Przepis na naleśniki z kapustą i jajkiem
Wyposażenie kuchni: patelnia, mikser (można użyć trzepaczki lub widelca) oraz głęboka miska.
Składniki
mleko | 4 stosy |
Jaja kurze | 2 szt. |
Olej słonecznikowy (lub inny roślinny) | 5 ul. l. |
Sól | 1 godzina l. |
Cukier granulowany | 1 ul. l. |
Mąka premium | 2 stosy |
Cebula (średnia | 1 szt. |
Kapusta biała | 200-300g |
jajko | 1 szt. |
Czarny pieprz | ½ łyżeczki |
czerwona papryka | ½ łyżeczki |
Proces gotowania krok po kroku
Gotowanie naleśników
Farsz do gotowania
Owijamy talerze
Danie okazało się bardzo smaczne i pachnące. Delikatne nadzienie z kapusty i jajka doskonale nadaje się do nadziewania naleśników. Nalistniki można podawać zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację, a oprócz śmietany i ziół staną się jeszcze smaczniejsze i piękniejsze.
Jeśli masz brokuły leżące wokół, całkiem możliwe jest zastąpienie nim naszego głównego składnika, dodając twardy ser do naleśników.
Przepis
Na filmie gospodyni szczegółowo opowiada i pokazuje wszystkie etapy procesu przygotowania nadzienia do naleśników z kapustą. Możesz zobaczyć, jak prawidłowo zawinąć ugotowaną mieszankę kapusty i jajka, aby nie wypadła z naleśnika.
Chude naleśniki z pieczarkami i duszoną kapustą
Koperty naleśnikowe ze świeżą białą kapustą są ciekawe, ponieważ można je jeść nawet w okresie Wielkiego Postu. Oznacza to, że w składzie nie ma żadnych zabronionych składników, takich jak jajka. A naleśniki mają niską zawartość kalorii w porównaniu z klasyczną recepturą, więc można je uznać za dietetyczne.
Czy wiedziałeś? Połowa średniego banana może zastąpić jedno jajko w prawie każdym przepisie. Mają podobną lepką strukturę i dobrze sklejają resztę składników.
- Czas gotowania: 45 min.
- Porcji w opakowaniu: 20.
- Przybory kuchenne: duże i małe patelnie, mikser lub trzepaczka oraz standardowe przybory kuchenne (nóż, deska do krojenia, miska).
Składniki
Mąka premium | 500 gramów |
średnia banan | 1 szt. |
Woda | 300-400 ml |
Sól | 1/2-1 łyżeczki |
Kapusta | 1/4 średniej głowy |
pieczarki) | 300g |
cebula średniej wielkości | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Sos pomidorowy lub makaron | 1 ul. l. |
olej do smażenia | 3 art. l. |
Pieprz, sól, inne przyprawy w nadzieniu | Smak |
Gotowanie krok po kroku
Nie bądź leniwy i staraj się gotować według proponowanego przepisu. Same naleśniki okazały się tak delikatne i miękkie, że po prostu rozpływają się w ustach. Nadzienie jest niesamowicie smaczne, można je nawet spożywać jako samodzielne, samodzielne danie.
Przepis jest dość elastyczny i podatny na zmiany: można dodać trochę ryżu lub usunąć niechciane składniki, czyli dostosować go „dla siebie”. Istnieje nawet możliwość serwowania naleśników nadziewanych kapustą kiszoną. Naleśniki nie wstydzą się podawać nawet przy świątecznym stole, lekko ozdabiając je zieleniną.
przepis krok po kroku
Autor tego filmu daje dobre wskazówki i triki dotyczące procesu przygotowania ciasta, nadzień i ich łączenia. Opowiada, jak można wymieniać produkty, a także jakie właściwości uzyskuje chude ciasto bez jajek i mleka.
- Jeśli lubisz częstować swoich bliskich naleśnikami z różnymi nadzieniami, możesz ugotować naleśniki z serem i szynką. Robią świetne śniadanie.
- A może podobały Ci się poprzednie przepisy, ale nie miałeś w domu kapusty, wtedy całkiem możliwe jest zrobienie tylko naleśników z grzybami.
- Dla dzieci radzimy przygotować lżejszą i słodszą wersję, która jako nadzienie zawiera zdrowe owoce. Teraz mówimy o „naleśnikach z bananem”.
- Jak już zrozumiałeś, istnieje wiele opcji nadzienia, jak mówią, na każdy gust. Ale od – naleśników z kurczakiem – po prostu nikt nie odmówi.
Drodzy czytelnicy, podzielcie się z nami swoimi pomysłami i przepisami. Bardzo ważne jest dla nas, abyśmy poznali Twoją opinię na temat proponowanych przepisów, jeśli już próbowałeś według nich gotować dania dla swoich bliskich.
Inne przepisy na naleśniki
Naleśniki z kawiorem
Naleśniki z serem
Naleśniki na kefirze
Naleśniki z mlekiem
Naleśniki na wodzie
Miłego czytania!