Naleśniki z grzybami: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak gotować pyszne naleśniki z grzybami

W tym artykule dowiesz się o zawiłościach gotowania naleśników z grzybami i zapoznasz się z dwiema opcjami tego pysznego dania. Nauczysz się gotować naleśniki z pieczarkami i jajkami, a także naleśniki z pieczarkami i serem, według prostych przepisów krok po kroku ze zdjęciami w domu. Dowiesz się również wszystkiego o serwowaniu, dekorowaniu i innych możliwych opcjach tego dania.

Naleśniki z pieczarkami i jajkami

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, deska do krojenia, nóż, dwie patelnie – do napełniania i naleśnika, łopatka, dwie głębokie miski – do napełniania i do ciasta, trzepaczka, chochla, naleśnikarka, łyżka do napełniania, talerz do nadziewania naleśniki.

Składniki

Jaja kurze na twardo 5 sztuk.
Świeże pieczarki 400 gramów
Zielona cebula mały pakiet
Cebula 1 szt.
Mleko 3,2% tłuszczu 1 l
Sól 5-6 gramów
Cukier 60-70g
Surowe jaja kurze 3 szt.
Mąka premium 500 gramów
Olej roślinny 60 gramów
Masło topione do smarowania gotowych naleśników

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie naleśników nadziewanych pieczarkami i jajkami jest bardzo proste, ale rezultatem jest smaczne i satysfakcjonujące danie.

Zacznijmy:

  • Umyj i oczyść 400 g pieczarek, drobno posiekaj.

    Aby zrobić nadzienie grzybowe do naleśników, drobno posiekaj grzyby (możesz nawet użyć boczniaków).

  • Również drobno posiekaj 1 cebulę.

    Cebulę też siekamy.

  • Grzyby z cebulą włożyć na patelnię, posolić do smaku i smażyć do miękkości z odrobiną oleju roślinnego.

    Smaż pieczarki i cebulę na patelni do miękkości.

  • Drobno posiekaj 5 jajek na twardo i małą wiązkę zielonej cebuli. Wymieszaj je z ugotowanymi grzybami w głębokiej misce.

    Ugotujemy naleśniki z pieczarkami i jajkami.

  • W innej misce ubij 3 surowe jajka, 60-70 g cukru i 5-6 g soli, wlej 0,5 litra mleka, kontynuując ubijanie mieszanki trzepaczką.

    Do ciasta ubij jajka z cukrem, dodaj mleko.

  • Do ciasta przesiej 500 g mąki, wymieszaj.

    Mąkę przesiać do ciasta, wymieszać.

  • Pozostałe 0,5 litra mleka wlać cienkim strumieniem, pamiętając o wymieszaniu ciasta. Następnie wlej 40 ml oleju roślinnego i ponownie wymieszaj.

    Na koniec dodaj do ciasta olej roślinny.

  • Nasmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego, rozwałkuj pierwszy naleśnik i smaż z obu stron, aż będzie ugotowany.

    Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

  • Gotowy naleśnik wyłożyć na naczynie i posmarować niewielką ilością roztopionego masła. Powtarzaj manipulację, aż zabraknie Ci ciasta.

    Posmaruj gotowe naleśniki roztopionym masłem.

  • Tak przygotowany farsz nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Wygodniej jest to zrobić za pomocą koperty, ale możesz zrobić zgrabne trójkąty. Smacznego!

    Oto takie pyszne naleśniki z grzybami, które możesz ugotować według naszego przepisu ze zdjęciem.

  • Metody serwowania i dekorowania

    Nasze naleśniki od razu po ugotowaniu okażą się piękne, pachnące i złociste. Możesz podawać je zarówno na zimno, jak i na ciepło, po usmażeniu na patelni – doda im to złocistego koloru. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować taką przystawkę kwaśną śmietaną i gałązkami świeżych ziół.

    Przepis

    Ten film wyraźnie pokazuje, jak gotować naleśniki z jajkiem i grzybami oraz jak nadziewać to danie, ostrożnie zawijając nadzienie w ażurowy naleśnik.

    Naleśniki z pieczarkami i serem

    • Czas gotowania: 40-50 minut
    • Porcje: 1.
    • Zawartość kalorii: na 100 g 141 kalorii.
    • Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, miska do ciasta, trzepaczka, deska do krojenia, nóż, tarka gruba, patelnia grzybowa, naleśnikarka, łopatka, talerz.

    Składniki

    Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu 200-250 ml
    jajko 2 szt.
    Mąka premium 150-200g
    Oliwa z oliwek 15-20 ml
    Masło 50g
    Cebula pół średniej cebuli
    Pieczarka 150 gramów
    Ser 100 gramów
    Sól 3-4 gramy
    Cukier 6-7 gramów
    Olej roślinny do smażenia
    Zmielony czarny pieprz smak

    Gotowanie krok po kroku

    W tym przepisie nadzienie grzybowe na naleśniki jest delikatniejsze i bardziej kremowe dzięki dodatkowi sera. Ale samo danie pozostaje równie satysfakcjonujące.

    Zacznijmy:

  • Dwa jajka rozbić do głębokiej miski, dodać 3-4 g soli, 6-7 g cukru, dobrze wymieszać.

    Aby przygotować ciasto, ubij jajka trzepaczką.

  • Następnie dodać 200-250 ml mleka i 150-200 g mąki, zagnieść ciasto tak, aby mąka się rozproszyła.

    Do jajek dodać mleko i mąkę.

  • Do ciasta wlej 15-20 ml oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.

    Doprowadzamy ciasto do jednorodnej konsystencji i dodajemy oliwę z oliwek.

  • Drobno posiekaj pół średniej cebuli i 150 g pieczarek.

    Takie naleśniki można zrobić nie tylko z grzybami, ale nawet z kurkami.

  • Zetrzyj 100 g sera na grubej tarce.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  • Smaż pieczarki i cebulę na odrobinie oleju roślinnego do miękkości. Sól i pieprz do smaku.

    Pieczarki smażymy na patelni z cebulą do miękkości.

  • Wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Piecz naleśniki z jednej strony.

    Pieczemy naleśniki.

  • Na rumianą stronę gotowego naleśnika położyć trochę pieczarek, dodać starty ser.

    Naleśniki z pieczarkami i serem zawijamy w koperty.

  • Owiń naleśnika kopertą.

    Takie cudowne naleśniki nadziewane grzybami nadają się nawet do serwowania na świątecznym stole.

  • Rozpuść 50 g masła na patelni i smaż gotowe naleśniki na złoty kolor. Smacznego!

    Spróbuj ugotować tak pyszne naleśniki z grzybami według naszego przepisu krok po kroku.

  • Metody serwowania i dekorowania

    Te naleśniki najlepiej podawać świeżo upieczone lub podgrzane na patelni. Wtedy ser będzie miękki i lepki. W takim przypadku możesz w ogóle obejść się bez sosów. Po prostu posyp naleśniki posiekanymi ziołami i ciesz się.

    Przepis

    Ten film wyraźnie pokazuje cały proces gotowania pysznych naleśników z pieczarkami i serem. Koniecznie obejrzyj, wtedy na pewno będziesz w stanie ugotować idealne danie!

    Inne opcje przygotowania i napełniania

    Istnieje ogromna liczba opcji robienia pysznych naleśników. Ciasto można zrobić na wodzie, na kefirze lub pełnym mleku, z większą lub mniejszą ilością jajek, z dodatkiem oleju lub bez. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Najważniejsze, że było smaczne, a same naleśniki się sprawdziły.

    Możesz także poeksperymentować z nadzieniem. Oprócz jajek i twardego sera, który jest bardzo smaczny w przetworzeniu, pieczarki dobrze komponują się z:

    • ser topiony;
    • ziemniaki;
    • pomidory;
    • pieczeń warzywna;
    • kapusta;
    • kukurydza w puszce;
    • mięso mielone.

    Albo można w ogóle nic nie dodawać, a naleśniki faszerować samymi grzybami, a niekoniecznie zakupionymi pieczarkami czy boczniakami. To może być:

    • suszone borowiki lub kurki;
    • pieczarki smażone lub marynowane;
    • mrożona lub świeża dynia piżmowa.

    Można nawet nadziewać naleśniki z grzybowym julienne z mięsem i śmietaną. Ale na tym nie kończy się oferta słonych i słodkich nadzień:

    • naleśniki z szynką i serem wychodzą zaskakująco delikatne;
    • naleśniki z mięsem to bardzo satysfakcjonująca przekąska;
    • naleśniki z twarogiem stały się tradycyjne;
    • jako deser można zrobić naleśniki z jabłkami.

    Jaką kombinację dodatków lubisz najbardziej? Co sądzisz o pomyśle zawijania ziemniaków w naleśniki z grzybami? Podziel się w komentarzach swoimi wrażeniami i oryginalnymi pomysłami na uzupełnienie przepisu! Powodzenia i pyszne naleśniki!

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki na wodzie mineralnej

    Naleśniki z kapustą

    Naleśniki z kawiorem

    Naleśniki z serem

    Naleśniki na kefirze

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author