Naleśniki z kapustą: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować pyszne naleśniki z kapustą

Przepis na naleśniki z kapustą i jajkiem

Wyposażenie kuchni:  patelnia, mikser (można użyć trzepaczki lub widelca) oraz głęboka miska.

Składniki

mleko 4 stosy
Jaja kurze 2 szt.
Olej słonecznikowy (lub inny roślinny) 5 ul. l.
Sól 1 godzina l.
Cukier granulowany 1 ul. l.
Mąka premium 2 stosy
Cebula (średnia 1 szt.
Kapusta biała 200-300g
jajko 1 szt.
Czarny pieprz ½ łyżeczki
czerwona papryka ½ łyżeczki

Proces gotowania krok po kroku

Gotowanie naleśników

  • W głębokiej misce dokładnie ubij 2 jajka, pół łyżeczki soli i 1 łyżkę. l. cukier granulowany.

    Najpierw przygotujmy ciasto na nasze naleśniki z kapustą.

  • Dodaj 4 szklanki mleka i 4 łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj powyższe składniki.

    Ubij jajka i dodaj do nich mleko.

  • Mąkę przesiać przez sito i zagnieść ciasto tak, aby nie pozostały grudki.

    Przesiej mąkę i wymieszaj ciasto.

  • Smaż naleśniki na otwartej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony.

    Te naleśniki są łatwe do zrobienia.

  • Farsz do gotowania

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj 300 gram kapusty w cienkie paski. Cebulę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, aż sok się uwolni.

    Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę.

  • Dodaj kapustę i duś z cebulą pod zamkniętą pokrywką z odrobiną wody.

    Nadzienie z kapusty na naleśniki zwykle gotuje się na patelni.

  • Po 5-7 minutach do kapusty dodać pół łyżeczki soli, czerwonego i czarnego pieprzu.

    Dodaj wszystkie niezbędne przyprawy do kapusty do smaku.

  • Gotuj kapustę przez kolejne 7 minut.

    Dusić kapustę, aż będzie gotowa.

  • Gotową zawartość przełóż do miski. Do kapusty dodać ubite surowe jajko i dokładnie wymieszać.

    Ten przepis wykorzystuje metodę robienia naleśników z kapustą i jajkiem.

  • Owijamy talerze

  • Opublikuj trochę więcej niż 1 łyżkę. l. polewy na naleśniku i zawinąć w kopertę, jak pokazano na poniższym obrazku.

    A teraz zawijamy farsz z białej kapusty w naleśniki.

  • Gdy wszystkie naleśniki są owinięte, należy je usmażyć z obu stron na gorącej patelni na złoty kolor.

    Zawartość kalorii w naczyniu jest stosunkowo niska.

  • Danie okazało się bardzo smaczne i pachnące. Delikatne nadzienie z kapusty i jajka doskonale nadaje się do nadziewania naleśników. Nalistniki można podawać zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację, a oprócz śmietany i ziół staną się jeszcze smaczniejsze i piękniejsze.

    Jeśli masz brokuły leżące wokół, całkiem możliwe jest zastąpienie nim naszego głównego składnika, dodając twardy ser do naleśników.

    Przepis

    Na filmie gospodyni szczegółowo opowiada i pokazuje wszystkie etapy procesu przygotowania nadzienia do naleśników z kapustą. Możesz zobaczyć, jak prawidłowo zawinąć ugotowaną mieszankę kapusty i jajka, aby nie wypadła z naleśnika.

    Chude naleśniki z pieczarkami i duszoną kapustą

    Koperty naleśnikowe ze świeżą białą kapustą są ciekawe, ponieważ można je jeść nawet w okresie Wielkiego Postu. Oznacza to, że w składzie nie ma żadnych zabronionych składników, takich jak jajka. A naleśniki mają niską zawartość kalorii w porównaniu z klasyczną recepturą, więc można je uznać za dietetyczne.

    Czy wiedziałeś?  Połowa średniego banana może zastąpić jedno jajko w prawie każdym przepisie. Mają podobną lepką strukturę i dobrze sklejają resztę składników.

    • Czas gotowania: 45 min.
    • Porcji w opakowaniu: 20.
    • Przybory kuchenne: duże i małe patelnie, mikser lub trzepaczka oraz standardowe przybory kuchenne (nóż, deska do krojenia, miska).

    Składniki

    Mąka premium 500 gramów
    średnia banan 1 szt.
    Woda 300-400 ml
    Sól 1/2-1 łyżeczki
    Kapusta 1/4 średniej głowy
    pieczarki) 300g
    cebula średniej wielkości 1 szt.
    Marchewka 1 szt.
    Sos pomidorowy lub makaron 1 ul. l.
    olej do smażenia 3 art. l.
    Pieprz, sól, inne przyprawy w nadzieniu Smak

    Gotowanie krok po kroku

  • Zetrzyj widelcem jednego średniego banana na gładką masę.

    Aby zrobić chude naleśniki, zamiast jajek użyj banana.

  • Do kleiku bananowego w głębokiej misce dodaj szczyptę soli, jedną trzecią wymaganej ilości wody (około 100-150 ml) i kilka łyżek mąki pszennej. Stopniowo mieszając składniki mikserem, dodaj pozostałą mąkę i wodę.

    Wygodne jest ubijanie ciasta mikserem.

  • Ciasto powinno być dość płynne. Jeśli twoje zgęstnieje, dodaj więcej wody.

    Ciasto będzie dość płynne.

  • Jeśli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki kurkumy, aby nadać ciastu żółty odcień, ale nie jest to konieczne. Prawie pod koniec mieszania dodaj 3 łyżki. l. olej roślinny.

    Aby uzyskać kolor, możesz dodać trochę kurkumy do ciasta.

  • Pozwól ciastu odpocząć iw tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie. Pokrój jedną dużą cebulę w kostkę, wyślij na patelnię do smażenia na oleju roślinnym.

    Najpierw usmaż drobno posiekaną cebulę na patelni.

  • Drobno posiekaj ćwierć główki kapusty, zetrzyj jedną marchewkę, drobno posiekaj 300 gramów pieczarek.

    Do nadzienia dodaj marchewki, a także pokrój grzyby.

  • Na patelnię włożyć startą marchewkę do cebuli, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać.

    Do cebuli dodać startą marchewkę, doprawić przecierem pomidorowym.

  • Do cebuli i marchewki dodaj do smaku kapustę, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Polecamy użycie chmielu suneli, papryki i liścia laurowego.

    Dodaj kapustę i przyprawy do smaku na patelnię.

  • Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do smażenia, regularnie mieszając.

    Dusić kapustę ciągle mieszając.

  • Na drugiej patelni usmażyć grzyby, a następnie dodać do kapusty. Nasza duszona kapusta z grzybami jest gotowa.

    Pieczarki usmażyć na osobnej patelni i dodać do kapusty.

  • Chude ciasto jest zaparzone, czas usmażyć naleśniki.

    Oddzielnie usmaż naleśniki.

  • Każdy naleśnik faszerować kapustą i grzybami, zwinąć w prostokąty. Ważne jest, aby naleśniki ostygły, aby nie rozerwały się podczas napełniania. Przed podaniem można je dodatkowo podsmażyć z obu stron, aby nadać im złocistobrązowy kolor.

    Naleśniki z kapustą i grzybami można w razie potrzeby dodatkowo podsmażyć przed podaniem.

  • Nie bądź leniwy i staraj się gotować według proponowanego przepisu. Same naleśniki okazały się tak delikatne i miękkie, że po prostu rozpływają się w ustach. Nadzienie jest niesamowicie smaczne, można je nawet spożywać jako samodzielne, samodzielne danie.

    Przepis jest dość elastyczny i podatny na zmiany: można dodać trochę ryżu lub usunąć niechciane składniki, czyli dostosować go „dla siebie”. Istnieje nawet możliwość serwowania naleśników nadziewanych kapustą kiszoną. Naleśniki nie wstydzą się podawać nawet przy świątecznym stole, lekko ozdabiając je zieleniną.

    przepis krok po kroku

    Autor tego filmu daje dobre wskazówki i triki dotyczące procesu przygotowania ciasta, nadzień i ich łączenia. Opowiada, jak można wymieniać produkty, a także jakie właściwości uzyskuje chude ciasto bez jajek i mleka.

    • Jeśli lubisz częstować swoich bliskich naleśnikami z różnymi nadzieniami, możesz ugotować naleśniki z serem i szynką. Robią świetne śniadanie.
    • A może podobały Ci się poprzednie przepisy, ale nie miałeś w domu kapusty, wtedy całkiem możliwe jest zrobienie tylko naleśników z grzybami.
    • Dla dzieci radzimy przygotować lżejszą i słodszą wersję, która jako nadzienie zawiera zdrowe owoce. Teraz mówimy o „naleśnikach z bananem”.
    • Jak już zrozumiałeś, istnieje wiele opcji nadzienia, jak mówią, na każdy gust. Ale od – naleśników z kurczakiem – po prostu nikt nie odmówi.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się z nami swoimi pomysłami i przepisami. Bardzo ważne jest dla nas, abyśmy poznali Twoją opinię na temat proponowanych przepisów, jeśli już próbowałeś według nich gotować dania dla swoich bliskich.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z kawiorem

    Naleśniki z serem

    Naleśniki na kefirze

    Naleśniki z mlekiem

    Naleśniki na wodzie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author