W tym artykule dowiesz się o zawiłościach gotowania naleśników z grzybami i zapoznasz się z dwiema opcjami tego pysznego dania. Nauczysz się gotować naleśniki z pieczarkami i jajkami, a także naleśniki z pieczarkami i serem, według prostych przepisów krok po kroku ze zdjęciami w domu. Dowiesz się również wszystkiego o serwowaniu, dekorowaniu i innych możliwych opcjach tego dania.
Naleśniki z pieczarkami i jajkami
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, deska do krojenia, nóż, dwie patelnie – do napełniania i naleśnika, łopatka, dwie głębokie miski – do napełniania i do ciasta, trzepaczka, chochla, naleśnikarka, łyżka do napełniania, talerz do nadziewania naleśniki.
Składniki
Jaja kurze na twardo | 5 sztuk. |
Świeże pieczarki | 400 gramów |
Zielona cebula | mały pakiet |
Cebula | 1 szt. |
Mleko 3,2% tłuszczu | 1 l |
Sól | 5-6 gramów |
Cukier | 60-70g |
Surowe jaja kurze | 3 szt. |
Mąka premium | 500 gramów |
Olej roślinny | 60 gramów |
Masło topione | do smarowania gotowych naleśników |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie naleśników nadziewanych pieczarkami i jajkami jest bardzo proste, ale rezultatem jest smaczne i satysfakcjonujące danie.
Zacznijmy:
Metody serwowania i dekorowania
Nasze naleśniki od razu po ugotowaniu okażą się piękne, pachnące i złociste. Możesz podawać je zarówno na zimno, jak i na ciepło, po usmażeniu na patelni – doda im to złocistego koloru. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować taką przystawkę kwaśną śmietaną i gałązkami świeżych ziół.
Przepis
Ten film wyraźnie pokazuje, jak gotować naleśniki z jajkiem i grzybami oraz jak nadziewać to danie, ostrożnie zawijając nadzienie w ażurowy naleśnik.
Naleśniki z pieczarkami i serem
- Czas gotowania: 40-50 minut
- Porcje: 1.
- Zawartość kalorii: na 100 g 141 kalorii.
- Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, miska do ciasta, trzepaczka, deska do krojenia, nóż, tarka gruba, patelnia grzybowa, naleśnikarka, łopatka, talerz.
Składniki
Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu | 200-250 ml |
jajko | 2 szt. |
Mąka premium | 150-200g |
Oliwa z oliwek | 15-20 ml |
Masło | 50g |
Cebula | pół średniej cebuli |
Pieczarka | 150 gramów |
Ser | 100 gramów |
Sól | 3-4 gramy |
Cukier | 6-7 gramów |
Olej roślinny | do smażenia |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
W tym przepisie nadzienie grzybowe na naleśniki jest delikatniejsze i bardziej kremowe dzięki dodatkowi sera. Ale samo danie pozostaje równie satysfakcjonujące.
Zacznijmy:
Metody serwowania i dekorowania
Te naleśniki najlepiej podawać świeżo upieczone lub podgrzane na patelni. Wtedy ser będzie miękki i lepki. W takim przypadku możesz w ogóle obejść się bez sosów. Po prostu posyp naleśniki posiekanymi ziołami i ciesz się.
Przepis
Ten film wyraźnie pokazuje cały proces gotowania pysznych naleśników z pieczarkami i serem. Koniecznie obejrzyj, wtedy na pewno będziesz w stanie ugotować idealne danie!
Inne opcje przygotowania i napełniania
Istnieje ogromna liczba opcji robienia pysznych naleśników. Ciasto można zrobić na wodzie, na kefirze lub pełnym mleku, z większą lub mniejszą ilością jajek, z dodatkiem oleju lub bez. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Najważniejsze, że było smaczne, a same naleśniki się sprawdziły.
Możesz także poeksperymentować z nadzieniem. Oprócz jajek i twardego sera, który jest bardzo smaczny w przetworzeniu, pieczarki dobrze komponują się z:
- ser topiony;
- ziemniaki;
- pomidory;
- pieczeń warzywna;
- kapusta;
- kukurydza w puszce;
- mięso mielone.
Albo można w ogóle nic nie dodawać, a naleśniki faszerować samymi grzybami, a niekoniecznie zakupionymi pieczarkami czy boczniakami. To może być:
- suszone borowiki lub kurki;
- pieczarki smażone lub marynowane;
- mrożona lub świeża dynia piżmowa.
Można nawet nadziewać naleśniki z grzybowym julienne z mięsem i śmietaną. Ale na tym nie kończy się oferta słonych i słodkich nadzień:
- naleśniki z szynką i serem wychodzą zaskakująco delikatne;
- naleśniki z mięsem to bardzo satysfakcjonująca przekąska;
- naleśniki z twarogiem stały się tradycyjne;
- jako deser można zrobić naleśniki z jabłkami.
Jaką kombinację dodatków lubisz najbardziej? Co sądzisz o pomyśle zawijania ziemniaków w naleśniki z grzybami? Podziel się w komentarzach swoimi wrażeniami i oryginalnymi pomysłami na uzupełnienie przepisu! Powodzenia i pyszne naleśniki!
Inne przepisy na naleśniki
Naleśniki na wodzie mineralnej
Naleśniki z kapustą
Naleśniki z kawiorem
Naleśniki z serem
Naleśniki na kefirze
Miłego czytania!