżeczki;
- olej słonecznikowy – 3 łyżki.
Gotowanie krok po kroku
Te chude naleśniki są pyszne jak są, ale świetnie nadają się również do owijania dodatków – słodkich i słonych.
Wybierz dowolny przepis na naleśniki na wodzie mineralnej, a zachwyci Cię niezwykłą prostotą i wygodą przygotowania. Naleśniki okażą się urocze, przejrzyste i delikatne w smaku. Zachwycą Twoich bliskich, będą idealnym rozwiązaniem na świąteczny stół.
Inne przepisy na naleśniki
Naleśniki z kapustą
Naleśniki z kawiorem
Naleśniki z serem
Naleśniki na kefirze
Naleśniki z mlekiem
Miłego czytania!