
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, mikser, tarka, sitko, łyżka, ręcznik papierowy, waga kuchenna, szkło, talerz.
Składniki
Cukinia duża | 1 szt. |
Kefir 2,5% | 100 – 150 ml |
Mąka pszenna | 200 gramów |
jajko | 1 – 2 szt. |
Soda | 1/3 łyżeczki |
Cukier | 1 ul. l. |
Bezwonny olej roślinny | 100 ml |
Sól | szczypać |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy wszystkie składniki według listy i pulpitu. Dobrze umyj jedną dużą cukinię i zetrzyj na średniej tarce. Jeśli twoja cukinia nie jest młoda, skórkę można obrać. Zamiast cukinii możesz użyć cukinii lub squasha. 
Tartą cukinię należy pozostawić na 10 minut, aby wypłynęło z niej jak najwięcej soku, w naleśnikach wcale nie jest potrzebne, w przeciwnym razie ciasto okaże się wodniste. Aby szybko pozbyć się soku, cukinia potrzebuje trochę soli. Wbij jedno jajko do głębokiej miski. Jeśli twoje jajka są małe, weź dwa jajka. Z reguły cukinia ma już swoją słodycz, ale jeśli chcesz słodsze naleśniki, dodaj 1 łyżkę. l. cukier lub więcej, zobacz swój gust. 
Za pomocą miksera lub trzepaczki ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj 200 g mąki pszennej. Mąkę należy przesiać, aby wzbogacić ją w tlen i nadać jej puszystość i przewiewność. 
Wlać 100 – 150 ml kefiru 2,5% tłuszczu, dokładnie wymieszać do uzyskania gładkości. Ilość kefiru zależy od tego, jakie naleśniki chcesz dostać. Jeśli chcesz, aby naleśniki były gęstsze i wyższe, dodaj mniej kefiru, a jeśli chcesz miękkich, delikatnych naleśników, dodaj trochę więcej kefiru. Cukinię, która stała i wypuściła sok, wycisnąć maksymalnie rękami i dodać do ciasta, wymieszać. Wlej 1/3 łyżeczki. Soda. 
Zacznijmy smażyć placki. Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy 2 – 3 łyżki. l. bezwonny olej roślinny. W dobrze rozgrzanym oleju rozsmaruj jedną łyżkę placka i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut. 
Ugotowane naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię i usmaż naleśniki z całego ciasta. Podawaj naleśniki ze śmietaną, miodem na śniadanie, podwieczorek lub dowolną przekąskę. A jeśli sprawisz, że nie będą słodkie, takie naleśniki będą cudownie działać jako przystawka warzywna. 
Smacznego!
Przepis
W załączonym przepisie możesz zobaczyć, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić ciasto na naleśniki z cukinii i je usmażyć. Miłego oglądania!
Jeśli Ty i Twoja rodzina lubiliście pyszne naleśniki z kefirem z cukinii, chcesz podzielić się swoim przepisem kulinarnym, dodać lub zmienić przepis, a następnie zostaw swój w komentarzach poniżej. Zachwyć rodzinę i przyjaciół pysznymi przepisami!