Naleśniki z bananem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak zrobić pyszne naleśniki bananowe

Tajskie naleśniki z bananem

Sprzęt i przybory kuchenne:  patelnia, pojemnik na ciasto, pojemnik na farsz, trzepaczka, szczotka silikonowa, folia spożywcza, łopatka drewniana, miska na żywność, talerze porcjowane.

Składniki

Produkt Ilość
Masło 20-30 g
jajka 2 szt.
woda 120 ml
mleko skondensowane 20 gramów
mąka 220 gramów
olej słonecznikowy 150 gramów
Sól smak
banan 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Pokonaj jedno jajko. Dodaj 120 ml wody, roztopione masło (1 łyżka stołowa) i 20 g skondensowanego mleka. Ubij powstałą mieszaninę trzepaczką.

    Ubij jajka, dodaj roztopione masło.

  • Przesiej mąkę. Dodaj do tego sól. Dobrze wymieszać.

    Przesiewamy mąkę.

  • Zrób dołek w mące na mieszankę jajeczną. Wlej mieszankę do mąki.

    Do mąki wprowadzamy płynne składniki.

  • Wymieszać szpatułką.

    Ciasto wymieszać szpatułką.

  • Gdy robi się trudne do wyrabiania, połóż ciasto na stole i ugniataj je rękami. W rezultacie powinieneś otrzymać elastyczny produkt, który nie klei się do dłoni.

    To ciasto jest trudne.

  • Posmaruj obficie olejem roślinnym. Umieść go w misce lub misce i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Weź pustą miskę i posmaruj ją olejem roślinnym. Tutaj umieścimy ciasto po porcjowaniu.

    Ciasto należy nasmarować olejem roślinnym i umieścić na zimno.

  • Przystąpić do formowania kulek porcjowanych: ciasto podzielić na równe porcje – przy średnicy patelni 20 cm ich optymalna waga to 30 g.

    Z ciasta, które stało w lodówce, robimy porcjowane półfabrykaty.

  • Umieść kulki w pojemniku. Posmaruj obficie olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki na 8 godzin.

    Nasmaruj puste miejsca olejem roślinnym, a także pozostaw do zaparzenia na godzinę.

  • Po upływie czasu przystąp do formowania ciast: posmaruj ręce i powierzchnię roboczą olejem roślinnym, weź jedną z kulek i rozciągnij ją na stole rękami (w tym samym celu możesz użyć wałka do ciasta).

    Każdą kulkę ciasta należy delikatnie rozciągnąć rękoma.

  • Powstałe naleśniki powinny być jak najcieńsze, prawie przezroczyste.

    Rozciągnij ciasto tak cienko, jak to możliwe.

  • Przygotuj nadzienie: ubij jedno jajko. Dodaj pokrojonego banana.

    Aby przygotować nadzienie, ubij jajko i dodaj do niego banana.

  • Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej i posmarowanej masłem patelni. Postaraj się wygładzić zmarszczki, które powstały po ułożeniu ciasta.

    Ciasto rozkładamy na rozgrzanej patelni.

  • 30 sekund po rozpoczęciu smażenia na środek naleśnika włożyć kawałek masła i trochę nadzienia.

    Umieść nadzienie na środku naleśnika na patelni.

  • Utwórz kopertę.

    Z naleśnika formujemy kopertę bezpośrednio na patelni.

  • Smażyć z obu stron, aż koperta zmieni kolor na żółty. W trakcie dociśnij krawędzie szpatułką lub widelcem – pozwoli to na dobre upieczenie ciasta.

    Smażyć naleśnik z obu stron.

  • Smażonego banana i naleśnik jajeczny pokroić w kostkę. Zanim zaczniesz piec nowy, wytrzyj patelnię suchą szmatką. Powtórz tę samą procedurę z pozostałymi kulkami.

    Gotowy naleśnik do podania, pokrojony na kawałki.

  • Metody dekoracji

    Możesz pięknie podać deser na stole, dekorując naleśniki cienkimi paskami makaronu i kwaśnej śmietany lub rysując wzór śmietaną. Polewy sprawdzają się w tym samym celu. Danie można również udekorować kawałkami czekolady, świeżymi liśćmi limonki, miętą i pietruszką.

    Apetyt można również rozbudzić (zwłaszcza u dzieci) podając na śniadanie naleśniki ułożone w formie zwierzęcej pyszczka lub kwiatka.

    Przepis

    Lekcja pomoże ci szybko opanować przepis na tajskie naleśniki bananowe. Zobaczysz technologię prawidłowego formowania naleśników z ciasta bez pomocy wałka, dowiesz się, jak przygotować nadzienie, a także jak prawidłowo zawinąć kopertę naleśnikową.

    Dieta na wodzie mineralnej

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcji w opakowaniu: 5.
    • Potrzebne materiały: patelnia, blender, drewniana łopatka, pojemnik na ciasto.

    Składniki

    Produkt Ilość
    Banan 2 szt.
    Gazowana woda mineralna 600 ml
    Mąka pszenna pełnoziarnista 1 stos
    Mąka pszenna najwyższej jakości 1 stos
    Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
    Olej roślinny 3 art. l.

    Gotowanie krok po kroku

  • Zmiel banana na gładkie puree za pomocą blendera.

    Przerywamy blenderem banana.

  • W trakcie mielenia stopniowo dodawaj sodę (około 100 ml).

    Podczas ubijania stopniowo dodawać wodę mineralną.

  • Dodaj olej roślinny, proszek do pieczenia.

    Dodaj olej roślinny do ciasta.

  • Wymieszaj mąkę i mąkę pełnoziarnistą.

    Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką pszenną.

  • Dodaj mąkę i 20 ml sody do mieszanki bananów.

    Dodaj mąkę do płynnych składników.

  • Kontynuuj bicie z małą prędkością.

    Ciasto wymieszać blenderem.

  • Dodaj resztę wody i jeszcze trochę ubij.

    Dodaj resztę wody.

  • Uruchom test.

    Ciasto powinno trochę odpocząć.

  • Rozpocznij pieczenie: na dobrze rozgrzaną patelnię wlej łyżkę ciasta.

    Smażyć naleśniki na gorącej patelni.

  • Smażyć z obu stron. W rezultacie powinieneś otrzymać półprzezroczyste delikatne wegańskie (chude) mini naleśniki.

    Naleśniki bananowe są gotowe.

  • Przepis

    Jeśli dopiero zaczynasz robić naleśniki, pozwoli ci to uniknąć typowych błędów w gotowaniu tego dania: zobaczysz, jak upiec cienkie naleśniki na elektrycznej naleśnikarce, nauczysz się, jak długo i z jaką intensywnością trzeba ubijać ciasto, oraz naucz się także gotować pyszne nadzienia owocowe.

    Czekolada

    • Czas gotowania: 30 minut.
    • Porcji w opakowaniu: 8.
    • Potrzebne materiały:  patelnia, pojemnik na ciasto, szczotka cukiernicza, trzepaczka, talerze porcjowane.

    Składniki

    Produkt Ilość
    Cukier 1 ul. l.
    Jajka 1 szt.
    Sól smak
    mleko 240 ml
    Olej roślinny 45 ml
    Czekolada 70 gramów
    Banan 2 szt.
    Masło 30 gramów
    Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    Jak gotować

  • W osobnej misce ubij jajka, stopniowo dodając zimne mleko.

    Ubij jajka z mlekiem.

  • Ciągle ubijając dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki.

  • Dodaj olej roślinny do powstałego ciasta.

    Wymieszaj ciasto i dodaj olej roślinny.

  • Wymieszaj ciasto. Wlać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, pozwalając mu rozprowadzić się po całej powierzchni patelni.

    Wlej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię.

  • Smaż powstałe naleśniki na złoty kolor z obu stron. W ten sam sposób upiec pozostałe naleśniki.

    Smażyć naleśnik z obu stron.

  • Rozpuść czekoladę i dodaj do niej masło.

    Rozpuść czekoladę i dodaj masło.

  • Posmaruj jedną stronę naleśnika czekoladą.

    Nasmaruj naleśnik czekoladą.

  • Pokrój banana na 4 kawałki. Jedną z nich połóż na naleśniku i zawiń rurką.

    Rozsmarowujemy kawałek banana i zawijamy go w naleśnik posmarowany czekoladą.

  • Naleśniki z bananem i czekoladą gotowe!

    Pachnące naleśniki z bananem będą bardzo smacznym deserem.

  • Przepis

    Wszystkie niuanse związane z robieniem tego typu naleśników można poznać, oglądając krótką lekcję, w tym jak pięknie zawinąć nadzienie bananowe i skutecznie podawać danie.

    Inne opcje gotowania

    Nadzienia do naleśników sprawią, że proces gotowania będzie kreatywny, a dieta będzie bardzo zróżnicowana. Można przecież podawać smażone naleśniki zarówno z nadzieniami „słonymi”, nadziewanymi np. mięsem lub szynką i serem, jak i ze słodkimi, owocowymi, np. jabłkami czy twarogiem.

    Grube produkty piecze się na kefirze – bardzo trudno jest włożyć je do małej koperty. Najpopularniejsze tego typu to naleśniki z kawiorem, a także słodkie opcje z gotowanym skondensowanym mlekiem w środku. Aby zmniejszyć kaloryczność tego dania, wystarczy zastąpienie mąki pszennej kukurydzą, kaszą gryczaną lub płatkami owsianymi. Danie nabiera niezwykłego smaku po dodaniu płatków owsianych lub płatków zmiażdżonych w młynku do kawy, a także oleju kokosowego.

    Jak często gotujesz naleśniki z bananami? Podziel się z nami swoimi ulubionymi opcjami przepisów.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z szynką

    Naleśniki z mięsem mielonym

    Naleśniki z pieczarkami

    Naleśniki na wodzie mineralnej

    Naleśniki z kapustą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author