Naleśniki z cukinii według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Właściwe naleśniki z cukinii - szczegółowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • głęboka pojemność;
  • miska;
  • Łopatka;
  • patelnia;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • szpatułka lub szczypce;
  • szpatułka;
  • papierowe ręczniki;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Cukinia 1 szt. (duża)
Kurze jajo 2 szt.
zielone koperki 1/2 pęczka
Mąka pszenna 50-70 g
Proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
Czosnek 1-3 goździki
Ser Pamezan (opcjonalnie) 30 gramów
Sól 2/3 łyżeczki
Pieprz 1/4 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Do tego przepisu potrzebujemy 1 dużej cukinii lub kilku małych. Wskazane jest obieranie dużej cukinii ze skóry, ponieważ jest ona już szorstka. Jeśli użyjesz bardzo młodej, małej cukinii, możesz pozostawić skórę.

    Oczyszczamy skórkę z cukinii.

  • Zwróć także uwagę, czy w środku znajdują się nasiona. Lepiej jest usunąć uformowane duże nasiona, w przeciwnym razie mogą znacząco wpłynąć na postrzeganie potrawy.

    Wskazane jest również usunięcie nasion z cukinii.

  • Jeśli natychmiast posolisz cukinię, wydzielają sok. Wiele przepisów odradza tego. Ale żeby ugotować odpowiednie naleśniki, cukinię trzeba posolić i chwilę odstawić, aby cały nadmiar soku na samym początku wyróżniał się, a my możemy go wycisnąć. Dlatego cukinię nacieramy na grubej tarce, solimy i czekamy, aż uwolni się maksymalna ilość wilgoci.

    Wcieramy cukinię na tarce, soli.

  • Następnie wyciskamy wilgoć, pozostawiając suchą cukinię.

    Gdy masa ruszy sokiem, wyciśnij cukinię.

  • Drobno posiekaj koperek. Potrzebujemy około połowy małej wiązki. W pojemniku z wyciśniętą cukinią dodaj 2 jajka i posiekany koperek.

    Do masy do kabaczka dodać jajka i koperek.

  • Tam ściśnij lub drobno posiekaj czosnek.

    Zmiel czosnek i dodaj również do ciasta z cukinii.

  • Odrobinę pieprzu, dodaj mąkę i proszek do pieczenia na ciasto. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodaj również mąkę i proszek do pieczenia.

  • Następnie, jeśli chcesz, zetrzeć parmezan i ponownie dokładnie zagnieść.

    Zetrzyj trochę parmezanu na ciasto z cukinii.

  • Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej. Do smażenia naleśników lepiej wybrać średnią intensywność nagrzewania palników. Gotowe ciasto rozprowadzamy na rozgrzanej łyżką stołowej patelni i dokładnie wyrównujemy, aby naleśniki miały odpowiedni kształt. Jeśli ciasto bardzo klei się do łyżki, można je okresowo zwilżać wodą.

    Ciasto z cukinii rozprowadzamy łyżką na gorącej patelni z olejem roślinnym.

  • Smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Smaż naleśniki z cukinii z obu stron na złoty kolor.

  • Ugotowane naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Podawać na ciepło lub schłodzone jako zimna przekąska. Naleśniki z cukinii można podawać z kwaśną śmietaną lub z dowolnym sosem. Smacznego.

    Możesz podawać to danie z zieleniną, a także ze śmietaną lub innymi sosami.

  • Przepis

    Autor tego szczegółowo opowiada, co jest potrzebne do zrobienia placków ziemniaczanych z cukinii. Wyraźnie pokazuje również, jak je ugniatać i smażyć naleśniki z cukinii. Dzieli się też cennymi radami, jak sprawić, by były wyjątkowo smaczne i schludne.

    Więc teraz wiesz, jak ugotować odpowiednie naleśniki z cukinii według klasycznego przepisu. Często gotujesz naleśniki warzywne? Lubisz dania z cukinii? Jakie przyprawy do nich dodajecie? Z jakimi sosami podajesz? Podobał Ci się nasz przepis? Czy jesteś gotów sam to powtórzyć? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Draniki w piekarniku

    Naleśniki ziemniaczane

    Draniki bez jajek

    Draniki z serem

    Draniki bez mąki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author