
Sprzęt i przybory kuchenne:
- ostry nóż;
- deska do krojenia;
- tarka;
- głęboka pojemność;
- miska;
- Łopatka;
- patelnia;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- szpatułka lub szczypce;
- szpatułka;
- papierowe ręczniki;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Cukinia | 1 szt. (duża) |
Kurze jajo | 2 szt. |
zielone koperki | 1/2 pęczka |
Mąka pszenna | 50-70 g |
Proszek do pieczenia ciasta | 1 łyżeczka |
Czosnek | 1-3 goździki |
Ser Pamezan (opcjonalnie) | 30 gramów |
Sól | 2/3 łyżeczki |
Pieprz | 1/4 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Do tego przepisu potrzebujemy 1 dużej cukinii lub kilku małych. Wskazane jest obieranie dużej cukinii ze skóry, ponieważ jest ona już szorstka. Jeśli użyjesz bardzo młodej, małej cukinii, możesz pozostawić skórę. 
Zwróć także uwagę, czy w środku znajdują się nasiona. Lepiej jest usunąć uformowane duże nasiona, w przeciwnym razie mogą znacząco wpłynąć na postrzeganie potrawy. 
Jeśli natychmiast posolisz cukinię, wydzielają sok. Wiele przepisów odradza tego. Ale żeby ugotować odpowiednie naleśniki, cukinię trzeba posolić i chwilę odstawić, aby cały nadmiar soku na samym początku wyróżniał się, a my możemy go wycisnąć. Dlatego cukinię nacieramy na grubej tarce, solimy i czekamy, aż uwolni się maksymalna ilość wilgoci. 
Następnie wyciskamy wilgoć, pozostawiając suchą cukinię. 
Drobno posiekaj koperek. Potrzebujemy około połowy małej wiązki. W pojemniku z wyciśniętą cukinią dodaj 2 jajka i posiekany koperek. 
Tam ściśnij lub drobno posiekaj czosnek. 
Odrobinę pieprzu, dodaj mąkę i proszek do pieczenia na ciasto. Wszystko dobrze miksujemy. 
Następnie, jeśli chcesz, zetrzeć parmezan i ponownie dokładnie zagnieść. 
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej. Do smażenia naleśników lepiej wybrać średnią intensywność nagrzewania palników. Gotowe ciasto rozprowadzamy na rozgrzanej łyżką stołowej patelni i dokładnie wyrównujemy, aby naleśniki miały odpowiedni kształt. Jeśli ciasto bardzo klei się do łyżki, można je okresowo zwilżać wodą. 
Smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Ugotowane naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Podawać na ciepło lub schłodzone jako zimna przekąska. Naleśniki z cukinii można podawać z kwaśną śmietaną lub z dowolnym sosem. Smacznego. 
Przepis
Autor tego szczegółowo opowiada, co jest potrzebne do zrobienia placków ziemniaczanych z cukinii. Wyraźnie pokazuje również, jak je ugniatać i smażyć naleśniki z cukinii. Dzieli się też cennymi radami, jak sprawić, by były wyjątkowo smaczne i schludne.
Więc teraz wiesz, jak ugotować odpowiednie naleśniki z cukinii według klasycznego przepisu. Często gotujesz naleśniki warzywne? Lubisz dania z cukinii? Jakie przyprawy do nich dodajecie? Z jakimi sosami podajesz? Podobał Ci się nasz przepis? Czy jesteś gotów sam to powtórzyć? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na naleśniki
Draniki w piekarniku
Naleśniki ziemniaczane
Draniki bez jajek
Draniki z serem
Draniki bez mąki
Miłego czytania!